Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

CΝ Traveller

Μονεμβασιά: Στους οκτώ «ψαγμένους» προορισμούς κρουαζιέρας στον κόσμο για το 2017

Μονεμβασιά: Στους οκτώ «ψαγμένους» προορισμούς κρουαζιέρας στον κόσμο για το 2017

Η επιθυμία για ταξίδια σε προορισμούς που δεν έχουν γνωρίσει πολλοί είναι μεγάλη για τους επιβάτες κρουαζιέρας

Στους οκτώ γνωστούς προορισμούς κρουαζιέρας για το 2017 συγκαταλέγεται η Μονεμβασιά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού περιοδικού στον κόσμο, Conde Nast Traveller. Την ώρα που μερικοί από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο προσπαθούν να συγκρατήσουν τον αριθμό τουριστών που υποδέχονται, τα κρουαζιερόπλοια διευρύνουν τα δρομολόγιά τους με ακόμα περισσότερους προορισμούς το νέο έτος. Η επιθυμία για ταξίδια σε προορισμούς που δεν έχουν γνωρίσει πολλοί είναι μεγάλη για τους επιβάτες κρουαζιέρας. 

Δείτε λοιπόν, ποιες θα είναι το 2017 οι πιο «ψαγμένες» επιλογές προορισμών.

1. Khasab, Oμάν

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Celebrity Cruises πρόκειται να έχει ως βάση για ένα πλοίο της στη Μ. Ανατολή. Με αναχώρηση από το Άμπου Ντάμπι, το Celebrity Constellation θα επισκέπτεται προορισμούς όπως το Ντουμπάι και το Μουμπάι αλλά και λιγότερο γνωστά λιμάνια όπως το Khasab στο Ομάν.


2. Μονεμβασιά


Αποκαλείται και το «Γιβραλτάρ της ανατολής» λόγω του βραχώδους τοπίου, όμως αυτό το λιμάνι στη Ν. Πελοπόννησο αποκτά τη δική του ουσία ως ένα από τα highlight της Μεσογείου.Το Seabourn που έχει αναδειχθεί από τα 2016 Readers’ Choice Awards του Conde Nast Traveller ως το καλύτερο κρουαζιερόπλοιο μικρού μεγέθους, προσεγγίζει αυτή την κοινότητα των 1.500 κατοίκων, όπως και τα Silversea και Wind Star.Η φωτογράφος και ιδρύτρια της lifestyle ιστοσελίδας In Bed With, Rhiannon Taylor, πρόσφατα ταξίδεψε στη Μονεμβασιά με το Seabourn και ενώ το δρομολόγιο από την Αθήνα στη Βενετία είχε στάση στους καθιερωμένους προορισμούς του Ντουμπρόβνικ και της Κέρκυρας, αυτό το μικρό βραχώδες νησί αναδείχθηκε ως το αγαπημένο της.


3. Πουέρτο Λιμόν, Κόστα Ρίκα


Είναι η μεγαλύτερη πόλη στις ακτές της  Κόστα Ρίκα στην Καραϊβική, όμως έχει περισσότερα φορτηγά πλοία με φρούτα παρά κρουαζιερόπλοια. Αυτό σύντομα μπορεί να αλλάξει καθώς οι εταιρίες κρουαζιέρας φαίνεται πως ανακάλυψαν ότι πρόκειται για ένα σημείο εύκολης πρόσβασης στα 2 εθνικά πάρκα Tortuguero και Cahuita καθώς και στο τροπικό δάσος Veragua, στις καλλιέργειες μπανάνας και σε ιερά. 

4. Nησιά Kornati, Κροατία


Πρόκειται για μια αλυσίδα από 140 νησιά έξω από τις ακτές του Ζαντάρ της Κροατίας, τα οποία διατηρούνται ως εθνικό πάρκο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κρουαζιέρα με στάσεις για πλοία που εξερευνούν τις κροατικές ακτές όπως το Σπλιτ και το Χβαρ. 

5. Κότα Κιναμπαλού, Ανατολική Μαλαισία


Βρίσκεται στις βόρειες ακτές του Βόρνεο, σε κοντινή απόσταση από τα καθιερωμένα λιμάνια της Σιγκαπούρης και του Παλαουάν στις Φιλιππίνες. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία στον κόσμο για εξερεύνηση τροπικών δασών και ουρακοτάγκων.

6. Icy Strait Point, Αλάσκα


Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λιμάνι κρουαζιέρας της Αλάσκας (Skagway, Ketchikan και Sitka), το Icy Strait Point είναι πιο ήσυχο, λίγο έξω από το χωριό Hoonah, όπου τα σουβενίρ φτιάχνονται από ντόπιους και δίνεται έμφαση στην αυθεντικότητα και το σεβασμό στη φύση. Η Celebrity Cruises έχει προσθέσει τα λιμάνι αυτό στα δρομολόγιά της αναφέροντας την πιθανότητα να δει κανείς μαύρη αρκούδα. 

7. Κράλεντικ, Μπονέρ


Η Μπονέρ έχει παραμείνει σχετικά μακριά από τον θόρυβο. Όμως τώρα η περιοχή έχει γίνει γνωστή ως ο παράδεισος των καταδύσεων. Το 20% της περιοχής και το 100% των νερών της είναι πάρκα και ο βυθός της έχει κηρυχθεί Προστατευόμενη Θαλάσσια Περιοχή από τα Ηνωμένα Έθνη.

8. Κέρκγουολ, Ορκάδες, Σκωτία

Ένα κάστρο που κάποτε ήταν το σπίτι βασιλικής οικογένειας της Σκωτίας και ένας καθεδρικός που έκτισαν Βίκινγκς έβαλαν το Κέρκγουολ στο χάρτη της κρουαζιέρας.Η Cunard, η Holland America, η Crystal Cruises και η Oceania είναι μερικές μόνο από τις εταιρίες που έχουν την περιοχή στα δρομολόγιά τους, κυρίως σε όσα αφορούν τα Βρετανικά Νησιά

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

47 κράτη μεταβαίνουν πλήρως στην πράσινη ενέργεια μεταξύ 2030 και 2050

47 κράτη μεταβαίνουν πλήρως στην πράσινη ενέργεια μεταξύ 2030 και 2050
Τη συμφωνία αυτή έκαναν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπρόσωποι 47 κρατών που αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος.
Μετά από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων, οι χώρες αποφάσισαν να αναθεωρήσουν τα εθνικά τους σχέδια μέχρι το 2020, μέσω συστηματικών περικοπών των εκπομπών άνθρακα που θα παρακολουθούνται σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που προέκυψε από τη συνάντηση, οι υποκείμενες αιτίες των κινδύνων καταστροφών και της ευπάθειας του κλίματος πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, σε παγκόσμια κλίμακα. Οι εκπρόσωποι των χωρών επιβεβαίωσαν επίσης ότι θα τηρήσουν τη δεσμευτική συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ως αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης, οι εκπρόσωποι των 47 χωρών δεσμεύτηκαν να επιτύχουν ουδετερότητα του άνθρακα ως τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, κάθε χώρα θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως τον παγκόσμιο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και την ευημερία των πολιτών τους.
Ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει επίσης την ιδέα της παγκόσμιας συνεργασίας, καθώς πρόκειται για μια απειλή που μπορεί δυνητικά να βλάψει όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση ή τη σταθερότητα της κάθε μίας.
Επιπλέον, τα 47 κράτη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού, συμφώνησαν ομόφωνα να δεσμευτούν για τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος συνεργασίας που θα είναι πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
ΕΚΠΟΙΖΩ

Εξοικονομήστε 450 ευρώ το χρόνο με οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

Εξοικονομήστε 450 ευρώ το χρόνο με οικολογικές ηλεκτρικές συσκευές

Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομούν κάθε χρόνο έως και 450 ευρώ, χάρη στον οικολογικό σχεδιασμό των ηλεκτρικών συσκευών, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή μελέτη την οποία έχει αναρτήσει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).
Η μελέτη, όπως αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών, «ανατέθηκε στην εταιρεία Ecofys από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC και την επίσης Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών για την Τυποποίηση (το BEUC και την αδελφή οργάνωσή του) ANEC, μέλος των οποίων είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ».
Όπως σημειώνεται, ο οικολογικός σχεδιασμός αποτελεί ναυαρχίδα στις πολιτικές της ΕΕ και άπτεται της ενεργειακής χρήσης των συσκευών, με την απαγόρευση των λιγότερο αποδοτικών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νόμοι της ΕΕ έδωσαν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να παράγουν ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και αν οι καταναλωτές από την πλευρά τους επιλέγουν ένα προϊόν το οποίο καταναλώνει την λιγότερη δυνατή ενέργεια - δηλαδή είναι στην κορυφή της κατηγορίας της ενεργειακής ετικέτας - η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει τα 450 ευρώ ανά έτος, αλλά και παραπάνω.
Η μελέτη, αξιολογεί τις εξοικονομήσεις που προκύπτουν από τον οικολογικό σχεδιασμό και την αναφορά στην ετικέτα της κατανάλωσης ενέργειας για το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η υψηλότερη τιμή αγοράς αυτών των συσκευών, έχει προσμετρηθεί στους υπολογισμούς και, ακόμη και με αυτό το στοιχείο, προκύπτει ξεκάθαρα οικονομικό όφελος για όσους αποφασίσουν να αγοράσουν οικολογικά σχεδιασμένες συσκευές.
«Εκτός όμως από τα οικονομικά οφέλη, ο οικολογικός σχεδιασμός βοηθά και στην βελτίωση των καταναλωτικών προϊόντων, όπως το να είναι πιο αποδοτικά, πιο αθόρυβα και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής» όπως αναφέρεται.
Η μελέτη τονίζει επίσης, ότι η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη, εάν πιο φιλόδοξα πρότυπα στον οικολογικό σχεδιασμό επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ.
Σημειώνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ, ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν στη μέση οικογένεια. Δηλαδή, ως μελέτη περίπτωσης, υπολογίζεται ένα ζευγάρι και ένα παιδί, οι οποίοι ζουν σε ένα σπίτι 3 υπνοδωματίων και έχουν περίπου 20 συσκευές και 45 λαμπτήρες και η μεθοδολογία της μελέτης βασίζεται στον υπολογισμό του συνολικού κόστους αγοράς του συνόλου των συσκευών τους.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Το κλίμα αλλάζει πολύ γρήγορα για τα είδη - Πολλά ζώα και φυτά δεν θα προλάβουν να προσαρμοστούν 




Τα αμφίβια, τα ερπετά και τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα 23.11.2016 | 12:50 Τα τροπικά είδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα στις εύκρατες περιοχές       

Πολλά είδη δεν θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα ώστε να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 250 φυτά και ζώα, και διαπίστωσαν πως η ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις αλλαγές της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής. 

   Τα αμφίβια, τα ερπετά και τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, τονίζουν οι αμερικανοί ερευνητές, επισημαίνοντας πως τα τροπικά είδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα στις εύκρατες περιοχές. 

   Μερικά ζώα μπορεί να είναι σε θέση να μετακινηθούν γεωγραφικά ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όμως κάποια βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές και δεν μπορούν να κινηθούν, όπως για παράδειγμα σε φυσικά καταφύγια, βουνά ή νησιά. 

   Οι οικολόγοι ανέλυσαν το πόσο γρήγορα τα είδη είχαν αλλάξει τις συνθήκες στις οποίες μπορούν να επιβιώσουν κατά την πάροδο του χρόνου, και πώς αυτά τα ποσοστά συγκρίνονται με εκείνα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

   Ανέλυσαν ειδικότερα 266 πληθυσμούς φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων εντόμων, αμφιβίων, πουλιών, θηλαστικών και ερπετών. Διαπίστωσαν πως οι ρυθμοί μεταβολής των συνθηκών επιβίωσης ήταν πολύ πιο αργοί από ό,τι οι ρυθμοί της προβλεπόμενης κλιματικής αλλαγής, κατά 200.000 φορές περισσότερο για τη θερμοκρασία (κατά μέσο όρο). 

   Ο John Wiens, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τόνισε πως τα θηλαστικά και τα πουλιά μπορεί να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τα αμφίβια και τα ερπετά, επειδή έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες του σώματός τους. Και, ενώ ορισμένα είδη μπορεί να είναι σε θέση να μετακινηθούν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη για να επιβιώσουν, για πολλούς οργανισμούς αυτό δεν αποτελεί επιλογή.   

   «Πρόκειται για έναν διπλό κίνδυνο, της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής των οικότοπων», δήλωσε στο BBC. Πηγή: www.lifo.gr
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων

Ραγδαία μείωση των άγριων ζώων: Μειώθηκαν κατά 95% μέσα σε 123 χρόνιαΡαγδαία μείωση των άγριων ζώων: Μειώθηκαν κατά 95% μέσα σε 123 χρόνια

Η σταδιακή απομείωση πολλών ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της εκβιομηχάνισης μετά το τέλος του 19ου αιώνα 

Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών των απειλούμενων ειδών σπονδυλωτών ζώων άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα, με πιο πιθανό έτος το 1893, πριν από 123 χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων. Έκτοτε και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει απομείνει μόνο το 5% περίπου του αριθμού τους εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουν-Σιν Φου του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν γενετικά δεδομένα και εφάρμοσαν μοντέλα γενετικής των πληθυσμών για πάνω από 2.700 είδη σπονδυλωτών.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πληθυσμοί των απειλούμενων ειδών μειώνονταν κατά περίπου 25% κάθε δέκα χρόνια. Μάλιστα, ο αρχικός αριθμός των απειλούμενων ειδών, προτού αρχίσει η ταχεία μείωσή τους, ήταν ήδη μικρότερος κατά περίπου 22% σε σχέση με τον αριθμό των μη απειλούμενων ειδών.

Η σταδιακή απομείωση πολλών ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της εκβιομηχάνισης μετά το τέλος του 19ου αιώνα και στην, εξαιτίας αυτού του λόγου, αναστάτωση ή την καταστροφή σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Δείτε ποιες περιοχές της Ελλάδας εντάσσονται στα "παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO"

5 ελληνικά γεωπάρκα στον παγκόσμιο χάρτη της UNESCO

2
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Εθνικών Γεωπάρκων (GGN – Global Network of National Geoparks) αποτελεί ένα εθελοντικό και μη-κερδοσκοπικό Δίκτυο ανταλλαγής και συνεργασίας Εθνικών Γεωπάρκων, το οποίο στηρίζεται από την UNESCO. Το Δίκτυο δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή τόσο της γεωλογικής, όσο και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, αναπτύσσοντας και προωθώντας εκπαιδευτικές και γεωτουριστικές δραστηριότητες με υψηλές ποιοτικά προδιαγραφές.Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς ήδη πέντε περιοχές της χαρακτηρίζονται «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO», με ένα πρόγραμμα του Οργανισμού στο οποίο εντάσσονται συνολικά 120 γεωπάρκα σε 33 χώρες παγκοσμίως. Πρόκειται για υπέροχα τοπία, με επιστημονική αξία αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Ένα παγκόσμιο Γεωπάρκο είναι ένας ενιαίος χώρος με γεωλογική κληρονομιά εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Γεωπάρκα αξιοποιούν αυτή την κληρονομιά για την κατανόηση και την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που η κοινωνία αντιμετωπίζει, στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη στον οποίο ζούμε
Από τα 5 σημεία της χώρας που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και αναγνωρίστηκαν διεθνώς ως «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO»:

1. Λέσβος

Το Γεωπάρκο Λέσβου, περιλαμβάνει ολόκληρη τη νήσο Λέσβο και αναγνωρίσθηκε από την UNESCO το Σεπτέμβριο 2012. Στο δυτικό τμήμα της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
Από τη συστηματική μελέτη των απολιθωμένων κορμών και φύλλων προσδιορίσθηκε το γένος και το είδος των φυτών που συμμετείχαν στη σύνθεση του δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Τα απολιθωμένα φυτά περιλαμβάνουν κωνοφόρα, αγγειόσπερμα – ανθοφόρα φυτά, και λίγα πτεριδόφυτα. Τα κωνοφόρα περιλαμβάνουν προγονικές μορφές της σεκόιας, του πέυκου, του κυπαρισιού, του τάξου και άλλων σπάνιων ειδών των οποίων δεν υπάρχουν σύγχρονοι απόγονοι. Πολλοί απολιθωμένοι κορμοί ανήκουν σε προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόια η αειθαλής που φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. ‘Έχουν προσδιορισθεί επίσης πρωτοπευκίδες, που αποτελούν προγονική μορφή του σύγχρονου πεύκου, κυπαρισίδες και το σπάνιο κωνοφόρο Κουνιχάμια η μειοκαινική. Τα αγγειόσπερμα – ανθοφόρα φυτά περιλαμβάνουν αντιπρόσωπους των ειδών Λεύκη, Δάφνη, Κανελλόδενδρο, Πλάτανος, Δρύς, Οξιά, Φοίνικας, Σκλήθρο, Βάτος, Σφένδαμος και Καρυδιά. Επίσης έχουν προσδιοριστεί πολλά είδη φοινικίδων.

2. Η περιοχή του Ψηλορείτη, στην Κρήτη

Λόγω της πλούσιας γεωποικιλότητας, του πανέμορφου τοπίου και της αναμφισβήτητης ιστορίας και παράδοσής του, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη εντάχθηκε, από την ίδρυσή του κιόλας, στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και λίγο αργότερα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, επιτυγχάνοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του τόπου αυτού. Τα μνημεία της γης και οι γεώτοποι του Ψηλορείτη είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του. Περιλαμβάνουν μοναδικούς σχηματισμούς πετρωμάτων, θέσεις απολιθωμάτων, εντυπωσιακές μορφές του αναγλύφου, σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές, πτυχώσεις και ρήγματα των πετρωμάτων, ιδιαίτερα σημαντικές για το φυσικό περιβάλλον εμφανίσεις νερού, στοιχεία αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την πέτρα και το ανάγλυφο, που όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της Γης και του ανθρώπου στον Ψηλορείτη.

3. Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, στην Ήπειρο

Το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου βρίσκεται στο Ν. Ιωαννίνων ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Τραπεζίτσας, του Σμόλικα, της Τύμφης και του Μιτσικελίου και ιδρύθηκε το 1973. Το πάρκο είναι αλλιώς γνωστό και με την ονομασία “Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών”. Βόρειο όριο του Δρυμού είναι η χαράδρα του Αώου και το νότιο όριο το φαράγγι του Βίκου. Μέσα στον Δρυμό βρίσκονται 4 οικισμοί. Είναι τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Μονοδέντρι και ο Βίκος, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο φαράγγι. Περιμετρικά στα όρια του Δρυμού βρίσκονται άλλα 6 χωριά του Ζαγορίου: η Αρίστη, ο Αγ. Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι. Επίσης η πόλη της Κόνιτσας και τα χωριά Καλλιθέα και Κλειδωνιά.
Το φαράγγι του Βίκου το οποίο δημιουργήθηκε από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις, θεωρείται από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης. Έχει μήκος 12 χλμ., πλάτος που κυμαίνεται μεταξύ 200μ. και 1.5 χλμ. Και μέγιστο βάθος 1200μ.

4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, στην Πελοπόννησο

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού–Βουραϊκού, εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας και οριοθετείται από τους υδροκρίτες των ποταμών Βουραϊκού, Κράθι, Αροανίου και την παραλιακή ζώνη του Διακοπτού. Η οικολογική αξία της περιοχής όσον αφορά το χλωριδικό της πλούτο, είναι τεράστια. Η γεωμορφολογία του εδάφους, η διαμόρφωση διαφορετικών οικοσυστημάτων, το υψομετρικό εύρος σε συνδυασμό με την εναλλαγή των εποχών, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση ποικίλων μικροθέσεων στις οποίες τα είδη έχουν προσαρμοστεί με εντυπωσιακή εξειδίκευση. Αντίστοιχα αξιόλογη είναι και η πανίδα της περιοχής, περιλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό εντόμων, αμφίβιων, ερπετών πουλιών και θηλαστικών. Τα είδη αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας βιολογικής κληρονομιάς και έχουμε ηθική υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε.

5. Η περιοχή της Σητείας, στην Κρήτη

Εντός του Πάρκου έχουν αποτυπωθεί πάνω από 100 γεώτοποι, δηλαδή τοποθεσίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ξεχωριστές εμφανίσεις πετρωμάτων, εντυπωσιακές γεωμορφές και θέσεις πλούσιες σε απολιθώματα. Οι γεώτοποι παρουσιάζονται στους χάρτες του Πάρκου. Η γεωγραφική της θέση στο ανατολικό άκρο του νησιού που επέτρεψε την ανταλλαγή ειδών από τη Μικρά Ασία, σε συνδυασμό με το έντονα ξηροθερμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, δημιούργησε ένα μωσαϊκό οικοτόπων και οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία, όπως το φοινικόδασος του Βάι, είναι μοναδικά για την περιοχή της Μεσογείου.
πηγή: ellines.com

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Μειωμένος κατά 67% θα είναι ο πληθυσμός των άγριων ζώων έως το 2020

Μειωμένος κατά 67% θα είναι ο πληθυσμός των άγριων ζώων έως το 2020

Του Κοσμά Ζακυνθινού 

Ακρως ανησυχητικά για τη ζωή στον πλανήτη είναι τα τελευταία ευρήματα της παγκόσμιας έκθεσης του WWF, σύμφωνα με τα οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός της άγριας ζωής τείνει να μειωθεί κατά δύο τρίτα μέχρι το 2020, ενώ η φυσική γη υπολογίζεται ότι χάνεται με παγκόσμιο ρυθμό κατά 38% από το 1970.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2016» που δημοσιεύεται κάθε δυο χρόνια από το WWF, η άγρια ζωή είναι πιθανό να καταρρεύσει κατά 67% εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Η έκθεση αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γης οι άνθρωποι «καταπονούν» τον πλανήτη και υπογραμμίζει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τροφής και ενέργειας. «Οι εκθέσεις «Ζωντανός Πλανήτης» είναι ένα οικολογικό τεστ κοπώσεως που δείχνει τις αρρυθμίες και τα εμφράγματα που προκαλεί η αδιαφορία για την υγεία του πλανήτη. Από αυτό το «τσεκ απ» και πέρα, η πορεία του πλανήτη εξαρτάται από πολιτικές κυρίως αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Θεοδότα Ναντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος πληθυσμός των ψαριών, πουλιών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχει ήδη μειωθεί κατά 58% μεταξύ 1970 και 2012. Όπως επισημαίνεται ωστόσο, το 2020 είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη χρονιά: οι δεσμεύσεις με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα τεθούν σε εφαρμογή, και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των πρώτων περιβαλλοντικών δράσεων υπό το πρίσμα της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θέτει υπό ισότιμη πολιτική μοίρα τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες. Εάν οι συμφωνίες αυτές εφαρμοστούν, και ταυτόχρονα επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι διατήρησης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020, θα είναι δυνατή η αναμόρφωση των ενεργειακών και διατροφικών συστημάτων, ώστε να προστατευθεί η ζωή στη Γη.
Μειωμένος κατά 67% θα είναι ο πληθυσμός των άγριων ζώων έως το 2020
«Η άγρια ζωή εξαφανίζεται με πρωτοφανή ρυθμό, στο χρονικό περιθώριο της δικής μας γενιάς», δήλωσε ο Marco Lambertini, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF. «Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα υπέροχα είδη που όλοι αγαπάμε. Η βιοποικιλότητα αποτελεί το θεμέλιο της υγείας των δασών, των ποταμών και των θαλασσών μας. Εάν εξαφανιστούν τα είδη, τα οικοσυστήματα αυτά θα καταρρεύσουν μαζί με τον καθαρό αέρα, το νερό, τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες που μας παρέχουν», τονίζει. Και προσθέτει: «Έχουμε τα εργαλεία για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε τώρα, αν θέλουμε σοβαρά να διατηρήσουμε έναν ζωντανό πλανήτη για τη δική μας επιβίωση και ευημερία».

Δασικές εκτάσεις
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Νάντσου επισημαίνει: «Στην Ελλάδα της κρίσης βλέπουμε πως αντί να μαθαίνουμε από τα λάθη του χθες, ανοίγουμε μεγαλύτερες πληγές για το μέλλον: στην παγκόσμια πρόκληση για απεξάρτηση από τον άνθρακα, απαντάμε με νέες ρυπογόνες και πανάκριβες λιγνιτικές μονάδες. Στον αγώνα για προστασία πολύτιμης φυσικής γης που χάνεται με παγκόσμιο ρυθμό 38% από το 1970, η Ελλάδα απαντάει με νομιμοποιήσεις παράνομης καταστροφής δασικών και παράκτιων εκτάσεων. Είναι επιτέλους καιρός να δούμε ότι η μόνη λύση για την κρίση, περνάει μέσα από τον σεβασμό στη φύση και στα όρια του πλανήτη».

Αναλυτικότερα, η έκθεση του WWF χρησιμοποιεί το Planet Index Living, που παρέχεται από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), προκειμένου να παρακολουθεί τις τάσεις στους πληθυσμούς της άγριας ζωής. Ο δείκτης καταγράφει τις αλλαγές που σημειώνονται στους πληθυσμούς της άγριας ζωής, και δεν αναφέρεται σε απόλυτους αριθμούς ειδών ζώων και φυτών που έχουν χαθεί ή διατηρηθεί.
«Η ανθρώπινη συμπεριφορά συνεχίζει να οδηγεί σε μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο, με ιδιαίτερη επίπτωση στα ενδιαιτήματα του γλυκού νερού. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι αναφέρονται μειώσεις και όχι εξαφανίσεις - και αυτό θα πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκέντρωση των προσπαθειών στην προώθηση της ανάκτησης αυτών των πληθυσμών», δήλωσε ο καθηγητής Ken Norris, Διευθυντής Επιστημών στο ZSL.

Υπερεκμετάλλευση
Οι κορυφαίες απειλές για τα είδη που προσδιορίζονται στην έκθεση συνδέονται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των ενδιαιτημάτων, την υποβάθμιση και την υπερεκμετάλλευση της άγριας ζωής.
Τα ευρήματα της έκθεσης αποδεικνύουν ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε εντελώς αχαρτογράφητα ύδατα για πρώτη φορά στην ιστορία του, όπου η ανθρωπότητα διαμορφώνει τις αλλαγές στη Γη, με πιθανή μία έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών.
Οι ερευνητές ήδη αποκαλούν τη συγκεκριμένη περίοδο Ανθρωπόκαινο. Αντιλαμβανόμενοι τον τρόπο που κινούμαστε σε αυτή τη νέα εποχή, μας δίνεται η δυνατότητα να προσδιορίσουμε τις λύσεις για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτόμαστε.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο τρόπος της παραγωγής τροφίμων προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες απαιτήσεις του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, οδηγεί την κούρσα στην καταστροφή των οικοτόπων, καθώς επίσης και στην υπερεκμετάλλευση της άγριας ζωής. Προς το παρόν, η γεωργία καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων εκτάσεων παγκοσμίως και ευθύνεται για περίπου το 70% της χρήσης νερού.
Η έκθεση παρουσιάζει λύσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα προκειμένου να βοηθήσει στη διασφάλιση της καλής διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού με βιώσιμο τρόπο. Επίσης, επικεντρώνεται στις θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στα συστήματα ενέργειας και τη χρηματοδότηση τους για την κάλυψη των βιώσιμων αναγκών των μελλοντικών γενεών.
Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει και κάποια στοιχεία της έρευνας από το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network) που δείχνουν ότι ενώ έχουμε μόνο μια Γη, η ανθρωπότητα σήμερα χρησιμοποιεί πόρους αντιστοίχους με αυτούς 1,6 πλανητών για να παρέχονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο.

Ανθεκτικός πλανήτης
«Όπως και αν γίνει η πρόσθεση, τα μαθηματικά δεν φαίνονται καλά. Όσο περισσότερο συνεχίζουμε να υπερβαίνουμε τα όρια της Γης, τόση μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε στο δικό μας μέλλον», δήλωσε ο κ. Lambertini, τονίζοντας πως «Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική στιγμή, όπου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις λύσεις για να στραφούν τα συστήματα των τροφίμων, της ενέργειας και των οικονομιών μας σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση».

Επιπλέον, η έκθεση του WWF καταδεικνύει την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου που παράγουμε, καταναλώνουμε, τον τρόπο που μετράμε την επιτυχία, καθώς επίσης και την αξία του φυσικού περιβάλλοντος.Όπως υπογραμμίζεται, η επαρκής προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη απαιτεί μια επείγουσα συστημική αλλαγή από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, προκειμένου να περάσουμε από μια κοντόφθαλμη σε μια οραματική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη την αξία των μελλοντικών γενεών. Η έκθεση δίνει έμφαση επίσης στη θετική δυναμική που χτίζεται από τις πρόσφατες παγκόσμιες συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, η έκθεση αναγνωρίζει την Ατζέντα 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη ως βασικό οδηγό για τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να διασφαλίσει ότι το περιβάλλον αποτιμάται εξίσου με τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.
«Ένα ισχυρό φυσικό περιβάλλον είναι το κλειδί για τη νίκη κατά της φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας και την ανάπτυξη ενός δίκαιου μέλλοντος ευημερίας. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε τι χρειάζεται για να χτιστεί ένας ανθεκτικός πλανήτης για τις μελλοντικές γενιές. Εμείς απλά πρέπει να ενεργοποιηθούμε επάνω σε αυτή τη γνώση», κατέληξε ο κ. Lambertini.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το πολύτιμο βότανο που απασχολεί τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα

Ερευνητές επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρίταμου


Το πολύτιμο βότανο που απασχολεί τη σύγχρονη επιστημονική έρευναΤο κρίταμο είναι ένα φαγώσιμο, αρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα και γεύση, το οποίο είναι συγχρόνως εξαιρετικά υγιεινό, καθώς περιέχει στα συστατικά του ένα ευρύ φάσμα από βιταμίνες, μέταλλα, φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
Βλέπετε, εξελίχθηκε ως φυτό στους βράχους που βρέχονται από τη θάλασσα. Για να επιβιώσει λοιπόν στις ακραίες συνθήκες, αναγκάστηκε να αναπτύξει ένα μοναδικό, πολύτιμο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.
Η συνεισφορά του κρίταμου στην υγεία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Πολλοί αρχαίοι λαοί το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Οι ναυτικοί μάλιστα της Μεσογείου, το έπαιρναν μαζί στα ταξίδια τους ως προστασία ενάντια στο σκορβούτο.
Η σύγχρονη έρευνα που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το κρίταμο επιβεβαιώνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων:
  • 100 γραμμάρια κρίταμο καλύπτουν την ημερήσια δόση που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C.
  • Τα φυλλαράκια του κρίταμου είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 και ω-6.
  • Το κρίταμο είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών προϊόντων, κυρίως χλωρογενικού οξέος, το οποίο θεωρείται καταλυτικής σημασίας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
  • Το κρίταμο περιέχει επίσης κινικό οξύ, μια σημαντική φαινολική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του Tamiflu, ενός φαρμάκου που θεραπεύει τη γρίπη.
  • Το κρίταμο έχει τέλος ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση
Για πρώτη φορά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο σύγχρονος καταναλωτής έχει πρόσβαση στο μοναδικό αυτό συστατικό σε καθημερινή βάση, καθώς καλλιεργείται πια σε αξιόλογες ποσότητες από πρωτοπόρους έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να ανακαλύψει κανείς το κρίταμο και να το εντάξει στη διατροφή του.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016


Tο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπαιδεύει μαθητές στην Οικολογική Αγροτική Ανάπτυξη


Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου με ακρωνύμιο “Geo-Ergon Paideia” (Γεωργών Παιδεία) και τίτλο «Start Up Farm: Δεξιότητες για Μελλοντικούς Οικο-Γεωργούς».
Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Δημήτρη Φραγκίσκο Λέκκα, και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του Geo-Ergon Paideia συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς του εταιρικού σχήματος του έργου: Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου IZES gGMBH (Γερμανία), ομάδα από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), ο Δήμαρχος Ευρώτα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθηγητές από το Γυμνάσιο Ευρώτα, καθηγητές από το Γυμνάσιο Adrian V. Radulescu (Ρουμανία), ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του Δήμου Murfatler (Ρουμανία) συμμετείχαν με παρουσιάσεις και έθεσαν τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

Την ίδια μέρα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δήμο Ευρώτα το 1ο Εργαστήριο Διάδρασης και Συνεργασίας με την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας του Ευρώτα και των εταίρων του έργου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν πλήθος μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ευρώτα, αγρότες και επιχειρηματίες, εκπρόσωποι τοπικών θεσμικών φορέων, καθώς και σημαντικός αριθμός γονέων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους εταίρους του  “Geo-Ergon Paideia”, έχοντας ως στρατηγικό στόχο να παρέχουν κίνητρα, εμπειρία, βιωματική μάθηση και εκπαίδευση (για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για την αγροτική επιχειρηματικότητα), ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που μελλοντικά θα τους βοηθήσουν να γίνουν Αγρότες Επιχειρηματίες με οικολογική ταυτότητα διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους, θα οργανώσουν στο επόμενο διάστημα:
-Ανοιχτά Ψηφιακά Μαθήματα «Start Up Farm».
-Θερινά Σχολεία Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Βιωματική εκπαίδευση
-Ένα Συνεργατικό Δίκτυο (Future Eco-farmers cluster- network) Νεαρών Οικο-Αγροτών
-Εργαστήρια Διάδρασης και Συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η ηλιακή ενεργεία αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η ηλιακή ενεργεία αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η Greenpeace και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζονται για τη δημιουργία του πρώτου έργου εικονικής αυτοπαραγωγής και ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, εγκαινίασαν τη συνεργασία τους για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής.
Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε στέγη σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών τους.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου που θα δημιουργεί νέα έσοδα από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και από άλλους δήμους.
Συγκεκριμένα, η δράση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα και θα απελευθερώσει πόρους του Δήμου που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.
Όπως τόνισαν οι κκ. Μπουτάρης και Χαραλαμπίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου για την εικονική αυτοπαραγωγή που θα μειώνει τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σε βιώσιμα επίπεδα.
Η Greenpeace καλεί και άλλους δήμους της χώρας να απευθυνθούν στην Greenpeace ώστε να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η εικονική αυτοπαραγωγή, καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία που υπάρχουν για την αξιοποίησή της.
Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ‘ανοίξει’ σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ, που δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια
.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Επτά χρόνια κρίσης και λιτότητας έχουν πλήξει την οικονομία και το περιβάλλον

WWF Ελλάς: Μείωση χρέους για ζωντανή ελληνική οικονομία

WWF Ελλάς: Μείωση χρέους για ζωντανή ελληνική οικονομία

Μπορεί η Ελλάδα από «κακό παιδί» της Ευρώπης να γίνει διεθνές παράδειγμα προς μίμηση; 

Το WWF Ελλάς παρουσιάζει σήμερα ένα κείμενο διαλόγου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με άξονα τη σημαντική ελάφρυνση σε συνδυασμό με την προσήλωση σε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό όραμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Επτά χρόνια κρίσης και λιτότητας έχουν πλήξει την οικονομία και το περιβάλλον ανεπανόρθωτα, ενώ υποβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κλονίζουν το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη και μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της. Απέναντι στα αδιέξοδα αυτά, τοWWF Ελλάς, σε συνεργασία με το New Economics Foundation, φέρνουν σήμερα στο διεθνές προσκήνιο ένα κείμενο διαλόγου για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο κείμενο αυτό το WWF τάσσεται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο όμως μιας συμφωνίας για την εφαρμογή των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Έχοντας ήδη φέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της ανάγκης για βιώσιμη λύση στην κρίση χρέους, το WWF Ελλάς προτείνει μία σειρά μέτρων για α) την προστασία του φυσικού πλούτου της Ευρώπης β) την πράσινη οικονομία και γ) την αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση περιβαλλοντικών παρανομιών ως τη βάση μιας ουσιαστικής συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους. Η συμφωνία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα για χρηστή διοίκηση, οικονομική ανάπτυξη, αύξηση πράσινων εσόδων και μέτρα καταπολέμησης περιβαλλοντικών παρανομιών. Η έγκριση ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα στη βάση μιας συγκεκριμένης περιβαλλοντικής συμφωνίας, θα επανεκκινήσει τη λιμνάζουσα οικονομία της χώρας προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, προστατεύοντας παράλληλα παγκόσμιας σημασίας φυσικό πλούτο και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη συμβολή της Ευρώπης στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Η Ελλάδα δεν πρωταγωνίστησε ποτέ στην προστασία του περιβάλλοντος και στους καθαρούς κανόνες ανάπτυξης, ενώ ειδικά τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την κρίση, η περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.  Η σύνδεση όμως της λύσης στην κρίση χρέους με τη διαμόρφωση προοπτικών για βιώσιμη και ζωντανή ελληνική οικονομία αναμφισβήτητα δίνει σοβαρά κίνητρα ώστε επιτέλους η Ελλάδα να επενδύσει στα πραγματικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και όχι σε αναπτυξιακές χίμαιρες.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, το WWF Ελλάς έχει ζητήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κείμενο διαλόγου έχει επίσης σταλεί στους εκπροσώπους των θεσμών. Στην ιστοσελίδα http://www.wwf.gr/lessdebtmoreearth θα δημοσιοποιείται σχετικό υλικό και αρθρογραφία.

Δηλώσεις:


Marco Lambertini, Γενικός Διευθυντής, WWF International:

«Φανταστείτε μια πραγματικότητα στην οποία η οικονομική κρίση γίνεται κινητήριος δύναμη για καινοτόμο σκέψη προς έναν οικολογικά πιο βιώσιμο και πιο ισότιμο κόσμο. Έναν κόσμο στον οποίο το παραλυτικό δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε μηχανισμό χρηματοδότησης για το κοινό καλό, και το όραμα για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη αρχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Αυτός είναι ακριβώς ο κόσμος που εμείς στο WWF οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή. Άλλωστε, ο ρόλος οργανώσεων που αναζητούν λύσεις και παράγουν θετική σκέψη, όπως  το WWF, είναι ακριβώς να βλέπουν πέρα από τα όρια του status quoκαι του πολιτικού μοντέλου που επιδιώκει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης (business-as-usual), και να αναζητούν τον επανακαθορισμό της ατζέντας, διαμορφώνοντας και εκφράζοντας ιδέες που μπορεί τελικά να σημαίνουν ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή στον πλανήτη, ημών συμπεριλαμβανομένων».

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής, WWF Ελλάς:

«Η παρέμβασή μας απευθύνεται τόσο στην Κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, όσο βεβαίως και στους θεσμούς. Για την Ελλάδα, είναι απαραίτητη η διακομματική συναίνεση σε αυτό το υπερκομματικής σημασίας ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για τους εταίρους, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε πως έχει κρίσιμη σημασία η ανάδειξη του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης ως κοινού οράματος που ενώνει. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, η πρότασή μας δεν καταλήγει σε διεξοδικά περιγεγραμμένες προτάσεις, καθώς στόχος μας είναι να ανοίξουμε έναν ευρύ πολιτικό διάλογο, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν οι ειδικότερες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη μιας ζωντανής ελληνικής οικονομίας. Μια τέτοια στροφή άλλωστε θα πρέπει να συναποφασιστεί και να συνδιαμορφωθεί από όλες τις πλευρές αν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα».

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς:
«Οι περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών, η αδιαφάνεια και η επιβράβευση της παρανομίας, οι διαρκείς αναδομήσεις των υπουργείων, υποσκάπτουν τις προοπτικές της Ελλάδας για την ανάπτυξη μιας υγιούς και βιώσιμης οικονομίας. Με αποκορύφωμα τις νέες εξαιρετικά ρυπογόνες και οικονομικά μη βιώσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που προωθεί η κυβέρνηση, η χώρα μας καίει το μόνο δυνατό της χαρτί για βιώσιμη λύση στην κρίση. Η κρίση όμως είναι εδώ, βαθιά ριζωμένη όχι μόνο στην οικονομία και το σύστημα διακυβέρνησης, αλλά και στις καταστροφικές αντιλήψεις μας για τον πραγματικό μας πλούτο: τη φύση. Εμείς, ως WWF, καλούμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ανάγουν  τη διατήρηση και σοφή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου σε κοινό όραμα και διαπραγματευτικό πλαίσιο για λύση στην κρίση χρέους που θα ωφελήσει την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους».

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Δεν ανακυκλώνεις; Πρόστιμο 500 ευρώ!
Αλλαγές του νόμου περί ανακύκλωσης προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι δήμοι, μέσω του νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν «τσουχτερά» πρόστιμα, έως και 500 ευρώ, σε όποιον δεν υπακούει τις επιταγές του νόμου, ενώ αναβαθμίζεται και ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Θα μπορεί πλέον να αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που προχωρούν σε παρανομίες.
Ο υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, προανήγγειλε και την σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας από καταστήματα και σούπερ μάρκετ.
«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΟΤΑ Α' Βαθμού, που δημοσιεύεται στην ΕτΚ, μπορούν να εξειδικεύονται τα μέτρα και να προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 20 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, σε βάρος του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη που δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά», σημειώνεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου.
Το ποσοστό των συλλογικών συστημάτων, όπως λειτουργούν σήμερα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους. Το υπολειπόμενο 65% θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους δήμους για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης.
Κάποια από τα βασικά στοιχεία που εισάγονται με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση είναι:
Καθιερώνεται η χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλων, πλαστικών και γυαλιού
Τίθενται οι όροι και προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ.
Θεσπίζονται όροι που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φορέων ΣΕΔ, στη διαφάνεια τον καλύτερο έλεγχο και τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων:
-Μειώνονται τα ειδικά αποθεματικά που σχηματίζουν τα ΣΕΔ, τα οποία σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση οφείλουν να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς τους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίσει ο Ε.Ο.ΑΝ..
-Τίθεται η απαγόρευση οι φορείς των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) να εκτελούν εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης (συλλογής και μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας), εκτός εάν έχει για το σκοπό αυτό δοθεί σχετική έγκριση από τον ΕΟΑΝ.
-Παρακολουθείται η λειτουργία των ΣΕΔ, πέραν των προβλεπόμενων ελέγχων, με την υποβολή και αξιολόγηση εκθέσεων.
-Εισάγονται όρια στα διοικητικά κόστη των φορέων ΣΣΕΔ.
-Με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων άνισης μεταχείρισης, θεσπίζεται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ, με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
Εξειδικεύονται τα θέματα ελέγχων και συστηματικής παρακολούθηση των φορέων ΣΕΔ από τον ΕΟΑΝ, και συνολικότερα του ελέγχου και της παρακολούθησης της επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης.
Θεσπίζεται πλέγμα κυρώσεων αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών
Ο ρόλος του ΕΟΑΝ αναβαθμίζεται.
Τροποποιείται η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΑΝ, προκειμένου να μπορεί να υποστηρίξει το πολύ σημαντικό έργο του.