Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Χανιά: Ημερίδα για τη διαχείριση των αποβλήτων

      
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια και σύντομα δίνεται οριστική λύση στο μείζον ζήτημα του Περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων που χρόνια τώρα απασχολεί το νησί, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην ημερίδα «Περιβάλλον και Δημοσιογραφία» που πραγματοποιήθηκε στο ινστιτούτο επαρχιακού τύπου στα Χανιά, παρόντων του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή των δημάρχων Χανίων και Αποκορώνου Μανόλη Σκουλάκη και Γρηγόρη Μαρκάκη, τοπικών φορέων, Πανεπιστημιακών, φοιτητών, εκπροσώπων του ινστιτούτου, του τύπου κ.α..

Ο Περιφερειάρχης για το θέμα είπε, ότι, έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και ότι, στα τέλη του άλλου μήνα και ύστερα από διαβούλευση, θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη απορρίπτοντας την λύση της καύσης.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης για το θέμα αυτό αλλά και για τις περιβαλλοντικές δράσεις της Περιφέρειας ζήτησε την συμπόρευση και στήριξη των παρισταμένων ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και των άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού, λέγοντας ότι με σωστή οργάνωση και κοινή δράση μπορεί να επιτευχθεί σε Περιφερειακό επίπεδο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά τους οι ομιλητές-ερευνητές του Πολυτεχνείου αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν με την Περιφέρεια στα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και ο Περιφερειάρχης για το εντεινόμενο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της απειλής του πλανήτη ζήτησαν από τους κυβερνώντες-ισχυρούς της γης τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων και να μην υπεκφεύγουν μπροστά στην σκληρή-εφιαλτική πραγματικότητα.

Την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου την Περιφέρεια Κρήτης μίλησαν για την κλιματική αλλαγή ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης.

Το θέμα «φυσικό περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές και εμπειρίες από την διαχείριση τους», ανέπτυξε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης. Ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στο θέμα των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών στην Κρήτη και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τους επικίνδυνους-τοξικούς παράγοντες στην τροφική αλυσίδα, επισήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, ο δε Γιώργος Πλειός αν. καθηγητής πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «ειδήσεις και περιβάλλον». Επίσης ο αν. πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού, Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος μίλησε για το θέμα «Περιβάλλον: Η στρατηγική της ανθρώπινης ανάπτυξης», και ακολούθησε σχετικό βίντεο αλλά και διάλογος-συζήτηση.

Πέρα από τους ομιλητές παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν για τις δράσεις της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου Μανόλης Σκουλάκης και Γρηγόρης Μαρκάκης, αντιδήμαρχοι, ο επ. καθηγητής του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης, εκπρόσωποι του τύπου και φοιτητές περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας. Μάλιστα οι τελευταίοι θα παρακολουθήσουν στο Ινστιτούτο για έξι ημέρες ειδικά σεμινάρια-ομιλίες-εργαστήρια από Πανεπιστημιακούς για το περιβάλλον.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αφού εξήρε την αποστολή και τον ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, είπε μεταξύ άλλων: «Και μόνο ο τίτλος της ημερίδας «Περιβάλλον και Δημοσιογραφία» είναι τόσο ελκυστικός, που τραβά αβίαστα πάνω στις εργασίες σας τους προβολείς του ενδιαφέροντος. Η επιλογή και μόνο της Κρήτης για τη διεξαγωγή της ημερίδας αλλά και η υλοποίηση του 2ου θερινού σχολείου της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, είναι οι εκ προοιμίου παράγοντες της επιτυχίας της, μιας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού, απλώνεται σε πολλές από τις εκφάνσεις του, ακόμα και έξω από την όμορφη αίθουσα που μας φιλοξενεί.

Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και σ’ αυτό συμβάλει τα μέγιστα και το περιβάλλον της, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία ν’ απολαύσετε κατά την εδώ παραμονή σας.

Ένα περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού για να συνεχίσουμε ν’ απολαμβάνουμε την ξεχωριστή ποιότητα ζωής, που μας προσφέρει απλόχερα τούτος ο τόπος.

Η Περιφέρεια Κρήτης με μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και ενεργειών που προγραμματίζει και σχεδιάζει έχει πάντα ως βασική της προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχει και σε όλες τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διεθνής έκθεση «Κλιματική Αλλαγή», η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του νησιού, πλησίον των εγκαταστάσεων του «Θαλασσόκοσμου», στο χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών.

Την έκθεση που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνεχίζουν να το πράττουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η εδώ λειτουργία της.

Η βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας, για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ωφελεί και την Κρήτη πολλαπλώς μα και τους κατοίκους της. Εξάλλου η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυξημένη επισκεψιμότητα του νησιού, η οποία το καθιστά ένα διακεκριμένο τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό και με την ασφάλεια που παρέχει στον επισκέπτη.

Εντούτοις τα προβλήματα δεν λείπουν και οι απειλές καραδοκούν σε καθημερινή βάση. Και εδώ ακριβώς έρχεται η δημοσιογραφία η οποία καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στη χώρα μας η περιβαλλοντική δημοσιογραφία δεν είναι ανεπτυγμένη, ούτε και έχει καθιερωθεί σαν τομέας στα ειδησεογραφικά τμήματα των ΜΜΕ της χώρας μας. Γι’ αυτό και πρωτοβουλίες σαν και αυτή που υλοποιούμε σήμερα στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικές και εν δυνάμει αποτελούν τον προπομπό της καθιέρωσης μιας μορφής δημοσιογραφίας και στην Ελλάδα, η αναγκαιότητα της οποίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που οργανώνουν την ημερίδα με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Κρήτης και φυσικά στο Δήμο Αποκόρωνα που μας φιλοξενεί.

Το γιατί στην Ελλάδα δεν έχει ανθίσει η περιβαλλοντική δημοσιογραφία και γιατί απουσιάζει από το δημοσιογραφικό κόσμο η συγκεκριμένη εξειδίκευση, θα το αναλύσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές που ακολουθούν οι οποίοι είναι και πιο ειδικοί πάνω στο θέμα που μας απασχολεί.

Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικός καθώς μπορούν να διαμορφώσουν τη λεγόμενη περιβαλλοντική συνείδηση.

Μια συνείδηση που φυσικά δεν διαμορφώνεται με την αποσπασματική παρουσίαση περιβαλλοντικών θεμάτων ή μόνο με την παρουσίαση φυσικών καταστροφών, επενδεδυμένων με αρκετή δόση τρομολαγνείας. Εξάλλου το παράδειγμα του κορμοράνου που δήθεν υπέστη την καταστροφή από τον «Πόλεμο του Κόλπου», όπως αυτός πέρασε μέσα από τα τηλεοπτικά πλάνα, αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης.

Για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία η Κρήτη είναι παράδεισος και παράλληλα πεδίο δόξης λαμπρό για όσους πραγματικά θέλουν ν’ ασχοληθούν.

Χλωρίδα, πανίδα, χιλιόμετρα ακτών, εθνικοί δρυμοί, ιδιαίτερα δάση (κεδρόδασος, φοινικόδασος), μοναδικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προστατευόμενες περιοχές, μοναδικού κάλους μνημεία, δράσεις πράσινης ανάπτυξης, βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα, βουνά και θάλασσες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το πλούσιο περιβάλλον της Κρήτης.

Να συμμαχήσουμε όλοι μαζί για την προστασία, την ανάδειξη και την εξέλιξη του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου