Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;


Ο πρώην δήμαρχος του χωριού Preignac, το οποίο βρίσκεται μόλις 25 μίλια από την περίφημη για τα κρασιά...
της πόλη Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση του παιδικού καρκίνου στην περιοχή.


Ο Jean-Pierre Manceau, πρώην δήμαρχος του Preignac και ερευνητής στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) στη Γαλλία, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2102 έχει καλέσει τις αρχές να διεξάγουν έρευνα και να αναλάβουν νομική δράση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από το τοπικό νοσοκομείο, στο χωριό, που βρίσκεται πολύ κοντά στους αμπελώνες Sauternes, οι μικροί μαθητές του παρακείμενου νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου έχουν παρουσιάσει δραματική άνοδο στις μορφές παιδικού καρκίνου. 

Σύμφωνα με την καταγγελία του Manceau, ο παιδικός καρκίνος στην περιοχή έχει εκτοξευθεί στα ύψη και εμφανίζει ποσοστά πέντε φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο, εξαιτίας των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούν οι αμπελοκαλλιεργητές.


Μία έκθεση του 2013 από το ερευνητικό και ιατρικό ινστιτούτο Inserm στη Γαλλία, συνέδεσε την έκθεση σε παρασιτοκτόνα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στους αμπελώνες, με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των παιδιών, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία και με την εμφάνιση της λευχαιμίας.

Άλλες δύο παρόμοιες επιστημονικές εκθέσεις επιβεβαίωσαν ότι το παρασιτοκτόνο Folpel, που ανιχνεύθηκε στην περιοχή, συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Παρακολούθηση της Υγείας στη Γαλλία καθώς και οργανισμός Υγείας της περιοχής, ζήτησαν να γίνει έρευνα στα παιδιά της περιοχής για τον εντοπισμό περιπτώσεων ασθενών με καρκίνο, το 2013.

Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί να φροντίσουν, ώστε, οι παραγωγοί κρασιού να μην ψεκάζουν με παρασιτοκτόνα τις ώρες που οι μαθητές παίζουν ενώ οι διευθυντές των σχολείων έχουν ειδοποιηθεί να αερίζονται καλά οι σχολικές αίθουσες και να καθαρίζεται ο εξοπλισμός των παιδότοπων καθώς και να τοποθετηθούν προστατευτικοί φράχτες, που θα διαχωρίζουν τα σχολεία από τους πλησιέστερους αμπελώνες.

Όμως, η τοπική κοινωνία παραμένει αμήχανη μπροστά στα γεγονότα, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι σκέπτονται, ότι αν θεωρηθεί πως τα προϊόντα τους είναι τοξικά, τότε θα πάψουν να έχουν την μεγάλη ζήτηση, που έχουν μέχρι σήμερα, στις διεθνείς αγορές. Ο πρώην δήμαρχος του Preignac, δήλωσε στον Τύπο, ότι οι αμπελώνες είναι η «ψυχή» του χωριού και αν η παραγωγή των κρασιών καταρρεύσει, τότε θα καταρρεύσει και η οικονομία του χωριού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου