Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η Γιορτή του Βοσκού στην πλαγιά του Ψηλορείτη

 

Μία γιορτή, μια μάζωξη, ένα τυρί, είναι τα βασικά «συστατικά» για την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την προσφορά στον συνάνθρωπο, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών στο ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

Στόχος της φετινής και καθιερωμένης πλέον Γιορτής του Βοσκού και του Τυριού, που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά στις πλαγιές του Ψηλορείτη, ήταν να δείξει πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου στο να παραμένουν ο ένας πλάι στον άλλο στις δύσκολες στιγμές.

Το απόγευμα της Κυριακής, 29 Ιουλίου, όλοι όσοι βρέθηκαν στη συγκεκριμένη γιορτή, είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, το οποίο προσφέρει τρόφιμα και άλλα είδη σε συνανθρώπους, που έχουν ανάγκη.

Και φέτος, «πρωταγωνιστής» στη γιορτή ήταν ένα τυρί βάρους ενός τόνου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να αγοραστούν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κάλυψαν τις «ανάγκες» της μεγάλης παρέας των χιλιάδων κρητικών, τουριστών και επισκεπτών που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κατέφτασαν στα Ζωνιανά.

Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν παρουσίαση και κοπή του ογκώδους τυριού, γνωριμία με τις τοπικές γεύσεις και μαγειρική από τις γυναίκες των Ζωνιανών, αλλά και από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, έκθεση φωτογραφίας από τα σπήλαια της περιοχής, καθώς επίσης παραδοσιακή μουσική, χορός και άφθονο κρασί, μέλι και ρακί.

Την 5η Γιορτή του Βοσκού και του Τυριού, αλλά και το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, στήριξαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης, και ο Ηρακλειώτης παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Γιώργος Καπελάκης. Αμφότεροι, με απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, χρίστηκαν επίτιμα μέλη του.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές της κατάφεραν να κάνουν τη συγκεκριμένη γιορτή παγκόσμια γνωστή, είτε με προσπάθειες να συμπεριληφθούν στο βιβλίο Γκίνες, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο και βαρύτερο τυρί στον κόσμο, είτε με τις συνεχείς εκδηλώσεις ανάδειξης τόσο των τοπικών παραδοσιακών κρητικών προϊόντων, όσο και των ωφελημάτων από την κρητική διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου