Ερευνητικό πρόγραμμα για χοιρινό κρέας με θεραπευτικές ιδιότητες
Πηγή: agrotypos.gr
Σημαντικό για την Ελλάδα ερευνητικό πρόγραμμα για την
παραγωγή χοιρινού κρέατος, απέσπασαν το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου
στην Άρτα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο, το Εργαστήριο
Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. με επιστημονικό υπεύθυνο την
καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Huzhong
στην Κίνα με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. J. Peng και η Βιομηχανία Κρέατος
Ηπείρου (ΒΙΚΗ) με υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Παπαγιάννη.
Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στη
δυνατότητα χρησιμοποίησης εγχώρια παραγόμενων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σε
αντικατάσταση του σογιάλευρου, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της
χοιροτροφίας και στην παραγωγή χοιρινού κρέατος με συγκεκριμένες ευεργετικές
ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.
Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου κ.
Γιάννης Σκούφος, δήλωσε τα εξής: «το πρόγραμμα στοχεύει προς την εξειδίκευση της
ελληνικής χοιροτροφίας, δηλαδή να πάμε προς την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων
(λειτουργικά τρόφιμα) τα οποία θα έχουν διακριτές ιδιότητες, όχι τόσο στα
ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά που να σχετίζονται πάνω στην υγεία του ανθρώπου
(π.χ. εμπλουτισμό με χημικές μορφές σιδήρου για να τραφούν άνθρωποι που έχουν
αναιμία, παραγωγή χοιρινού χαμηλής χοληστερόλης κ.α.).
Ακόμη έχει σαν
στόχο να χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή ελληνική πρωτεϊνούχος τροφή (κουκί, μπιζέλι
κ.α.) αντικαθιστώντας το σογιάλευρο που είναι εισαγόμενο. Αυτό πρώτον επειδή
μεγάλες ποσότητες σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένες και δεύτερον επειδή η
μεταφορά του επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου. Γενικά
τα ελληνικά ψυχανθή έχουν ουσίες ή συστατικά που δεν επιτρέπουν στα μονογαστρικά
ζώα (κοτόπουλα και χοίρους) να διατραφούν σε υψηλές συγκεντρώσεις όπως συμβαίνει
με τη σόγια. Σκοπός μας είναι να αναστείλουμε αυτούς τους περιορισμούς ή να
βρούμε ποικιλίες που δεν θα έχουν αυτούς τους «αντιστρεπτικούς» παράγοντες.
Επίσης μελετάμε την προσθήκη μιγμάτων αιθαίρεων ελαίων, που θα παράγονται από
ελληνικά αρωματικά φυτά, τα οποία θα μπορούν να βελτιώνουν τους δείκτες του
πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος».
Το
πρόγραμμα με τίτλο: «Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού
κρέατος με «λειτουργικές» ιδιότητες, χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους
και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της δράσης «Διμερής Ερευνητική και
Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας 2012-2014», κατετάγη τέταρτο από διεθνείς
αξιολογητές και συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 προτάσεων που έλαβαν έγκριση για
χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης, βάσει των αποτελεσμάτων που
ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάμεσα σε άλλες
199 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 με
χρονική διάρκεια 30 μηνών. Αποτελεί το ένα από τα δύο εγκεκριμένα προγράμματα με
επικεφαλής Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα υπόλοιπα δεκατρία είχαν επικεφαλής
εταιρίες παγκόσμιου και εθνικού κύρους.
Το πρόγραμμα πραγματεύεται ένα
αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την Ελλάδα,
ιδιαίτερα για την Ήπειρο, Περιφέρεια που διατηρεί μία δυναμική χοιροτροφική
παραγωγή και μάλιστα με εξαγωγικές επιδόσεις τελευταία.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα
στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει διακριτή για να παραμείνει όσο μπορεί ανταγωνιστική
στην παγκόσμια αγορά και να μειώσει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές της
επιδράσεις. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στη δυνατότητα χρησιμοποίησης
εγχώρια παραγόμενων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών σε αντικατάσταση του σογιάλευρου, στη
μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χοιροτροφίας και στην παραγωγή
χοιρινού κρέατος με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του
ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα θα εξετάσει:
(1) τους περιορισμούς που
προκύπτουν από τη χρησιμοποίηση των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και τους
τρόπους αναστολής τους
(2) τις συνέπειες της προσθήκης αυτών των ζωοτροφών
στις αποδόσεις των χοίρων και να προσδιοριστούν τα βέλτιστα επίπεδα προσθήκης
των εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για την άριστη ποιότητα του κρέατος
(3)
την προσθήκη στη διατροφή των χοίρων, φυσικών φυτικής προέλευσης αυξητικών
παραγόντων, όπως, αρωματικά φυτά και εκχυλίσματα αυτών, πρωτεΐνη από φύκια,
χηλικές ενώσεις αμινοξέων και ιχνοστοιχείων ι) ως αυξητικές (ii) αντιοξειδωτικές
και (iii) ανοσο-διεγερτικές ουσίες ως και να εφαρμοστούν τα ευρήματα στη
διατροφή χοίρων σε μεγάλη κλίμακα, ώστε επιστημονικά να αποδειχτεί ο βαθμός των
ανωτέρω ιδιοτήτων τους
(4) να παραχθεί ένα «λειτουργικό» τρόφιμο με βάση το
χοιρινό κρέας με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του καταναλωτή
(5) να
εκτελεστεί μια ανάλυση περιβαλλοντικής επίδρασης, που χρησιμοποιεί τη
μεθοδολογία αξιολόγησης του κύκλου ζωής του άνθρακα
(6) να ερευνηθεί, μέσω
περιβαλλοντικής ανάλυσης, ο αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης των
περιβαλλοντικών επιδράσεων από την παραγωγή χοιρινού κρέατος εντός και εκτός των
χοιροστασίων
(7) να διαδοθούν αποτελεσματικά τα συμπεράσματα και οι
εφαρμογές του προγράμματος στη βιομηχανία για την ανάπτυξη διατροφικών
στρατηγικών στην αιχμή της επιστήμης για παραγωγή διακριτών προϊόντων με βάση το
χοιρινό κρέας με στοχευμένη δράση την επαύξηση του ρόλου του στην υγεία
συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών.
Όπως
τονίζει ο κ. Σκούφος «είναι σημαντικό για τη στρατηγική της χώρας η
παραγωγή διακριτών προϊόντων αφού είναι αδύνατο να υπερσκελίσει το μειωμένο
κόστος παραγωγής εισαγόμενων ομοειδών προϊόντων. Η έννοια των ειδικών ποιοτικών
παραμέτρων, των τροφίμων με ενεργή δράση στην υγεία του ανθρώπου, των
φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων και μιας μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το
εθνικό πρότυπο σε ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή
εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη, ανταγωνιστική και αναγνωρίσιμη, μάλιστα
σε παραγωγικούς τομείς όπως η χοιροτροφία, που υστερούμε εμφανώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου