Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η ηλιακή ενεργεία αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η ηλιακή ενεργεία αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η Greenpeace και ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζονται για τη δημιουργία του πρώτου έργου εικονικής αυτοπαραγωγής και ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, εγκαινίασαν τη συνεργασία τους για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στην Ελλάδα που θα αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής.
Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε στέγη σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών τους.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οικονομικού εργαλείου που θα δημιουργεί νέα έσοδα από την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και από άλλους δήμους.
Συγκεκριμένα, η δράση αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 10kW που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα και θα απελευθερώσει πόρους του Δήμου που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία και θα επανεπενδύεται σε νέα έργα ηλιακής ενέργειας αλλά και σε κοινωνικές δράσεις του δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών.
Όπως τόνισαν οι κκ. Μπουτάρης και Χαραλαμπίδης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου για την εικονική αυτοπαραγωγή που θα μειώνει τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης σε βιώσιμα επίπεδα.
Η Greenpeace καλεί και άλλους δήμους της χώρας να απευθυνθούν στην Greenpeace ώστε να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η εικονική αυτοπαραγωγή, καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία που υπάρχουν για την αξιοποίησή της.
Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ‘ανοίξει’ σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κτλ, που δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου