Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας
αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Στις αυτοάνοσες
νόσους ο οργανισμός παράγει αντισώματα που στρέφονται κατά του ίδιου,
προκαλώντας διαταραχές... στη λειτουργικότητα των οργάνων.
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας τα όργανα που πλήττονται είναι οι νευρικές ίνες.
Πιο συγκεκριμένα, καταστρέφεται η μυελίνη (το περίβλημα των νευρικών ινών) με
αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και να
δημιουργούνται βλάβες.
Συμβουλές διατροφής
Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή λίπος από ζωικά τρόφιμα) και αυξήστε να πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή σας.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ξηρού καρποί όπως καρύδια, σουσάμι, λιναρόσπορος, λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η τσιπούρα, το σκουμπρί, σκούρα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο).
Συμβουλές διατροφής
Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή λίπος από ζωικά τρόφιμα) και αυξήστε να πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στη διατροφή σας.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ξηρού καρποί όπως καρύδια, σουσάμι, λιναρόσπορος, λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, η τσιπούρα, το σκουμπρί, σκούρα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πράσινες πιπεριές, φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο).
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.ά.
Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προλαμβάνουν την εκδήλωση οξειδωτικού στρες (το οποίο επιβαρύνει το καταπονημένο νευρικό σύστημα).
Αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε το με μέτρο (έως 1 μερίδα/ ημέρα).
Αντικαταστήστε το επεξεργασμένο αλάτι με ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι (μη ραφιναρισμένο).
Καλή ενυδάτωση (το χρώμα των ούρων αποτελεί καλή ένδειξη για το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού- όσο πιο σκουρόχρωμα ούρα, τόσο μεγαλύτερη αφυδάτωση και το αντίστροφο).
Σε περίπτωση που γίνετε λήψη κορτικοστεροειδών:
Μειώστε την πρόσληψη νατρίου (αλλαντικά, τυριά, κονσέρβες κ.ά.)
Περιορισμός απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, γλυκά)
Πρόσληψη τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.
Πρόσληψη κάποιας πηγής πρωτεΐνης καθημερινά( ψάρι, κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά)
Σε περίπτωση δυσφαγίας
Τρώτε μικρές μπουκιές
Προτιμήστε μαλακές τροφές
Τρώτε καθισμένοι νε ίσια πλάτη και τους ώμους ελαφριά γερμένους εμπρός και παραμείνετε έτσι για 30 λεπτά μετά το γεύμα.
Συγκεντρωθείτε στο γεύμα σας και αποφύγετε άλλες ασχολίες παράλληλα (π.χ. τηλεόραση)
Πίνετε υγρά σε θερμοκρασία δωματίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου