Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Οικολογική και οικονομική διαχείριση του κήπου

Οικολογική και οικονομική διαχείριση του κήπου
Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους για την οικονομική – οικολογική διαχείριση του κήπου σας.

Ας ξεκινήσουμε:

-Άρδευση με αυτόματο πότισμα. Εξασφαλίζει οικονομία νερού [ένας αισθητήρας υγρασίας θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο]. Ιδανικό πότισμα και δεν απαιτεί ανθρωπινή παρουσία.

-Δεν πετάμε τα φυτικά υπολείμματα. Τα κάνουμε λίπασμα (κομποστ). Εξασφαλίζεται δωρεάν ένα αρκετά ακριβό, βιολογικό – οικολογικό βελτιωτικό εδάφους.

-Ένα ποσοστό του κήπου σας ή και ολο μπορεί να είναι οπορωφόρα δέντρα. Εάν έχετε καλό σχεδιαστή ο κήπος θα είναι πανέμορφος, πρωτότυπος και θα έχετε ολο το χρόνο φρούτα. Υπολογίστε ότι για να τραφεί σωστά μια οικογένεια με βιολογικά φρούτα απαιτούνται 400 ευρώ τουλάχιστο. Πολλαπλασιάστε για το υπόλοιπο της ζωής σας και μόλις πήρατε δωρεάν ένα μεσαίο σπίτι.

-Δεν βάζουμε απλά φωτιστικά. Χρησιμοποιείτε φωτιστικά με ηλιακούς συλλέκτες. Έτσι θα γλιτώσετε το υψηλό κόστος της καλωδίωσης και την ενεργεία που θα καταναλώσουν. Αγοράζετε μονό αυτά που έχουν εγγύηση και ο κατασκευαστής είναι ‘υπαρκτός’ και όχι κινέζικη εισαγωγή. Διαφορετικά εάν κάποιο φωτιστικό κήπου σας χαλάσει δεν θα βρίσκεται ανταλλακτικό ή όμοιο του.

-Σκορπάμε τη σταχτή από το τζάκι – ξυλοσομπα στο κήπο. Ενισχύει τη σύσταση του εδάφους.

-Σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες σας τρώνε τα φύλλα; Αν δεν θέλετε να μαζέψετε και να τα φάτε συνοδευόμενα με τους ανάλογους κράσους, πάρτε τενεκεδάκια μπύρας μισογεμάτα, και σκορπίστε τα στον κήπο. Την επόμενη μέρα θα είναι γεμάτα. Ένα παλιό γερμανικό οικολογικό κόλπο.
Επισης μπορείτε να ρίξετε σταχτή από τζάκι γύρω από τα φυτά. Η σταχτή τα αφυδατώνει και έτσι την αποφεύγουν

-Προτιμάμε μικρά φυτά και δέντρα κα ακόμη καλύτερα τα γυμνόριζα. Προσαρμόζονται καλύτερα κοστίζουν λιγότερο.

-Εάν το φυτο που θέλετε είναι πολύ ακριβό, απλά αγοράστε μικρότερο μέγεθος. Τα φυτά των φυτωρίων έχουν μικρό ηλιακό εύρος 1-5 χρονιά συνήθως. Εάν υπολογίσουμε ότι ένα φυτο στη γλάστρα μεγαλώνει αργά ενώ στο χώμα έως και 3 φόρες πιο γρήγορα τα 5 χρονιά διαφοράς στην πράξη είναι 1-2 χρόνια στο κήπο.

-Περσινά ή προπέρσινα δέντρα σε φυτώριο; Μεγάλη ευκαιρία. Το φυτό έχει αντέξει ήδη τις σκληρές συνθήκες, οπότε ξέρετε ότι θα σας αντέξει σίγουρα και ο φυτοριούχος θέλει να το ξεφορτωθεί. Εσείς μόλις πήρατε ένα υγείες δέντρο με ελάχιστα παζάρια σε χαμηλή τιμή. Πιθανόν να θέλει ένα καλό κλάδεμα και τίποτε άλλο.

-Πολλές ρίζες στη γλάστρα; Δείγμα υγιούς φυτού με άμεση ανάπτυξη με την τοποθέτηση του σε χώμα ή μεγαλύτερη γλάστρα. Καλύτερα αυτό από ένα φυτό ακριβότερο & μεγαλυτέρου μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου