Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο συνεργιστικός κήπος της Emilia Hazelip (Permaculture)

Ο συνεργιστικός κήπος της Emilia Hazelip (Permaculture)
Αυτό το εκπαιδευτικό βίντεο για τη συνεργιστική κηπουρική χωρίς άροση περιγράφει τις διαδικασίες βήμα-βήμα που ανέπτυξε η Emilia Hazelip για να εφαρμόσει την οικολογική γεωργία. Η Emilia άρχισε να ενδιαφέρεται για το έργο του Fukuoka (Φουκουόκα) το 1977 και αυτό το βίντεο μας δείχνει πώς να δημιουργήσουμε έναν λαχανόκηπο με βάση το υγιές έδαφος, καθώς και τις πολιτιστικές και κλιματολογικές προσαρμογές που έχει κάνει κατά τη διάρκεια πολλών ετών έρευνας.




Τί βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε!

Τί βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε!

Δείτε ποια σιχαμένα πράγματα βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε! Τα πιο ανθυγιεινά πράγματα που βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε, έχουν σκιάξει το καταναλωτικό κοινό.

Κυστείνη (L-Cysteine)
Αμινοξύ που φτιάχνεται από ανθρώπινες τρίχες ή φτερά πάπιας. Χρησιμοποιείται για την διατήρηση της ζύμης σε ορισμένα προϊόντα άρτου, καθώς επίσης για να βελτιώσει την υφή τους. Εξαιρετικά δημοφιλής γιατί και δεν κοστίζει τίποτα και πρόκειται για καθαρή πρωτεΐνη.

Πολτός από κορμός δέντρου (cellulose)
Μπαίνει σε φέτες κίτρινου τυριού, dressing σαλάτας και σοκολατούχο γάλα. Έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τα φαγητά από το να απορροφήσουν υγρασία και να τα στερεοποιεί, στην θέση του λαδιού ή του αλευριού που κοστίζει παραπάνω.

Σκόνη από κόκκαλα αγελάδας (bone char)
Χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο την σύγχρονη μέρα. Ιστορικά αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο να κάνεις τους κύβους ζάχαρης να φαίνονται πιο λευκοί.

Σέλακ (Shellac)
Eκκρίσεις ενός είδους σκαθαριού που βρίσκεται μόνο στην Ταϊλάνδη, το οποίο χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε όλα τα είδη γυαλιστερών γλυκών ή οτιδήποτε άλλο έχει επικάλυψη σοκολάτας.

Azodicarbonamide
Παράγωγο του πετρελαίου που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, στρώματα για yoga, σόλες παπουτσιών και τα ψωμάκια των burgers στις αγαπημένες σου αλυσίδες.

Διοξείδιο του τιτανίου (Titanium Dioxide)
Ένα χημικό που προκύπτει από το τιτάνιο και το οποίο χρησιμοποιείται στα αντιηλιακά, καθώς επίσης και σε φαγητά όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά (σ.σ. το κάνει να φαίνεται λευκότερο). Επίσης μπορείς να το βρεις σε dressing σαλάτας και κρέμες για καφέ.

Διοξείδιο της σιλικόνης (Silicon Dioxide)
Συνήθως έχει την μορφή άμμου και θα το βρεις χωμένο σε διάφορα είδη fast food, όπως το τσίλι των Wendy’s και το κρέας των Taco’s Bell. Χρησιμοποιείται για να τα κάνει να μην σβολιάζουν.

Θειώδης αμμωνία (Αmmonium Sulfate)
Το βρίσκεις σε λιπάσματα και στα ψωμιά ορισμένων αλυσίδων fast food. Οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι, στις ποσότητες που χρησιμοποιείται, είναι ασφαλές.

Πηγή:http://www.paratiritis-news.com

Ενέργεια από βιομάζα εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια

Ενέργεια από βιομάζα εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια

Τις προοπτικές δημιουργίας μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας με στόχο και την ενέργεια σε τηλεθέρμανση, εξετάζει η δημοτική αρχή στα Ανώγεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση με προοπτικές που θα απελευθερώσουν τοπικές δυνάμεις στο θέμα της ενέργειας, αλλά θα καλυφθεί και ένα μεγάλο ζητούμενο σχετικά με τα απόβλητα που υπάρχουν από την κτηνοτροφία, τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής. Στόχος πάντα είναι η μετατροπή των αποβλήτων σε ενέργεια θερμική και ηλεκτρική που θα διοχετεύεται μέσω αγωγών σε κάθε σπίτι των Ανωγείων.

Στα Ανώγεια βρέθηκε την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου για το θέμα αυτό η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη - Ταβερναράκη, η οποία, σε συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, εξέτασε τη δυνατότητα δημιουργίας και εγκατάστασης ενός τεράστιου καυστήρα και λέβητα που θα λειτουργεί στα Ανώγεια με καύσιμα προερχόμενα από τα ζωικά απόβλητα, ώστε σε τελικό επίπεδο να αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών αρχικά της τοπικής κοινωνίας μειώνοντας σημαντικά το κόστος σε θέρμανση και ηλεκτρικό των νοικοκυριών και της επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια και η πολιτεία μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια γιατί,όπως είπε "θεωρούμε ότι τέτοια έργα, που μπορούν και συνδυάζουν ουσιαστικά την αξιοποίηση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Σήμερα θέτουμε τις πρώτες γραμμές και διερευνούμε αν αυτή τη στιγμή τα Ανώγεια μπορούν και έχουν ικανή ποσότητα αποβλήτων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια μονάδα. Συντεταγμένα με πιο γρήγορους ρυθμούς και αν πραγματικά υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυνατότητες , τότε είμαστε σε θέση να τις αξιοποιήσουμε".

Τα Ανώγεια έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για μία τέτοια επένδυση, και αν κάτι τέτοιο στεφθεί με επιτυχία θα αποτελέσει έργο πιλότο για την Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αντιδήμαρχο, Βασίλη Σμπώκο, ιδέα και πρόταση του οποίου ήταν η διερεύνηση για τη δημιουργία μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων "ένα τέτοιο αναπτυξιακό έργο εκτός των άλλων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει το κόστος της καθημερινότητας του πολίτη, δεδομένου πως σε κάθε σπίτι καταργεί τους λέβητες και τους καυστήρες, και ένας τεράστιος λέβητας και ένας καυστήρας θα υποστηρίζει όλα τα σπίτια από άποψη θέρμανσης μέσω κεντρικού αγωγού που θα συνδέεται με τις οικίες", είπε.

Η τηλεθέρμανση είναι η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. Αφορά επί της ουσίας τη θέρμανση των κτιρίων μιας πόλης, ή ενός τμήματος της πόλης από κεντρικό καυστήρα και όχι από ατομικούς.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

«Έξωση» στις αγροτικές αποθήκες από τα μικρά χωριά

Τσατσάκης Γιάννης|  28/09/2015 
Εκτός των ορίων των μικρών οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους θα πρέπει να βρίσκονται οι αποθήκες αγροτικής χρήσης , καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η λειτουργία τους δε σχετίζεται με την εξυπηρέτηση του οικισμού αλλά με αυτή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης.


Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του υπουργείου σε σχετικό ερώτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία από την πλευρά της ερμηνεύει τη σχετική νομοθετική διάταξη (νόμος 4269.2014, άρθρο 30) διαφορετικά. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι « οι αγροτικές αποθήκες μπορούν να εγκατασταθούν εντός ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ή και προϋφιστάμενων του 1923».


Νέα Ζηλανδία: Δημιουργεί το μεγαλύτερο «σανατόριο» για τη θαλάσσια ζωή

Ο Πρωθυπουργός της χώρας από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως περισσότερα από 239.000 τετραγωνικά μίλια ωκεανού θα δοθούν για τη συγκεκριμένη δράση.

|


Ο Τζον Κέι, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, μιλώντας στην 70η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προχωρήσει στη δημιουργία μίας ζώνης απόλυτης προστασίας της θαλάσσιας ζωής εντός του επόμενου έτους. Η συγκεκριμένη περιοχή που θα διατεθεί από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είναι συνολικής έκτασης 239.000 τετραγωνικών μιλίων δηλαδή ίση περίπου με το μέγεθος της Γαλλίας. 

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη ζώνη που θα δημιουργηθεί δεν θα απαγορεύεται μόνο η αλιεία αλλά και οι υποθαλάσσιες έρευνες οποιουδήποτε είδους, καθώς οι συγκεκριμένες δράσεις έχει αποδειχθεί πως επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την υποθαλάσσια ζωή. 

Η ανακοίνωση του Νεοζηλανδού Πρωθυπουργού δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό, όπως είναι λογικό, από τους τοπικούς εκπροσώπους του κλάδου της αλιείας ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες για την τοπική οικονομία με κέρδη περίπου 580 εκατομμυρίων λιρών την περασμένη χρονιά. Ήδη κάποιοι από τους εκπροσώπους των εταιρειών αλιείας έσπευσαν να τονίσουν σε μέσα της Νέας Ζηλανδίας πως η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητα των εταιρειών όσο και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν. 




 
 

Ένα στα τέσσερα ψάρια περιέχει πλαστικά ή ίνες

Περίπου το ένα τέταρτο των δειγμάτων ψαριών από αγορές στην Καλιφόρνια και την Ινδονησία περιέχουν πλαστικά ή ινώδη υλικά στα σωθικά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Χασανουντίν στην Ινδονησία.

«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποσότητα των υπολειμμάτων σε ψάρια από διάφορες τοποθεσίες, αλλά στον τύπο, δηλαδή πλαστικό ή ίνα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Τσέλσι Ρόχμαν. 

«Πιστεύουμε ότι το είδος των υπολειμμάτων στα ψάρια οφείλεται στις διαφορές στην τοπική διαχείριση των αποβλήτων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν 76 ψάρια από αγορές στο Μακασάρ της Ινδονησίας, και 64 από δύο αγορές στην Καλιφόρνια.
 
Όλα τα θραύσματα που ανακτήθηκαν από τα ψάρια στην Ινδονησία ήταν πλαστικά. Αντίθετα, το 80 τοις εκατό από τα κομμάτια που βρέθηκαν στα ψάρια της Καλιφόρνια ήταν ίνες.

Η Ινδονησία έχει περιορισμένους χώρους υγειονομικής ταφής, και προβλήματα στη συλλογή και ανακύκλωση αποβλήτων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες πλαστικού να καταλήγουν στις παραλίες και τον ωκεανό.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού που αναγκάζει τους κατοίκους της να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά προηγμένα συστήματα για τη συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι της Καλιφόρνια πλένουν τα ρούχα τους σε πλυντήρια, το νερό από τα οποία αδειάζει σε περισσότερες από 200 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στα ανοιχτά της Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ίνες που παραμένουν στα αποχετευτικά λύματα από τα πλυντήρια προσλαμβάνονται από τα ψάρια.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πλαστικό και οι ίνες βρίσκονται στα σπλάχνα των ψαριών.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να καταπιούν τα υπολείμματα μόνο αν το ψάρι τρώγεται ολόκληρο, όπως στην Ινδονησία, ή όπως στην κατανάλωση σαρδελών και γαύρων. 

Ωστόσο, οι ερευνητές μελετούν ακόμη αν οι χημικές ουσίες στα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν στο κρέας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Η ανακύκλωση ταΐζει τα αδέσποτα στο Τολό




«Ανακυκλώστε τα πλαστικά μπουκάλια και φροντίστε τους μικρού σας φίλους» αναφέρει το αυτοκόλλητο πάνω στην συσκευή ανακύκλωσης που λειτουργεί ως ταΐστρα και ποτίστρα για τα αδέσποτα στο Τολό Αργολίδας.

Είναι μια χορηγία του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού, τα μέλη του οποίου αντιλαμβάνονται ότι ο πολιτισμός σ’ έναν τόπο φαίνεται και από το πώς οι κάτοικοι του αντιμετωπίζουν τ’ αδέσποτα. Η συσκευή, που τοποθετήθηκε στον χώρο στάθμευσης του λιμανιού, ζητάει από τους φιλόζωους ως «αντάλλαγμα» για την φροντίδα των ζώων να τοποθετήσουν συσκευασίες ανακύκλωσης εν προκειμένω πλαστικά μπουκάλια αντί π.χ. χρημάτων.
Εκεί λειτουργεί ένα σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών που λειτουργεί ως εξής: κάθε φορά που κάποιος ανακυκλώνει ένα πλαστικό μπουκάλι στην ειδική υποδοχή τότε πέφτει τροφή για κατοικίδια σε ένα δοχείο στο κάτω μέρος του μηχανήματος για να τραφούν τα αδέσποτα σκυλιά της τουρκικής μεγαλούπολης.

—Τι ορίζει η νομοθεσία
Η νομοθεσία ορίζει ότι οι δήμοι θα πρέπει να τοποθετούν ποτίστρες και ταΐστρες για τους σκύλους και τις γάτες, ωστόσο ελάχιστοι έχουν κάνει το γράμμα του νόμου πράξη. Έτσι παραβλέπουν το γεγονός ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων κατοικίδιων δεν είναι απλά δική τους υποχρέωση αλλά είναι και βασικό δικαίωμα αυτών των έμβιων όντων.
Όλοι εμείς που αγαπάμε τα ζώα οφείλουμε να τοποθετούμε έξω από το σπίτι μας ή σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους δοχεία νερού και φαγητού. Ο νόμος μας το επιτρέπει αρκεί να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Η σίτιση και το πότισμα των ζώων είναι υποχρέωση των ανθρώπων και δικαίωμα αυτών των πλασμάτων.

Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

—Πώς απαντάμε στις απειλές
Θυμηθείτε ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας απειλήσει, επειδή ταΐζετε ή βάζετε νερό στα ζώα, να του μιλήσετε για την νομοθεσία ώστε να μη σας ξαναενοχλήσει. Θυμηθείτε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι φιλόζωοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην παρατούν άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα εκεί που φροντίζουν τ’ αδέσποτα. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά, είναι ένδειξη σεβασμού προς τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας τους γύρω μας, τα ζώα τα οποία ζουν εκεί.

Πηγή: zoosos

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;


Ο πρώην δήμαρχος του χωριού Preignac, το οποίο βρίσκεται μόλις 25 μίλια από την περίφημη για τα κρασιά...
της πόλη Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση του παιδικού καρκίνου στην περιοχή.


Ο Jean-Pierre Manceau, πρώην δήμαρχος του Preignac και ερευνητής στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) στη Γαλλία, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2102 έχει καλέσει τις αρχές να διεξάγουν έρευνα και να αναλάβουν νομική δράση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από το τοπικό νοσοκομείο, στο χωριό, που βρίσκεται πολύ κοντά στους αμπελώνες Sauternes, οι μικροί μαθητές του παρακείμενου νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου έχουν παρουσιάσει δραματική άνοδο στις μορφές παιδικού καρκίνου. 

Σύμφωνα με την καταγγελία του Manceau, ο παιδικός καρκίνος στην περιοχή έχει εκτοξευθεί στα ύψη και εμφανίζει ποσοστά πέντε φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο, εξαιτίας των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούν οι αμπελοκαλλιεργητές.


Μία έκθεση του 2013 από το ερευνητικό και ιατρικό ινστιτούτο Inserm στη Γαλλία, συνέδεσε την έκθεση σε παρασιτοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στους αμπελώνες, με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των παιδιών, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία και με την εμφάνιση της λευχαιμίας.

Άλλες δύο παρόμοιες επιστημονικές εκθέσεις επιβεβαίωσαν ότι το παρασιτοκτόνο Folpel, που ανιχνεύθηκε στην περιοχή, συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Παρακολούθηση της Υγείας στη Γαλλία καθώς και οργανισμός Υγείας της περιοχής, ζήτησαν να γίνει έρευνα στα παιδιά της περιοχής για τον εντοπισμό περιπτώσεων ασθενών με καρκίνο, το 2013.

Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί να φροντίσουν, ώστε, οι παραγωγοί κρασιού να μην ψεκάζουν με παρασιτοκτόνα τις ώρες που οι μαθητές παίζουν ενώ οι διευθυντές των σχολείων έχουν ειδοποιηθεί να αερίζονται καλά οι σχολικές αίθουσες και να καθαρίζεται ο εξοπλισμός των παιδότοπων καθώς και να τοποθετηθούν προστατευτικοί φράχτες, που θα διαχωρίζουν τα σχολεία από τους πλησιέστερους αμπελώνες.

Όμως, η τοπική κοινωνία παραμένει αμήχανη μπροστά στα γεγονότα, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι σκέπτονται, ότι αν θεωρηθεί πως τα προϊόντα τους είναι τοξικά, τότε θα πάψουν να έχουν την μεγάλη ζήτηση, που έχουν μέχρι σήμερα, στις διεθνείς αγορές. Ο πρώην δήμαρχος του Preignac, δήλωσε στον Τύπο, ότι οι αμπελώνες είναι η «ψυχή» του χωριού και αν η παραγωγή των κρασιών καταρρεύσει, τότε θα καταρρεύσει και η οικονομία του χωριού. 

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τα πάντα για τη ζελατίνη!


ta-panta-gia-ti-zelatini


Από τη Χριστίνα Τζιάλλα

Ζελέ, κρέμες και σάλτσες πήζουν χάρη σε αυτήν. Μαθαίνουμε τι είναι, πού τη βρίσκουμε και πώς τη χρησιμοποιούμε σωστά.
Η ζελατίνη ανήκει στα πηκτικά μέσα. Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική για να πήξει υδαρή μείγματα όπως παγωτά, κρέμες (μπαβαρουάζ, πανακότα, κρεμ καραμελέ κ.ά.) και σάλτσες, ενώ, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να μας δώσει και πιο «σταθερά» μείγματα, όπως ζελέ φρούτων και τερίνες. Εμπεριέχεται επίσης σε πάρα πολλά έτοιμα τρόφιμα.



ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ;
Η ζελατίνη που βρίσκουμε στην αγορά είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και πιο συχνά παρασκευάζεται από το ζελέ που βρίσκεται ανάμεσα στους χόνδρους των οστών των βοοειδών. Υπάρχει επίσης ζελατίνη φυτικής προέλευσης αλλά και ζελατίνη από ψάρια. Δεν είναι όμως τόσο διαδεδομένες, γιατί πρώτον δεν έχουν τα ίδια σταθερά αποτελέσματα και δεύτερον η παραγωγή τους κοστίζει πιο πολύ.



ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ;
Οταν πρωτο-ξέσπασε το σκάνδαλο με τις «τρελές αγελάδες», υπήρξε η ανησυχία μήπως η ζελατίνη από βοοειδή είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Παρότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη έρευνα που να επαληθεύει αυτούς τους φόβους, πολλές βιομηχανίες τροφίμων άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές. Σήμερα, η ζωικής προέλευσης ζελατίνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, και είναι μάλιστα η πιο διαδεδομένη.
Αν θέλουμε να ελέγξουμε την προέλευση της ζελατίνης που αγοράζουμε, διαβάζουμε την ετικέτα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει όταν την προμηθευόμαστε χύμα σε μορφή σκόνης. Αλλά και στα έτοιμα τρόφιμα που περιέχουν ζελατίνη, όπως σε κάποιες σάλτσες και ζελέ, οι παρασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στην ετικέτα του προϊόντος τι είδους ζελατίνη χρησιμοποίησαν.



Παρενέργειες:
Δεν έχουν γίνει γνωστές για τη χρήση της στα τρόφιμα.



ΦΥΛΛΑ Ή ΣΚΟΝΗ;
Τη ζελατίνη τη βρίσκουμε σε μορφή σκόνης, που συνήθως πωλείται χύμα σε μπαχαράδικα και καταστήματα με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Περισσότερο διαδεδομένα, ωστόσο, είναι τα διάφανα λεπτά φύλλα των 2, 2½ και 5 γρ., που θα βρούμε συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ.
Τα φύλλα θεωρούνται πιο εύχρηστα, γιατί διαλύονται εύκολα, δεν σβολιάζουν και επιπλέον έχουν το πλεονέκτημα ότι κάθε φύλλο αποτελεί συγκεκριμένη δόση, πάνω στην οποία έχουν προσαρμοστεί πολλές συνταγές.
Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι για 1 λίτρο υγρού μείγματος χρησιμοποιούμε από 2 έως 5 γρ. ζελατίνης, ανάλογα και με την εφαρμογή που θέλουμε να κάνουμε και το πόσο πηχτό θέλουμε να είναι το μείγμα μας. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως, είναι προτιμότερο να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης επάνω στο κουτί και να ακολουθούμε την προτεινόμενη δοσολογία.



ΑΓΑΡ- ΑΓΑΡ: Η ΦΥΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ
ti-einai-to-agar-agar-kai-pos-hrisimopoieitaiΤο μόνο συστατικό το οποίο έχει τις ίδιες ακριβώς εφαρμογές με τη ζελατίνη και μπορεί να την αντικαταστήσει χωρίς πρόβλημα είναι το άγαρ-άγαρ. Ανήκει και αυτό στα πηκτικά μέσα, μόνο που προέρχεται από φυτικούς οργανισμούς (κυρίως φύκια).
Γι” αυτο χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων σε χορτοφαγικά και νηστήσιμα προϊόντα, αλλά και σε προϊόντα που απευθύνονται σε θρησκευτικές ομάδες με περιορισμούς στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων (Εβραίοι, Μουσουλμάνοι).
Αγαρ-άγαρ βρίσκουμε χύμα σε μορφή σκόνης σε κάποια μπαχαράδικα ή σε καταστήματα που πωλούν πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής



ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗ ΖΕΛΑΤΙΝΗ

• Αν είναι σε μορφή φύλλων:
1. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με νερό. Το νερό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύο (ακόμη καλύτερα αν περιέχει παγάκια).
2. Τα αφήνουμε για 3 – 5 λεπτά να μαλακώσουν και να γίνουν σαν μεμβράνη.
3. Τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, για να απομακρύνουμε τα νερά.
4. Τα προσθέτουμε στο μείγμα που θέλουμε να πήξουμε, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν εντελώς. Το μείγμα αυτό θα πρέπει να είναι ζεστό (να υπερβαίνει τους 40° C). Αν η συνταγή μας δεν προβλέπει ζεστό μείγμα, τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 φλιτζ. καφέ) και ανακατεύουμε να διαλυθούν ή τα λιώνουμε σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ με νερό που έχουμε στερεώσει πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει).

Προσοχή: δεν λιώνουμε ποτέ τη ζελατίνη μόνη της σε μπρίκι, γιατί, αν καεί, αποκτά άσχημη γεύση. Για να πήξει το μείγμα μας, πρέπει στη συνέχεια να το αφήσουμε για κάποια ώρα στο ψυγείο.


• Αν είναι σε μορφή σκόνης:
1. Βάζουμε σε ένα μπολ 3 – 4 κουτ. σούπας κρύο νερό.
2. Ρίχνουμε από πάνω βροχηδόν τη σκόνη ζελατίνης, ώστε να πέσει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του νερού. Την αφήνουμε να μουλιάσει για 4 λεπτά. θα απορροφήσει το νερό και θα φουσκώσει.
3. Τοποθετούμε το μπολ σε ένα μεγαλύτερο, στο οποίο έχουμε ρίξει βραστό νερό, και περιμένουμε για 3 – 4 λεπτά να διαλυθεί η ζελατίνη. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε στο υγρό που θέλουμε να πήξουμε. Και σε αυτή την περίπτωση, για να ενεργήσει η ζελατίνη, πρέπει να αφήσουμε το μείγμα κάποιες ώρες στο ψυγείο.


Τips
• Οσο περισσότερη ζάχαρη προβλέπει η συνταγή, τόσο λιγότερο σφιχτό λόγω ζελατίνης θα είναι το αποτέλεσμα.
• Ο φρέσκος ανανάς, το σύκο και η παπάγια περιλαμβάνουν ένα ένζυμο, τη βρομελίνη, που «διαβρώνει» τη ζελατίνη και την κάνει να χάνει τις πηκτικές της ιδιότητες.
• Διατηρούμε τα γλυκά που περιέχουν ζελατίνη στο ψυγείο σκεπασμένα, για να μη γίνει η επιφάνειά τους σαν γόμα.
• Η ποσότητα ζελατίνης που θα χρησιμοποιήσουμε διαφοροποιείται από ατομικό σε οικογενειακού μεγέθους γλυκό. Αν μια συνταγή προορίζεται για μεγάλη φόρμα και εμείς θέλουμε να τη φτιάξουμε σε ατομικά ποτήρια ή μπολάκια, μπορούμε να μειώσουμε την αναγραφόμενη ποσότητα ζελατίνης, προκειμένου να επιτύχουμε πιο απαλή υφή.
• Αντιθέτως, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνηθίζεται να αυξάνουμε την ποσότητα ζελατίνης κατά 10 – 15%, για μεγαλύτερη αντοχή στη ζέστη.


Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια τον τεχνολόγο τροφίμων Μιχάλη Ορεστίδη και τον Στέλιο Παρλιάρο

Το είδα: kathimerini.gr

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Μια έξυπνη κίνηση που θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητά μας είναι η οικιακή κομποστοποίηση. Η λέξη κομποστοποίηση είναι για πολλούς μία άγνωστη λέξη. Πρόκειται για μία ελεγχόμενη διεργασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε κομπόστ. Η λέξη κομπόστ προέρχεται από τη λατινική λέξη compositus, από το ρήμα componere (com-μαζί + ponere-τοποθετώ) και στην ουσία είναι ένα εδαφοβελτιωτικό, που προσομοιάζει στο χούμους του εδάφους και ζωντανεύει την ανάπτυξη της βλάστησης. Η παραγωγή του κομπόστ δεν είναι μία δύσκολη διαδικασία αποκλειστικά για ειδικούς, μα μία εύκολη  τακτική ανακύκλωσης για όλους μας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το 40% περίπου των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν, συνειδητοποιούμε την οικολογική σπουδαιότητα της κομποστοποίησης.
Η κομποστοποίηση φαίνεται να είναι μία σχετικά απλή και εύκολη διαδικασία, ωστόσο η παράβλεψη βασικών προϋποθέσεων οδηγεί συχνά σε σημαντικά λάθη. Οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική  κομποστοποίηση είναι το σωστό μίγμα υλικών, ο αερισμός και η υγρασία.

Τα υλικά που συλλέγονται για τη διαδικασία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: πράσινα υλικά (πλούσια σε άζωτο, δηλ. γκαζόν, κλαδέματα, φρούτα, λαχανικά, οικιακά φυτά, κοπριά, απορρίμματα κουζίνας, υπολείμματα καφέ) και καφέ υλικά (πλούσια από άνθρακα, δηλ. φύλλα, φλούδες κορμών, άχυρα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού). Κόκαλα, απορρίμματα σκύλων/γατών, λάδια, λίπη, υπολείμματα από κρέατα/ ψάρια, γαλακτοκομικά, σπόροι ζιζανίων και άρρωστα φυτά, πρέπει να αποφεύγονται. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης οι μικροοργανισμοί "τρώνε" τα οργανικά υλικά παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα, θερμότητα και νερό. Βακτήρια, μύκητες, και μικρόβια αναπτύσσονται επιταχύνοντας τη διεργασία, γι' αυτό λοιπόν το "γεύμα" τους πρέπει να είναι ισορροπημένο.  Η ιδανική αναλογία των υλικών είναι: 1 μέρος πράσινα υλικά προς 3 μέρη καφέ. Η σωστή πρόσμιξη διατηρεί τα επιθυμητά επίπεδα του pH και εμποδίζει τη δημιουργία δυσάρεστων οσμών.

Όπως προαναφέρθηκε, ο αερισμός καθώς και η υγρασία αποτελούν βασικούς παράγοντες, λέξεις-κλειδιά για την επίτευξη της κομποστοποίησης. Για να είναι αποτελεσματικός ο αερισμός, απαιτείται προσθήκη βοηθητικών διογκωτικών υλικών (άχυρο και ξύλο) καθώς και συχνό ανακάτεμα του σωρού. Θεωρητικά, δεν υπάρχει ανώτατο όριο υγρασίας για τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών. Ως γενικός κανόνας, η αρχική υγρασία πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 60-70% και να μην πέφτει κάτω από 30-35%.

Για την παραγωγή του κομπόστ στο σπίτι απαιτείται ένας κάδος κομποστοποίησης, γαιοσκώληκες, ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα, λίγο χώμα κήπου, ένας μικρός κάδος για τη συλλογή των αποβλήτων στην κουζίνα και οργανικά υλικά. Παρακάτω αναφέρονται κάποια βασικά βήματα για την κατανόηση της οικιακής κομποστοποίησης, στην πιο απλή μορφή της:

§ Εγκαινιάζουμε τον κάδο-κομποστοποιητή με μία στρώση από καφέ υλικά της κουζίνας μας.
§ Προσθέτουμε μία στρώση από πράσινα υλικά, κρατώντας την αναλογία 1 προς 3.
§ Τοποθετούμε χώμα (μια-δυο φτυαριές) ή και έτοιμο κομπόστ και ανακατεύουμε τα υλικά με το μακρύ ξύλο.
§ Βάζουμε νερό ή ξερά υλικά για να πετύχουμε το ελεγχόμενο ποσοστό υγρασίας. Μία χούφτα από το μίγμα πρέπει να μας δίνει την αίσθηση ενός νωπού σφουγγαριού.
§ Τροφοδοτούμε τον κάδο με υλικά μέχρι να γεμίσει.  Ανακατεύουμε μετά από μία εβδομάδα. Για το σωστό αερισμό, μετακινούμε τα πιο ογκώδη υλικά από τις άκρες προς το κέντρο.
§ Ανακατεύουμε το μίγμα κάθε εβδομάδα, ελέγχοντας πάντα την υγρασία. Σταδιακά, ο σωρός σκουραίνει, γίνεται ομοιόμορφος και μικραίνει σε όγκο.
§ Με τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας και την ομογενοποίηση των υλικών,  αφήνουμε το μίγμα να "χωνέψει" για κάποιες εβδομάδες. Όταν αρχίσει να διαλύεται στα δάκτυλα με ευκολία και αποκτήσει την οσμή του χρώματος,  είναι έτοιμο για χρήση! Αν χρησιμοποιούμε τον κάδο σε καθημερινή βάση, σε 3 μήνες θα έχουμε ένα μίγμα ώριμου κομπόστ.
Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση, αντιμετωπίζοντάς την ως μια μορφή ανακύκλωσης που προσφέρει πολλά οφέλη. Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των απορριμμάτων μας και την περιβαλλοντική μας ηθική, είναι καιρός να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές! Τα τσόφλια των αυγών, η υπόλοιπη σαλάτα και το κατακάθι του καφέ στο φλιτζάνι μας, αποκαλύπτουν την πιο άγνωστη αλλά συνάμα και πιο έξυπνη μορφή ανακύκλωσης!

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Θαλάσσιο πάρκο στα Κύθηρα- Αντικύθηρα η πρόταση για το πρόγραμμα «Φύση και Βιοποικιλότητα»



Αποτέλεσμα εικόνας για υποθαλάσσιο περιβάλλον φωτο

Αποτέλεσμα εικόνας για υποθαλάσσιο περιβάλλον φωτο

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλάσσιο περιβάλλον φωτο



Με την πρόταση για διαμόρφωση Θαλάσσιου Πάρκου στην περιοχή Κυθήρων - Αντικύθηρων συμμετέχει η περιφέρεια Αττικής ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση και Βιοποικιλότητα».

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου τα νησιά και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει, με την αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου να αποτελέσουν πιλοτικό μοντέλο διαχείρισης μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και σε άλλα σημεία της Μεσόγειου, όπως επισήμανε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Σαυροπούλου κατά την παρουσίαση της πρότασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η έγκριση της πρότασης χαιρετήθηκε ιδιαίτερα από τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και από τον Γ.Γρ. του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) Μανώλη Χάρο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Επισήμαναν ότι η παρουσία των δύο σημαντικών ναυάγιων (των Αντικυθήρων και του 3ου πλοίου του Έλγιν « Μέντορ») στην περιοχή θα προσελκύσει περισσότερους «ειδικευμένους επισκέπτες οι οποίοι θα απολαμβάνουν το περιβάλλον του βυθού, ακολουθώντας τα θαλάσσια μονοπάτια που θα δημιουργηθούν». 

Επιπλέον οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι πέραν των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρονται με την ανάδειξη του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, παρόμοιες δράσεις για την προστασία θαλασσίων εκτάσεων αποτελούν συμβατική υποχρέωση της χώρας.



Σύμφωνα με την πρόταση οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι:


-Η ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσα από την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων θαλάσσιων οργανισμών και οικοσυστημάτων όπως : η μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus, τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας Θαλασσοπούλια (Αιγαιόγλαρος), ο θαλασσοκόρακας η χελώνα Caretta caretta και κοραλλιογενείς σχηματισμοί.

-Η θαλάσσια χωροταξία συγκεκριμένων περιοχών μετά από μελέτη για την κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων και τη διατήρηση τους με δημιουργία περιοχών ελέγχου ή αποκλεισμού της αλιείας.

-Η βιώσιμη αλιεία, σχεδιασμένη στη βάση της αλληλεπίδρασης της αλιείας με προστατευόμενα θαλάσσια ζώα και πιλοτική εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων για τις ζημιές που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία.

-Η ήπια ανάπτυξη αυτών των περιοχών, μέσα από την ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων τους με τη δημιουργία τεχνιτών υφάλων σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας, για την υποστήριξη της αναπαραγωγής των ψαριών

Για τον τουρισμό, προτείνεται ο σχεδιασμός παράκτιων και υποθαλάσσιων μονοπατιών με σκοπό να γίνει γνωστό στους τουρίστες, αλλά και στους ντόπιους το θαλάσσιο περιβάλλον των νησιών. Αυτοί οι χώροι θα έχουν και «εκπαιδευτικό» σκοπό, καθώς προσελκύσουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς μαθητές καθώς και φοιτητές από σχετικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιπλέον στις δράσεις του έργου περιλαμβάνεται η δημιουργία Περιβαλλοντικού Μουσείου και Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης, με κύρια θεματολογία την ανάδειξη του μεσογειακού νησιωτικού χαρακτήρα, η δημιουργία Γραφείου Επικοινωνίας με Αλιείς κ.α.

Τέλος, στο προτεινόμενο σχήμα υλοποίησης του έργου -προϋπολογισμού 500.000 ευρώ με 75% χρηματοδοτική ενίσχυση της Ευρωπαϊκή Ένωσης και την κάλυψη του υπολοίπου 25% από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής- συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Επικεφαλής Εταίρος), η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Κυθήρων, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), η Mom (ΜΚΟ για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντί για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ρύπανση και ασυδοσία


Σκηνικό ασυδοσίας, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ανευθυνότητας εκ μέρους των πολιτών επικρατεί στον τομέα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.
Οι Έλληνες πολίτες, γνωστοί για την εγκληματική άγνοια και ανευθυνότητα που επιδεικνύουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κοινό βίο, κυριολεκτικά βαριούνται να μεταφέρουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές σε καταστήματα ηλεκτρικών που αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους ή να συνεννοηθούν με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για την παραλαβή και διάθεση των πιο ογκωδών αντικειμένων.
Αντιθέτως, τα παρατάνε μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους για να τα μαζέψει ο παλιατζής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανακύκλωσης Συσκευών, αυτή είναι η κατάληξη του 80% των ογκωδών ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αναλαμβάνουν δύο εταιρείες, η Ανακύκλωση Συσκευών και η Φωτοκύκλωση (για τους λαμπτήρες) ενώ η επεξεργασία γίνεται στις οκτώ μονάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα
Η ανευθυνότητα του «πάνσοφου λαού» μας έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός ολόκληρου κυκλώματος παλιατζήδων και ρακοσυλλεκτών που αριθμεί περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

«Οι χαλασμένες συσκευές καταλήγουν στα πεζοδρόμια κυρίως επειδή η ατομική ευθύνη είναι αυτό που λείπει και στο θέμα της ανακύκλωσης από τους πολίτες του Νότου στην Ευρώπη. Στις σκανδιναβικές χώρες οι πολίτες διανύουν έως και 30 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην πλησιέστερη μονάδα και να αποθέσουν τις συσκευές τους, αλλά το κάνουν», επισημαίνει στο «Έθνος» ο Μάριος Ιντζελέρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνος τους πολίτες, αλλά και το σύνολο της διοικητικής δομής. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Πολλοί δήμοι της Ελλάδας είτε δεν διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες είτε δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα, ενώ σπανίως θα παραλάβουν κάτι από το σπίτι του δημότη.
«Συνήθως θα ζητήσουν να το έχει ήδη κατεβάσει στο πεζοδρόμιο, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο για τις μεγάλες συσκευές» λέει ο κ. Ιντζελέρ.


—Τεράστια περιβαλλοντική πληγή
Η περισυλλογή των παρατημένων ηλεκτρικών συσκευών από τους παλιατζήδες δεν συνιστά περιβαλλοντικά φιλική λύση. Τουναντίον.
Τοξικά εξαρτήματα και υγρά καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων και από εκεί στους χώρους «υγειονομικής» ταφής, μέταλλα καίγονται σε υψικαμίνους σκραπατζήδων χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο,  τοξικά κουφάρια καταλήγουν είτε σε κάδους, είτε καίγονται σε υψικαμίνους συνιστώντας μία μεγάλη απειλή για το περιβάλλον.
Επίσης, ψυκτικά υγρά, υγρά μπαταριών αυτοκινήτων και βαρέα μέταλλα από τις οθόνες τηλεοράσεων μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Αυτή είναι η συνέπεια της μεταπώλησης ηλεκτρικών συσκευών σε σκραπατζήδες. Οι παλιατζήδες αποκομίζουν από 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ το κιλό για τον σίδηρο, λίγο περισσότερο για το αλουμίνιο, αλλά αυξημένη τιμή για τον χαλκό που μπορεί να ξεπεράσει και τα 3.000 ευρώ ανά τόνο.
Στις πλέον επικίνδυνες συσκευές μετά τον χρόνο ζωής τους συγκαταλέγονται τα ψυγεία από τα οποία διαρρέονται στο περιβάλλον υψηλής τοξικότητας ουσίες.
Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι περίπου 84.000 τόνοι συμπιεστών ψυγείων δεν καταλήγουν στα πιστοποιημένα κέντρα απορρύπανσης, πράγμα που σημαίνει ότι παράγουν περίπου τις ίδιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα με 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα!
Σε μείζον πρόβλημα για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών όμως εξελίσσεται και η μειωμένη ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς ορισμένες απ΄ αυτές απελευθερώνουν ιδιαίτερα βλαβερά στοιχεία, μεταξύ των οποίων υδράργυρο και κάδμιο.


—Πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Μόλις το ένα τρίτο του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απορρίπτεται στην Ευρώπη ανακυκλώνεται σωστά, ενώ ένας τεράστιος αριθμός κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τηλεοράσεων, ψυγείων και άλλων συσκευών είτε πωλείται παράνομα ή καταλήγει σε χωματερές, αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της INTERPOL.
Η Σουηδία και η Νορβηγία προσεγγίζουν τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά την αποκομιδή και την ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), έχοντας φθάσει στο 85%, ενώ η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης, περιοριζόμενες στο 20%, κατά την έκθεση.
Στην Ελλάδα καταγράφεται μόλις ηλεκτρονικών αποβλήτων που μόλις ξεπερνά το 20%, ενώ το 60% του όγκου είτε καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων είτε απορρίπτεται ή πωλείται παρανόμως.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αν και παραμένουν χαμηλά, βρίσκονταν το 2014 βάσει των προσωρινών στοιχείων εντός του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση που ορίζει 4 κιλά ανά κάτοικο, ανά έτος.
Συνολικά το 2014 ανακυκλώθηκαν περίπου 45.000 τόνοι, ενώ παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης που αναστέλλει τους ρυθμούς ανανέωσης των συσκευών, η χώρα μας αναμένεται να πετύχει τον εθνικό στόχο και για φέτος.
Συνολικά μόνο 3,3 εκατ. τόνοι από τα 9,5 εκατ. τόνους των ΑΗΗΕ που καταγράφηκαν στην Ευρώπη το 2012 απορρίφθηκαν και ανακυκλώθηκαν σωστά. Περίπου 1,3 εκατ. τόνοι εξήχθησαν, ενώ οι υπόλοιποι ανακυκλώθηκαν εντός Ευρώπης, αλλά εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών ή κατέληξαν στα σκουπίδια.

econews

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μας εξασφαλίζοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τι γίνεται όμως όταν είναι εμποτισμένα με εντομοκτόνα που είναι επιβλαβή για την υγεία μας;

Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα, και για άλλη μια φορά τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή.

Η λίστα καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.

Αυτό είναι άσχημα νέα αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την EWG αυτά είναι τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα:
Αμπελοφάσολα
Πατάτες
Τοματίνια
Αγγούρι
Νεκταρίνια
Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές
Σπανάκι
Ροδάκινα
Σέληνο
Σταφύλια
Φράουλες
Μήλα

«Ο ινδικός τρόπος ζωής είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή»


SHUTTERSTOCK
Η Ινδία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμα για το έτος κατά το οποίο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα σημειώσουν την ανώτατη τιμή τους προτού αρχίσουν να μειώνονται.
Την ώρα που η Ινδία προετοιμάζεται να ανακοινώσει τις κλιματικές δεσμεύσεις της εν όψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβαντεκάρ δήλωσε ότι μόνο ένας «ινδικός τρόπος ζωής» χωρίς τις υπερβολές της Δύσης μπορεί να σώσει τον κόσμο από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο Τζαβαντεκάρ πρόσθεσε πως η χώρα του όσο αναπτύσσεται και καταπολεμά τη φτώχεια θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες παγκοσμίως, αλλά θα διατηρεί τις κατά κεφαλήν εκπομπές χαμηλότερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χάρις σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
«Κάποια στιγμή ο κόσμος θα πρέπει να συζητήσει ορισμένα θέματα σχετικά με τον τρόπο ζωής της Δύσης, γιατί αυτός ο πλανήτης δεν είναι επαρκής για τη διατήρηση υπερβολών. Ο ινδικός τρόπος ζωής είναι βιώσιμος. Δεν πρόκειται για κάτι που προέκυψε λόγω της φτώχειας, αλλά γεννήθηκε μέσα από τις αξίες που πρεσβεύουμε», δήλωσε σε συνέντευξη του.
Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο με αντικείμενο μία συμφωνία για την επιβράδυνση της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος, και τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η Ινδία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμα για το έτος κατά το οποίο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα σημειώσουν την ανώτατη τιμή τους προτού αρχίσουν να μειώνονται.
Ο Τζαβαντεκάρ δήλωσε ότι το έτος αυτό θα βρίσκεται στο μακρινό μέλλον, διότι η χώρα έχει ανάγκη την καταπολέμηση της φτώχειας και την παροχή πρόσβασης σε ενέργεια σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ινδούς που εξακολουθούν να ζουν χωρίς αυτή.
Η κυβέρνηση της Ινδίας ζητά επίσης από τις πλούσιες δυτικές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να παρέχουν μεγαλύτερη τεχνολογική και κυρίως οικονομική υποστήριξη για την καταπολέμησή της.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προωθεί έντονα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά παράλληλα η Ινδία αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, καθώς η χρήση αυτοκινήτων, αεροπλάνων και κλιματισμού εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα.
Ωστόσο οι κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι 2 τόνοι, χαμηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 5 τόνων. Αντίθετα η Κίνα αναμένεται να παράγει 14 τόνους CO2 κατά κεφαλήν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Ανακύκλωση ξύλου: μια ιστοσελίδα απαντά πού και πώς


Στην Ελλάδα όχι σωστή ανακύκλωση δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα ούτε «δυο γαϊδουριών άχυρα» δεν καταφέρνουμε να χωρίσουμε.
Δεν είναι όμως κακό να παίρνουμε ιδέες από το εξωτερικό. Αυτή τη φορά για την ανακύκλωση του ξύλου.
Το ξύλο είναι το πιο «πράσινο» δομικό υλικό και απορροφά άνθρακα καθ” όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του. Τι συμβαίνει όμως στο τέλος του κύκλου ζωής;
Στην Ελλάδα ξέρουμε: καταλήγει σε χαράδρες, παράνομες και καμιά φορά υπαίθριες χωματερές, σε κάδους απορριμμάτων.
Ανακυκλώνεται το ξύλο; Τα Συμβούλια Ξυλείας των ΗΠΑ και του Καναδά παρουσίασαν την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ιστοσελίδα Reusewood.org.
consumer_goods.jpg.650x0_q70_crop-smart
Εκεί μπορούμε να μάθουμε όχι μόνο τι είναι και σε τι χρησιμεύει κάθε είδος ξύλου στη «δεύτερη ζωή» του, αλλά οι χρήστες από τη Βόρειο Αμερική μπορούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να ανακυκλώσουν τα ξύλα του συμπληρώνοντας τον ταχυδρομικό τους κώδικα στο σχετικό πεδίο.
solution_providers.jpg.650x0_q70_crop-smart
Η ιστοσελίδα δεν δίνει πολλές ιδέες επαναχρησιμοποίησης, παρά μόνο για τις παλέτες.
pallet-info.jpg.650x0_q70_crop-smart
Παρόλα αυτά περιλαμβάνει μια κατηγορία στην οποία μπορείτε να μάθετε σχεδόν τα πάντα για το ξύλο και την ξυλουργική.
Περιλαμβάνεται επίσης ένας κατάλογος επιχειρήσεων ξυλείας και μεμονωμένες καταχωρήσεις εταιρειών.
Στόχος δεν είναι μόνο να προαχθεί η χρήση του ξύλου, αλλά και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του καθ΄όλο τον κύκλο ζωής του.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περισυλλογή και η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων ξυλείας δεν μειώνει μόνο τον τελικό όγκο των απορριμμάτων, περιορίζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της υλοτομίας και της επεξεργασίας των πρώτων υλών. Κατά τη φάση της κατασκευής ή της κατεδάφισης ενός κτηρίου μπορούν να συγκεντρωθούν προς επαναχρησιμοποίηση μεγάλες ποσότητες ξύλου.
Από την επιλογή των προϊόντων κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση κατοικιών και άλλων κτηρίων ή υποδομών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των εργασιών.
Προτού επιλέξουμε υλικά, καλό είναι να γνωρίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής.
Τα ξύλινα προϊόντα έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, επιβαρύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα και τους υδάτινους πόρους σε σύγκριση με άλλα υλικά και έχουν μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

econews

Την ενέργεια από βιομάζα σκουπιδιών θα στηρίξει ο Τσιρώνης


Ειδική αναφορά στις δυνατότητες της παραγωγής ενέργειας από βιομάζα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, κατά τη χτεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο.
Όπως τόνισε ο ίδιος, στο υπουργείο υπάρχουν ζητήματα που άμεσα θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα φέρουν πρόσοδο στη χώρα και θα ανακουφίσουν τους πολίτες.
Επεσήμανε δε ότι «εκτός από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων γιατί εκεί υπάρχουν και τεράστια στοιχήματα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, η οποία στην Ελλάδα είναι σε μηδενικό επίπεδο και αυτό θα το τρέξουμε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιχειρηματίες που ξεκινούν σ’ αυτόν τον τομέα και πρέπει να τους συντρέξουμε και σημαίνει θέσεις εργασίας και ενέργεια βάσης που ούτε εισαγόμενη είναι, ούτε υπόκειται σε καιρικές συνθήκες και είναι καθαρά ανανεώσιμη.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, όπως είπε και ο κ. Σκουρλέτης θα κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις».