Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Θερμοκήπια για ... ερασιτέχνες κηπουρούς.

Θερμοκήπια για ... ερασιτέχνες κηπουρούς.

Τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος κι έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της τεχνικής των καλλιεργειών.

Πλεονεκτήματα θερμοκηπίου έναντι ανοιχτού κήπου: Τα θερμοκήπια παρέχουν προστασία στις καλλιέργειες από ακραίες καιρικές συνθήκες, δίνουν τη δυνατότητα να καταναλώνουμε λαχανικά  όλο το χρόνο και  ειδικά αν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, το θερμοκήπιο εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για τη χρήση “ωφέλιμων” εντόμων για την καταπολέμηση ασθενειών. Τα έντομα αυτά βρίσκονται σε κλειστό χώρο και δεν διαφεύγουν, στον ανοικτό κήπο θα σκορπιστούν.

Κατασκευή: καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε  ειδικούς, οι οποίοι θα μας συμβουλεύσουν για το μέγεθος, διαστάσεις, υλικά και για το κόστος ανά είδος κατασκευής. Ένα μικρό θερμοκήπιο μπορούμε να το κατασκευάσουμε και μόνοι μας.

Θέση του θερμοκηπίου: είναι σημαντικό να το τοποθετήσουμε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα,  είναι προστατευμένο από βόρειους, κρύους ανέμους και το έδαφος έχει ελαφρά κλίση ώστε να μη λιμνάζουν νερά.

Θερμοκρασία: η θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο πρέπει να ρυθμίζεται με βάση  τις ανάγκες των φυτών και να είναι 2-4 βαθμούς υψηλότερη την ημέρα. Γι αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδικό θερμόμετρο μέσα στο θερμοκήπιο.

Αερισμός: Το θερμοκήπιο πρέπει να έχει ανοίγματα τα οποία θα επιτρέπουν τον καλό αερισμό των φυτών ώστε σε περιόδους μεγάλης ζέστης να μη ξεραίνονται. Επίσης ο καλός αερισμός αποτρέπει τη δημιουργία υγρασίας η οποία προκαλεί μύκητες και άλλες ασθένειες.

Το διαβάσαμε στο garden-future.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου