Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ελληνική ρίγανη και δεντρολίβανο ισχυρότερα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα


Ελληνική ρίγανη και δεντρολίβανο ισχυρότερα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα
Τα βότανα είναι γενικά αναγνωρισμένα για τις μοναδικές γεύσεις που προσθέτουν στα τρόφιμα. Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Agricultural και Χημεία τροφίμων (JAFC) έχει προσδιορίσει τα ιατρικά οφέλη, ως μια άλλη διάκριση, ιδιαίτερα για το δενδρολίβανο, ρίγανη και την μαντζουράνα, τα οποία περιέχουν ειδικές ενώσεις για την καταπολέμηση του διαβήτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Ούρμπανα-Champaign (UIC) και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα τρία βότανα, αφού η προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι μπορούν να βοηθήσουν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υπό έλεγχο. Αξιοποιώντας αυτό, η Elvira Gonzalez de Mejia και οι συνάδελφοί της, αποφάσισε να εξετάσουν πώς επηρεάζει το κάθε ένα από αυτά τα βότανα, τον διαβήτη τύπου 2.
Καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο οι ποικιλίες, Ελληνική ρίγανη (Origanum vulgare), (Origanum majorana) μαντζουράνα, δεντρολίβανο και η μεξικάνικη ρίγανη (Lippia graveolens) και εξετάστηκαν παράλληλα με αποξηραμένα που διατίθενται στην αγορά, τα ίδια βότανα, για να δουν πώς αλληλεπιδρούν με δύο βασικά ένζυμα που εμπλέκονται στην έκκριση ινσουλίνης, την peptidase IV (DPP-IV) και πρωτεΐνη tyrosine phosphatase 1B (PTP1B).
Σε σχέση με τα αποξηραμένα, τα φρέσκα που καλλιεργήθηκαν στο θερμοκήπιο, βρέθηκαν να έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα και υψηλότερα επίπεδα από πολυφαινόλες. Επίσης ήταν ισχυρότεροι οι αναστολείς της DPP-IV, ενός ένζυμου που υπό κανονικές συνθήκες αφαιρεί μέρος των ινκρετινών από το σώμα. Στους διαβητικούς, η έλλειψη ινκρετινών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό σάκχαρο του αίματος, ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να μειωθούν τα επίπεδα DPP-IV προκειμένου να υπάρχει ισορροπία.
Από την άλλη πλευρά, τα αποξηραμένα βότανα που κυκλοφορούν στην αγορά, διαπιστώθηκε ότι είναι ανώτεροι αναστολείς της PTP1B, ενός ενζύμου που όταν μειωθεί ή εξαλειφθεί, ενισχύεται η ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, μείωση των επιπέδων του PTP1B όχι μόνο βελτιώνουν την αντίδραση του οργανισμού στην ζάχαρη και τον μεταβολισμό της, αλλά επίσης να βοηθάει να εμποδιστεί η αποθήκευση των τριγλυκεριδίων.
«Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν σαφέστερες φυσικές ενώσεις που θα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ασθένειας αυτής,» έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία σημειώνει ότι 8.3% των Αμερικανών, πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
elliniki-rigani-kai-dentrolivano-ishyrotera-apo-ta-antidiabitika-farmaka
Η ρίγανη και το δεντρολίβανο μπορούν να είναι ασφαλέστερα και πιο ευεργετικά από ό, τι τα αντιδιαβητικά δημοφιλή φάρμακα. Αν και τα βότανα έχουν αποδείξει την ίδια αποτελεσματικότητα ή ακόμη και καλύτερη από ότι τα φάρμακα, οι συγγραφείς της μελέτης είναι διστακτικοί να συστήσουν να πετάξουμε τα φάρμακα στα σκουπίδια. Απλά περιορίζονται να συστήσουν την ενσωμάτωση περισσότερου δενδρολίβανου και ρίγανης στις δίαιτες και είναι βέβαιο ότι τα οφέλη θα είναι πολλά.

Όμως πρέπει να ελέγξετε την αλληλεπίδραση με τα τρέχοντα φάρμακα, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα να είναι συνεργατική η επίδραση.

Πώς θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα τα φυτά σας



Ένας τρόπος για να κάνετε τα φυτά σας να μεγαλώσουν γρηγορότερα είναι να τα ποτίζετε με club soda...

Θα κάνει τα φυτά σας να μεγαλώνουν όμορφα.


Ποτίστε τα φυτά σας με σόδα

Ο λόγος για τον οποίο σόδα είναι καλύτερη από το απλό νερό για τα φυτά, είναι ότι περιέχει φωσφορικό άλας και άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλουτίζουν το έδαφος και την προώθηση της ανάπτυξης.

Σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυτά που ποτίζονταν με ανθρακούχο νερό είχαν βλαστούς που αυξήθηκαν κατά 170% του αρχικού ύψους τους, σε σύγκριση με μόλις 67% για τα υπόλοιπα που ποτίστηκαν με απλό νερό της βρύσης.
Τα φυτά που τρέφονται με σόδα αναπτύσσουν μια υγιέστερη απόχρωση του πράσινου.

Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο: Τα 5 παρασιτοκτόνα που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο

Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο: Τα 5 παρασιτοκτόνα που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέταξε πέντε παρασιτοκτόνα στην κατηγορία των «πιθανών» ή «δυνητικά» καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στον κόσμο, και τα εντομοκτόνα μαλάθειο και διαζινόν κατατάχθηκαν στην κατηγορία «πιθανόν καρκινογόνα για τον άνθρωπο», αν και «οι αποδείξεις είναι περιορισμένες», σύμφωνα με τον Iarc.

Επίσης τα εντομοκτόνα παραθείο και τετραχλωβινφός έχουν ήδη απαγορευθεί ή έχουν τεθεί περιορισμοί στη χρήση τους σε πολλές χώρες καθώς έχουν καταταχθεί στην κατηγορία των «δυνητικά» καρκινογόνων ουσιών.

Επισημάνσεις που πρέπει να φέρουν τα τρόφιμα

Επισημάνσεις που πρέπει να φέρουν τα τρόφιμα

Οι επισημάνσεις που πρέπει να φέρουν τα τρόφιμα. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4177/13 (ΦΕΚ 173 Α/8-8-2013) για τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς, επιβάλλεται συγκεκριμένος τύπος επισήμανσης των τροφίμων που αναφέρεται τόσο στον παραγωγό όσο και στο περιεχόμενο, στο είδος, στην ποιότητα, στη σύνθεση κλπ.

Ειδικότερα ορίζεται ότι «Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται ως έχουν στον τελικό καταναλωτή επισημαίνονται σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως ισχύει, με την επιφύλαξη των απαιτήσεων επισήμανσης που προβλέπονται από ειδικές ενωσιακές ή εθνικές διατάξεις που ισχύουν για συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως επίσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Για τη διασφάλιση του περιεχομένου των προσυσκευασμένων τροφίμων από οποιαδήποτε παρέμβαση, οι συσκευασίες πρέπει να είναι ασφαλισμένες από τον παραγωγό-συσκευαστή, έτσι ώστε οποιαδήποτε παρέμβαση στο περιεχόμενο να καθίσταται φανερή από την καταστροφή του συστήματος ασφαλείας ή χαρακτηριστικών στοιχείων επισήμανσης του παραγωγού-συσκευαστή.

2. Για τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα και προσφέρονται στον τόπο λιανικής πώλησης για άμεση πώληση στον καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, ως ελάχιστες ενδείξεις επί της πινακίδας ορίζονται:

α) Η ονομασία πώλησης ή το είδος του τροφίμου.
β) Η ποιότητα και η ποικιλία του είδους αυτού, εφόσον προβλέπονται από άλλες διατάξεις.
γ) Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του τροφίμου.
δ) Η τιμή ανά μονάδα μέτρησης, όπως αυτή καθορίζεται με τις αποφάσεις του άρθρου 4.

3. Τα λοιπά προϊόντα, πλην τροφίμων που διατίθενται για τελική κατανάλωση, πρέπει να φέρουν τις ενδείξεις του προϊόντος, κατασκευαστή ή παρασκευαστή ή παραγωγού, εισαγωγέα, διανομέα, υπεύθυνου διάθεσης».
Πηγή:www.paseges.gr

Θερμοκήπια για ... ερασιτέχνες κηπουρούς.

Θερμοκήπια για ... ερασιτέχνες κηπουρούς.

Τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος κι έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της τεχνικής των καλλιεργειών.

Πλεονεκτήματα θερμοκηπίου έναντι ανοιχτού κήπου: Τα θερμοκήπια παρέχουν προστασία στις καλλιέργειες από ακραίες καιρικές συνθήκες, δίνουν τη δυνατότητα να καταναλώνουμε λαχανικά  όλο το χρόνο και  ειδικά αν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, το θερμοκήπιο εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για τη χρήση “ωφέλιμων” εντόμων για την καταπολέμηση ασθενειών. Τα έντομα αυτά βρίσκονται σε κλειστό χώρο και δεν διαφεύγουν, στον ανοικτό κήπο θα σκορπιστούν.

Κατασκευή: καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε  ειδικούς, οι οποίοι θα μας συμβουλεύσουν για το μέγεθος, διαστάσεις, υλικά και για το κόστος ανά είδος κατασκευής. Ένα μικρό θερμοκήπιο μπορούμε να το κατασκευάσουμε και μόνοι μας.

Θέση του θερμοκηπίου: είναι σημαντικό να το τοποθετήσουμε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα,  είναι προστατευμένο από βόρειους, κρύους ανέμους και το έδαφος έχει ελαφρά κλίση ώστε να μη λιμνάζουν νερά.

Θερμοκρασία: η θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο πρέπει να ρυθμίζεται με βάση  τις ανάγκες των φυτών και να είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη την ημέρα. Γι αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδικό θερμόμετρο μέσα στο θερμοκήπιο.

Αερισμός: Το θερμοκήπιο πρέπει να έχει ανοίγματα τα οποία θα επιτρέπουν τον καλό αερισμό των φυτών ώστε σε περιόδους μεγάλης ζέστης να μη ξεραίνονται. Επίσης ο καλός αερισμός αποτρέπει τη δημιουργία υγρασίας η οποία προκαλεί μύκητες και άλλες ασθένειες.

Το διαβάσαμε στο garden-future.eu

Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!

Από το ένα άκρο της γης στο άλλο όταν ο ήλιος δύει δημιουργούνται πανέμορφα τοπία στη φύση και τα ηλιοβασιλέματα ξεχωρίζουν, το καθένα με τον δικό του τρόπο. Ο ουρανός βάφεται κόκκινος και πορτοκαλί και σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο δίνεται αυτή η τελική πινελιά που κάνει το σκηνικό ειδυλλιακό. Οι φωτογράφοι απαθανατίζουν τη μαγεία της φύσης εκείνη τη στιγμή και οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο. Το περιοδικό National Geographic συνέλεξε τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα και δημιούργησε τη λίστα με τα 10 καλύτερα στον πλανήτη, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό…


1. Χονολουλού, Χαβάη
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


2. Antelope Island State Park, Συρακούσες
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


3. Νέα Υόρκη
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


4. Key West, Φλόριντα
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


5. Torres del Paine, Χιλή
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


6. Κάστρο Οίας, Σαντορίνη
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


7. Clifton Beaches, Κέιπ Τάουν
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


8. Kenting National Park, Ταϊβάν
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!



9. Vairou Bay, Μπόρα- Μπόρα, Αϊτή
perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!



10. Ayers Rock, Βόρεια Αυστραλία

perierga.gr - Τα 10 ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από το National Geographic!


Κομποστοποίηση των απόβλητων από ελαιοτριβεία

Κομποστοποίηση  των απόβλητων από ελαιοτριβεία
Η βιομηχανία ελαιολάδου δημιουργεί μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Για κάθε 100 κιλά καρπών ελιάς παράγονται 100-120 κιλά αποβλήτων. Στα περισσότερα ελαιουργεία χρησιμοποιούν το σύστημα φυγοκέντρησης δύο φάσεων για την εξαγωγή καλύτερης ποιότητας λαδιού -όσον αφορά τις πολυφαινόλες και την αντοχή στην οξείδωση- και για τη μείωση των αποβλήτων, σε σύγκριση με το σύστημα φυγοκέντρησης τριών φάσεων που επίσης χρησιμοποιείται.

Συνήθως το κατάλοιπο είναι ένα ημιστερεό υλικό. Αυτό το παραπροϊόν είναι ένα δυνητικά επιβλαβές για το περιβάλλον, εξαιτίας της φυτοτοξικότητάς του, έχει χαμηλό pH, αλατότητα και υψηλό οργανικό φορτίο. Σε αυτή την μορφή του είναι απόβλητο.
Το υλικό αυτό είναι όξινο, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη και άνθρακα, πλούσιο σε κάλιο (Κ), φτωχό σε φωσφόρο (Ρ) και σε ενδιάμεσα επίπεδα σε περιεκτικότητα αζώτου (Ν).

Στην Ανδαλουσία, αναζήτησαν τρόπους για να το αξιοποιήσουν, για να λύσουν και το περιβαντολογικό πρόβλημα που δημιουργεί η απόρριψη του και το οποίο είναι τεράστιο και σε κόστος και σε ότι έχει να κάνει με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Μια σημαντική προτιμώμενη επιλογή είναι η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την υψηλή θερμιδική αξία του. Η άλλη, είναι η κομποστοποίηση του και η χρήση του ως βελτιωτικό εδάφους.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης του, γίνεται με τη ανάμιξή του με φυσικά οργανικά υπολείμματα (π.χ. φύλλα ελιάς και κλαδιά που συλλέχθηκαν μετά το κλάδεμα, με ο καρπούς ελιάς και με άχυρο ή κοπριά). Αποσυντίθενται σε σωρούς για 7 έως 9 μήνες - το ελάχιστο που πρέπει να παραμείνει είναι 18 εβδομάδες - και χάνει εντελώς την τοξικότητα του. Τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και στην αύξηση του, αλλά και την μείωση του κόστους της καλλιέργειας.
Η πρόσμιξη και με άλλα υλικά θα αυξήσει την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά. Το ποσοστό των άλλων υλικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.

Στο κομπόστ που προκύπτει, η ηλεκτρική αγωγιμότητα είναι χαμηλότερη από τα 10 dS m-1, που είναι το κατώτατο όριο που προβλέπεται ως ένδειξη πιθανής φυτοτοξικότητας / φυτο-ανασταλτικές επιδράσεις στα φυτά ή στο έδαφος. 
Έχει υψηλή περιεκτικότητα οργανικής ύλης (60,5% κατά μέσο όρο) και άνθρακα (30,7% κατά μέσο όρο). Αυτές οι τιμές είναι υψηλότερες από αυτές που βρίσκουμε στην κοπριά από αγελάδες, πρόβατα και πουλερικά και παρόμοιες με αυτές που βρίσκουμε στην κοπριά του αλόγου, του χοίρου και του κουνελιού.

Η μεγάλη περιεκτικότητα οργανικής ύλης το κάνει ιδανικό για τα εδάφη που καλλιεργείται η ελιά στη λεκάνη της Μεσογείου, που συνήθως είναι φτωχά σε οργανική ύλη και προοδευτικά υποβαθμίζονται.

Η μεσογειακή διατροφή εκτός από υγιεινή είναι και λιγότερο ρυπογόνος


 /0

















Τα οφέλη υγείας από τη μεσογειακή διατροφή είναι καταγεγραμμένα εδώ και καιρό, ωστόσο μία νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων αποκαλύπτει πως η γνωστή μας δίαιτα αφήνει αισθητά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουέλβα στην Ισπανία ανέλυσε τα αποτυπώματα άνθρακα της καθημερινής διατροφής στην Ισπανία και τη συνέκρινε με αυτές στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες αγγλόφωνες χώρες.
Ένα αποτύπωμα άνθρακα εκφράζει την ποσότητα ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, διάφοροι άλλοι αέριοι ρύποι συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, όπως το μεθάνιο. Κάθε ένας από αυτούς χαρακτηρίζεται από ένα δυναμικό υπερθέρμανσης που μπορεί να εκφραστεί σε μονάδες διοξειδίου του άνθρακα
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία διεθνή προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε άποψη, ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον και την καθημερινή μας δίαιτα», δήλωσε η Ροζάριο Βιδάλ, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 448 μεσημεριανά γεύματα και 448 δείπνα στο νοσοκομείο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ στην Ουέλβα καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους, με θερμιδική αξία 2.000 θερμίδων. Σύμφωνα με τη Βιδάλ τα γεύματα αρκούν για να γίνει ικανοποιητική αναγωγή, καθώς περιλαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα που συναντώνται σε κάθε σχολείο, εστιατόριο ή ισπανικό νοικοκυριό.
Η έρευνα έδειξε πως το μέσο ημερήσιο αποτύπωμα άνθρακα ήταν 5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,8 και 7,4 CO2e, για την ίδια θερμιδική αξία.
«Οι διαφορές μεταξύ της μέσης αξίας της μεσογειακής διατροφής και των αγγλόφωνων χωρών οφείλεται στη χαμηλότερη κατανάλωση βοδινού στην Ισπανία, το οποίο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, και στην κατανάλωση περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων, τα οποία έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα του άνθρακα», δήλωσε η Βιδάλ. «Ως εκ τούτου, εκτός από πιο υγιεινή, η διατροφή μας είναι και πιο οικολογική».

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Υψηλές απώλειες γόνιμου εδάφους με τις συμβατικές πρακτικές καλλιέργειας

Υψηλές απώλειες γόνιμου εδάφους με τις συμβατικές πρακτικές καλλιέργειας


 Οι συμβατικές πρακτικές καλλιέργειας οδηγούν σε υψηλές τιμές απορροής και απώλειας γόνιμου εδάφους, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα πειραματικού αγρού στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, δράση του έργου "ΘΑΛΗΣ- Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας", που υλοποιείται από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνη Γέμτο, στοχεύει στη μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης και των δυνατών μεθόδων μείωσής της.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει και στην επαλήθευση υπαρχόντων προτύπων καθώς και την ανάπτυξη νέων για τη απορροή του νερού και τη διάβρωση.

Η διάβρωση του εδάφους, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Παναγιώτης Βύρλας, επίκουρος καθηγητής Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων, έχει ως συνέπεια την απώλεια της επιφανειακής γόνιμης στοιβάδας και την αποκάλυψη ενός λιγότερου παραγωγικού υπεδάφους, το οποίο έχει μειωμένη ικανότητα να συγκρατεί και να ανακυκλώνει τα θρεπτικά στοιχεία καθώς και να απορροφά, αποθηκεύει και διευκολύνει την κυκλοφορία του νερού και του αέρα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η διάβρωση αποτελεί την κυριότερη αιτία υποβάθμισης των εδαφών.

Οι παράγοντες που προκαλούν διάβρωση είναι το νερό είτε της βροχής είτε της άρδευσης, ο άνεμος και πολλές φορές ο ίδιος ο άνθρωπος, όταν χρησιμοποιεί ακατάλληλες τεχνικές κατεργασίας, προκαλώντας την καθοδική μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων γόνιμου εδάφους.

Για τη μελέτη του φαινομένου, σύμφωνα με τον ίδιο, εγκαταστάθηκε πειραματικός αγρός στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα, σε αγρό με κλίση τουλάχιστον 5%, με μεταχειρίσεις τη συμβατική κατεργασία και την ακαλλιέργεια με δύο κατευθύνσεις κατεργασίας του εδάφους (κατά τις ισοϋψείς και τις κλίσεις) και με χρήση ή όχι καλλιεργειών φυτοκάλυψης (μίγμα σιτηρού και ψυχανθούς) για συνεχή κάλυψη του εδάφους.

Τα πειραματικά τεμάχια έχουν μήκος 22m και πλάτος 6m και μετρώνται οι απορροές με χρήση μετρητών ροής στο κάτω άκρο του κάθε πειραματικού τεμαχίου, η απώλεια εδάφους (κυρίως αργίλου και ιλύος) τόσο σε πραγματικά συμβάντα όσο και σε με τεχνητή βροχή.

Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν, επισημαίνει ο κ. Βύρλας, πως οι συμβατικές πρακτικές καλλιέργειας (όργωμα κατά τις κλίσεις, διατήρηση ακάλυπτης επιφάνειας του εδάφους το χειμώνα) οδηγούν σε υψηλές τιμές απορροής και απώλειας γόνιμου εδάφους και επιβεβαιώνουν την θεώρηση ότι η χρήση καλλιεργειών σε αμειψισπορές που διατηρούν το έδαφος καλυμμένο, με παράλληλη χρήση μεθόδων ακαλλιέργειας συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της διάβρωσης.

Συνολικά έξι διαδικασίες έχουν, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, σήμερα αναγνωρισθεί και κατονομασθεί ως υπεύθυνες για την υποβάθμιση των εδαφών. Είναι η συμπίεση, η διάβρωση από το νερό και τον άνεμο, η απώλεια της οργανικής ουσίας, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αλάτωση και η ρύπανση.

Οι πρώτες τέσσερις από τις παραπάνω διαδικασίες, τονίζει, είναι στενά συνδεδεμένες με τη μηχανική κατεργασία του εδάφους και κυρίως με τη συμβατική.

Οι απώλειες ανέρχονται στα 150-300 εκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους ετησίως, μέσω του οποίου χάνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνοι χούμου, 150.000 τόνοι ολικού αζώτου, 300.000 τόνοι ολικού φωσφόρου και 540.000 τόνοι καλίου, την στιγμή που για την λίπανση των καλλιεργειών χρησιμοποιούνται ετησίως περίπου 420.000 τόνοι Ν, 190.000 τόνοι P2O5 και 70.000 τόνοι K2O.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η μισή ποσότητα των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων χάνεται με τη διάβρωση. Μαζί με τα λιπάσματα, μεταφέρονται και σημαντικές ποσότητες φυτοφαρμάκων τα οποία πολλές φορές καταλήγουν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα μόλυνσης και ευτροφισμού.


Το διαβάσαμε στο paseges.gr

Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων

Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.200 ανέργων έως 35 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 2.200 (επιπλέον των 5.000 που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) νέων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.
«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν σαν σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να μη χαθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και τόνισε ότι «η νέα αυτή μορφή προγραμμάτων απασχόλησης θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και ο πόλεμος κατά της ανεργίας είναι συνεχής».
Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες.
Το ποσόν της επιδότησης διαμορφώνεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.
Πηγή:www.paseges.gr

Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο-Ελληνικό προϊόν Έλληνα παραγωγού



παλιά καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου



ΚΟΙΝ. ΣΥΝ. ΕΠ. ΓΕΝΙΣΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

Είμαστε ένας Σύλλογος Γυναικών ο οποίος ιδρύθηκε το 1999 στην Γενισέα Ξάνθης έχοντας πολλούς σκοπούς, ένας από αυτούς ήταν η αναβίωση από ήθη και έθιμα των παλιότερων γενεών.
Ακούγαμε από τους παλιότερους τον τρόπο καλλιέργειας και την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου και αποφασίσαμε να ”αναστήσουμε” αυτό το προϊόν και την διαδικασία επεξεργασίας του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το γινόταν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια.


Ξεκινώντας με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, οι παλαιοί αναβιώσαν την καλλιέργεια και επεξεργασία αυτού το προϊόντος και οι νεότεροι γνωρίσαν από κοντά το τι προσφέρει αυτό το προϊόν και όλο τον κόπο που απαιτεί για να φτάσει στην τελική του μορφή.
Ήταν μια μεγάλη απόφαση για τα δεδομένα της περιοχής μας και την τότε χρονική περίοδο.


καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Κατασκευάστηκε η μηχανή για την επεξεργασία και ξοδέψαμε πολλές ώρες εργασίας για να καλύψουμε την διαδρομή από την σπορά ώς και την παρασκευή του προϊόντος.

κατεργασία ζαχαροκάλαμου


Αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως η ποιότητα του σπόρου, που μας οδήγησε να πάμε στον Πόντο και να φέρουμε σπόρο από εκεί, δεν μας πτόησαν και σήμερα έχουμε σαν αποτέλεσμα το προϊόν μας να έχει κατοχυρωθεί, να έχει πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους καθώς και πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων, από Πανεπιστήμια.

Θέλοντας να γνωρίσουν το προϊόν μας οι γύρω Νομοί, απευθυνθήκαμε και θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε, σε αυτούς με σκοπό να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια αυτή προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

Κατόπιν μελέτης μας διαπιστώσαμε πως το προϊόν μας υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά εισάγετε αποκλειστικά από την Αμερική.

Πιστεύουμε πως έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, το προϊόν μας παράγετε 100% παραδοσιακά και αυτό θα είναι και η δύναμη μας για καταφέρουμε να το εντάξουμε ως μια νέα καλλιέργεια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους εργάστηκαν, υποστήριξαν και προσπάθησαν για τον σκοπό αυτό.

ΠΕΤΜΕΖΙ

Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο

Το πετμέζι είναι το μαγικό σιρόπι του επεξεργασμένου ζαχαροκάλαμου το οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και συσκευάζεται από τις γυναίκες του συλλόγου μας.
Η ποιότητα του προϊόντος είναι πιστοποιημένη από το Ι.ΤΕ.ΓΕ.Π.
Χρησιμοποιείται για πρωινό, για επιδόρπιο, στο μαγείρεμα κρεατικών όπως χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Στην κατασκευή σως για σαλάτες. Το προϊόν κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη εισαγμένο από την Αμερική και προέρχεται από καλλιέργεια υβρίδιού σπόρου. Το δικό μας είναι από παραδοσιακό αυθεντικό σπόρο.

Προϊόν πλούσιας διατροφικής αξίας που αναβίωσε μέσα από την παράδοση μας.
Παράγεται εξ” ολοκλήρου από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου δικής μας καλλιέργειας.
Χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών.
Είναι πλούσιο σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο-βραβείο

ΓΕΝΙΣΕΑ


Έδρα του δήμου Αβδήρων, παλαιά πρωτεύουσα του Ν. Ξάνθης από την κλασική οθωμανική περίοδο μέχρι το 1870. Πλούσια και παραγωγική κωμόπολη που διατηρεί και σήμερα ίχνη από το παλιό της μεγαλείο, κατάλοιπα του λαμπρού παρελθόντος, πέτρινα κτίρια με θολωτά παράθυρα και σιδερένια παραθυρόφυλλα που δεσπόζουν μέχρι σήμερα.
Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1999. Οι δραστηριότητες του είναι ποικίλες. Μετέχουμε σε εκδηλώσεις σε επίπεδου Δήμου και Περιφέρειας και ενισχύουμε την τοπική κοινωνία προσφέροντας σε άτομα και συλλογικούς φορείς (Γηροκομείο-Ψυχολογικό Κέντρο-Φυλακές-Σχολεία-Αθλητικές Ομάδες-Τηλεμαραθώνιους) δίνοντας χαρά και υποστήριξη. Ταξιδεύουμε με τα μέλη μας ανά την Ελλάδα επισκεπτόμενοι αρχαιολογικούς χώρους, Μονές, Μουσεία, απομακρυσμένα χωριά και νησιά, γνωρίζοντας τα ήθη και έθιμα περιοχών πατρίδας μας.




Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ηλιακή αρχιτεκτονική γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα

 

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική δεν είναι πρόσφατη υπόθεση. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο “Let It Shine: The 6,000 Year Story of Solar Energy” του αμερικανού Τζον Πέρλιν ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης (469-399 π.Χ) δίδασκε στους μαθητές του τα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Σε έναν σωκρατικό διάλογο που μας μεταφέρει ο μαθητής του Σωκράτη, Ξενοφών (430-354 π.Χ), ο φιλόσοφος  ρωτάει “όταν κάποιος θέλει να χτίσει ένα σπίτι, δεν πρέπει να το κάνει όσο γίνεται πιο ευχάριστο, αφού θα ζήσει μέσα σ’ αυτό και όσο πιο χρήσιμο γίνεται;” Στη θετική απόκριση ενός μαθητή του συνεχίζει “και δεν είναι ευχάριστο ένα σπίτι που το καλοκαίρι είναι δροσερό και το χειμώνα ζεστό;” για να απαντήσει στη δεύτερη καταφατική απόκριση “τώρα, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι στα σπίτια που έχουν νότιο προσανατολισμό, οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από τις σκεπασμένες βεράντες, αλλά το καλοκαίρι η διαδρομή του ήλιου είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από την οροφή, έτσι έχουμε σκιά…”.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους είναι ωφέλιμη η ηλιακή αρχιτεκτονική, ο Σωκράτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ένα σπίτι σχεδιασμένο με αυτό τον τρόπο «ο ιδιοκτήτης θα βρει σε αυτό ένα καταφύγιο για όλες τις εποχές, γεγονός που καθιστά το σπίτι και χρήσιμο και ευχάριστο».

Ο έτερος μεγάλος φιλόσοφος της Αρχαίας Ελλάδας, ο Αριστοτέλης, παρείχε επιπρόσθετες πληφορορίες για τα οφέλη από τον ορθό προσανατολισμό μιας κατοικίας. Αφού αναρρωτάται “ποιος είναι ο τύπος της κατοικίας που πρέπει να χτίσουμε για σκλάβους και ελεύθερους άνδρες, για γυναίκες και άνδρες, για ξένους και πολίτες;” απαντά ότι “για την ευζωία και την υγεία, η κατοικία πρέπει να είναι ευάερη το καλοκαίρι και ηλιόλουστη το χειμώνα. Μια κατοικία με αυτές τις ποιότητες θα πρέπει να αναπτύσσεται περισσότερο εις μήκος παρά εις ύψος και η πρόσοψή του να είναι στραμμένη προς το νότο”.

Ο πατέρας του Σωκράτη, Σωφρονίσκος, εργαζόταν ως λιθοξόος και πολλοί πιστεύουν ότι ο μεγάλος φιλόσοφος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Εάν το έκανε, τότε πιθανότατα θα γνώριζε για την ανακατασκευή δύο κατοικιών στο κέντρο της Αρχαίας Αθήνας όπου οι εργάτες άλλαξαν τη διαρρύθμιση των δωματίων ώστε τα πιο σημαντικά να βγαίνουν σε μια νότια αυλή. Το γεγονός ότι ο Σωκράτης έζησε όλη του τη ζωή στην Αθήνα πιθανότατα σημαίνει ότι γνώριζε για τον ηλιακό σχεδιασμό στην αρχαία ελληνική πόλη. Κατά την περίοδο που έζησε ο Σωκράτης διαθέτουμε ένα ακόμα δείγμα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής: πρόκειται για μια παραλληλόγραμμη κατοικία στις παρυφές της νότιας πλευράς του Όρους Αιγάλεω, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Προς επιβεβαίωση των ιδεών που εκτίθενται στον διάλογο που μας μεταφέρει ο Ξενοφών, οι αρχαιολόγοι που έκαναν τις ανασκαφές ανακάλυψαν ότι”η είσοδος και η αυλή της αγροικίας ήταν στραμμένες προς το νότο και τα κύρια δωμάτια προς το βορρά”.

Τα πλεονεκτήματα της ηλιακής αρχιτεκτονικής είχε υπογραμμίσει και ο μεγάλος τραγικός ποιητής Αισχύλος (525-456 π.Χ) ο οποίος επισήμαινε ότι  ο νότιος προσανατολισμός ήταν χαρακτηριστικό των ελληνικών κατοικιών. Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι βάρβαροι “παρότι είχαν μάτια για να βλέπουν δεν έβλεπαν, είχαν αφτιά, αλλά δεν καταλάβαιναν. “Όπως συμβαίνει στα όνειρα, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, διαμόρφωναν τα πάντα σε σύγχυση. Δεν γνωρίζουν ότι τα σπίτια πρέπει να είναι στραμμένα στον ήλιο και στριφογυρνούν σαν τα μυρμήγκια σε ανήλιες κοιλότητες”.


—Όλυνθος, η ηλιακή πόλη
Με βάση της αρχές της ηλιακής αρχιτεκτονικής φαίνεται ότι ήταν χτισμένη και η αρχαία πόλη της Ολύνθου στη Χαλκιδική, την οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της την αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του Δρ Ρόμπινσον το 1928.
Η αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, χτισμένη σε μια εύφορη πεδιάδα απέχει περίπου 11,5 χιλιόμετρα από την Ποτίδαια και 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Τα οικοδομικά τετράγωνα της Ολύνθου, μήκους περίπου 100 και πλάτους 40, χωρίζονταν από δρόμους πλάτους σχεδόν πέντε μέτρων.
Κάθε οικοδομικό τετράγωνο είχε μια σειρά από πέντε σπίτια στην κάθε πλευρά του δρόμου, ανάμεσα στα οποία υπήρχε ένας στενός διάδρομος. Τα σπίτια της Ολύνθου είναι τα αρχαιότερα που ξέρουμε και σχεδόν τα μόνα της κλασικής εποχής. Το παράδειγμα της Ολύνθου μιμήθηκαν και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα η ηλιακή αρχιτεκτονική να εξαπλωθεί μέχρι και τη σημερινή Βουλγαρία.

econews

Υπάρχουν μόλις δυο δάση στη Γη άθικτα από τον άνθρωπο


Βρίσκονται στον Αμαζόνιο και στο Κονγκό


Μπορεί ένα δάσος να θεωρηθεί δάσος, αν έχουν χαραχθεί δρόμοι ή ακόμα και αυτοκινητόδρομοι; Όχι, λέει μια ομάδα από ερευνητές που μελέτησαν τον κατακερματισμό των δασών και τον διαρκή αντίκτυπο στα οικοσυστήματα της Γης.

«Υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο μεγάλες ‘'λωρίδες" άθικτου δάσους πάνω στη γη, στον Αμαζόνιο και στο Κονγκό, και λάμπουν σαν μάτια από το κέντρο του χάρτη», δήλωσε στο New Yorker ο Nick Haddad, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο North Carolina State University. 

Αν και τα δάση προστατεύονται από την εκτεταμένη ανάπτυξη, οι χάραξη δρόμων μέσα από αυτά μπορεί να είναι αρκετά επιζήμια. «Σχεδόν το 20% των δασών που έχουν απομείνει στον κόσμο έχουν το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», λέει ο Haddad. Η μελέτη, χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, έγινε από 24 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. 


Άρρωστα και ερμαφρόδιτα τα ψάρια που θα τρώμε;

 

Τα ψάρια που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη εμφανίζουν ηπατικά προβλήματα, καρκινικούς όγκους και άλλα προβλήματα υγείας που πιθανότατα συνδέονται με την ανθρωπογενή ρύπανση.

Διεθνής επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Βισκαϊκό Κόλπο, στη δυτική Γαλλία επικεντρώθηκε στα ψάρια που κολυμπούν στα υφαλοπρανή, εκεί δηλαδή όπου διακόπτεται η υφαλοκρηπίδα και όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30 ως 45 μοίρες σε βάθη από 600 ως 1600 μέτρα.

Εκτός από τις προαναφερθείσες παθήσεις, για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε ένα ψάρι μεγάλου βάθους το οποίο έφερε τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά γεννητικά όργανα. Η δειγματοληψία έγινε σε μια περιοχή χωρίς εμφανή πηγή ρύπανσης και θεωρείται ότι αντανακλά τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στις θάλασσες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Marine Environmental Research από επιστήμονες του αμερικανικού Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU) και το Κέντρο Περιβάλλοντος, Αλιευμάτων και Υδατοκαλλιεργειών της Βρετανίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν, όταν μάλιστα την συγκρίνουμε με αντίστοιχες σε υδατικά πάρκα των δυτικών ΗΠΑ, όπου επίσης εντοπίστηκαν σοβαρές επιπτώσεις της ρύπανσης στην κατάσταση της υγείας των αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων ψαριών που παρουσίαζαν σημάδια “εκθήλυνσης”, όπως η ανάπτυξη αβγών.
“Σε περιοχές που εκτείνονται από παρθένες, ορεινές λίμνες στις ΗΠΑ έως τα θαλάσσια οικοσυστήματα των ανατολικών ακτών του Ατλαντικού Ωκεανού στη Γαλλία και την Ισπανία, βρήκαμε στοιχεία πιθανώς ανθρωπογενούς ρύπανσης που θα μπορούσε να επιφέρει παθολογικό αντίκτυπο στα ψάρια” αναφέρει ο Μάικλ Κέντ, καθηγητής μικροβιολογίας στο OSU.

“Κάποιος θα πίστευε ότι σε μεγάλα βάθη τα επίπεδα ρύπανσης και ο βιολογικός αντίκτυπος θα ήταν χαμηλότερα” προσθέτει και καταλήγει ότι “τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Οι παθολογικές αλλαγές που παρατηρούμε ανήκουν ακριβώς στην κατηγορία εκείνων που συνδέονται με την έκθεση σε τοξίνες και καρκινογενείς ουσίες”.

Ωστόσο, η σύνδεση των αλλαγών στα ψάρια των βαθέων υδάτων με τη ρύπανση είναι πρώιμη σε αυτό το στάδιο, αφού το φαινόμενο θα μπορούσε να οφείλεται σε φυσικές χημικές ουσίες. Περαιτέρω χημικές αναλύσεις θα οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς ρύπανσης.

Λίγες μελέτες, αν όχι καμία, του είδους έχουν διενεργηθεί για τα ψάρια των υφαλοπρανών. Οι περισσότερες επικεντρώνονταν στην παρασιτική πανίδα και όχι σε βιολογικά προβλήματα όπως οι ηπατικές παθήσεις.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να στραφεί η αλιευτική δραστηριότητα εξαιτίας της υπεραλίευσης και της εξάντλησης των αλιευτικών αποθεμάτων στην πιο ρηχή υφαλοκρηπίδα.

econews

Eurostat: 81% των σκουπιδιών μας σε χωματερές – “Ουραγοί” στην ανακύκλωση

Στις χωματερές καταλήγουν 81% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι αναλογούν περίπου 506 κιλά αστικών αποβλήτων ανά κάτοικο ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και αφορούν το 2013.

Ως “αστικά απόβλητα” θεωρούνται τα σκουπίδια που παράγουν τα νοικοκυριά, αλλά και όσα παρόμοια απορρίμματα παράγονται από μικρές επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς. Δεν περιλαμβάνονται τα απόβλητα που παράγονται από οικονομικές δραστηριότητες, αγροτική ή βιομηχανική.

Αναλυτικότερα, στις χώρες της ΕΕ, το 43% των επεξεργασμένων αστικών αποβλήτων είτε ανακυκλώθηκε, είτε κομποστοποιήθηκε (28% και 15% αντιστοίχως), το 26% ενταφιάστηκε και το 31% αποτεφρώθηκε. Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα ανακυκλώθηκε το 16%, κομποστοποιήθηκε το 4% και ενταφιάστηκε το 81% των αστικών αποβλήτων. Τα υψηλότερα ποσοστά ταφής των απορριμμάτων παρατηρούνται στη Ρουμανία (97%), τη Μάλτα (88%), την Κροατία (85%) και τη Λετονία (83%).

Όσον αφορά στην ανακύκλωση, με 16% επί του συνόλου των αστικών αποβλήτων, η Ελλάδα ξεπερνά μόνο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τη Μάλτα.

Τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην ΕΕ (ανακύκλωση ή κομποστοποίηση) καταγράφονται στη Γερμανία (64%), στην Αυστρία (59%), στο Βέλγιο (55%) και στην Ολλανδία (50%). Όσο αφορά στην αποτέφρωση αποβλήτων, τα μεγαλύτερα ποσοστά, σημειώνονται στην Εσθονία (64%) και στη Δανία (54%).

Τέλος, η Eurostat υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος στην ΕΕ παράγει περίπου 481 κιλά σκουπιδιών τον χρόνο, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 506 κιλά σκουπιδιών, ανά κάτοικο. Τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών παράγουν ετησίως οι Λουξεμβούργιοι (653 κιλά ανά κάτοικο), οι Κύπριοι (624 κιλά) και οι Γερμανοί (617 κιλά).

Δείτε την έκθεση της Eurostat εδώ.

Γιατί η λύπη διαρκεί έως και 240 φορές πιο πολύ από τα υπόλοιπα συναισθήματα;



Γιατί η λύπη διαρκεί έως και 240 φορές πιο πολύ από τα υπόλοιπα συναισθήματα της ντροπής, της βαρεμάρας, του εκνευρισμού ή της χαράς;
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, η λύπη διαρκεί περισσότερο γιατί συνοδεύεται από γεγονότα που μας επηρεάζουν περισσότερο όπως ένας θάνατος ή ένα ατύχημα. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούμε ένα λυπηρό γεγονός και για να μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να το ξεπεράσουμε.

Οι επικεφαλής ερευνητές, Philippe Verduyn και Saskia Lavrijsen, μελέτησαν 233 μαθητές λυκείου ζητώντας τους να θυμηθούν πρόσφατα συναισθήματά τους και να καταγράψουν τη διάρκειά τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικά με τη μέθοδο που ακολούθησαν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν διαφορές στη διάρκεια των συναισθημάτων, με τη λύπη να διαρκεί περισσότερο ανάμεσα σε 27 διαφορετικά συναισθήματα. Η βαρεμάρα είναι το συναίσθημα που διαρκεί λιγότερο ενώ ακολουθούν και η ντροπή, η έκπληξη και ο φόβος, παρόλο που είναι πιθανό κατά τη διάρκεια που αισθανόμαστε, για παράδειγμα, βαρεμάρα μας φαίνεται ότι ο χρόνος περνάει απελπιστικά αργά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο συνήθως δημιουργούνται από γεγονότα που δεν μας επηρεάζουν τόσο στην καθημερινότητά μας. Τα συναισθήματα που διαρκούν περισσότερο, όμως, έχουν άμεση σχέση με τους πιο σημαντικούς προβληματισμούς του κάθε ανθρώπου, είτε του είναι εμφανείς είτε όχι. Ταυτόχρονα, ένα συναίσθημα διατηρείται και δυναμώνει όσο κάποιος επαναφέρει στο μυαλό του τα γεγονότα που το προκάλεσαν και έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες τους. Έτσι, η έρευνα έδειξε ότι οι τύψεις διαρκούν περισσότερο από την ντροπή ενώ το άγχος διαρκεί περισσότερο από τον φόβο. Σύμφωνα με τον Verduyn το ‘αναμάσημα’ αυτό των γεγονότων και των συναισθημάτων καθορίζει τελικά και η διάρκεια ενός θετικού ή αρνητικού συναισθήματος. 

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τα 10 “περίεργα” του Σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος

Τα 10 “περίεργα” του Σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος
Πόσο αμήχανη είναι εκείνη η στιγμή που πηγαίνεις με τα παιδιά σου και αγοράζεις σχολικά είδη, σάκα, τετράδια, κασετίνες, μολύβια και την επομένη μαθαίνεις ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Πόσο περίεργα ακούγεται η άποψη ότι “σημαντικότερο από το να διαβάσει το παιδί ένα σχολικό βιβλίο είναι να το παραδώσει στο τέλος της χρονιάς ανέπαφο όπως ακριβώς το παρέλαβε γιατί απλά αποτελεί δημόσια περιουσία” . Πόσο οικεία μπορεί να είναι η εικόνα όταν πηγαίνεις να παραλάβεις τα παιδιά από το σχολείο περασμένες έξι το απόγευμα και τα βρίσκεις να παίζουν Playstation με τους συμμαθητές τους μέσα στη σχολική τάξη. Πόσο παράξενο το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου να περιλαμβάνει βόλτα στο σχολείο και παιχνίδι στο γήπεδο ή το παγοδρόμιο τα οποία είναι ανοικτά και προσβάσιμα όλες τις ημέρες.
Είναι αλήθεια ότι η αρχική επαφή ενός ´Έλληνα γονιού με το Σουηδικό σύστημα εκπαίδευσης προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, κυρίως θα έλεγα συναισθήματα αμηχανίας . Όταν έχεις ανατραφεί και αποφοιτήσει από ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο χρόνος παραμονής στην αίθουσα διδασκαλίας αποτελεί υποδιαίρεση του εκπαιδευτικού χρόνου, ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να συμπληρωθεί με φροντιστήρια και πολύωρη μελέτη στο σπίτι, πώς μπορείς να αποδεχτείς ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στην σχολική αίθουσα και μάλιστα πολύ πριν σημάνει το κουδούνι λήξης της σχολικής ημέρας μιας και οι τελευταίες 2-3 ώρες είναι καθαρά και μόνο για ψυχαγωγία και παιχνίδι.


Πως μπορούν να ηχήσουν στα αυτιά ενός Έλληνα γονιού οι παρακάτω δέκα απόψεις;

- Τα διαγωνίσματα απαγορεύονται γιατί υπονομεύουν την ομαλή ένταξη του παιδιού στην ομάδα και στην από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου. Όταν αναγκάζουμε το παιδί να κρύβει το γραπτό του από το διπλανό του, πώς θα του ζητήσουμε αργότερα ως πολίτη και μέλους της κοινωνίας να συνεργαστεί με το διπλανό του για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.

- Η βοήθεια των γονιών προς το παιδί στο σπίτι, το λεγόμενο διάβασμα, είναι η πρωταρχική μορφή της παραπαιδείας. Το παιδί μαθαίνει στην ευαίσθητη νηπιακή ηλικία ότι το σχολείο χρειάζεται συμπλήρωμα αλλά και έλεγχο από τους γονείς και αργότερα από τα φροντιστήρια. Η εμπλοκή των γονέων είναι επιθυμητή αλλά να περιορίζεται σε εξωσχολική θεματολογία.

- Οι εκδρομές και οι κάθε είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντικές με τα μαθηματικά και τη γλώσσα και προγραμματισμένες σε εβδομαδιαία βάση. Όταν το παιδί μαθαίνει ότι η εκδρομή έρχεται ως επιβράβευση τότε αυτομάτως θέτει στο μυαλό του το μάθημα ως τιμωρία. Όταν ο διευθυντής του σχολείου αποφασίζει για την εκδρομή με βάση τις διαθέσεις των δασκάλων, την πορεία των μαθημάτων και τις καιρικές συνθήκες τότε το παιδί ανατρέφεται σε ένα περιβάλλον όπου η ψυχαγωγία περιθωριοποιείται και συγκαταλέγεται στις δευτερεύουσες προτεραιότητες της ζωής.

- Μία ημέρα την εβδομάδα η προσέλευση στην πρώτη σχολική ώρα γίνεται οικειοθελώς και το παιδί αν θέλει επιλέγει να κοιμηθεί παραπάνω ή να δει τηλεόραση, ανάλογα πάντα και με το πρόγραμμα και τις ανάγκες της οικογένειας του.

- Ο γονέας δεν έχει κανένα έλεγχο επί της σίτισης του παιδιού, το οποίο λαμβάνει σχεδόν όλα τα γεύματα της ημέρας στο σχολείο. Δεν υπάρχει κυλικείο, δεν επιτρέπεται το φαγητό από το σπίτι, παρά μόνο φρούτα. (Κάλλιστα μπορείς να παραλάβεις το παιδί σου το απόγευμα νηστικό γιατί δεν του άρεσε το φαγητό του σχολείου)

- Οι “απαγορευμένες” και “επικίνδυνες” αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Ίντερνετ, προβλέπονται από το σχολείο το οποίο παρέχει και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ( οθόνες, υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών ).

- Ένα δίωρο την εβδομάδα, το πρόγραμμα είναι ελεύθερο και επιλέγουν τα παιδιά κάθε φορά με ψηφοφορία τι μάθημα θέλουν να κάνουν. Έτσι η μειοψηφία μαθαίνει να ακολουθεί την απόφαση της πλειοψηφίας και όλοι μαζί αντιλαμβάνονται πως οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζουν επί του πρακτέου την καθημερινή μας ζωή. (Όχι, δεν επιλέγουν κάθε φορά γυμναστική).

- Η κάθε σχολική τάξη έχει στη διάθεσή της ένα μικρό χρηματικό ποσό από το μπάτζετ του σχολικού προϋπολογισμού το οποίο αποφασίζουν οι μαθητές πού θα το διαθέσουν και κάνουν έρευνα αγοράς μόνοι τους.

- Οι σχολικές αίθουσες διατίθενται τα σαββατοκύριακα στους μαθητές για τα σχολικά πάρτυ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι (μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων) για την παράδοση τους στην κατάσταση στην οποία παρελήφθησαν.

- Κάθε τρίμηνο οι μαθητές δεν βαθμολογούνται, αλλά βαθμολογούν το σχολείο, τα μαθήματα, τους εκπαιδευτικούς. Απαντούν σε ανάλογα ερωτηματολόγια για τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο, τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών και αναφέρουν τις προτάσεις τους για αλλαγές.

Ταχταράς Ευάγγελος – Χειρουργός


Φύση, Τέχνη και Πνευματικότητα: τρία από τα πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη στη ζωή μας

Φύση, Τέχνη και Πνευματικότητα: τρία από τα πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη στη ζωή μας
Τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, όταν τραβούν την προσοχή σας θαυμαστά πράγματα, όπως αρχαία μνημεία, ή μουσεία ή το «Άβε Μαρία» του Schubert, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας ενισχύεται.

Οι ερευνητές συνδέουν τα θετικά συναισθήματα – ειδικά το δέος που αισθανόμαστε όταν μας αγγίζει η ομορφιά της φύσης, της τέχνης και της θρησκείας – με χαμηλότερα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτοκινών, δηλαδή των πρωτεϊνών που διεγείρουν περισσότερο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Jennifer Stellar, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης την οποία διεξήγαγε ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, δηλώνει τα εξής: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με τους δείκτες καλής υγείας».

Ενώ οι κυτοκίνες είναι απαραίτητες για τη συγκέντρωση κυττάρων σε περιοχές του σώματος που υπάρχει κάποια λοίμωξη, ασθένεια ή τραύμα, τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα συνδέονται με προβλήματα υγείας και διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η αρθρίτιδα και ακόμη η νόσος του Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη.

Έχει διαπιστωθεί εδώ και καιρό ότι η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις φυσικές και ψυχικές ασθένειες. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, τα πορίσματα της οποίας μόλις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Emotion», είναι μια από τις πρώτες που εξέτασαν τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ο Dacher Keltner, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και συνεργάτης συγγραφέας της μελέτης αναφέρει: «Το γεγονός ότι το δέος, ο θαυμασμός και η ομορφιά ενισχύουν πιο υγιεινά επίπεδα κυτοκινών δείχνει ότι τα πράγματα που κάνουμε για να βιώσουμε αυτά τα συναισθήματα – μια βόλτα στη φύση, η μουσική, η ενασχόληση με την τέχνη – έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής».

Σε δύο ξεχωριστά πειράματα, πάνω από 200 νέοι ενήλικες ανέφεραν σε μια συγκεκριμένη ημέρα τον βαθμό στον οποίο είχαν βιώσει θετικά συναισθήματα όπως διασκέδαση, δέος, συμπόνια, ικανοποίηση, χαρά, αγάπη και υπερηφάνεια. Τα δείγματα ιστού από ούλα και μάγουλα (στοματικός βλεννογόνος) που ελήφθησαν την ίδια μέρα έδειξαν ότι όσοι εμφάνισαν τα περισσότερα από αυτά τα θετικά συναισθήματα, ειδικά δέος και θαυμασμό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα από την κυτοκίνη ιντερλευκίνη 6, η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Εκτός από τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα αυξημένα επίπεδα κυτοκινών συνδέονται με την κατάθλιψη. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν υψηλότερα επίπεδα της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης που είναι γνωστή ως Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων-άλφα (TNF-α) σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από κατάθλιψη. Πιστεύεται ότι διεγείροντας τον εγκέφαλο για την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων, οι κυτοκίνες εμποδίζουν βασικές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές – όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη – οι οποίες ελέγχουν τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο και τη μνήμη.

Στο ερώτημα γιατί το συναίσθημα του δέους θα αποτελέσει έναν ισχυρό προγνωστικό δείκτη των μειωμένων προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, η τελευταία αυτή μελέτη απαντά ότι «το δέος σχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για εξερεύνηση, ενθαρρύνοντας αντίθετες συμπεριφορές από εκείνες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, όπου συνήθως τα άτομα απομονώνονται», δηλώνει η Stellar.

Όσο για το ποιο εμφανίζεται πρώτο – τα χαμηλά επίπεδα κυτοκινών ή τα θετικά συναισθήματα – η Stellar αναφέρει ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά: «Είναι πιθανό τα χαμηλότερα επίπεδα κυτοκινών να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο θετικά συναισθήματα ή κι ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη».

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΗ MONSANTO & ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Βίντεο)
anthropos monsanto 1Το 2006 χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε έναν από τους μεγαλύτερους μυκητολόγους στον κόσμο, τον Paul Stamets. Ωστόσο, λίγοι έμαθαν γι' αυτή την  ευρεσιτεχνία. Γιατί; Όπως αναφέρουν στελέχη της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη διάλυση αυτής της βιομηχανίας χημικών φυτοφαρμάκων.



επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr

Κανείς δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην σύγχρονη συμβατική γεωργία έχουν βλαβερές συνέπειες για τη γη, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά και τα έντομα.
Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών των μελισσών παγκοσμίως αποδίδεται στα χημικά σκευάσματα της Monsanto και άλλων γιγάντων της βιοτεχνολογίας, που ψεκάζονται πάνω από γεωργικές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο (αν και ο αριθμός των χωρών που διώχνουν και απαγορεύουν τη Monsanto διαρκώς αυξάνεται).
Η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων είναι μια πρακτική που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει και να αντικατασταθεί με νέες, φυσικές μεθόδους, πριν να είναι πολύ αργά.
Ωστόσο, η Monsanto παράγει σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014, και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί εμπόδια στη ροή των κερδών της. Γι' αυτό κάνει τα πάντα για να αποκρύψει πληροφορίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την ύπαρξή της.
Όπως αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Paul Stamets. Ο Staments ανακάλυψε τον τρόπο, ώστε να κρατήσει μακριά από τις καλλιέργειες τα έντομα, αλλά με απόλυτα φυσικό τρόπο. Πρόκειται για τα SMART φυτοφάρμακα. Δηλαδή, τα βιολογικά φυτοφάρμακα που προστατεύουν τις καλλιέργειες από 200.000 είδη εντόμων, και όλα αυτά χάρη στην «μαγεία» των μανιταριών.
anthropos monsanto 2
Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά, ώστε να γίνει κάπως κατανοητή, ως εξής: Ο Stamets με την πατέντα του προτείνει τη λήψη εντομοπαθογόνων μυκήτων (που σκοτώνουν τα έντομα) και τη μετατροπή τους σε μη παραγωγικούς σπόρους. Οι συγκεκριμένοι σπόροι με τη σειρά τους προσελκύουν τα έντομα, τα οποία τρώνε τον σπόρο και μετατρέπονται σε μύκητες. (Στους υπερσυνδέσμους που παρατίθενται παρακάτω, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργούν τα συγκεκριμένα βιολογικά φυτοφάρμακα.)
Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνονται ότι ο μεγαλύτερος πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή είναι για τον παγκόσμιο έλεγχο της τροφής.
Όλο και περισσότεροι αναζητούν ποιοτική, βιολογική, καθαρή τροφή, χωρίς φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τέτοιες ιδέες δίνουν σε όλους την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι η μάχη δεν έχει χαθεί.
Δείτε την ομιλία του του Paul στο TED το 2008 με τίτλο "Έξι τρόποι με τους οποίους τα μανιτάρια μπορούν να σώσουν τον κόσμο:

Πηγή/φωτογραφίες: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr