Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016


Tο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκπαιδεύει μαθητές στην Οικολογική Αγροτική Ανάπτυξη


Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας του Δήμου Ευρώτα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου με ακρωνύμιο “Geo-Ergon Paideia” (Γεωργών Παιδεία) και τίτλο «Start Up Farm: Δεξιότητες για Μελλοντικούς Οικο-Γεωργούς».
Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Δημήτρη Φραγκίσκο Λέκκα, και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του Geo-Ergon Paideia συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς του εταιρικού σχήματος του έργου: Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου IZES gGMBH (Γερμανία), ομάδα από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), ο Δήμαρχος Ευρώτα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθηγητές από το Γυμνάσιο Ευρώτα, καθηγητές από το Γυμνάσιο Adrian V. Radulescu (Ρουμανία), ο αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του Δήμου Murfatler (Ρουμανία) συμμετείχαν με παρουσιάσεις και έθεσαν τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

Την ίδια μέρα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δήμο Ευρώτα το 1ο Εργαστήριο Διάδρασης και Συνεργασίας με την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας του Ευρώτα και των εταίρων του έργου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν πλήθος μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου από τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ευρώτα, αγρότες και επιχειρηματίες, εκπρόσωποι τοπικών θεσμικών φορέων, καθώς και σημαντικός αριθμός γονέων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τους εταίρους του  “Geo-Ergon Paideia”, έχοντας ως στρατηγικό στόχο να παρέχουν κίνητρα, εμπειρία, βιωματική μάθηση και εκπαίδευση (για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για την αγροτική επιχειρηματικότητα), ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που μελλοντικά θα τους βοηθήσουν να γίνουν Αγρότες Επιχειρηματίες με οικολογική ταυτότητα διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου τους, θα οργανώσουν στο επόμενο διάστημα:
-Ανοιχτά Ψηφιακά Μαθήματα «Start Up Farm».
-Θερινά Σχολεία Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Βιωματική εκπαίδευση
-Ένα Συνεργατικό Δίκτυο (Future Eco-farmers cluster- network) Νεαρών Οικο-Αγροτών
-Εργαστήρια Διάδρασης και Συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου