Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Κλιματική αλλαγή: πρώην σκληροπυρηνικός σκεπτικιστής κατηγορεί την ανθρωπότητα


Στρατόπεδο άλλαξε ο Αμερικανός επιστήμονας Richard Muller, ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν το περίμενα, ωστόσο ως επιστήμονας αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να αφήσω τα στοιχεία να αλλάξουν τις απόψεις που έχω σχηματίσει», αναφέρει σε άρθρο του ο Δρ. Muller, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Ο Δρ. Muller συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα του Μπέρκλεϊ για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, η οποία αποτελείται από δεκάδες επιστήμονες και μελετά αν οι αλλαγές στη θερμοκρασία σχετίζονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα ή τα φυσικά φαινόμενα, όπως η ηλιακή και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα τελευταία 250 χρόνια και η πιο λογική εξήγηση για την αύξηση αυτή είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες», επισημαίνουν οι ερευνητές του Μπέρκλεϊ στη μελέτη τους, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συνεισφορά της ηλιακής δραστηριότητας στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αμελητέα και τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν στηρίχθηκε σε κλιματικά μοντέλα, τα οποία σύμφωνα με τους σκεπτικιστές αφήνουν μεγάλα περιθώρια για λανθασμένες εκτιμήσεις, αλλά σε απτά στοιχεία σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και των αερίων του θερμοκηπίου.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους New York Times ο Δρ. Muller προσπάθησε να εξηγήσει πώς από σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής που αμφισβητούσε την υπερθέρμανση του πλανήτη συντάχθηκε τώρα με την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.
«Πείτε με σκεπτικιστή που αλλαξοπίστησε», γράφει ο Δρ. Muller.
«Πέρυσι, μετά από εντατική έρευνα στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αληθινή και πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το ρυθμό της αύξησης της θερμοκρασίας είναι σωστές».
«Τώρα κάνω ένα βήμα ακόμα πιο πέρα: οι άνθρωποι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη (για την κλιματική αλλαγή)», τονίζει στο άρθρο του ο καθηγητής.
«Καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Εκτιμώ ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου στην ξηρά τα επόμενα 50 χρόνια, χαμηλότερο αν συμπεριλάβουμε και τους ωκεανούς».
«Ωστόσο αν η Κίνα συνεχίσει την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη και την αυξημένη χρήση άνθρακα, τότε η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε λιγότερο από 20 χρόνια», καταλήγει ο Δρ. Muller.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου