Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακύκλωση ξύλου: μια ιστοσελίδα απαντά πού και πώς


Στην Ελλάδα όχι σωστή ανακύκλωση δεν μπορούμε να κάνουμε άλλα ούτε «δυο γαϊδουριών άχυρα» δεν καταφέρνουμε να χωρίσουμε.
Δεν είναι όμως κακό να παίρνουμε ιδέες από το εξωτερικό. Αυτή τη φορά για την ανακύκλωση του ξύλου.
Το ξύλο είναι το πιο «πράσινο» δομικό υλικό και απορροφά άνθρακα καθ” όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του. Τι συμβαίνει όμως στο τέλος του κύκλου ζωής;
Στην Ελλάδα ξέρουμε: καταλήγει σε χαράδρες, παράνομες και καμιά φορά υπαίθριες χωματερές, σε κάδους απορριμμάτων.
Ανακυκλώνεται το ξύλο; Τα Συμβούλια Ξυλείας των ΗΠΑ και του Καναδά παρουσίασαν την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ιστοσελίδα Reusewood.org.
consumer_goods.jpg.650x0_q70_crop-smart
Εκεί μπορούμε να μάθουμε όχι μόνο τι είναι και σε τι χρησιμεύει κάθε είδος ξύλου στη «δεύτερη ζωή» του, αλλά οι χρήστες από τη Βόρειο Αμερική μπορούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να ανακυκλώσουν τα ξύλα του συμπληρώνοντας τον ταχυδρομικό τους κώδικα στο σχετικό πεδίο.
solution_providers.jpg.650x0_q70_crop-smart
Η ιστοσελίδα δεν δίνει πολλές ιδέες επαναχρησιμοποίησης, παρά μόνο για τις παλέτες.
pallet-info.jpg.650x0_q70_crop-smart
Παρόλα αυτά περιλαμβάνει μια κατηγορία στην οποία μπορείτε να μάθετε σχεδόν τα πάντα για το ξύλο και την ξυλουργική.
Περιλαμβάνεται επίσης ένας κατάλογος επιχειρήσεων ξυλείας και μεμονωμένες καταχωρήσεις εταιρειών.
Στόχος δεν είναι μόνο να προαχθεί η χρήση του ξύλου, αλλά και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του καθ΄όλο τον κύκλο ζωής του.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περισυλλογή και η επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων ξυλείας δεν μειώνει μόνο τον τελικό όγκο των απορριμμάτων, περιορίζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της υλοτομίας και της επεξεργασίας των πρώτων υλών. Κατά τη φάση της κατασκευής ή της κατεδάφισης ενός κτηρίου μπορούν να συγκεντρωθούν προς επαναχρησιμοποίηση μεγάλες ποσότητες ξύλου.
Από την επιλογή των προϊόντων κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση κατοικιών και άλλων κτηρίων ή υποδομών εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των εργασιών.
Προτού επιλέξουμε υλικά, καλό είναι να γνωρίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής.
Τα ξύλινα προϊόντα έχουν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα, επιβαρύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα και τους υδάτινους πόρους σε σύγκριση με άλλα υλικά και έχουν μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου