Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Οικολογικά τζάμια που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο



Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή ελαστική κυψέλη, ικανή να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Η κυψέλη αυτή είναι ικανή να απορροφά και να μετατρέπει μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα με αποτελεσματικότητα 4%. Ταυτόχρονα, επειδή απορροφά μόνο την υπέρυθρη ακτινοβολία και όχι το ορατό φως, είναι κατά 66% διάφανη, όχι πλήρως αλλά αρκετά για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε παράθυρα. Επιπροσθέτως, μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες με αρκετά χαμηλό κόστος.
Σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού ACS Nano, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών, από ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και laptops, ακόμα και σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε παράθυρα ή επιφάνειες κτιρίων.
Πολλοί αναρωτιούνται πως ακριβώς με τόσο χαμηλή αποδοτικότητα (το 4% είναι μόνο το 1/3 - 1/4 της απόδοσης που έχουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά) μια τέτοια εφεύρεση θα μπορεί να έχει απήχηση σε μεγάλη κλίμακα. Γεγονός είναι πάντως πως θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού δούμε την εφαρμογή των κυψελών αυτών στο εμπόριο, μέχρι τότε ενδέχεται η επιστήμη να έχει προχωρήσει αρκετά στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου