Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Έκθεση της ΕΕ, για τις προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα μέχρι το 2020: προβλέπει μείωση παραγωγής και εξαγωγών ελαιολάδου για την Ελλάδα
Έκθεση της ΕΕ, για τις προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα μέχρι το 2020: προβλέπει μείωση παραγωγής και εξαγωγών ελαιολάδου για την Ελλάδα
31 Ιουλίου 2012
Τις προοπτικές για τον τομέα του ελαιολάδου στις κυριότερες ελαιοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ, από το 2012 μέχρι το 2020, καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τάσεις του παρελθόντος κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη του τομέα τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αυτές η Ισπανία φαίνεται να έχει αυξητικές τάσεις στην παραγωγή της και αύξηση των αρδευόμενων ελαιώνων. Όσον αφορά την Ιταλία αναμένεται να παραμείνει σταθερή η παραγωγή της αν και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να είναι σημαντική εξαγωγική δύναμη. Στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας, αλλά αναμένεται να μειωθούν οι στρεμματικές αποδόσεις, η παραγωγή και οι εξαγωγές ελαιολάδου.

Αναλυτικότερα η έκθεση αναφέρει για την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα τα εξής:

Ισπανία
Όσον αφορά την Ισπανία με βάση την τάση που καταγράφηκε κατά την τελευταία δεκαετία, εκτιμούμε ότι η επιφάνεια του αρδευόμενου ελαιώνα θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά από 6.810.000 στρέμματα που ήταν το 2011 σε 7.710.000 στρέμματα το 2020. Αντίθετα οι μη αρδευόμενοι ελαιώνες αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 200.000 στρέμματα κατά την ίδια περίοδο, για να φτάσουν τα 10,7 εκατ. στρέμματα το 2020.
Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία κατά την περίοδο 2011 μέχρι 2020 αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε 13,0 kg / έτος κατά κεφαλή, που αντιπροσωπεύει τη μέση κατανάλωση κατά την τελευταία δεκαετία. Λαμβάνοντας υπόψη μια μικρή αύξηση του πληθυσμού, αυτό θα μπορούσε να φέρει την ισπανική κατανάλωση ελαιολάδου σε 632.000 τόνους το 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, σε κανονικές κλιματολογικές συνθήκες, θα μπορούσε να φτάσει τους 1,68 εκατ. τόνους το 2020, με την υπόθεση ότι θα παραμείνουν σταθερές οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας.
Οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου μέχρι το 2020 αναμένεται να ακολουθήσει την ανοδική πορεία, με μια ισχυρότερη ανάπτυξη των εξαγωγικών ροών, που προορίζονται σε χώρες εκτός της ΕΕ σε σύγκριση με τις εξαγωγές στην αγορά της ΕΕ. Συνολικά, οι συνολικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν από 840.000 τόνους το 2011 σε 1,047 εκατ. τόνους το 2020.

Ιταλία
Για την Ιταλία, τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΕ δεν επιτρέπουν να γίνει διάκριση μεταξύ αρδευόμενων και μη αρδευόμενων εκτάσεων ελαιώνων. Πάντως οι προβλέψεις δείχνουν ότι η συνολική έκταση των ελαιώνων θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2020 σε περίπου 10,14 εκατ. στρέμματα, η οποία αντιστοιχεί στη μέση τιμή της περιόδου 2000 - 2010.
Οι στρεμματικές αποδόσεις ελαιολάδου στην Ιταλία αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς από 459 kg/ εκτάριο που ήταν το 2011 σε 418 κιλά το 2020, ακολουθώντας την πτωτική τάση που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2012 - 2020 θα μειωθεί από 538 σε 477 χιλιάδες τόνους.
Η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου έχει επίσης πτωτική πορεία εδώ και μερικά χρόνια τώρα. Η έκθεση της ΕΕ υποθέτει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, από 660 000 τόνους το 2011 σε περίπου 620.000 τόνους το 2020.
Η Ιταλία αναμένεται να παραμείνει ένας σημαντικός εισαγωγέας του ελαιολάδου, αν και το εμπορικό έλλειμμα θα γίνει μικρότερο μέχρι το 2020. Οι ετήσιες εισαγωγές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 500.000 τόνους για όλη την περίοδο μέχρι το 2020. Από την άλλη οι ιταλικές εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τάση της τελευταίας δεκαετίας και να φτάσουν περίπου στους 360.000 τόνους το 2020.

Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η μόνη διαθέσιμη πηγή πληροφοριών για την έρευνα είναι τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η ελαιοκομική έκταση έχει επεκταθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν. Για την περίοδο 2012 - 2020, περιμένουμε μια συνέχιση αυτής της αυξητικής τάσης - αν και με βραδύτερους ρυθμούς - από 7.380.000 στρέμματα που ήταν το 2007, σε 7.670.000 στρέμματα το 2020.
Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις αναμένεται να μειώνονται σημαντικά, για να φτάσουν τα 351 kg/ εκτάριο το 2020. Έτσι, αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου να είναι ελαφρώς μειωμένη, από 310.000 τόνους το 2011 σε 270.000 τόνους το 2020.
Η ελληνική ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου επίσης προβλέπεται ότι θα μειωθεί - από 228.000 τόνους το 2011 σε 202.000 τόνους το 2020 - ακολουθώντας την τάση των προηγούμενων ετών.
Στο παρελθόν, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου έχουν μεταβληθεί σημαντικά από έτος σε έτος. Για την περίοδο μέχρι το 2020, οι εξαγωγές αναμένεται να παρουσιάσουν ελαφρά πτώση, για να φθάσουν τους 82.000 τόνους το 2020. Τέλος, οι ελληνικές εισαγωγές ελαιολάδου είναι αμελητέες και αναμένεται να παραμείνουν γύρω στους 3.000 τόνους κατά την περίοδο 2011-2020.
Τα κύρια αρωματικά φυτά: καλλιέργεια και χρήση τους στη μαγειρική
Τα κύρια αρωματικά φυτά: καλλιέργεια και χρήση τους στη μαγειρική
Ας δούμε ποιά είναι τα κύρια αρωματικά φυτά που πρέπει να έχουμε. Στο μπαλκόνι στον κήπο σε μια γλάστρα και από εκεί στο πιάτο μας ή στο τσάι μας σε μια υπέροχη εμπειρία που κάνει καλό στο σώμα, χαλαρώνει και αναζωογονεί, αφού όλα τα αρωματικά φυτά, είναι πλουσία σε ωφέλιμα στοιχεία και ιδιότητες ευεργετικές.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας και την χρήση τους στην μαγειρική και ας μυηθούμε στη χρήση τους και στην εύκολη καλλιέργεια τους

Βασιλικός
Με όνομά βαρύ και σημαίνων, αφού προέρχεται από την Ελληνική λέξη βασιλιάς. Χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών ή και σαν κύριο υλικό ( ιταλική σάλτσα πέστο).

Δάφνη
Μεσογειακό φυτό, στεφάνια από τα κλαδιά του ήταν η ανταμοιβή των Ολυμπιονικών στην αρχαιότητα και τα φύλλα του να νοστιμίζουν σάλτσες, ρύζια, ψαρικά, κρέατα και όσπρια, παρόλο που δεν είναι ευρεία η χρήση της, αποτελεί ένα συστατικό που θα δώσει μια ‘βαρύτητα’ στη γεύση, ένα γήινο τόνο που τόσο λείπει από τις μοντέρνες συνταγές, καθώς χαμένες στη mainstream μαγειρική, έχουν χάσει την επαφή με τη παράδοση που απαιτούσε αληθινές καθαρές γεύσεις.

Δενδρολίβανο (Ροσμαρί) Rosmarinus Officinalis
Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό. Χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του, στο αρνί, το ψάρι, το βοδινό, το κουνέλι, το κοτόπουλο, τις τηγανητές ή ψητές πατάτες, τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλάνικα, παράλληλα δίνει ξεχωριστό άρωμα στις μαρινάδες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα: Σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε μια κουταλιά δενδρολίβανο. Αφήνουμε για 5′, σουρώνουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη.

Δυόσμος
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλτσούνια, μυζηθρόπιτες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, κολοκυθοτυρόπιτα, ροφήματα, αρωματικά ξίδια κλπ.

Θυμάρι
Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας,. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, απλά τρίβουμε το κλαράκι επάνω στο κρέας, πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ή πάνω από το πιάτο τινάζουμε το κλαράκι. Εάν το αγοράζετε από supermarket, δεν πωλείται σε κλαράκια, αλλά ήδη τρίμμενο και κατά κανόνα με γεύση άχυρου. Προτιμήστε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, καθώς και η τιμή του είναι πολύ χαμηλή.

Μαϊντανός (μακεδονήσι ή πετροσέλινο)
΄Πάει’ με όλα και χορταίνει: σαλάτες με ντομάτα, σούπες, γεμιστά, παραδοσιακή φασολάδα, μανιτάρια, μπιφτέκια κ.α.
Μασώντας ένα φυλλαράκι μαϊντανού μετά το γεύμα η αναπνοή αποχτάει ένα λεπτό άρωμα και μια αίσθηση φρεσκάδας. Το μεγάλο του μυστικό είναι ότι θα εξαλείψει τη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή.

Ρίγανη
Αρωματίζει ευχάριστα κρέατα, ψάρια, τηγανητές πατάτες, φέτα. Η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές είναι δε εξαιρετικής ποιότητας και θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο, άλλα εάν δεν την μαζεύετε μόνοι σας, καλύτερα να την αγοράζετε από βιολογικά προϊόντα, καθώς στα super market, συνήθως θα βρείτε, εισαγωγής, μέτριας ποιότητας.

Σκόρδο
Ο καλύτερος φίλος του καλοφαγά. Αρωματίζει εξίσου υπέροχα τόσο ένα κάλο γεύμα όσο και τον καλοφαγά. Όπου ταιριάζει η πιπέρια και το κρεμμύδι, ταιριάζει και το σκόρδο ή μόνο του.
Οικολογική και οικονομική διαχείριση του κήπου

Οικολογική και οικονομική διαχείριση του κήπου
Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για την οικονομική – οικολογική διαχείριση του κήπου σας.

Ας ξεκινήσουμε:

-Άρδευση με αυτόματο πότισμα. Εξασφαλίζει οικονομία νερού [ένας αισθητήρας υγρασίας θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο]. Ιδανικό πότισμα και δεν απαιτεί ανθρωπινή παρουσία.

-Δεν πετάμε τα φυτικά υπολείμματα. Τα κάνουμε λίπασμα (κομποστ). Εξασφαλίζεται δωρεάν ένα αρκετά ακριβό, βιολογικό – οικολογικό βελτιωτικό εδάφους.

-Ένα ποσοστό του κήπου σας ή και ολο μπορεί να είναι οπορωφόρα δέντρα. Εάν έχετε καλό σχεδιαστή ο κήπος θα είναι πανέμορφος, πρωτότυπος και θα έχετε ολο το χρόνο φρούτα. Υπολογίστε ότι για να τραφεί σωστά μια οικογένεια με βιολογικά φρούτα απαιτούνται 400 ευρώ τουλάχιστο. Πολλαπλασιάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας και μόλις πήρατε δωρεάν ένα μεσαίο σπίτι.

-Δεν βάζουμε απλά φωτιστικά. Χρησιμοποιείτε φωτιστικά με ηλιακούς συλλέκτες. Έτσι θα γλιτώσετε το υψηλό κόστος της καλωδίωσης και την ενεργεία που θα καταναλώσουν. Αγοράζετε μονό αυτά που έχουν εγγύηση και ο κατασκευαστής είναι ‘υπαρκτός’ και όχι κινέζικη εισαγωγή. Διαφορετικά εάν κάποιο φωτιστικό κήπου σας χαλάσει δεν θα βρίσκεται ανταλλακτικό ή όμοιο του.

-Σκορπάμε τη σταχτή από το τζάκι – ξυλοσομπα στο κήπο. Ενισχύει τη σύσταση του εδάφους.

-Σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες σας τρώνε τα φύλλα; Αν δεν θέλετε να μαζέψετε και να τα φάτε συνοδευόμενα με τους ανάλογους κράσους, πάρτε τενεκεδάκια μπύρας μισογεμάτα, και σκορπίστε τα στον κήπο. Την επόμενη μέρα θα είναι γεμάτα. Ένα παλιό γερμανικό οικολογικό κόλπο.
Επισης μπορείτε να ρίξετε σταχτή από τζάκι γύρω από τα φυτά. Η σταχτή τα αφυδατώνει και έτσι την αποφεύγουν

-Προτιμάμε μικρά φυτά και δέντρα κα ακόμη καλύτερα τα γυμνόριζα. Προσαρμόζονται καλύτερα κοστίζουν λιγότερο.

-Εάν το φυτο που θέλετε είναι πολύ ακριβό, απλά αγοράστε μικρότερο μέγεθος. Τα φυτά των φυτωρίων έχουν μικρό ηλιακό εύρος 1-5 χρονιά συνήθως. Εάν υπολογίσουμε ότι ένα φυτο στη γλάστρα μεγαλώνει αργά ενώ στο χώμα έως και 3 φόρες πιο γρήγορα τα 5 χρονιά διαφοράς στην πράξη είναι 1-2 χρόνια στο κήπο.

-Περσινά ή προπέρσινα δέντρα σε φυτώριο; Μεγάλη ευκαιρία. Το φυτό έχει αντέξει ήδη τις σκληρές συνθήκες, οπότε ξέρετε ότι θα σας αντέξει σίγουρα και ο φυτοριούχος θέλει να το ξεφορτωθεί. Εσείς μόλις πήρατε ένα υγείες δέντρο με ελάχιστα παζάρια σε χαμηλή τιμή. Πιθανόν να θέλει ένα καλό κλάδεμα και τίποτε άλλο.

-Πολλές ρίζες στη γλάστρα; Δείγμα υγιούς φυτού με άμεση ανάπτυξη με την τοποθέτηση του σε χώμα ή μεγαλύτερη γλάστρα. Καλύτερα αυτό από ένα φυτό ακριβότερο & μεγαλυτέρου μεγέθους.

Λεβάντα: θεραπευτικές ιδιότητες

Λεβάντα: θεραπευτικές ιδιότητες
Το ανθεκτικό αλλά ταπεινό φυτό της λεβάντας, περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν το μυαλό και το σώμα. Ανακαλύψτε πώς το δημοφιλές αυτό φυτό μπορεί να ανακουφίσει από την πίεση, την αϋπνία, την κατάθλιψη και πολλά άλλα! Η λεβάντα κάνει για τα πάντα!

Δείτε μερικές μόνο από τις εφαρμογές της που ακολουθούν.

1. Τα λουλούδια της λεβάντας (φρέσκα ή ξηρά) εκπέμπουν μια ισχυρή, αρωματική, «ανεβαστική» μυρωδιά όταν τρίβονται στα δάκτυλά μας. Για να ανεβάσετε γρήγορα τη διάθεσή σας ή για στιγμιαία ανακούφιση απ' το στρες, τρίψτε στα δάκτυλά σας μερικά άνθη και εισπνεύσατε τη μυρωδιά, αργά και βαθιά. Ο συνδυασμός της βαθιάς εισπνοής και εισπνοής της μυρωδιάς της λεβάντας θα σας ηρεμήσει από τη νευρική ένταση, την ανησυχία και τα συναισθήματα πανικού, εντός λίγων λεπτών.undefined
2. Ένα χαλαρωτικό, κατευναστικό τσάι μπορεί να γίνει από τα λουλούδια. Απλά βάλτε ένα κουτάλι σούπας φρέσκων ή ξηρών λουλουδιών σε μία τσαγιέρα και χύστε βρασμένο νερό μέσα. Εμποτίστε για περίπου δέκα λεπτά. Αυτό το τσάι ηρεμεί τα νεύρα, καταπραΰνει το στομάχι και τη νευρική υπερένταση και υποβοηθά τον ύπνο.
3. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, εφαρμόζεται όπως ένα άρωμα στα μαλλιά, το λαιμό, τα αυτιά ή άλλα μέρη σωμάτων. Μυρίζει περίφημα!
4. Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου λεβάντας στο λουτρό σας ή στο σφουγγάρι για το ντους για έναν κατευναστικό καθαρισμό. Εάν δεν έχετε αιθέριο, προσθέστε μια γεμάτη χούφτα φρέσκων ή ξηρών.
5. Για να καταστήσετε τον ύπνο πιο αναπαυτικό, στάξτε μερικές σταγόνες λεβάντας στο μαξιλάρι σας.
6. Μια άλλη επιλογή είναι να τυλίξετε μια χούφτα ξηρών λουλουδιών σε ένα πάνινο σακούλι, να το δέσετε και να ρίξετε στη μαξιλαροθήκη σας.
7. Για να ανακουφίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε νερό, μέσα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, και ψεκάστε το ηλιοκαμένο δέρμα.

8. Τυλίξτε μια χούφτα λουλουδιών λεβάντας σε ένα τετράγωνο πανί και δέστε με κορδόνι. Μπορείτε επίσης να στάξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου πάνω στο σακούλι για πρόσθετη αρωματοθεραπευτική δράση. Ρίξτε το σακούλι στο στεγνωτήριό σας για να δώσετε στα ρούχα σας μία απίστευτη μυρωδιά. Αυτό θα φρεσκάρει μέχρι και 25 γεμίσματα του στεγνωτηρίου!
9. Εφαρμόστε σταγόνες αιθέριου ελαίου πάνω στα τσιμπήματα εντόμων, τα κοψίματα και γδαρσίματα. Η λεβάντα είναι πολύ αντισηπτική και καταστρέφει τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.
10. Εμποτίστε φρέσκα ή ξηρά λουλούδια σαν για να κάνετε ένα τσάι. Αλλά αντί να το πιείτε, τον αφήνετε να δροσίσει και το χρησιμοποιείτε ως ξέβγαλμα των μαλλιών, για να μειώσει την πιτυρίδα.

11. Τα κονιορτοποιημένα λουλούδια μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική και ευχάριστη γεύση σε σαλάτες, κρέμες, μαρμελάδες, ζελέ και μπισκότα. Είναι ένα μαγειρικό, συστατικό συγγενές με τη μέντα, τη φασκομηλιά, τη μαντζουράνα και το θυμάρι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο με αυτά τα βότανα. Η λεβάντα είναι τόσο ευπροσάρμοστη στην κουζίνα, που ουσιαστικά οποιοσδήποτε πειραματισμός με αυτήν, θα παραγάγει πολύ καλά αποτελέσματα.
Ξύδι: η χρήση του στη βιολογική γεωργία


Ξύδι: η χρήση του στη βιολογική γεωργία
Το ξύδι έχει πολλές χρήσης στην βιολογική γεωργία:
Δοκιμή της εδαφολογικής οξύτητας ή αλκαλικότητας
Για να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για την υπερβολική αλκαλικότητα στο χώμα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα σε ένα δοχείο και χύστε μισό φλιτζάνι άσπρο ξίδι. Εάν το χώμα αφρίζει ή βράζει, είναι σίγουρα αλκαλικό. Ομοίως, για να δείτε εάν το χώμα σας έχει μια υψηλή οξύτητα, αναμίξτε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και ανάμιχτε το στο χώμα σας. Αυτή τη φορά αν αφρίσει υποδηλώνει οξύτητα στο χώμα.

Βλάστηση των σπόρων
Μπορείτε να "ζωντανέψετε" πολλούς φυτικούς σπόρους ενεργοποιώντας την βλάστηση τους με την ακόλουθη διαδικασία. Τοποθετούμε τους σπόρους το βράδυ σε μισό λίτρο ζεστό νερό και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ξίδι. Το επόμενο πρωί, σουρώνουμε τους σπόρους μας και τους φυτεύουμε.

Εξολοθρεύεσαι τα έντομα στον κήπο σας
Εάν υπάρχουν πολλά ζωύφια στα φρούτα και λαχανικά στον κήπο σας, καταπολεμήστε τα με αυτό το απλό, χωρίς δηλητήρια ελκυστικό δόλωμα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια παγίδα για έντομα. Βάλτε μια κούπα ξίδι, μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα νερό και ψιλοκόψτε μια μπανάνα ή άλλο φρούτο, ανακατέψτε τα και τοποθετήστε το σε μια παγίδα για έντομα.

Καταπολεμήσετε την σκωρίαση και άλλες ασθένειες των φυτών
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι για να θεραπεύσουμε διάφορες ασθένειες των φυτών όπως τη σκωρίαση, τη μαύρη κηλίδα και το ωιδίο. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές σούπας ξίδι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε τα προσβεβλημένα φυτά με το διάλυμα μέχρι να θεραπευτούν.

Καταπολεμήστε τα ζιζάνια από τον κήπο σας
Ψεκάστε κατευθείαν με ξίδι τα ζιζάνια που βγαίνουν στον κήπο σας για να ξεραθούν πανεύκολα. Νωρίς στην εποχή, κάντε σε κάθε φυτό ένα ψεκασμό με ξίδι στο μέσο του, ή στη μέση του λουλουδιού προτού να αρχίσουν τα φυτά να κάνουν σπόρο. Την επόμενη φορά, κάντε κοντά στον μίσχο σε επίπεδο έτσι ώστε το ξίδι να μπορεί να ενυδατώσει τις ρίζες. Παρακολουθήστε τον καιρό, και εάν βρέξει την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να κάνετε στα ζιζάνια έναν άλλο ψεκασμό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να ξεράνετε ένα δέντρο ρίχνοντας στη ρίζα του ξίδι.

Κρατάει μακριά τα ζώα από τον κήπο σας
Μερικά ζώα όπως γάτες, σκύλοι, λαγοί, ελάφια, δεν μπορούν να ανεχτούν την μυρωδιά του ξυδιού ακόμα και αν έχει στεγνώσει. Μπορείτε να τοποθετήσετε μερικά κομμάτια από ύφασμα βουτηγμένα στο ξίδι και να τα τοποθετήσετε στον κήπο σας εκεί που δεν θέλετε να πλησιάζουν τα ζώα. Ξανά ποτίστε τα πανιά με ξίδι κάθε δέκα ημέρες περίπου.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τις γάτες και τους σκύλους που έχετε σπίτι για να τα κρατάτε μακριά από τα αντικείμενα που θέλετε, ψεκάζοντας τα με ξίδι.

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στο Δήμο Παλλήνης


Οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Μακεδονίας στην Δημοτική Ενότητα Γέρακα, σε αντικατάσταση των συμβατικών κάδων.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος επισκέφθηκε το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη λειτουργίας του συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων από την αρμόδια εταιρεία και ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε «Η πόλη μας είναι το σπίτι μας, ο χώρος όπου ζούμε, εργαζόμαστε, αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
Τα έργα που αφορούν την καθημερινότητα είναι εξίσου σημαντικά με τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και εξασφαλίζουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών ενώ ταυτόχρονα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην ίδια την ανάπτυξη της πόλης. Η δημοτική αρχή, παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και στον τομέα της καθαριότητας, υλοποιώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχαμε δεσμευτεί ψηφίσαμε το νέο κανονισμό καθαριότητας, συνεργαζόμαστε με σχολεία και φορείς για την υιοθέτηση οικολογικής συμπεριφοράς, προμηθευόμαστε τώρα εκσυγχρονισμένα συστήματα για την βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων».
Το νέο σύστημα υπόγειων κάδων έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 3κμ και είναι σχεδιασμένο ώστε να έχει εξαιρετική μηχανική αντοχή.
Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων.
  • Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
  • Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος.
Λειτουργικά πλεονεκτήματα
  • Οικονομικότερο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με άλλα συστήματα
  • Δυνατότητα απασχόλησης υπαρχόντων απορριμματοφόρων
  • Το περιορισμένο βάρος του κάδου επιτρέπει εύκολο χειρισμό του γερανού, υψηλότερη ασφάλεια και γρήγορη διαδικασία αποκομιδής.
Οικονομικά πλεονεκτήματα
  • Συμβατότητα με υφιστάμενα απορριμματοφόρα
  • Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδαμινές
  • Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσκρούσεις
  • Δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά
Περιβαλλοντικά Πλεονεκτήματα
  • Υψηλή αισθητική
  • χαμηλή στάθμη θορύβου
  • αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών

Aeolus: Ένα μουσικό γλυπτό… τραγουδά τον άνεμο!

 
Ο Αίολος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ο διορισμένος από το Δία «ταμίας των ανέμων», αυτός που κρατούσε τους αέρηδες κλεισμένους στον ασκό του και τους άφηνε κατ’ εντολή του αρχηγού των Θεών.
Aeolus: Ένα μουσικό γλυπτό... τραγουδάει τον άνεμο!
Κι αν ο Αίολος όριζε την αρχή και τη λήξη των ανέμων, ο Aeolus σχεδιάστηκε για να μεταμορφώνει τις σιωπηλές αλλαγές του αέρα σε εκπληκτικά ακουστικά μουσικά σύνολα, που καθένας θα ήθελε να ακούσει.
Aeolus: Ένα μουσικό γλυπτό... τραγουδάει τον άνεμο!
Πιο, συγκεκριμένα πρόκειται για ένα τεράστιο μεταλλικό έγχορδο μουσικό όργανο, ένας είδος μουσικού «περιπτέρου» (Aeolus Pavillion), που σχεδιάστηκε για να συντονίζεται με τον άνεμο και να… τραγουδάει μαζί του!
Aeolus: Ένα μουσικό γλυπτό... τραγουδάει τον άνεμο!
Οι δονήσεις που δημιουργούνται από τον άνεμο στις «χορδές» που βρίσκονται στο εσωτερικό, οι οποίες συνδέονται με τις εξωτερικές μεταλλικές σωλήνες, μεταφέρονται μέσω δερμάτων που καλύπτουν τις κορυφές, και ο ήχος ακούγεται από το θεατή που στέκεται από κάτω.
Aeolus: Ένα μουσικό γλυπτό... τραγουδάει τον άνεμο!
Ευαίσθητος και στο πιο μικρό άγγιγμα του ανέμου, ο Aeolus μετατρέπει και την παραμικρή «μετατόπιση» του ανέμου σε μουσικό έργο τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να ερμηνεύσει τους ήχους γύρω του.
Aeolus: Ένα μουσικό γλυπτό... τραγουδάει τον άνεμο!
Το εν λόγω «αιολικό» μουσικό όργανο έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε διάφορες πόλεις, ενώ τοποθετήθηκε σε λίμνες, αστικούς χώρους πρασίνου, κορυφές βουνών αλλά και σε απόμερους επαρχιακούς δρόμους. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το… ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Πολλαπλασιαστικό υλικό των φυτών: όλα ξεκινούν από εδώ

Δεν είναι λίγες οι φορές που εν ώρα παράδοσης μαθήματος στο e-school by agronomist.gr, αναφέρεται η σπουδαιότητα και ο ρόλος του πολλαπλασιαστικού υλικού για τη σωστή εγκατάσταση μιας φυτείας.
Ως φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό εννοούμε όλα εκείνα τα τμήματα του φυτού που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν από τον καλλιεργητή ώστε να παραχθεί εκ νέου μία φυτεία. Μία από τις πρωταρχικές παρατηρήσεις του πρωτόγονου ανθρώπου ήταν η ικανότητα των φυτικών οργανισμών να αναπαράγονται από συγκεκριμένα όργανα. Αυτή ίσως να είναι μια αιτία η οποία οδήγησε στη συστηματοποίηση της γεωργίας και στη σημερινή της μορφή.
Ο πολλαπλασιασμός των φυτών διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: τον εγγενή και τον αγενή.
Ο εγγενής τρόπος πολλαπλασιασμού αναφέρεται στη χρήση σπόρου και κυρίως εφαρμόζεται για την εγκατάσταση ετήσιων καλλιεργειών. Θεωρείται μέθοδος χαμηλού κόστους, με αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Η ευκολία στη χρήση του από τους αγρότες και η μικρή σχετικά δυνατότητα μετάδοσης ασθενειών συνιστούν μεταξύ άλλων, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των σπόρων.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αναπαραγωγή με σπόρο, είναι η αδυναμία πιστής αναπαραγωγής των επιθυμητών χαρακτηριστικών από τα μητρικά φυτά (γονείς) στους απογόνους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται αστάθεια στις αποδόσεις, ιδιαίτερα σε δενδρώδεις καλλιέργειες.
Αντίθετα, με την αγενή μέθοδο χρησιμοποιούμε διάφορα μέρη του υπέργειου ή υπόγειου τμήματος των φυτών, ικανά να ριζοβολήσουν. Πολυετείς καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα τα καρποφόρα δένδρα, αναπαράγονται αγενώς διότι διασφαλίζεται η σταθερότητα στην κληρονομικότητα των χαρακτηριστικών. Πολλαπλασιάζοντας τα φυτά με μοσχεύματα, στόλωνες ή όποιο άλλο τμήμα τους, οι παραγωγοί καταφέρνουν να μεταφέρουν με υψηλό ποσοστό πιστότητας τα χαρακτηριστικά του γονέα στην επόμενη γενεά. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό σε παραγωγικές φυτείες όπου η ομοιομορφία σε ποιότητα και απόδοση είναι το ζητούμενο.
Η επιλογή του κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού σχετίζεται άρρηκτα με την πορεία της γεωργικής εκμετάλλευσης στο μέλλον. Βασικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι:
φυσιολογική κατάσταση του πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευρωστία και να είναι απαλλαγμένο από ασθένειες.
καθαρότητα της παρτίδας, η οποία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από προσμίξεις και ξένα υλικά.
αντιπροσωπευτικότητα του υλικού ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα εγκατασταθεί η ποικιλία την οποία έχουμε επιλέξει εκ των προτέρων.
Η κοινοτική και εθνική νομοθεσία περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που καθορίζουν τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούνται για την ορθή-ασφαλή χρήση του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Μέσω της τήρησης των απαραίτητων κανόνων περιορίζονται οι κίνδυνοι μετάδοσης σοβαρών ασθενειών και εχθρών που είναι δυνατόν να πλήξουν τις καλλιέργειες. Επιπρόσθετα διασφαλίζεται η καλή εγκατάσταση των φυτών, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και παραγωγικότητά τους.

Κλιματική αλλαγή: πρώην σκληροπυρηνικός σκεπτικιστής κατηγορεί την ανθρωπότητα


Στρατόπεδο άλλαξε ο Αμερικανός επιστήμονας Richard Muller, ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν το περίμενα, ωστόσο ως επιστήμονας αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να αφήσω τα στοιχεία να αλλάξουν τις απόψεις που έχω σχηματίσει», αναφέρει σε άρθρο του ο Δρ. Muller, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Ο Δρ. Muller συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του Μπέρκλεϊ για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, η οποία αποτελείται από δεκάδες επιστήμονες και μελετά αν οι αλλαγές στη θερμοκρασία σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα ή τα φυσικά φαινόμενα, όπως η ηλιακή και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 250 χρόνια και η πιο λογική εξήγηση για την αύξηση αυτή είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες», επισημαίνουν οι ερευνητές του Μπέρκλεϊ στη μελέτη τους, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συνεισφορά της ηλιακής δραστηριότητας στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αμελητέα και τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν στηρίχθηκε σε κλιματικά μοντέλα, τα οποία σύμφωνα με τους σκεπτικιστές αφήνουν μεγάλα περιθώρια για λανθασμένες εκτιμήσεις, αλλά σε απτά στοιχεία σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και των αερίων του θερμοκηπίου.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times ο Δρ. Muller προσπάθησε να εξηγήσει πώς από σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής που αμφισβητούσε την υπερθέρμανση του πλανήτη συντάχθηκε τώρα με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.
«Πείτε με σκεπτικιστή που αλλαξοπίστησε», γράφει ο Δρ. Muller.
«Πέρυσι, μετά από εντατική έρευνα στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αληθινή και πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το ρυθμό της αύξησης της θερμοκρασίας είναι σωστές».
«Τώρα κάνω ένα βήμα ακόμα πιο πέρα: οι άνθρωποι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη (για την κλιματική αλλαγή)», τονίζει στο άρθρο του ο καθηγητής.
«Καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Εκτιμώ ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου στην ξηρά τα επόμενα 50 χρόνια, χαμηλότερο αν συμπεριλάβουμε και τους ωκεανούς».
«Ωστόσο αν η Κίνα συνεχίσει την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη και την αυξημένη χρήση άνθρακα, τότε η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε λιγότερο από 20 χρόνια», καταλήγει ο Δρ. Muller.

Τη γεωθερμία εκμεταλλεύεται ο δήμος Νέστου


Στη γεωθερμία σκοπεύει να επενδύσει ο δήμος Νέστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”.
Τα γεωθερμικά πεδία που έχουν βρεθεί στο Ερατεινό Χρυσούπολης, με νερά άριστης ποιότητας και θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 82 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου και ταυτόχρονα να καταστήσουν βιώσιμο τον αγροτικό κλάδο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη μέσω της εξοικονόμησης καυσίμων και ενέργειας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της παραγωγή εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων, αλλά και της συγκράτησης του πληθυσμού.
Το γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού-Χρυσούπολης εκτείνεται σε μια έκταση 35-40 τετρ. χλμ., μεταξύ των χωριών Ποντολιβάδου-Χρυσούπολης-Αγιάσματος, με κέντρο το Ερατεινό.
Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης: «Είμαστε σε φάση ωριμότητας. Έχουν γίνει όλες οι σχετικές μελέτες, το προτείνουμε δε ως έργο ”σημαία”, καθώς αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα με έναν προϋπολογισμό 10,6 εκατ. ευρώ».
Ο δήμος προχωράει στη δημοπράτηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ σχεδιάζεται επέκταση και στο υπόλοιπο πιθανό πεδίο που έχει εντοπιστεί από τις ερευνητικές γεωτρήσεις του Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συνεταιρισμοί που ενώνουν παραγωγούς, καταναλωτές




Εχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε απέναντι. Ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Το «κίνημα της πατάτας» τους έφερε πιο κοντά. Κι όμως, μια σειρά από πρωτοβουλίες είχαν ενοποιήσει από παλαιότερα τις προσπάθειες παραγωγών και καταναλωτών. Σύνδεσμος είναι συχνά η οικολογική αντίληψη. Ειδικά όμως τα τελευταία δύο χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει στην αναζήτηση νέων δρόμων αλληλεγγύης, στην κατάργηση των μεσαζόντων και σε συνεργασίες ή και συνεταιρισμούς καταναλωτών - παραγωγών.
Από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα είναι ο συνεταιρισμός «Γαία» στα Χανιά. Πρόκειται για συνεταιρισμό παραγωγών και καταναλωτών, με σκοπό την προώθηση βιολογικών και οικολογικών προϊόντων.
Σήμερα έχει περίπου 250 μέλη, εκ των οποίων το 50% είναι αγρότες - παραγωγοί, ενώ εξυπηρετεί από το συνεταιριστικό κατάστημα περίπου 300 πολίτες την ημέρα! «Το εγχείρημά μας ξεκίνησε το 1996, από την επιθυμία μας για καθαρή και ποιοτική διατροφή, με ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και έμφαση στις ντόπιες καλλιέργειες, για να αποφύγουμε και το οικολογικό βάρος της μεταφοράς προϊόντων από μακριά», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Βαμβουνάκης, πρόεδρος του συνεταιρισμού. «Ξεκινήσαμε ιδεολογικά και συνεχίζουμε με συνείδηση, προσπαθούμε να αναπτύξουμε την οικολογική αντίληψη, π.χ. με εκδηλώσεις στα σχολεία. Στο μαγαζί μας υπάρχουν μόνο βιολογικά προϊόντα, από πιστοποιημένους και συνειδητοποιημένους παραγωγούς», εξηγεί ο κ. Βαμβουνάκης.
Τι κερδίζουν όμως με τη δημιουργία του συνεταιρισμού «Γαία»; Καταρχήν, μειωμένες τιμές, καθώς καταργούν τους μεσάζοντες. «Δεν είναι εύκολο, συχνά είμαστε στη μέση. Το τελευταίο διάστημα, που ο κόσμος περιορίζει τα βιολογικά προϊόντα λόγω τιμών, εξηγήσαμε στους καλλιεργητές την ανάγκη να μειώσουν τις τιμές. Ετσι, σήμερα έχουμε βιολογικό πορτοκάλι προς 30 λεπτά το κιλό και καρπούζι προς 50 λεπτά», σημειώνει ο κ. Βαμβουνάκης. Το δεύτερο κέρδος είναι ότι στηρίζοντας τους αγρότες, τους έδωσαν τη δυνατότητα να στραφούν στη βιολογική γεωργία, εφόσον παρείχαν δυνατότητα κατανάλωσης. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα μισά μέλη του συνεταιρισμού σήμερα είναι αγρότες. Ενώ μεταξύ των αρχικών 40-50 μελών του συνεταιρισμού ήταν πολύ λίγοι. Το τρίτο όφελος είναι ότι όλα τα χρήματα μένουν στην περιοχή.
Την ίδια φιλοσοφία με τη χανιώτικη «Γαία» έχει ο συνεταιρισμός «Οικοζωή» στην Κέρκυρα, που επίσης συνενώνει παραγωγούς και καταναλωτές. Με πάνω από 100 μέλη (αν και λιγότερους αναλογικά αγρότες σε σχέση με τους Χανιώτες) και με δύο πρατήρια που βρίσκονται δίπλα δίπλα (ένα οπωροπωλείο και ένα σύγχρονο κρεοπωλείο για βιολογικό κρέας και τυρί), προσπαθεί να φέρει τις ποιοτικές βιολογικές τροφές στον πολίτη σε όσο το δυνατόν φθηνότερες τιμές.
«Τα πρατήρια είναι και χώρος επικοινωνίας και συζήτησης για το περιβάλλον, για πρακτικές συμβουλές», μας λέει ο κ. Γιάννης Σαούλος, μέλος του Δ.Σ. της «Οικοζωής» και βιοκαλλιεργητής ο ίδιος. Οσο για τις τιμές, προσπαθούν να τις κρατήσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Δημιουργία σούπερ μάρκετ και πρατηρίων πώλησης

«Εχουμε στόχο τη δημιουργία του πρώτου συνεταιριστικού σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, του Bios-coop», λέει ο κ. Κώστας Νικολάου, από την Πρωτοβουλία για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, με στόχο τις 1.000 συνεταιριστικές μερίδες (προς 150 ευρώ η μία). «Δεν έχουμε σκοπό την κερδοσκοπία.
Το όφελος από την κατάργηση των μεσαζόντων θέλουμε να μοιραστεί σε τρία μέρη: στους αγρότες, στους καταναλωτές και στην παραπέρα ανάπτυξη του συνεταιρισμού», λέει ο κ. Νικολάου. Θέλουμε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, για να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα από τη μεταφορά των προϊόντων. Πάντως, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του εγχειρήματος έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τον συνεταιρισμό παραγωγών ΕπιλοΓή, που διαθέτει επτά καταστήματα στην Αθήνα.
Μία άλλη πρωτοβουλία που προσπαθεί να φέρει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα κοντά στον κάτοικο της Θεσσαλονίκης σε λογικές τιμές, είναι η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ.), που έχει ανοίξει πρατήριο στην οδό
Μελενίκου και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της. Στην Αθήνα δραστηριοποιείται από το φθινόπωρο του 2011 ο μη κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία «Συν-Αλλοις», στηριγμένος κυρίως σε έναν προηγούμενο συνεταιρισμό («Ο σπόρος»), ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί στη διακίνηση προϊόντων (καφές, ζάχαρη κ.λπ.) που παράγονται με σεβασμό στην εργασία και στη φύση από κοινότητες αγροτών ή ιθαγενών (π.χ. Ζαπατίστας).
Σταφυλοθεραπεία και υγεία

Το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων, γιατί είναι η πιο πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής.Τ΄αμέτρητα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισμό προμηθεύονται τα θρεπτικώτερα συστατικά από τα σταφύλια που τ΄ανανεώνουν και τα ζωογονούν σύντομα.
Τα καινούργια δε κύτταρα που με την εναλλαγή της ύλης αντικαθιστούν τα γηρασμένα και φθαρμένα, αποκτούν νέαν ζωτικότητα, ελαστικότητα κι ακμή κι επομένως οι ίνες και οι ιστοί απαλλάσσονται από την τραχύτητα, οι αρτηρίες και τα νεύρα ελευθερώνονται από τη σκλήρωσι, οι μυς ξαναποκτούν την ευλυγισία τους - με δυό λόγια το σώμα πραγματικά ξανανιώνει.

Όση θρεπτική αξία έχει μια οκά σταφύλια δεν βρίσκεται σε δέκα μεγάλες μπριζόλες ή σε είκοσι αβγά. Εκτός που σ΄αυτά βρίσκονται οι αναγκαιότερες βιταμίνες, περιέχουν ως 20% ζάχαρη, που είναι τόσο ωφέλιμη. Το δε άφθονο νερό τους είναι υγιεινότατο, είναι το μόνο αποτελεσματικό αντιφάρμακο υγρό κατά της αυτοδηλητηριάσεως που μπορεί να βρεί κανείς.
Αν θέλετε να δείτε βελτίωση στην υγεία σας, δυό μέρες την εβδομάδα τρώτε μόνον σταφύλια και τίποτε άλλο. Άλλο ένα σύστημα είναι να τρώει κανείς δεκαπέντε μέρες σταφύλια με μαύρο ψωμί.
Το πρωί μόνο σταφύλια. Το μεσημέρι σταφύλια με ψωμί και το βράδυ ψωμί με σταφύλια.Για τα παιδιά αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Οι άρρωστοι όμως είναι ανάγκη να υποβληθούν σε συστηματική σταφυλοθεραπεία.

Με τον όρο σταφυλοθεραπεία εννοούμε την απόλυτη μονοδίαιτα από σταφύλια. Τίποτε άλλο. Ούτε γάλα, ούτε καφέ, τσάϊ ή λεμονάδα.Μόνο και μόνο σταφύλια για πέντε, δέκα ή δεκαπέντε μέρες αναλόγως τις περιπτώσεις. Νερό, αν υπάρχει δίψα, επιτρέπεται.

Η ευεργετικότης της σταφυλοθεραπείας
Εξαιρετικώς επιδρά στις εξής χρονικές παθήσεις: Στην δυσκοιλιότητα, την αυτοδηλητηρίαση, τον ρευματισμό, τον αρθριτισμό, το άσθμα,την βρογχίτιδα, την οξύτητα, την ωτίτιδα, την παράλυση κτλ. Η δυσκοιλιότης εξαλείφεται σε λιγότερες από δεκαπέντε μέρες καθώς και ο χρόνιος πονοκέφαλος.Το αίμα πλουτίζεται σε αλκαλικότητα, που είναι η βάση της ανοσίας.
Οι παχύσαρκοι για να απαλλαγούν από τα νοσηρά πάχη τους,πρέπει να κάνουν παρατεταμένες σταφυλοθεραπείες. Με το σύστημα αυτό μπορούν να χάσουν τα περίσσια κιλά τους.

Κατά κανόνα πρέπει να γίνονται 3-4 γεύματα την ημέρα από μια οκά για τους παχείς και έως μιάμισυ οκά για τους ισχνούς. Τα σταφύλια είναι πολύ καλύτερα να τρώγονται μαζί με τις φλούδες και τα κουκούτσια τους, γιατί αυτά είναι η σκούπα των εντέρων. Βοηθούν στην κανονική κένωση. Και το παραμύθι της σκωληκοειδίτιδος να λησμονηθεί για πάντα.

Συμπτώματα της σταφυλοθεραπείας
Κατά την σταφυλοθεραπεία τα ούρα γίνονται πορτοκαλί ή κοκκινωπά, πράγμα πολύ ενθαρυντικό, γιατί αυτό δηλοί ότι έτσι δουλεύοντας εντατικά το συκώτι και τα νεφρά, απορρίπτονται από τον οργανισμό οι τοξίνες, τα άλατα και τα λοιπά ξένα στοιχεία του. Πολλές φορές αναπτύσσεται διάρροια κι έτσι αποκαθαρίζεται τελείως όλο το πεπτικό σύστημα, από τις παλιές σαπισμένες και επικολλημένες στα εσωτερικά του τοιχώματα ουσίες που γίνονται αιτία δηλητηρίων και αιτία των περισσότερων ασθενειών. Η διάρροια σταματά συνήθως αυτομάτως σε 2-3 μέρες κατά τις οποίες πρέπει να τρώμε λιγότερο. Αν όμως η διάρροια εξακολουθεί, μετριάζεται μ΄ένα ή δύο σκέτα κλύσματα που θα πλύνουν το μεγάλο έντερο. Σε πολλούς πάλι εμφανίζεται δυσκοιλιότης. Γι΄ αυτό συνιστάται να γίνουν και κλύσματα κατά την σταφυλοθεραπεία.

Ο ρόλος της δίψας
Με την σταφυλοθεραπεία συνήθως δεν διψά ο άνθρωπος, αφού το σώμα εφοδιάζεται με το θαυμάσιο φυτικό νερό που περιέχουν άφθονο τα σταφύλια και που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Πάντως αν διψάσει κανείς μεταξύ των γευμάτων των σταφυλιών, πρέπει, αφού περάσουν 2 ώρες από την λήψη των σταφύλων, να πίνει νερό, γιατί η δίψα στην περίπτωση αυτή είναι μία ένδειξις ότι παρουσιάζεται φλόγωσις και ερεθισμός κατά την διάλυση και την απόρριψη των αλάτων του σώματος.

Η σταφυλοθεραπεία στην αρχή κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται κάπως βαρετός και εξαντλημένος. Τους πολύ παχείς μάλιστα τους κρεβατώνει για μερικές μέρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμπνέει καμιά ανησυχία γιατί η φαινομενική αυτή αδυναμία προέρχεται από το ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει και εντείνει τις προσπάθειές του όλες στην εσωτερική εργασία του αυτοκαθαρισμού, της απορρίψεως των νεκρών κυττάρων και της αναπλάσεώς του γενικώς.

Το καλύτερο τονωτικό
Η οργανική κι επομένως αφομοιώσιμη μορφή των συστατικών του σταφυλιού αποτελεί το φυσικότερο και καλύτερο τονωτικό. Η συστηματική σταφυλοθεραπεία θα διώξει από πάνω σας κάθε σωματική και πνευματική τεμπελιά.Την νωθρότητα και την ανορεξία, που είναι οι προάγγελοι της ασθένειας, θα την αντικαταστήσουν η ευεξία και η όρεξις για δουλειά, για κίνηση.

Οι λευκωματούχες ουσίες του σταφυλιού χρησιμοποιούνται για την διόρθωση και την ανάπλαση των φθαρμένων ιστών. Κανένα άλλο τρόφιμο δεν μπορεί ν΄ αναπτύξει γερούς κι ελαστικούς μυς, όπως το σταφύλι. Το νευρικό σύστημα ξεκουράζεται και καλμάρει με την σταφυλοθεραπεία.

Με παρατεταμένη σταφυλοδίαιτα διορθώνονται όλες οι παραμορφώσεις του δέρματος και του σώματος γενικά. Οι κάλοι, τα σπυριά και τα εκζέματα εξαλείφονται. Εν συνδυασμώ δε με κατάλληλη γυμναστική αναπτύσσεται ωραία συμμετρική σωματική διάπλασις.

Ο χυμός των σταφυλιών είναι το αποτελεσματικότερο διαλυτικό των κρυστάλλων και των όγκων του οργανισμού. Με την συστηματική σταφυλοθεραπεία διαλύονται και απορρίπτονται όλα τα ανόργανα στοιχεία του σώματος, που προέρχονται από την ανθυγιεινή διατροφή και τα οποία είναι αιτία όλων σχεδόν των χρονίων παθήσεων, γιατί εργάζονται εντατικά τα τέσσερα όργανα της απεκκρίσεως: οι πνεύμονες, το συκώτι, τα έντερα και το δέρμα.

Πηγή: Τροφή και υγεία/Φυσική υγιεινή - Ηλίας Πέτρου

Γαρδένια: μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές



Καλές οικονομικές αποδόσεις αποφέρουν οι εξαγωγές γαρδένιας, που αποτελεί ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», παρά το υψηλό κόστος καλλιέργειας, κυρίως λόγω των εξόδων εγκατάστασης, τα έσοδα ανά στρέμμα ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 26.500 ευρώ.
Η γαρδένια καλλιεργείται στον αγρό και σε θερμοκήπια, όπου μπορεί να παράγει λουλούδια όλο τον χρόνο.
Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης και έως τις αρχές του φθινοπώρου.
Σημειώνεται ότι η γαρδένια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό.
Τον χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός, διατηρείται όλο τον χρόνο. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για τη φροντίδα της γαρδένιας)
Η καλύτερη θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 βαθμοί Κελσίου.
Η αλήθεια είναι στην...ανάπτυξη

 

Την ώρα που η χώρα πραγματικά ακροβατεί μεταξύ ευρώ και δραχμής, την ώρα που τη ανεργία απειλεί τους Έλληνες με τις τεράστιες διαστάσεις που καθημερινά λαμβάνει, την ώρα που τα ταμεία αδειάζουν και η αγωνία για την επόμενη χρηματοδότηση από τους δανειστές μας φτάνει στο απροχώρητο, κάποιοι συνεχίζουν να εμπαίζουν το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας με ανόητους τοπικισμούς, κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και επιμένουν να χάνουν το δάσος για χάρη του δένδρου που ισοδυναμεί με την ατομική ευημερία τους.

Ο λόγος είναι για την προσπάθεια του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη να εξασφαλίσει μια τεράστια επένδυση εξόρυξης λιγνίτη στη Μεσσηνία γεγονός που θα αποφέρει χρήμα και θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία που υποφέρει από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Οι τοπικοί πολέμιοι της προσπάθειας στην πολεμική τους αντιπαραθέτουν ένα σωρό επιχειρήματα όπως το ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα καταστρέψει τα χωράφια σε κάποιες περιοχές ενώ θέτουν ακόμα και ζήτημα της χρήσης οχημάτων βαρέως τύπου, που κατά τη γνώμη τους θα επιβαρύνουν το οδικό δίκτυο.

Θα ήταν τουλάχιστον παραπλανητικό να αρνηθεί κανείς ότι μια τέτοιου είδους επένδυση δεν θα έχει και επιπτώσεις. Όμως αν έμενε κανείς σε αυτήν τη λογική, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανάπτυξη σε κανένα κράτος του πλανήτη.

Ξεχνούν φαίνεται κάποιοι ότι τέτοιοι στόχοι εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ότι υπάρχουν ενδεδειγμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τις όποιες συνέπειες. Φυσικά μιλάμε για τις απαλλοτριώσεις που θα αποζημιώσουν γενναία όποιον αναγκαστικά χάσει το κτήμα του, ενώ πρέπει να καταριστεί ένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης που να υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές των γεωεπιστημών και της δασοπονίας για να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην περιοχή.

Όσον αφορά στο εθνικό δίκτυο, αφού κανείς ασκήσει δριμεία κριτική για το που πηγαίνουν τα χρήματα των διοδίων και γιατί ο δρόμος δεν έχει φτιαχτεί για κάθε είδους όχημα, η επόμενη σκέψη είναι ότι μπορεί να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χρήσης του δικτύου ώστε να εξυπηρετηθεί το έργο χωρίς να επηρεάζεται η μετακίνηση των πολιτών, ειδικά τη τουριστική σεζόν.

Και επαναλαμβάνουμε δεν είναι σημαντική η προσέλκυση μια τόσο μεγάλης επένδυσης ώστε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να την περιχαρακώσει για να είναι επωφελής εθνικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο;

Και δεν είναι αρνητικό, ένα τέτοιο έργο να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης τοπικών παραγόντων και ΜΜΕ που θέλουν να βλέπουν κομματικές κόντρες ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Όλοι πρέπει να παραδεχτούμε πως υπάρχει μία αλήθεια και ένα συμφέρον: Το εθνικό!

Ο κ. Σαμαράς έχει επανηλλειμμένως υποστηρίξει ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Αυτό πλέον έχει καταστεί μονόδρομος. Πρέπει λοιπόν να αναλάβει πρωτοβουλίες την ώρα που οι δανειστές μάς εξετάζουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια να μην αποδειχθούμε εμείς "αρχοντοχωριάτες".

 


Οι αγρότες διαμαρτύρονται μεν για τις χαμηλότερες τιμές, ωστόσο προτιμούν να πάρουν όλα τα λεφτά στο χέρι, παρασυρμένοι από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γενικότερες εξελίξεις, από το να αφήσουν ανοιχτή την τιμή για το φθινόπωρο. Το 60% του σκληρού σιταριού κατευθύνεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, ενώ το μαλακό, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλεύρων για ψωμί, δεν επαρκεί για την εγχώρια αγορά και γίνονται εισαγωγές από Βουλγαρία, Ουκρανία και Γαλλία.
Μια σχετικά καλή χρονιά, με αρκετά καλή παραγωγή, διανύουν φέτος οι σιτοπαραγωγοί της χώρας, που μπροστά στο ενδεχόμενο να μην πιάσουν τα περσινά 25 λ/κιλό στο σκληρό σιτάρι πολλοί αποφασίζουν να δώσουν την παραγωγή τους σε κλειστές χαμηλότερες τιμές, ώστε να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, παρασυρμένοι από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γενικότερες εξελίξεις.
Και ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται, οι αγρότες διαμαρτύρονται μεν για τις χαμηλότερες τιμές, ωστόσο προτιμούν να πάρουν όλα τα λεφτά στο χέρι από το να αφήσουν ανοιχτή την τιμή για το φθινόπωρο.
Πέρυσι η εμπορική τιμή έφτασε για το σκληρό σιτάρι στα 23-25 λ/κιλό, ενώ φέτος είναι κατά μέσον όρο στα 20-21 λ/κιλό με εξαίρεση στη Λάρισα που κάποιοι έμποροι δίνουν τις τελευταίες μέρες και 22 λ/κιλό. Αντίστοιχα το μαλακό σιτάρι πέρυσι ήταν 20-21 λ/κιλό και φέτος έφτασε στα 18 λ/κιλό με ανοδικές τάσεις, το κριθάρι πέρυσι ήταν 18-20 λ/κιλό και φέτος είναι στα 16 λ/κιλό, η βρόμη ήταν 30 λ/κιλό και φέτος 26-27 λ/κιλό, ενώ το καλαμπόκι που αλωνίζεται στο τέλος Αυγούστου πέρυσι έδωσε 28 λ/κιλό. «Το 80% των σιτοπαραγωγών επιλέγουν να δίνουν τα σιτηρά με κλειστές τιμές, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους. Εμείς δίνουμε 21 λ/κιλό κλειστή τιμή με άμεση εξόφληση και 14 λ/κιλό με ανοιχτή τιμή και εξόφληση τον Σεπτέμβριο», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, Νικήτας Πρίντζος.

Οι αποδόσεις
Η φετινή είναι μια χρονιά με μειωμένη παραγωγή σε ποσότητα, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στο τέλος της άνοιξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι στρεμματικές αποδόσεις. Για παράδειγμα, τα ξερικά χωράφια στον Θεσσαλικό Κάμπο έδωσαν έως 300 κιλά/στρέμμα όταν μπορούσαν να δώσουν μέχρι και 400 κιλά/στρέμμα, ενώ τα ποτιστικά έως 400 κιλά/στρέμμα, από 550 κιλά/στρέμμα που είναι η ανώτατη απόδοσή τους. Ωστόσο ποιοτικά τα ελληνικά σιτηρά είναι φέτος πολύ καλά, «κόκκινα», όπως τα χαρακτηρίζουν οι αγρότες και ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες απορρόφησής τους από την ιταλική αγορά.
Η άλλοτε κραταιά και σήμερα πολύπαθη ΕΑΣ της Λάρισας, με το συσσωρευμένο χρέος των 40 εκατ. ευρώ, το εμπορικό κέντρο Gaea Lifestyle Centre να? ρημάζει και τους εργαζομένους σε επίσχεση εργασίας, καθώς παραμένουν επί σχεδόν έναν χρόνο απλήρωτοι, δεν μπορεί φέτος να λειτουργήσει τις 9 αποθήκες και τα σιλό που διαθέτει, και -όπως και πέρυσι- τα νοίκιασε σε εμπόρους. Οι τελευταίοι δίνουν αυτές τις μέρες έως και 22 λ/κιλό στη Λάρισα, εκτιμώντας κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά και αρκετοί αγρότες σπεύδουν να πουλήσουν.
Μόνο ρευστό τοπίο είναι αυτό στη Λάρισα, στην υπόλοιπη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα οι αγρότες σπεύδουν να πουλήσουν αμέσως μετά το αλώνισμα και μάλιστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία με κλειστές τιμές.
Ικανοποιητικά χρήματα δίνει και η ΕΑΣ Τρικάλων, στο σκληρό σιτάρι διαμορφώθηκε στα 20 λ/κιλό, στο μαλακό στα 18 λ/κιλό, στο κριθάρι στα 17-18 λ/κιλό και σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Αχιλλέα Λιούτα, μπορεί οι τιμές να είναι χαμηλότερες από πέρυσι, όμως οι αγρότες θέλουν τη σιγουριά της εξόφλησης και πουλούν με κλειστές τιμές.
Στις Σέρρες οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί ήθελαν τις περσινές τιμές και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής, δήλωσε ότι «εφόσον η διεθνής τιμή είναι υψηλή, πρέπει και εμείς να πάρουμε καλύτερα χρήματα, όμως λόγω της οικονομική ύφεσης, υπάρχει εκμετάλλευση των αγροτών». Οι σιτοπαραγωγοί των Σερρών πουλούν το σκληρό σιτάρι στα 20-21 λ/κιλό, το μαλακό 16-17 λ/κιλό και το κριθάρι 18 λ/κιλό. Με πιο αργούς ρυθμούς γίνεται η συγκομιδή σιτηρών στη Θράκη. Ετσι οι αγρότες της Ροδόπης εμπιστεύονται για άλλη μια χρονιά την ΕΑΣ που δίνει 18 λ/κιλό για το σκληρό σιτάρι, 16 λ/κιλό για το μαλακό και 18 λ/κιλό για το κριθάρι.
Στη Στερεά Ελλάδα η ΕΑΣ Θήβας δίνει κλειστή τιμή 21 λ/κιλό, με συγκεκριμένα όμως ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτήν της Λιβαδειάς 20,5%. «Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρυσι, αλλά οι αγρότες φοβούνται να αφήσουν ανοιχτή την τιμή και μπροστά στο ενδεχόμενο να μην πιάσουν τα 20 λεπτά, προτιμούν να τα δίνουν στις Ενώσεις με κλειστή τιμή. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που εμπιστεύονται τους εμπόρους και ρισκάρουν να τα πουλήσουν με μια μικρή προκαταβολή και τελική τιμή στο κλείσιμο της αγοράς το επόμενο διάστημα, περιμένοντας να πάρουν ίσως και τα περσινά 25 λεπτά το κιλό», μας είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς, Γιάννης Νταβαλούνης.
Με πρωταγωνιστή τον Θεσσαλικό κάμπο

Καλή σοδειά για Ελλάδα, κακή για την Τουρκία
Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή σιτηρών με 9 εκατ. στρέμματα, από τα οποία τα 6 εκατ. στρέμματα είναι με σκληρό και μαλακό σιτάρι. Η συνολική παραγωγή σιταριού θα είναι φέτος περίπου 1,1 εκατ. τόνους -σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι που ήταν 1,3 εκατ. τόνοι- και από αυτούς οι 803.000 τόνοι αφορούν το σκληρό σιτάρι. Πρωταγωνιστής στην παραγωγή σκληρού σιταριού είναι ο Θεσσαλικός Κάμπος με 362.000 τόνους και ακολουθεί η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με 362.000 τόνους.
Οι βροχές και οι χαλαζοπτώσεις της άνοιξης μείωσαν τις στρεμματικές αποδόσεις, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της συγκομιδής -που συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα- είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολύ καλή ποιοτικά παραγωγή.
Μειωμένη ωστόσο είναι η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει η γειτονική Τουρκία, που φέτος περιμένει 16,5 εκατ. τόνους σιταριού (σκληρού και μαλακού), πτώση 12% συγκριτικά με πέρυσι.
Ο κυριότερος λόγος είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυρές χιονοπτώσεις, όψιμοι παγετοί, χαλάζι), καθώς και μια εκτεταμένη προσβολή από φουζάριο (ένας μύκητας που καταστρέφει το φυτό από τη ρίζα) στην Κεντρική Ανατολία. Το επίσης δυσάρεστο για την Τουρκία είναι ότι φέτος από κακή σύμπτωση δοκιμάστηκαν, και μάλιστα σε μεγάλες εκτάσεις, νέες ποικιλίες σιταριού, που όμως αποδείχτηκαν λιγότερο ανθεκτικές στο ψύχος.

Στην ΕΕ
Μειωμένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι θα είναι και η συνολική παραγωγή της ΕΕ, που αναμένεται να φτάσει τους 131 εκατ. τόνους, με αιτία και εδώ τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Γερμανία, δεύτερη μεγαλύτερη σιτοπαραγωγική χώρα, με πτώση 6%, ενώ και πέρυσι ήταν μια χρονιά χαμηλής παραγωγής. Η ανοιξιάτικη ξηρασία έπληξε μεγάλη παραγωγή σκληρού σιταριού και στην Ισπανία, ενώ σχετικά «αλώβητη» βγαίνει η μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή, η Γαλλία, με 37 εκατ. τόνους.
Το γεγονός αυτό της μειωμένης παραγωγής σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα της αμερικανικής αγοράς αναμένεται να σπρώξουν τις τιμές προς τα πάνω στα σιτηρά, ενώ ευχάριστα είναι τα νέα και για το καλαμπόκι, καθώς αυξάνεται διεθνώς η ζήτηση για ζωοτροφή.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται αυξημένη κατά 8,65%, ενώ μόνο στις ΗΠΑ η αύξηση θα είναι κατά 20%.
Oσο για τα σιτηρά, μειωμένη κατά 2,5% θα είναι η παγκόσμια παραγωγή και κατά 9 εκατ. τόνους η παγκόσμια κατανάλωση. Μεγαλύτερη μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών καταγράφουν η Ουκρανία (-41%), το Καζακστάν και η Αυστραλία.

Οπως και πέρυσι
Αρκετοί αγρότες προτιμούν φέτος να αποθηκεύουν το σιτάρι που μαζεύουν, θεωρώντας ότι θα το πουλήσουν αργότερα σε καλύτερες τιμές. Αυτό βέβαια έχει ένα ρίσκο, αλλά εκτιμούμε ότι η τιμή μπορεί να φτάσει όσο περνά ο καιρός στα 25 λ/κιλό, όσο και πέρυσι. Επίσης κάποιοι που έχουν μεγάλη παραγωγή πουλούν ένα μέρος με κλειστή τιμή και αφήνουν ένα τμήμα της με ανοιχτή, πιστεύοντας ότι ίσως πάρουν περισσότερα χρήματα στο τέλος του καλοκαιριού.
O Χρήστος Σιδερόπουλος είναι πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τιρνάβου.

Ατού η ποιότητα
H φετινή παραγωγή είναι καλή ποιοτικά και αυτό αποτελεί διαπραγματευτικό ατού για τις τιμές της αγοράς. Οπωσδήποτε οι αγρότες περίμεναν κάτι περισσότερο, αλλά βλέποντας τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς προτιμούν τη σιγουριά των χρημάτων της Ενωσης που πληρώνει πάντα στην ώρα της
O Νίκος Σκοπιανός είναι πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Χανιά: Ημερίδα για τη διαχείριση των αποβλήτων

      
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια και σύντομα δίνεται οριστική λύση στο μείζον ζήτημα του Περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων που χρόνια τώρα απασχολεί το νησί, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην ημερίδα «Περιβάλλον και Δημοσιογραφία» που πραγματοποιήθηκε στο ινστιτούτο επαρχιακού τύπου στα Χανιά, παρόντων του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή των δημάρχων Χανίων και Αποκορώνου Μανόλη Σκουλάκη και Γρηγόρη Μαρκάκη, τοπικών φορέων, Πανεπιστημιακών, φοιτητών, εκπροσώπων του ινστιτούτου, του τύπου κ.α..

Ο Περιφερειάρχης για το θέμα είπε, ότι, έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και ότι, στα τέλη του άλλου μήνα και ύστερα από διαβούλευση, θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη απορρίπτοντας την λύση της καύσης.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης για το θέμα αυτό αλλά και για τις περιβαλλοντικές δράσεις της Περιφέρειας ζήτησε την συμπόρευση και στήριξη των παρισταμένων ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και των άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού, λέγοντας ότι με σωστή οργάνωση και κοινή δράση μπορεί να επιτευχθεί σε Περιφερειακό επίπεδο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά τους οι ομιλητές-ερευνητές του Πολυτεχνείου αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν με την Περιφέρεια στα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και ο Περιφερειάρχης για το εντεινόμενο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της απειλής του πλανήτη ζήτησαν από τους κυβερνώντες-ισχυρούς της γης τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων και να μην υπεκφεύγουν μπροστά στην σκληρή-εφιαλτική πραγματικότητα.

Την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου την Περιφέρεια Κρήτης μίλησαν για την κλιματική αλλαγή ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης.

Το θέμα «φυσικό περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές και εμπειρίες από την διαχείριση τους», ανέπτυξε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης. Ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στο θέμα των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών στην Κρήτη και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τους επικίνδυνους-τοξικούς παράγοντες στην τροφική αλυσίδα, επισήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, ο δε Γιώργος Πλειός αν. καθηγητής πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «ειδήσεις και περιβάλλον». Επίσης ο αν. πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού, Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος μίλησε για το θέμα «Περιβάλλον: Η στρατηγική της ανθρώπινης ανάπτυξης», και ακολούθησε σχετικό βίντεο αλλά και διάλογος-συζήτηση.

Πέρα από τους ομιλητές παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν για τις δράσεις της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου Μανόλης Σκουλάκης και Γρηγόρης Μαρκάκης, αντιδήμαρχοι, ο επ. καθηγητής του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης, εκπρόσωποι του τύπου και φοιτητές περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας. Μάλιστα οι τελευταίοι θα παρακολουθήσουν στο Ινστιτούτο για έξι ημέρες ειδικά σεμινάρια-ομιλίες-εργαστήρια από Πανεπιστημιακούς για το περιβάλλον.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αφού εξήρε την αποστολή και τον ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, είπε μεταξύ άλλων: «Και μόνο ο τίτλος της ημερίδας «Περιβάλλον και Δημοσιογραφία» είναι τόσο ελκυστικός, που τραβά αβίαστα πάνω στις εργασίες σας τους προβολείς του ενδιαφέροντος. Η επιλογή και μόνο της Κρήτης για τη διεξαγωγή της ημερίδας αλλά και η υλοποίηση του 2ου θερινού σχολείου της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, είναι οι εκ προοιμίου παράγοντες της επιτυχίας της, μιας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού, απλώνεται σε πολλές από τις εκφάνσεις του, ακόμα και έξω από την όμορφη αίθουσα που μας φιλοξενεί.

Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και σ’ αυτό συμβάλει τα μέγιστα και το περιβάλλον της, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία ν’ απολαύσετε κατά την εδώ παραμονή σας.

Ένα περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού για να συνεχίσουμε ν’ απολαμβάνουμε την ξεχωριστή ποιότητα ζωής, που μας προσφέρει απλόχερα τούτος ο τόπος.

Η Περιφέρεια Κρήτης με μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και ενεργειών που προγραμματίζει και σχεδιάζει έχει πάντα ως βασική της προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχει και σε όλες τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διεθνής έκθεση «Κλιματική Αλλαγή», η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του νησιού, πλησίον των εγκαταστάσεων του «Θαλασσόκοσμου», στο χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών.

Την έκθεση που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνεχίζουν να το πράττουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η εδώ λειτουργία της.

Η βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας, για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ωφελεί και την Κρήτη πολλαπλώς μα και τους κατοίκους της. Εξάλλου η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυξημένη επισκεψιμότητα του νησιού, η οποία το καθιστά ένα διακεκριμένο τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό και με την ασφάλεια που παρέχει στον επισκέπτη.

Εντούτοις τα προβλήματα δεν λείπουν και οι απειλές καραδοκούν σε καθημερινή βάση. Και εδώ ακριβώς έρχεται η δημοσιογραφία η οποία καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στη χώρα μας η περιβαλλοντική δημοσιογραφία δεν είναι ανεπτυγμένη, ούτε και έχει καθιερωθεί σαν τομέας στα ειδησεογραφικά τμήματα των ΜΜΕ της χώρας μας. Γι’ αυτό και πρωτοβουλίες σαν και αυτή που υλοποιούμε σήμερα στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικές και εν δυνάμει αποτελούν τον προπομπό της καθιέρωσης μιας μορφής δημοσιογραφίας και στην Ελλάδα, η αναγκαιότητα της οποίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που οργανώνουν την ημερίδα με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Κρήτης και φυσικά στο Δήμο Αποκόρωνα που μας φιλοξενεί.

Το γιατί στην Ελλάδα δεν έχει ανθίσει η περιβαλλοντική δημοσιογραφία και γιατί απουσιάζει από το δημοσιογραφικό κόσμο η συγκεκριμένη εξειδίκευση, θα το αναλύσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές που ακολουθούν οι οποίοι είναι και πιο ειδικοί πάνω στο θέμα που μας απασχολεί.

Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικός καθώς μπορούν να διαμορφώσουν τη λεγόμενη περιβαλλοντική συνείδηση.

Μια συνείδηση που φυσικά δεν διαμορφώνεται με την αποσπασματική παρουσίαση περιβαλλοντικών θεμάτων ή μόνο με την παρουσίαση φυσικών καταστροφών, επενδεδυμένων με αρκετή δόση τρομολαγνείας. Εξάλλου το παράδειγμα του κορμοράνου που δήθεν υπέστη την καταστροφή από τον «Πόλεμο του Κόλπου», όπως αυτός πέρασε μέσα από τα τηλεοπτικά πλάνα, αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης.

Για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία η Κρήτη είναι παράδεισος και παράλληλα πεδίο δόξης λαμπρό για όσους πραγματικά θέλουν ν’ ασχοληθούν.

Χλωρίδα, πανίδα, χιλιόμετρα ακτών, εθνικοί δρυμοί, ιδιαίτερα δάση (κεδρόδασος, φοινικόδασος), μοναδικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προστατευόμενες περιοχές, μοναδικού κάλους μνημεία, δράσεις πράσινης ανάπτυξης, βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα, βουνά και θάλασσες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το πλούσιο περιβάλλον της Κρήτης.

Να συμμαχήσουμε όλοι μαζί για την προστασία, την ανάδειξη και την εξέλιξη του».
Η Γιορτή του Βοσκού στην πλαγιά του Ψηλορείτη

 

Μία γιορτή, μια μάζωξη, ένα τυρί, είναι τα βασικά «συστατικά» για την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την προσφορά στον συνάνθρωπο, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών στο ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

Στόχος της φετινής και καθιερωμένης πλέον Γιορτής του Βοσκού και του Τυριού, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στις πλαγιές του Ψηλορείτη, ήταν να δείξει πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου στο να παραμένουν ο ένας πλάι στον άλλο στις δύσκολες στιγμές.

Το απόγευμα της Κυριακής, 29 Ιουλίου, όλοι όσοι βρέθηκαν στη συγκεκριμένη γιορτή, είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, το οποίο προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη σε συνανθρώπους, που έχουν ανάγκη.

Και φέτος, «πρωταγωνιστής» στη γιορτή ήταν ένα τυρί βάρους ενός τόνου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να αγοραστούν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάλυψαν τις «ανάγκες» της μεγάλης παρέας των χιλιάδων κρητικών, τουριστών και επισκεπτών που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κατέφτασαν στα Ζωνιανά.

Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν παρουσίαση και κοπή του ογκώδους τυριού, γνωριμία με τις τοπικές γεύσεις και μαγειρική από τις γυναίκες των Ζωνιανών, αλλά και από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, έκθεση φωτογραφίας από τα σπήλαια της περιοχής, καθώς επίσης παραδοσιακή μουσική, χορός και άφθονο κρασί, μέλι και ρακί.

Την 5η Γιορτή του Βοσκού και του Τυριού, αλλά και το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, στήριξαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, και ο Ηρακλειώτης παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Γιώργος Καπελάκης. Αμφότεροι, με απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, χρίστηκαν επίτιμα μέλη του.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές της κατάφεραν να κάνουν τη συγκεκριμένη γιορτή παγκόσμια γνωστή, είτε με προσπάθειες να συμπεριληφθούν στο βιβλίο Γκίνες, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο και βαρύτερο τυρί στον κόσμο, είτε με τις συνεχείς εκδηλώσεις ανάδειξης τόσο των τοπικών παραδοσιακών κρητικών προϊόντων, όσο και των ωφελημάτων από την κρητική διατροφή.

 

Μακρά και πλούσια η ιστορία του κρασιού
 
 

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους το κρασί ευδοκιμούσε πριν από την εποχή των παγετώνων στην πολική ζώνη: Ισλανδία, Βόρεια Ευρώπη, Βορειοδυτική Ασία, ακόμη – ακόμη και στην Αλάσκα.

Οι παγετώνες περιόρισαν όμως την εξάπλωσή του, απομόνωσαν τη μία ποικιλία από την άλλη, δημιουργώντας έτσι τα πολλά και διαφορετικά είδη του αμπελιού.

Οι πρόγονοι του σημερινού αμπελιού «μετακινήθηκαν» προς τις θερμότερες ζώνες της κεντρικής – ανατολικής Ασίας, της κεντρικής Ευρώπης.

Κυρίως όμως προς την ευρύτερη περιοχή του νότιου Καυκάσου, όπου μεταξύ Εύξεινου Πόντου, Κασπίας Θάλασσας και Μεσοποταμίας γεννήθηκε το είδος Άμπελος η Οινοφόρος (Vitiw Vinifer, υποείδος caucasica), η οποία – σε διάφορες ποικιλίες – καλλιεργείται μέχρι σήμερα.

Πρώτοι γνωστοί αμπελοκαλλιεργητές θεωρούνται οι αρχαίοι Πέρσες, οι Σημιτικοί λαοί και οι Ασσύριοι. Η τέχνη της καλλιέργειας του αμπελιού πέρασε κατόπιν στους Αιγύπτιους, τους λαούς της Φοινίκης και στους κατοίκους του Ελλαδικού χώρου.

Δεν είναι μόνο η Μεσόγειος ο χώρος που καλλιεργήθηκε το αμπέλι την περίοδο αυτή. Την ίδια εποχή υπάρχουν αναφορές για το κρασί και στην αρχαία Κίνα.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Μέτρα για τις κάμπιες στο Σέιχ Σου

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν βιολογικοί ραντισμοί για την αντιμετώπισή της.
 
Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν βιολογικοί ραντισμοί για την αντιμετώπισή της.
Οι κάμπιες απειλούν τα δέντρα στο Σέιχ Σου. Για την κάμπια των πεύκων, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν βιολογικοί ραντισμοί για την αντιμετώπισή της. Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί και αποτελεί αποτέλεσμα δουλειάς του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, δεν δημιουργεί προβλήματα σε κατοίκους ή επισκέπτες, στη μελισσοκομία, τη χλωρίδα ή την πανίδα. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί και αδειοδοτηθεί και οι αρμόδιοι περιμένουν την κατάλληλη εποχή για τον ψεκασμό ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κάμπια.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ψεκασμοί δέντρων με βιολογικά φυτοφάρμακα θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη και στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα, στην οδό Τσιμισκή, για να αντιμετωπιστούν εντομολογικές προσβολές στα δέντρα των δημοτικών δενδροστοιχιών.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του κ. Καλαφάτη στο Σέιχ Σου, έχουν ολοκληρωθεί εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών στο δάσος, όπως οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων, οι έλεγχοι των κρουνών για το νερό που θα χρειαστεί η πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς και ο καθαρισμός των σκουπιδιών αλλά και της βλάστησης δίπλα στην περιφερειακή οδό της πόλης.
Παστελαριές: θεραπευτικές ιδιότητες

Παστελαριές: θεραπευτικές ιδιότητες
Τα αποξηραμένα σύκα (παστελαριές) είναι ένα υγιεινό σνακ.
1.Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη και ειναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα.
2. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και έχουν αρκετα καλές ποσότητες καλίου. Αυτό βοηθά να διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε φυσιολογικα επιπεδα και μειώνει την κατακράτηση του νερού. Το κάλιο είναι επίσης σημαντικο για τους μυς και τα νεύρα.
3. Καλή πηγή Ασβεστιου. Βοηθουν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
4. Καλή πηγή μαγνησίου. Βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.
5. Καλή πηγή χαλκού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.
6. Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.
7. Μέτρια πηγή σιδήρου, η οποία βοηθά στην αναπνοή σε κυτταρικό επίπεδο, με την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης που βοηθά να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα.
8. Πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικων ινών. Προσθέτει και παραγει κορεσμο, προάγει την υγεία του παχέος εντέρου, και επίσης βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδεων,των εκκολπωματικων διαταραχων, κ.λπ.
9. Οι Φυτικές ίνες δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, και έτσι βοηθουν στην απώλεια βάρους.
Πιπέρι Καγιέν: θεραπευτικές ιδιότητες
Πιπέρι Καγιέν: θεραπευτικές ιδιότητες
Το πιπέρι καγιές είναι άμεσο καταπραϋντικό
Τι λέει η παράδοση: Η μεταφορά του κόκκινου καγιέν πιπεριού -λέγεται επίσης τσίλι- από το Νέο Κόσμο στον Παλιό (στην Ευρώπη) έχει πιστωθεί στον Χριστόφορο Κολόμβο. Το -εύκολο στην καλλιέργειά του- τσίλι γρήγορα κατέκτησε σημαίνουσα θέση στην παραδοσιακή μαγειρική αλλά είχε και συστηματική χρήση σε γιατροσόφια σε όλο τον κόσμο. Οι πρακτικοί γιατροί μάλιστα το χρησιμοποιούσαν διά πάσα νόσον, τόσο για τους πόνους όσο και για αφροδισιακό. Η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη, η οποία είναι γνωστή ως αναλγητική ουσία – καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και τους πόνους στις αρθρώσεις. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι σταματά τις χημικές ενώσεις που μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου στον εγκέφαλο.
Τι αποκαλύπτει η έρευνα: Οι πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το πικάντικο μπαχαρικό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. ’ρθρο του 2009 στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» αναφέρει ότι η καψαϊκίνη βοήθησε τους ανθρώπους που συμμετείχαν να χάσουν κοιλιακό λίπος. Επίσης, το πιπέρι καγιέν φαίνεται ότι ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι συμμετέχοντες σε έρευνα, οι οποίοι κατανάλωσαν έναν γεύμα που περιείχε ορισμένη ποσότητα καψαϊκίνης, εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα από μια ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο και μικρότερα από την γκρελίνη, την «ορμόνη της πείνας», από εκείνους που κατανάλωσαν ένα ήπιο γεύμα, χωρίς πικάντικες γεύσεις, σύμφωνα με την επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition».
Πώς θα ωφεληθείς: Η τακτική χρήση του κόκκινου πιπεριού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ενδέχεται να βοηθά και στις εγκεφαλοπάθειες, αλλά και στις ψυχικές παθήσεις, τις καρδιοπάθειες, τα προβλήματα από κακή πέψη (διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών, αλλά και την παραγωγή των πεπτικών ενζύμων του παγκρέατος και της χολής από το ήπαρ) και τις αρθρίτιδες. Τέλος, βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αιμορραγιών. Πρόσφατη έρευνα από το Παν/μιο του Νότιγχαμ έδειξε ότι η καψαϊκίνη επιτίθεται στην ενεργειακή πηγή όλων των καρκινικών κυττάρων. Τέλος, χρησιμοποιείται ευρέως ως δραστικό συστατικό θερμαντικών αλοιφών και θεραπειών για την ψωρίαση. Το μόνο μειονέκτημα βρίσκεται στο ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η δοσολογία που θα θέσει το βάρος μας υπό έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιούμε ψιλοκομμένο πιπέρι καγιέν σε όσο περισσότερα φαγητά μπορούμε.

Οικολογικά τζάμια που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο



Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή ελαστική κυψέλη, ικανή να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Η κυψέλη αυτή είναι ικανή να απορροφά και να μετατρέπει μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα με αποτελεσματικότητα 4%. Ταυτόχρονα, επειδή απορροφά μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία και όχι το ορατό φως, είναι κατά 66% διάφανη, όχι πλήρως αλλά αρκετά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε παράθυρα. Επιπροσθέτως, μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες με αρκετά χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού ACS Nano, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών, από ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και laptops, ακόμα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε παράθυρα ή επιφάνειες κτιρίων.
Πολλοί αναρωτιούνται πως ακριβώς με τόσο χαμηλή αποδοτικότητα (το 4% είναι μόνο το 1/3 - 1/4 της απόδοσης που έχουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά) μια τέτοια εφεύρεση θα μπορεί να έχει απήχηση σε μεγάλη κλίμακα. Γεγονός είναι πάντως πως θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού δούμε την εφαρμογή των κυψελών αυτών στο εμπόριο, μέχρι τότε ενδέχεται η επιστήμη να έχει προχωρήσει αρκετά στον τομέα αυτό.

Τα θετικά στοιχεία της χορτοφαγικής διατροφής


Μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε όποιον θέλει να ξαναβρεί τη γραμμή του παραμένοντας υγιής.
Η αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών που βρίσκονται στα λαχανικά βελτιώνει τις λειτουργίες του εντέρου και βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί από τις τοξίνες και τις υπόλοιπες άχρηστες ουσίες που έχει συσσωρεύσει. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού και επιβραδύνουν την αφομοίωση των λιπαρών και των σακχάρων, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Μία χαμηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως η υπέρταση και η χοληστερίνη) και ειδών καρκίνου.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C (που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, τα ακτινίδια, τις πιπεριές, το σπανάκι) ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα άμυνας του οργανισμού και εμποδίζει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, ουσιών που ευθύνονται για τη γήρανση. Από την άλλη, η β-καροτίνη, ο πρόδρομος της βιταμίνης Α, που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα σε καρότα, πιπεριές, βερίκοκα και λαχανικά με πράσινο φύλλωμα προστατεύει την υγεία των οστών, κάνει τα μαλλιά πυκνά και λαμπερά και προετοιμάζει το δέρμα για μαύρισμα.
Η χορτοφαγική δίαιτα προβλέπει επίσης την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β (μεταξύ των οποίων και το φολικό οξύ), απαραίτητες για να διατηρηθεί το νευρικό σύστημα υγιές και αποτελεσματικό. Επιπλέον, οι βιταμίνες αυτές δυναμώνουν νύχια και μαλλιά και εγγυώνται καλή διάθεση, σωματική αντοχή και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.