Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Θαλάσσιο πάρκο στα Κύθηρα- Αντικύθηρα η πρόταση για το πρόγραμμα «Φύση και Βιοποικιλότητα»



Αποτέλεσμα εικόνας για υποθαλάσσιο περιβάλλον φωτο

Αποτέλεσμα εικόνας για υποθαλάσσιο περιβάλλον φωτο

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλάσσιο περιβάλλον φωτο



Με την πρόταση για διαμόρφωση Θαλάσσιου Πάρκου στην περιοχή Κυθήρων - Αντικύθηρων συμμετέχει η περιφέρεια Αττικής ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση και Βιοποικιλότητα».

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου τα νησιά και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει, με την αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου να αποτελέσουν πιλοτικό μοντέλο διαχείρισης μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και σε άλλα σημεία της Μεσόγειου, όπως επισήμανε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Σαυροπούλου κατά την παρουσίαση της πρότασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η έγκριση της πρότασης χαιρετήθηκε ιδιαίτερα από τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και από τον Γ.Γρ. του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) Μανώλη Χάρο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Επισήμαναν ότι η παρουσία των δύο σημαντικών ναυάγιων (των Αντικυθήρων και του 3ου πλοίου του Έλγιν « Μέντορ») στην περιοχή θα προσελκύσει περισσότερους «ειδικευμένους επισκέπτες οι οποίοι θα απολαμβάνουν το περιβάλλον του βυθού, ακολουθώντας τα θαλάσσια μονοπάτια που θα δημιουργηθούν». 

Επιπλέον οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι πέραν των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρονται με την ανάδειξη του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, παρόμοιες δράσεις για την προστασία θαλασσίων εκτάσεων αποτελούν συμβατική υποχρέωση της χώρας.



Σύμφωνα με την πρόταση οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι:


-Η ολοκληρωμένη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσα από την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων θαλάσσιων οργανισμών και οικοσυστημάτων όπως : η μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus, τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας Θαλασσοπούλια (Αιγαιόγλαρος), ο θαλασσοκόρακας η χελώνα Caretta caretta και κοραλλιογενείς σχηματισμοί.

-Η θαλάσσια χωροταξία συγκεκριμένων περιοχών μετά από μελέτη για την κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων και τη διατήρηση τους με δημιουργία περιοχών ελέγχου ή αποκλεισμού της αλιείας.

-Η βιώσιμη αλιεία, σχεδιασμένη στη βάση της αλληλεπίδρασης της αλιείας με προστατευόμενα θαλάσσια ζώα και πιλοτική εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων για τις ζημιές που προκαλούν στα αλιευτικά εργαλεία.

-Η ήπια ανάπτυξη αυτών των περιοχών, μέσα από την ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων τους με τη δημιουργία τεχνιτών υφάλων σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας, για την υποστήριξη της αναπαραγωγής των ψαριών

Για τον τουρισμό, προτείνεται ο σχεδιασμός παράκτιων και υποθαλάσσιων μονοπατιών με σκοπό να γίνει γνωστό στους τουρίστες, αλλά και στους ντόπιους το θαλάσσιο περιβάλλον των νησιών. Αυτοί οι χώροι θα έχουν και «εκπαιδευτικό» σκοπό, καθώς προσελκύσουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς μαθητές καθώς και φοιτητές από σχετικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιπλέον στις δράσεις του έργου περιλαμβάνεται η δημιουργία Περιβαλλοντικού Μουσείου και Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης, με κύρια θεματολογία την ανάδειξη του μεσογειακού νησιωτικού χαρακτήρα, η δημιουργία Γραφείου Επικοινωνίας με Αλιείς κ.α.

Τέλος, στο προτεινόμενο σχήμα υλοποίησης του έργου -προϋπολογισμού 500.000 ευρώ με 75% χρηματοδοτική ενίσχυση της Ευρωπαϊκή Ένωσης και την κάλυψη του υπολοίπου 25% από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής- συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Επικεφαλής Εταίρος), η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Κυθήρων, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), η Mom (ΜΚΟ για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου