Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Όσ' άστρα γύρω βρίσκονται - Σαπφώ / Οδυσσέας Ελύτης


Edith Piaf - Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes)


Edith Piaf - Sous le ciel de Paris


Yasmin Levy - Gracias a la vida


Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Καλλιέργησε σκόρδο στο σπίτι σου


Σπορά σκόρδου
Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο .Το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 - 26 βαθμούς κελσίου.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό.
Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου. Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 10 εώς 15 εκατοστά.
Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 εώς 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με κομπόστ.Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
skordo1
Ανάπτυξη σκόρδου
Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς με την ημέρα που θα έρθει η ώρα της συγκομιδής.
Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου.
Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα.

Συγκομιδή σκόρδου
Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ και ξεραθούν. Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου.

Ως τροφή και ως φάρμακο
Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα.Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της Ελληνικής κουζίνας.

Τα δέντρα αποκαλύπτουν κλιματικές συνθήκες και φυσικά φαινόμενα του παρελθόντος

 
Πολύτιμες πληροφορίες για συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, εκρήξεις ηφαιστείων και δασικές πυρκαγιές κρύβουν οι δακτύλιοι των κορμών των δέντρων.
Κάθε χρόνο, μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου η διχοτόμηση των κυττάρων του καμβίου κάτω από το φλοιό των δένδρων, δημιουργεί ένα νέο δακτύλιο.
Κανένας δακτύλιος δεν είναι όμοιος με τον προηγούμενο με αποτέλεσμα να λαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες από τους ερευνητές. Τα δέντρα αναπτύσσονται ταχύτερα υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας σε σύγκριση με χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Έτσι, οι δακτύλιοι είναι μικρότερης διαμέτρου κατά τις ψυχρές περιόδους.
Ο ειδικός σε θέματα δενδροχρονολογίας Γιαν Έσπερ, από το Πανεπιστήμιο του Μάινζ της Γερμανίας, διεξάγει έρευνες στη Φινλανδία προκειμένου να συμπληρώσει το κλιματικό παζλ των τελευταίων 2000 ετών μέσα από τους κορμούς των δέντρων.
Η δενδροχρονολόγηση αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί κυρίως η αρχαιομετρία με στόχο την εξαγωγή συμπερασματάτων, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια, που αφορούν πέρα από την ιστορία και θετικές επιστήμες όπως την κλιματολογία.
“Υπάρχουν πολλές αβαθείς λίμνες στη Φινλανδία. Αν ένα νεκρό δέντρο πέσει σε μια λίμνη συντηρείται σε άριστη κατάσταση για χιλιάδες χρόνια” δήλωσε στη Deutsche Welle o Έσπερ.
Το δείγμα λαμβάνεται με ένα χειροκίνητο, σωληνωτό τρυπάνι που διαπερνά εγκάρσια τον κομμένο κορμό. Στη συνέχεια το δείγμα τοποθετείται σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που υπολογίζει τα έτη ζωής του δέντρου και το πάχος των δακτυλίων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι θερμοκρασίας κινούνταν πτωτικά (0,3 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιετία) τα 2000 τελευταία χρόνια έως το έτος 1900 όταν και η Βιομηχανική Επανάσταση άρχισε να “απογειώνεται”.
Τα δέντρα έδωσαν πληροφορίες ακόμα και για εκρήξεις ηφαιστείων καθώς τέτοια φυσικά φαινόμενα προκαλούν μείωση θερμοκρασίας κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου.
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, όπως και κατά το Μεσαίωνα, προτού καταγραφεί μια ψυχρή περίοδος, επονομαζόμενη και μικρή εποχή των παγετώνων.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εν λόγω ερευνητική μέθοδος αφορά σε περιόδους όπου δεν υπήρχαν ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί χρήσιμη για τη διερεύνηση των κλιματικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στον πλανήτη χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ντομάτες με λίπασμα διοξείδιο του άνθρακα

 
Κόκκινες, νόστιμες, ζουμερές με λίπασμα διοξείδιο του άνθρακα: αυτές είναι οι βιώσιμες ντομάτες της Houweling’s Tomatoes που παράγονται με τη συμβολή ενός συστήματος της General Electric.
Η καλλιέργεια καλύπτεται ενεργειακά από δύο υπερτροφοδοτούμενες μηχανές φυσικού αερίου Jenbacher J624 της General Electric, οι οποίες θερμαίνουν ένα θερμοκήπιο έκτασης 500 στρεμμάτων στο Καμαρίλο της Καλιφόρνια.
Το σύστημα συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί τα αέρια που εκπέμπουν οι μηχανές, χρησιμοποιώντας ειδικούς καταλύτες απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα και των νιτρικών οξέων, προτού διοχετεύσει διοξείδιο του άνθρακα στο θερμοκήπιο για τη λίπανση των καλλιεργειών.
Συνοπτικά, οι μηχανές φυσικού αερίου παράγουν 8,7 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του θερμοκηπίου και ακόμα 10,6 Μεγαβάτ θερμικής ενέργειας για τη θέρμανσή του και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών καλλιέργειας και ωρίμανσης της ντομάτας.
Παρότι το φυσικό αέριο δεν είναι το πιο “πράσινο” καύσιμο, παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ το εν λόγω σύστημα εκμεταλλεύεται τις ίδιες τις εκπομπές αερίων του.
Ο ιδιοκτήτης, Casey Houweling, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νερό που παράγεται από τους υδρατμούς της καύσης στις λειτουργίες της μονάδας, με σκοπό την εξοικονόμηση 36.000 λίτρων νερού ημερησίως.
Η Houweling’s Tomatoes καλλιεργεί μη μεταλλαγμένες ντομάτες και άσπορα αγγούρια σε υδροπονικές καλλιέργειες σε μονάδες στο Καμαρίλο και στο Δέλτα, της Βρετανικής Κολομβίας. Η εταιρεία προσπαθεί να εφαρμόσει μεθόδους αειφόρου παραγωγής μέσω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, της διατήρησης υδάτινων πόρων και της ανακύκλωσης.

Μάκα: Η ρίζα του Περού με τις θαυματουργές ιδιότητες

 
Μεγαλώνει στις Άνδεις του Περού σε ύψος 4.300 μέτρων! (κανένα άλλο φυτό, πουθενά στον κόσμο, δεν επιβιώνει σε αυτά τα ύψη).
Η ανάπτυξη, το μέγεθος, και οι διαστάσεις της μάκα είναι παρόμοιες με εκείνες του ραδικιού και της κράμβης με τα οποία είναι συγγενής. Το φυτό φτάνει το ύψος των 20 περίπου εκατοστών.
Η μάκα καλλιεργείται παραδοσιακά σε υψόμετρα 3.750-4.350 μ. Καταφέρνει να ευδοκιμεί σε ιδιαίτερα δύσκολες κλιματικές συνθήκες (δυνατός ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, ισχυροί άνεμοι).
—Η μάκα ως τροφή και ως φάρμακο
Οι Περουβιανοί βάζουν τη μάκα καθημερινά στη δίαιτά τους και τη χρησιμοποιούν ως τονωτικό ενέργειας πάνω από 2.000 χρόνια, χωρίς καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη.
Όπως και η αλόη βέρα, η MAKA προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Βασική πηγή ενέργειας, δύναμης και αντοχής, λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα (ειδικά μαγνησίου και ασβεστίου που
βοηθούν στην οστεοπόρωση).
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξισορρόπηση των ορμονών (κατάλληλη για κατανάλωση από γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή που υποφέρουν από πόνους περιόδου) βοηθάει σε θέματα γονιμοποίησης και ανεβάζει τη λίμπιντο. Επίσης είναι το πλέον κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και κατάθλιψης.
Περιέχει φυτική στερόλη (φυσική μορφή στεροϊδών) και χρησιμοποιείται από αθλητές για περισσότερη ενέργεια.
Μπορούν να καταναλωθούν τόσο τα φύλλα, όσο και η ρίζα της μάκα.

Ηλιακό σπίτι με τεχνητό υγρότοπο, τουαλέτα-κομποστοποιητή και παραδοσιακό σχεδιασμό

 
Το Ηλιακό Δέκαθλο 2012 που διοργανώθηκε στην Ευρώπη ενθάρρυνε τις 20 συμμετέχουσες ομάδες να ενσωματώσουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε κατοικίες που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια.
Μια ομάδα από τη Βραζιλία ξεχώρισε διότι πέραν της τεχνολογίας παρουσίασε μια κατοικία με πολλά παραδοσιακά στοιχεία.
Το Ekó House είναι μια κατασκευή που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, αλλά σχεδιαστικά εμπνέεται από τα σπίτια της φυλής των Τουπί-Γκουαρανί.
Παράλληλα με τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της άνεσης και της ασφάλειας, η μοναδική ομάδα από το νότιο ημισφαίριο που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο 2012 επιχείρησε να αναβιώσει το συνήθειο των Τουπί-Γκουαρανί να επικοινωνούν σε μεγάλους κοινόχρηστους χώρους που επικοινωνούν με το περιβάλλον.
Το Ekó House είναι φτιαγμένο από σανίδες πεπιεσμένου ξύλου και φέρει μια χαρακτηριστική βεράντα που σέβεται την βραζιλιάνικη παράδοση με τους παράλληλους ιδιωτικούς και κοινούς χώρους.
Η ενέργεια προέρχεται από φωτοβολταϊκά στη στέγη, ενώ τα μηχανικά, υδραυλικά και κλιματιστικά συστήματα περιέχονται σε μια μηχανική ντουλάπα.
Η προσπάθεια κατασκευής μιας ανεξάρτητης κατοικίας που σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο επεκτείνεται και στα συστήματα ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Ένας τεχνητός υγρότοπος* επεξεργάζεται τα λύματα της κατοικίας τα οποία είναι περιορισμένα καθώς μια τουαλέτα-κομποστοποιητής δεν απαιτεί νερό και η κουζίνα είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να γίνεται η βέλτιστη δυνατή διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση.
*Ένας τεχνητός υγρότοπος είναι ένα πολύπλοκο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στο οποίο λύματα, φυτά, ζώα, μικροοργανισμοί και το περιβάλλον (ήλιος, έδαφος και αέρας) αλληλεπιδρούν με στόχο τον καθαρισμό των λυμάτων. Oνομάζονται τεχνητοί υγρότοποι, επειδή κατασκευάζονται από τον άνθρωπο και μοιάζουν με τους φυσικούς υγροτόπους που υπάρχουν στη φύση.

Οι γάτες (και οι σκύλοι) κάνουν καλό στην υγεία

 
Διάφορες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια κατηγόρησαν τις γάτες σχεδόν για τα πάντα: από την πρόκληση καρκίνων μέχρι ψυχικές διαταραχές.
Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως οι γάτες έχουν θετική συμβολή στην ανθρώπινη υγεία, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων και άλλων ασθενειών.
Ενδεικτικά, έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου σε μεσήλικες και την κατοχή κατοικίδιας γάτας.
Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα της ερευνήτριας Μαριόν Βιτκόκ του ερευνητικού κέντρου Tour du Valat στη μεσογειακή Γαλλία, η οποία επισημαίνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου είναι μειωμένος στους ιδιοκτήτες γατών.
Ο λόγος της θετικής επίδρασης των κατοικιδίων στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμα διακριβωθεί.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία όπως η πρόσφατη που δείχνει ότι τα σκυλιά προστατεύουν τα βρέφη από λοιμώξεις του αναπνευστικού (διαβάστε σχετικά στο econews).
Πλήθος άλλων ερευνών αποδεικνύουν τα οφέλη των κατοικιδίων στην ψυχική υγεία, ειδικά στους μαθητές, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες.

Η μοριακή βελτίωση χτίζει υγιεινές τροφές

 

Το «κανονικό», ζυμωμένο, γιαούρτι, τα τουρσιά, το ελαιόλαδο, το σκόρδο αποτελούν σημαντικά προβιοτικά τρόφιμα. Τα μπρόκολα και τα λάχανα περιέχουν ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λευχαιμίας... Η διατροφή μπορεί όχι μόνο να προλάβει αλλά και να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία ασθενειών που σήμερα ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του δυτικού κόσμου. Μπορεί όμως παράλληλα να «θεραπεύσει» και την ελληνική αγροτική παραγωγή, υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του.

«Η πρόοδος της επιστήμης έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη διατροφή και κατ' επέκταση στην παραγωγική διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε», λέει χαρακτηριστικά. Ο υπουργός, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στο παρελθόν υποστηρίζοντας τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, σήμερα τονίζει ότι οι επιστημονικές εξελίξεις και η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας περιορίζουν σημαντικά την ανάγκη εφαρμογής της βιοτεχνολογίας.

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια με την αλληλούχιση -διάβασμα- του ανθρώπινου γονιδιώματος. Η τεχνολογία εξελίχθηκε τόσο γρήγορα που σήμερα μπορούμε να «διαβάσουμε» το DNA πολλών οργανισμών και να γνωρίζουμε ακριβώς τις ιδιότητές τους. «Φέτος αλληλουχήθηκαν 1.000 ποικιλίες ρυζιού, πολλά στάρια και ψυχανθή και πάνω από 80.000 μικρόβια εκ των οποίων ξέρουμε ποια είναι παθογόνα», τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Με όπλο αυτή τη γνώση, μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα. «Η κλασική συμβατική βελτίωση φυτών διασταύρωνε 5 - 6 ποικιλίες. Δεν χρησιμοποιούσε για παράδειγμα μια παλαιά ποικιλία που εμφάνιζε αντοχή σε μια ασθένεια αλλά είχε μικρή απόδοση, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ανακάτευε πολλές χιλιάδες άχρηστα γονίδια για να πάρει ένα. Θα χρειάζονταν 25 χρόνια για να καθαρίσει ξανά την ποικιλία. Τώρα, με την εφαρμογή της μοριακής βελτίωσης, χρειάζονται λίγοι μήνες γιατί μπορούμε να «διαβάσουμε» άμεσα ποιοι από τους απογόνους έχουν τις επιθυμητές ιδιότητες. Η δεξαμενή πολύτιμων γονιδίων έχει διευρυνθεί πολύ. Αν θέλω ένα γονίδιο αντοχής σε ένα έντομο και δεν το βρω στο στάρι, θα το βρω στο αγριόσταρο». Αρα έχουμε μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τον σπόρο.

Η επιστήμη ωστόσο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και στην καλλιέργεια, αλλά και τη μεταποίηση των προϊόντων. «Εως σήμερα όσον αφορά τη διατροφή σκεφτόμαστε τον μέσο όρο. Σε κάποια χρόνια όμως θα μιλάμε για τη διατροφή του Τσαυτάρη. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης είναι πάνω από 55 ετών και όλοι έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Αυτές τις ασθένειες μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις απαλύνουμε μέσω της διατροφής. Αν δεν το κάνουμε δεν υπάρχει περίπτωση τα Ταμεία να αντέξουν τη δαπάνη για τα φάρμακα που χρειάζονται» εξηγεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η παραγωγή τροφών με ω-3, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

«Οι μισοί καρκίνοι οφείλονται στην ενεργοποίηση ενός γονιδίου που κανονικά θα έπρεπε να είναι ανενεργό ή το αντίθετο. Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν αυτούς τους μηχανισμούς. Τα λάχανα και τα μπρόκολα περιέχουν σουλφοραφάνες για να μπλοκάρουν τα γονίδια των εντόμων και αυτά να πεθαίνουν. Η ίδια ουσία μπορεί να κρατήσει ενεργό ένα γονίδιο στον άνθρωπο και να αποφύγει τον καρκίνο. Ποια ποικιλία όμως έχει την αναγκαία ποσότητα;» τονίζει και προσθέτει: «Νούμερο ένα προβιοτικό τρόφιμο είναι το ζυμωμένο γιαούρτι. Πρέπει λοιπόν να ενημερώσουμε σωστά και να αναγκαστεί η βιομηχανία να ακολουθήσει και όχι να πωλούν οι Τούρκοι «ελληνικό γιαούρτι»». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύει πως οι επιστημονικές εξελίξεις δημιουργούν ευκαιρίες υπό προϋποθέσεις. «Εντάξει λοιπόν, χάσαμε τον καπνό και τη σταφίδα. Αλλά μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε προϊόντα πρωταθλητές στην εποχή που έρχεται».

Υποστήριξη της έρευνας

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή απαιτείται υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. «Χρειάζονται υποδομές για να υπηστηριχθεί η πολιτική μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω το ΕΘΙΑΓΕ να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πάρουμε 40 - 50 νέους επιστήμονες που θα μπουν στην έρευνα και θα του δώσουν ζωή. Ετσι θα έχουμε μια κρίσιμη μάζα επιστημονικού δυναμικού και γνώσης, για να φαίνεται διεθνώς μια »σημαία» και να μπορούμε να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

«Κόκκινη γραμμή» για τον κ. Τσαυτάρη είναι η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, η προκαταβολή (50%) στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου και η εξόφληση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. «Μέχρι τα Χριστούγεννα οι αγρότες θα εισπράξουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» τονίζει. Διευκρινίζει επίσης ότι η εξισωτική αποζημίωση θα δοθεί χωρίς περικοπές μέσα στο καλοκαίρι για όλους τους δικαιούχους.

«Ιστορίες επιτυχίας υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα, τίποτα δεν είναι αδύνατο», καταλήγει.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012



Τα ζώα κάνουν καλό στην υγεία

 
 
Διάφορες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια κατηγόρησαν τις γάτες σχεδόν για τα πάντα: από την πρόκληση καρκίνων μέχρι ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως οι γάτες έχουν θετική συμβολή στην ανθρώπινη υγεία, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων και άλλων ασθενειών.
Ενδεικτικά, έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμμία σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του εγκεφάλου σε μεσήλικες και την κατοχή κατοικίδιας γάτας.
Παρόμοιο ήταν το συμπέρασμα της ερευνήτριας Μαριόν Βιτκόκ του ερευνητικού κέντρου Tour du Valat στη μεσογειακή Γαλλία, η οποία επισημαίνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου είναι μειωμένος στους ιδιοκτήτες γατών.
Ο λόγος της θετικής επίδρασης των κατοικιδίων στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμα διακριβωθεί.
Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία όπως η πρόσφατη που δείχνει ότι τα σκυλιά προστατεύουν τα βρέφη από λοιμώξεις του αναπνευστικού (διαβάστε σχετικά στο econews).
Πλήθος άλλων ερευνών αποδεικνύουν τα οφέλη των κατοικιδίων στην ψυχική υγεία, ειδικά στους μαθητές, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες.

Ερευνητές βάζουν φρένο στον εθισμό της ηρωίνης

 
 
Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Κολοράντο και της Αδελαΐδας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε το μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τον εθισμό σε οπιώδη ναρκωτικά σαν την ηρωίνη. Οι επιστήμονες κατάφεραν συν τοις άλλοις να το μπλοκάρουν, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσαν την αναλγητική δράση των ναρκωτικών στον άνθρωπο.
Στη θεωρία το επίτευγμα αυτό ανάβει το πράσινο φως για την ανάπτυξη μη-εθιστικών αναλγητικών φαρμάκων και παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα σε εθισμένους χρήστες απεξαρτοποιηθούν από την ηρωίνη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Dr. Mark Hutchinson, «οι μελέτες μας απέδειξαν ότι μπορούμε να σταματήσουμε τον εθισμό μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, χωρίς να επηρεάσουμε τα εγκεφαλικά νεύρα. Αμφότερα το κεντρικό νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν σημαντικότατο ρόλο για την έναρξη του εθισμού, όμως, οι μελέτες έδειξαν ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αποκόψουμε την "απάντηση" του ανοσοποιητικού συστήματος στην "έκκληση" του εγκεφάλου για οπιώδη ναρκωτικά».
Σύμφωνα με το techgear, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον υποδοχέα TLR4 του ανοσοποιητικού συστήματος (υπεύθυνος για την ενίσχυση του αισθήματος εθισμού για τα οπιώδη ναρκωτικά) και τον μπλόκαραν στήνοντας ένα «φράγμα» με την ουσία ναλοξόνη, η οποία σταματά την παραγωγή της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο (υπεύθυνη για την προσωρινή ευφορία που προσφέρουν τα ναρκωτικά) και κόβει τον εθισμό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.


Τα ελληνικά προϊόντα κατακτούν όλο και περισσότερους Κινέζους καταναλωτές

 
Ελαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά και τελευταία και αρτοσκευάσματα και γλυκά αποτελούν τις κατηγορίες τροφίμων και ποτών που φαίνεται ότι συγκινούν περισσότερο τους Κινέζους και δημιουργούν σημαντική εξαγωγική προοπτική για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Αν και φυσικά, όπως επανειλημμένως έχουν επισημάνει επιχειρηματίες της βιομηχανίας τροφίμων, οι ανάγκες της κινεζικής αγοράς είναι τεράστιες για τα δεδομένα των ελληνικών εταιρειών και οι τελευταίες δεν μπορούν να συνάψουν πολύ μεγάλες συμφωνίες διότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κάλυψης της ζήτησης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στις εξαγωγές προϊόντων που απευθύνονται στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Ηδη από πέρυσι έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, κάτι που φαίνεται και από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κατά το α’ τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν σε 115.352.781 ευρώ, έναντι μόλις 31.256.347 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 269,1%.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου, αυτές το α’ τρίμηνο του 2012 ανήλθαν σε αξία σε 1.193.020 ευρώ έναντι μόλις 256.810 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,55%. Με την επίδοση αυτή η Κίνα αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο πελάτη του ελληνικού ελαιολάδου. Ηδη το 2011 είχε καταγραφεί αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου κατά 79% σε σχέση με το 2010, από 3.298 σε 5.900 τόνους. Το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9% με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως.
Τελευταία σημαντικά βήματα προόδου σημειώνουν και τα ελληνικά κρασιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Σαγκάη, το 2011 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιών προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 285%, καθώς η αξία τους ανήλθε σε 1.947.745 δολάρια, έναντι 505.560 δολάρια το 2010. Εντός του α’ τριμήνου του 2012 οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών στην Κίνα διαμορφώθηκαν σε 304.060 ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο από τις χώρες που εξάγουν κρασί στην Κίνα έχει η Γαλλία με 48% και ακολουθούν η Αυστραλία και η Χιλή.
Οπως επισημαίνει το ελληνικό γραφείο στη Σαγκάη, τελευταία παρατηρείται πολιτική ενθάρρυνσης της κατανάλωσης ελαιολάδου, κρασιών, καθώς και γαλακτοκομικών, κυρίως γάλακτος και γιαουρτιού, κάτι που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Δυναμικά ανερχόμενοι κλάδοι στην Κίνα θεωρούνται, τέλος, η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική, με τα καταστήματα πώλησης ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών να είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους Κινέζους ως καταστήματα γρήγορης εστίασης.

Αναβάθμιση πλατειών με βιοκλιματικά κριτήρια

 
Το πρόβλημα της θερμικής νησίδας, της απορρόφησης δηλαδή της θερμότητας από την άσφαλτο και της εκπομπής της κατά τις νυχτερινές ώρες, στοχεύει να καταπολεμήσει το πρόγραμμα βιοκλιματικών παρεμβάσεων που εκπονείται από το υπ. Περιβάλλοντος και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Η αναβάθμιση με βιοκλιματικά κριτήρια αφορά κυρίως πάρκα και πλατείες πέντε συνολικά δήμων της Αττικής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνει ακόμη και δρόμους. Στόχος είναι τα έργα να δώσουν ανάσα σε επιβαρυμένες περιοχές τροποποιώντας το μικροκλίμα τους όσο αυτό είναι δυνατό.
Το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων» προβλέπει αύξηση του πρασίνου, χρήση «ψυχρών» υλικών, φωτοβολταϊκά συστήματα που θα παράσχουν αυτονομία και καινοτόμες μεθόδους κλιματισμού των ανοιχτών χώρων, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία κατά έως και 2 βαθμούς Κελσίου και να περιοριστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Συμμετοχή στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν δεκάδες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ το 30% της χρηματοδότησης προορίζεται για δήμους της Αθήνας. Το πρόγραμμα θα στοιχίσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, βιοκλιματικές παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στους δήμους Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Μεταμόρφωσης, Αμαρουσίου και Βριλησίων.
Οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον Δήμο Αθηναίων αφορούν την πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα κοντά στη λεωφόρο Λένορμαν. Στην περιοχή προβλέπεται η εγκατάσταση πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης του ζεστού αέρα, ο οποίος με τη βοήθεια ειδικών σωληνώσεων θα ψύχεται στο έδαφος και θα επιστρέφει στη συνέχεια μέσω άλλων σωλήνων που θα βρίσκονται κάτω από τα παγκάκια. Εκτός από το πρωτότυπο αυτό σύστημα κλιματισμού, προβλέπεται η τοποθέτηση στεγάστρων στα παγκάκια τα οποία θα καλύπτουν αναρριχώμενα φυτά. Η αυτονομία του πάρκου θα εξασφαλιστεί από φωτοβολταϊκό σύστημα που θα παρέχει ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο προβλέπεται να φυτευτούν φυλλοβόλα δέντρα και πεύκα. Παράλληλα θα κατασκευαστεί μια παιδική χαρά, η οποία θα βρίσκεται κάτω από στέγαστρο καλυμμένο από φυτά. Εξετάζεται επίσης, σε δεύτερο χρόνο, η δημιουργία φωτοβολταϊκών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία του πάρκου. Τα αναρριχώμενα φυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο και αυτής της πλατείας, ενώ προγραμματίζονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η διαπλάτυνση πεζοδρομίων και η αντικατάσταση των πλακών τους με ψυχρούς κυβόλιθους για τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
Η παρέμβαση στον Δήμο Μεταμόρφωσης περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρού άλσους στην οδό Σωκράτους, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις θα ξεπερνούν το 1,5 χλμ. Η συνοικία Καναπίτσας θα είναι η αφετηρία για την «ενοποίηση» αρκετών χώρων πρασίνου που βρίσκονται σήμερα αναξιοποίητοι στον δήμο, με στόχο να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ποδηλατόδρομος που θα διέρχεται από το κέντρο του Αμαρουσίου και θα συνδέει το Πολύδροσο, τον Παράδεισο και την περιοχή του Αγίου Θωμά περιλαμβάνεται στην πρόταση του εν λόγω δήμου. Κατά μήκος της διαδρομής θα δημιουργηθούν παρτέρια με φυτά.
«Ορθοπεταλιές» σχεδιάζονται και για τον Δήμο Βριλησίων, καθώς αναμένεται να συμπληρωθεί το υφιστάμενο δίκτυο ώστε να ξεπεράσει σε μήκος τα 7 χλμ. συνολικά και να φτάνει μέχρι τον σταθμό του Προαστιακού «Πεντέλης» και τον σταθμό μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

Καλλιέργησε σκόρδο στο σπίτι σου


Σπορά σκόρδου
Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο .Το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 - 26 βαθμούς κελσίου.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό.
Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου. Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 10 εώς 15 εκατοστά.
Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 εώς 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με κομπόστ.Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
skordo1
Ανάπτυξη σκόρδου
Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς με την ημέρα που θα έρθει η ώρα της συγκομιδής.
Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου.
Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα.

Συγκομιδή σκόρδου
Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ και ξεραθούν. Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου.

Ως τροφή και ως φάρμακο
Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα.Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της Ελληνικής κουζίνας.

Γνωστά λαχανικά στη… μοβ έκδοσή τους!

 
Τα φασολάκια είναι πράσινα, τα καρότα πορτοκαλί και οι ντομάτες κόκκινες. Σωστά; Ολόσωστα, λέω εγώ, όμως οι επιστήμονες έχουν άλλη άποψη, αφού με διάφορες διασταυρώσεις ειδών κατάφεραν, χωρίς γενετικές τροποποιήσεις, να φέρουν στο τραπέζι μας τα εν λόγω λαχανικά (και πολλά ακόμη) σε… μοβ έκδοση! Όχι δεν πρόκειται για καλλιέργειες του… Φρανκεστάιν, αλλά για ποικιλίες που περιέχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του οργανισμού. Γιατί μπορεί το χρώμα τους να προκαλεί εντύπωση, η διατροφική αξία τους όμως αφήνει τους πάντες άφωνους!

1. Μοβ ντομάτες
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
2. Πατάτες
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
3. Κουνουπίδι
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
4. Καλαμπόκι
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
5. Καρότα
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
6. Αγκινάρες
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
7. Φασολάκια
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
8. Πιπεριές
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
9. Σπανάκι
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!
10. Τσίλι
Perierga.gr - Γνωστά λαχανικά στη... μοβ έκδοσή τους!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Θετικά τα αποτελέσματα έρευνας για την ασφάλεια τροφίμων


Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι, χάρη στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), πολλοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αποφευχθεί ή μειωθεί, ενώ οι έλεγχοι ασφάλειας εξασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων μας. Το σύστημα RASFF διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εξασφάλιση της ασφάλειας «από το αγρόκτημα έως το τραπέζι» με την ενεργοποίηση ταχείας αντίδρασης, όταν εντοπιστεί κάποιος κίνδυνος όσον αφορά την ασφάλεια τροφίμου. Όλα τα μέλη του συστήματος RASFF1 ενημερώνονται ταχύτατα για σοβαρούς κινδύνους που διαπιστώνονται σε τρόφιμα ή ζωοτροφές έτσι ώστε να μπορούν να αντιδράσουν από κοινού σε απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων με συντονισμένο τρόπο για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών της ΕΕ.

Συνολική εικόνα αποτελεσμάτων
Το 2011 υποβλήθηκαν 9157 κοινοποιήσεις στο RASFF σχετικά με περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα, από τις οποίες οι 617 αφορούσαν σοβαρούς κινδύνους.
Οι περισσότερες από τις κοινοποιήσεις αφορούσαν τη συνέχεια που δόθηκε (5345) ενώ οι υπόλοιπες ήταν νέες (3812) κοινοποιήσεις. Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος με την καλύτερη στόχευση και την πιο εκτεταμένη παρακολούθηση της συνέχειας.
Από τις 3812 νέες κοινοποιήσεις: 3139 αφορούσαν τρόφιμα, 361 αφορούσαν ζωοτροφές και 312 αφορούσαν υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Ορισμένα από τα πλέον αναφερόμενα ζητήματα ήταν: αφλατοξίνες στις ζωοτροφές, αποξηραμένα φρούτα και καρποί και διαφυγή χημικών ουσιών από σκεύη κουζίνας από την Κίνα.

Για ασφαλέστερες εισαγωγές
Μία από τις ιδιαίτερες επιτυχίες ήταν η ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας στα σύνορα της ΕΕ. Σχεδόν το 50 % των κοινοποιήσεων αφορούσε τρόφιμα και ζωοτροφές που απορρίπτονται στα σύνορα της ΕΕ. Όποτε εντοπίζεται ένα τέτοιο προϊόν, το RASFF ενημερώνει την εν λόγω τρίτη χώρα από την οποία ζητείται να λάβει διορθωτικά μέτρα και να αποτρέψει την επανεμφάνιση του προβλήματος στο μέλλον. Σε περίπτωση εντοπισμού σοβαρού και επίμονου προβλήματος, η εν λόγω χώρα καλείται από την Επιτροπή να εφαρμόσει επείγοντα διορθωτικά μέτρα, όπως διαγραφή εγκαταστάσεων από τους σχετικούς καταλόγους, απαγόρευση εξαγωγών ή εντατικοποίηση ελέγχων.

Περιορισμός των κινδύνων και διαχείριση κρίσεων
Το σύστημα RASFF μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε αρκετές σοβαρές τροφιμογενείς επιδημικές εξάρσεις τα τελευταία χρόνια, όπως οι κρίσεις των διοξινών και του E. coli. Το 2011 το RASFF διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαχείριση δύο σημαντικών συμβάντων όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων: της Fukushima και του E. coli.
Η κρίση του E. coli ήταν μία από τις σοβαρότερες τροφιμογενείς επιδημικές εκρήξεις στην ιστορία της ΕΕ με περισσότερα από 50 θύματα, κυρίως στη Γερμανία. Μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάστηκε νυχθημερόν για να προσδιορίσει την πηγή της επιδημικής έκρηξης, για να διευκολύνει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών που επέτρεψε στις αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία και τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης.
Το ατύχημα της Fukushima: μετά την απελευθέρωση ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi στη Fukushima τον Μάρτιο του 2011, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω του RASFF, να αναλύσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στις ζωοτροφές και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία. Η Επιτροπή ενέκρινε μέτρο προφύλαξης που απαιτεί ελέγχους πριν από την εξαγωγή που πρέπει να πραγματοποιούνται από τις αρχές της Ιαπωνίας σε όλες τις ζωοτροφές και τα τρόφιμα που εξάγονται από την προσβεβλημένη ζώνη, σε συνδυασμό με δειγματοληπτικούς ελέγχους στο σημείο εισόδου. Τα μέτρα εξασφάλισαν πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας. Το σύστημα RASFF αποδείχτηκε απαραίτητο για την αποτελεσματική και ταχεία επικοινωνία με τα κράτη μέλη σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα αποτελέσματα των ελέγχων. Τα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν το 2012 και επανεξετάζονται τακτικά.

Διδάγματα
Από την κρίση του 2011 αντλήθηκαν ορισμένα σημαντικά διδάγματα και περιλαμβάνονται σε έγγραφο της Επιτροπής που, επίσης, παρουσιάστηκε σήμερα2. Ορισμένοι βασικοί τομείς που τονίζονται στο έγγραφο είναι οι εξής:
-Ενίσχυση του RASFF με την ενεργοποίηση του iRASFF – μιας διαδικτυακής πλατφόρμας κοινοποίησης η οποία θα συμβάλει στην ακόμη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του RASFF.
-Επανεξέταση των υφιστάμενων τυποποιημένων επιχειρησιακών διαδικασιών για τη διαχείριση των κρίσεων με πρόβλεψη για επαρκή ευελιξία.
-Αναθεώρηση των κανόνων όσον αφορά την ανιχνευσιμότητα για να αυξηθούν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα για τον εντοπισμό επικίνδυνων προϊόντων και η απόσυρσή τους από την αγορά.
-Παροχή εξειδικευμένης επιμόρφωσης σχετικά με τη διερεύνηση τροφιμογενών επιδημικών εκρήξεων και τη διαχείρισή τους, καθώς και την υγιεινή στην πρωτογενή παραγωγή για τους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ (μέσω του προγράμματος της ΕΕ «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα» και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)).
-Ανάπτυξη ειδικών κανόνων σχετικά με τους σπόρους προς σπορά και την παραγωγή φύτρων.
-Βελτίωση του συντονισμού των δραστηριοτήτων επικοινωνίας σε καταστάσεις κρίσης.

Πρώην πρόεδρος των McDonald’s ανοίγει “αειφόρο” εστιατόριο


Στροφή 180 μοιρών έκανε στις επαγγελματικές του επιλογές ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής αλυσίδας ταχυφαγείων “McDonald’s”, Μάικ Ρόμπερτς.
Ίδρυσε λοιπόν το εστιατόριο Lyfe Kitchen το οποίο προσφέρει γρήγορο μεν, αλλά υγιεινό δε φαγητό.
Το LYFE Kitchen που σημαίνει “Love Your Food Everyday” (Αγάπησε το φαγητό σου κάθε μέρα) θα προσφέρει γεύματα που δεν θα περιέχουν “βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λευκή ζάχαρη, λευκό αλεύρι, σιρόπια υψηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ακόρεστα λιπαρά ή πρoσθετικά γεύσης”.
Στόχος του Ρόμπερτς είναι να ανοίξει 500 έως 1000 καταστήματα στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας στο wired.com, ο Ρόμπερτς δήλωσε: “Φανταστείτε δεκάδες εκατομμύρια γκουρμέ γεύματα από τοπικά προϊόντα, παραγμένα με βάση τις αρχές της αειφορίας”.
Το Lyfe Kitchen δεν θα περιοριστεί σε χορτοφαγικά γεύματα αλλά θα στραφεί και στους καταναλωτές εκείνους που προτιμούν λίγο κρέας στη διατροφή τους, περιλαμβάνοντας στο μενού κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και μοσχαρίσια μπιφτέκια από ζώα που εκτράφηκαν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρόμπερτς είναι ο άνθρωπος που έβαλε κάποιες χορτοφαγικές πινελιές στο κατά τ’ άλλα “βαρύ”, κρεατοφαγικό μενού των McDonald’s, με προϊόντα όπως το Apple Diper.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ένας έξυπνος σύμβουλος για τον γεωργό





















Σε μια εποχή που τα υδάτινα αποθέματα βρίσκονται στο «κόκκινο», όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως είναι ανάγκη να υπάρξει εξοικονόμηση στις ποσότητες νερού που καταναλώνονται στη γεωργία. Στη χώρα μας, άλλωστε, στην αγροτική παραγωγή καταλήγει το 85% των κυβικών μέτρων που αντλούνται ετησίως από πηγές, λίμνες και ποτάμια. Ακόμη χειρότερα, εκεί όπου για την άρδευση χρησιμοποιούνται γεωτρήσεις, η υπεράντληση έχει ήδη προκαλέσει επικίνδυνη υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα.
Η λύση που προτείνουν Ελληνες, Κύπριοι, Τούρκοι και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εξορθολογίσει τη χρήση του νερού για άρδευση.
Η πλατφόρμα αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενόρασις», στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ινστιτούτο Κύπρου και οι εταιρείες Draxis Περιβαλλοντική και Q-PLAN North Greece. Οταν ολοκληρωθεί, το σύστημα θα λειτουργεί σαν ένας «έξυπνος» σύμβουλος για τον γεωργό, δίνοντάς του οδηγίες σε καθημερινή βάση αν οι καλλιέργειές του χρειάζονται ή όχι πότισμα.
«Στόχος της πλατφόρμας είναι να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή σοδειά με τη λιγότερη δυνατή άρδευση», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Γρηγόριος Χατζηκώστας από την Draxis, που είναι συντονιστής του προγράμματος. Ετσι, στις περιπτώσεις όπου οι αγρότες καταναλώνουν περισσότερο νερό απ’ όσο πραγματικά χρειάζονται, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η εξοικονόμηση θα φτάσει έως και το 20%. «Η λύση αυτή θα είναι πάντως χρήσιμη και σε περιοχές όπου το διαθέσιμο νερό είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένο, δίνοντας τη δυνατότητα στον γεωργό να το αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά, για να αυξήσει την παραγωγή του», προσθέτει.
Για να είναι αξιόπιστες οι οδηγίες, η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία από δεδομένα, όπως μετεωρολογικές προγνώσεις, τις ανάγκες της συγκεκριμένης καλλιέργειας σε νερό και την εδαφολογική σύσταση του χωραφιού. Επίσης, θα λαμβάνει υπόψη τον καιρό των προηγούμενων ημερών, τη θερμοκρασία και την υγρασία στο χωράφι, αλλά και το πότε αυτό ποτίστηκε για τελευταία φορά.
Από όλα αυτά τα στοιχεία, θα μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια κατά πόσο πρέπει να ποτιστεί η καλλιέργεια. «Στην απλούστερη περίπτωση, και για γεωργούς που έχουν ελάχιστη εξοικείωση με την τεχνολογία, θα φτάνει καθημερινά ένα sms στο κινητό τους που θα τους ενημερώνει αν χρειάζεται να ποτίσουν», σημειώνει ο κ. Χατζηκώστας. Οσοι αγρότες έχουν υπολογιστή και σύνδεση στο Ιντερνετ θα μπορούν να συνδέονται στον λογαριασμό τους και να βλέπουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες – για παράδειγμα, τις προβλέψεις για τον καιρό, την υγρασία και τη θερμοκρασία εκείνη τη στιγμή στο χωράφι τους ή το ιστορικό της κατανάλωσής του σε νερό. Οι επιστήμονες θα δημιουργήσουν επίσης μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά Android, από την οποία θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες.
Δύο σημαντικές κατηγορίες από τα δεδομένα –η πρόβλεψη του καιρού και οι ανάγκες της καλλιέργειας σε άρδευση– θα προέρχονται από αντίστοιχα υπολογιστικά μοντέλα που θα «τρέχουν» στην πλατφόρμα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα μοντέλο μετεωρολογικών προγνώσεων το οποίο θα βασίζεται σε δορυφορικές μετρήσεις και προβλέπει τον καιρό με μεγάλη ακρίβεια και σε κλίμακα χωραφιού. Για την εκτίμηση της απαιτούμενης κατανάλωσης νερού, οι επιστήμονες θα αξιοποιήσουν ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το οποίο υπολογίζει την απαραίτητη άρδευση με βάση παραμέτρους όπως οι καιρικές συνθήκες ή το είδος της καλλιέργειας.
Οσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ο βασικός εξοπλισμός θα είναι οι ασύρματοι αισθητήρες που θα εγκαθίστανται στο χωράφι και θα μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία ή τον άνεμο, μεταδίδοντας τα δεδομένα ασύρματα στο σύστημα. «Επειδή οι αισθητήρες ανεβάζουν το κόστος, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να μη χρειάζεται να εγκατασταθούν σε κάθε χωράφι», επισημαίνει ο επιστήμονας από την Draxis.
«Για παράδειγμα, μελετάμε τη δυνατότητα οι ίδιες μετρήσεις να χρησιμοποιούνται για δύο γειτονικές καλλιέργειες, από τη στιγμή που το έδαφος σε αυτές έχει παρόμοια χαρακτηριστικά», συμπληρώνει. Στη χειρότερη περίπτωση, προσθέτει, ο ίδιος ο γεωργός θα μπορεί να παίρνει μετρήσεις στο χωράφι με μια φορητή συσκευή που δεν κοστίζει πάνω από 200 ευρώ, εισάγοντας μετά τις τιμές στην πλατφόρμα. Αν δεν έχει εγκαταστήσει αισθητήρες, τότε πάλι χειροκίνητα θα πρέπει να ενημερώνει το σύστημα κάθε φορά που ποτίζει. Πάντως, αυτά είναι τα μόνα στοιχεία με τα οποία θα πρέπει να ενημερώνεται σε συχνή βάση η πλατφόρμα, αφού τα υπόλοιπα θα εισάγονται είτε την πρώτη φορά που τη χρησιμοποιεί ο γεωργός είτε στην έναρξη κάθε καλλιεργητικής περιόδου.

Θα βελτιώνεται και η ποιότητα της σοδειάς

Εκτός από τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η πιο ορθολογική χρήση νερού μέσω των οδηγιών που θα προσφέρει ο «έξυπνος» βοηθός θα έχει και οφέλη για τον ίδιο τον γεωργό, όπως την αποτελεσματικότερη χρήση λιπασμάτων – είναι γνωστό ότι, με την υπεράρδευση, μία ποσότητα των λιπασμάτων τελικά καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα, πριν προλάβει να απορροφηθεί από τα φυτά. «Επίσης, υπάρχουν καλλιέργειες που, σε ορισμένες φάσεις της ανάπτυξής τους, υποβαθμίζεται η ποιότητά τους αν ποτιστούν παραπάνω από το κανονικό», επισημαίνει ο κ. Χατζηκώστας, «με συνέπεια σε αυτές τις περιπτώσεις η πλατφόρμα να βελτιώνει και την ποιότητα της σοδειάς».
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα θα διατηρεί το ιστορικό με το σύνολο της ποσότητας νερού που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε χωράφι. Ετσι ώστε ο ιδιοκτήτης του, με τη βοήθεια του γεωπόνου, να μπορεί να κρίνει στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου αν το φυτό που επέλεξε να καλλιεργήσει αποτελεί τελικά συμφέρουσα επιλογή ή όχι.
Πάντως, η εφαρμογή τεχνολογιών εξοικονόμησης θα γίνει μονόδρομος όταν εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική οδηγία για τα ύδατα η οποία, με εξαίρεση την Κύπρο, σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. βρίσκεται πίσω χρονικά, συγκριτικά με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. «Η οδηγία προβλέπει αυξημένες χρεώσεις για το νερό άρδευσης, που θα καθιστούν έως και οικονομικά ασύμφορη τη γεωργία, αν δεν υπάρξουν κάποιες τεχνικές οι οποίες θα βοηθήσουν τον Ελληνα αγρότη να καταναλώνει μικρότερες ποσότητες κατά το πότισμα», σημειώνει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Draxis.
Πέρα από την οδηγία, οι κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπουν σειρά περιβαλλοντικών παραμέτρων που θα πρέπει να πληροί ο γεωργός για να πάρει επιδότηση, ανάμεσά τους και η ορθολογική άρδευση. «Οταν θα ξεκινήσει να ελέγχεται κανονικά η κατανάλωση τότε, για να μπορεί ένας γεωργός να συνεχίσει να παίρνει επιδότηση, θα χρειάζεται να μετριέται το νερό που κατανάλωσε», τονίζει ο κ. Χατζηκώστας, «ένα στοιχείο που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει στην πλατφόρμα».

Δοκιμές

Οι δοκιμές του συστήματος θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014 σε τρία χωράφια, στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας, στην περιοχή της Βοϊβοντίνα στη Σερβία και στην Πολωνία. «Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τρεις περιοχές που να αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τις κλιματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι γεωργοί, ενώ, για να είναι τα αποτελέσματα πιο ρεαλιστικά, η πλατφόρμα θα δοκιμαστεί για δύο καλλιεργητικές περιόδους», λέει ο κ. Χατζηκώστας.
Ανάλογα συστήματα με αυτό που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του «Ενόρασις» χρησιμοποιούνται ήδη στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, και μάλιστα κάνουν θραύση, καθώς εξοικονομούν μεγάλες ποσότητες νερού και μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα. «Αυτό που προσπαθούμε εμείς να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που να ταιριάζει περισσότερο στις ιδιαιτερότητες της ευρωπαϊκής γεωργίας, και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι κλήροι στην Ευρώπη είναι κατά κανόνα μικροί και οι ιδιοκτήτες τους δύσκολα θα επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για κάποια νέα τεχνολογία», προσθέτει. Ετσι, ένας βασικός στόχος είναι η πλατφόρμα να έχει πολύ μικρότερο κόστος από τις υπάρχουσες λύσεις.
Ακόμη κι έτσι, πάντως, οι πρώτοι πελάτες της πλατφόρμας δεν προβλέπεται να είναι μεμονωμένοι αγρότες, αλλά γεωργικοί συνεταιρισμοί και οργανισμοί διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων. Με τους τελευταίους να χρησιμοποιούν το σύστημα κυρίως για να κοστολογούν το νερό που καταναλώνεται, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τα ύδατα.

Δήμος Παλλήνης | Λαϊκή αγορά on line χωρίς μεσάζοντες

Λαϊκή αγορά on line χωρίς μεσάζοντες οργανώνει ο Δήμος Παλλήνης πρωτοπορώντας γι άλλη μια φορά στον τομέα αυτό. Άλλωστε ο δήμος Παλλήνης ήταν ο πρώτος δήμος της Αττικής που μοίρασε προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στους κατοίκους του.
Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των συμφερότερων προσφορών των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους μέσα από την ιστοσελίδα marketpallinis.gr
Ως εκ τούτου ο Δήμος Παλλήνης προχωράει στην διοργάνωση διανομής των παρακάτω αγροτικών προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες»: Αλεύρι ,Ελαιόλαδο, φακές ,κουκιά, Ρεβίθια, Φασόλια, Ρύζι, Μέλι, Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Φέτα, Πατάτες.
Μπορείτε να υποβάλλετε αιτήσεις παραγγελίας ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.marketpallinis.gr από το διάστημα 20/8 έως και 5/9.
Όσοι δεν έχουν πρόσβασή στο internet μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους στο Δημαρχείο Παλλήνης (Ιθάκης 12, Γέρακας) στη γραμματεία Αντιδημάρχων.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ

undefined
Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, είπε ο επίτροπος ενέργειας Gunther Oettinger, μετά τη συμφωνία των κρατών μελών για την οδηγία ενεργειακής απόδοσης. Μιλώντας μετά...
τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο, που σηματοδότησε επίσημα την συμφωνία για την οδηγία ενεργειακής απόδοσης, ο επίτροπος ενέργειας προειδοποίησε τα κράτη μέλη ότι δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουν πέρα με τα νέα υποχρεωτικά μέτρα. «Είναι μια δεσμευτική νομοθεσία και τα κράτη-μέλη μας πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με τις προτεραιότητές τους, και προτεραιότητά τους είναι να επενδύσουν σε υπάρχοντα κτίρια, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Oettinger.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση, η μόνη υποχρέωση των κρατών-μελών σχετικά με τα κτίρια είναι η ανακαίνιση του 3% όλων των κεντρικών κυβερνητικών κτιρίων με συνολικό χρησιμοποιήσιμο εμβαδόν άνω των 250 τετραγωνικών. Σε ορισμένες χώρες, αυτό περιορίζει το εύρος εφαρμογής της οδηγίας σε λίγα μόνο κτίρια - στη Γερμανία για παράδειγμα μετράει περίπου 37 στο σύνολο.

Greenpeace: έτσι θα είναι πια τα καλοκαίρια μας;


Εξαιρετικά ασυνήθιστο για το μήνα Αύγουστο είναι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Συχνά ακούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο».
Ωστόσο, με την ταυτόχρονη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινόμενων όπως οι φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες, τα χιόνια στην Αφρική, αλλά και το χειρότερο καύσωνα στην ιστορία των ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι βιώνουμε ήδη τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.
Όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και ο κορυφαίος κλιματολόγος της NASA James Hansen με την έρευνα που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν, οι καύσωνες είναι πολύ πιο συχνοί πλέον σε σχέση με τα μέσα του 20ου αιώνα. Το πόρισμα της μελέτης είναι ξεκάθαρο: Οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν τώρα και ευθύνονται για τα τόσο πολύ θερμά καλοκαίρια μας, με όλες τις καταστροφικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Για την Ελλάδα που το όμορφο καλοκαίρι της ενθουσιάζει εμάς, αλλά και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται την εποχή αυτή, η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα να επεκταθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να περνάμε τα καλοκαίρια μας σε «σημείο βρασμού», φτάνοντας στις επόμενες δεκαετίες έως και τις 67 ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο, πληρώνοντας σήμερα, εν μέσω κρίσης, ως καταναλωτές ρεύματος περισσότερα από 1,5 δις ευρώ το χρόνο για τα ακριβά ορυκτά καύσιμα που προκαλούν αυτούς τους καύσωνες.
Η οποιαδήποτε παράλογη εφαρμογή μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των καθαρών μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης, μπορεί να επισπεύσει τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών όχι μόνο για τα καλοκαίρια μας, αλλά και για την τσέπη μας.
Greenpeace

Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο προσελκύει η χλωρίδα του Πάρνωνα


Ο μεγάλος χλωριδικός πλούτος της Προστατευόμενης Περιοχής του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού προσελκύει βοτανολόγους από Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Διεθνή και Εθνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σκοπός των επισκέψεών τους στην περιοχή είναι η καταγραφή, μελέτη και διατήρηση ειδών και οικοσυστημάτων – ορισμένων μοναδικών – του Πάρνωνα.
Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης Σουηδό βοτανικό επιστήμονα, ομότιμο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Prof. Εmer. Arne Strid , η Πελοπόννησος διαθέτει ποικιλία βιοτόπων.
Την περίοδο 23-25 Ιουλίου 2012 αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα επιστημονική αποστολή συλλογής γενετικού υλικού (σπόροι) από αυτοφυή είδη (Crop Wild Relatives) φυτών Ψυχανθών (Leguminosae), κυρίως Τριφυλλιού (Trifolium spp.), Μηδικής (Medicago spp.), Ανθυλλίς (Anthylis spp.), Ονοβρυχίς (Onobrychis spp.), Hippocrepis spp. κ.ά. και Αγρωστωδών (Graminae), κυρίως Αγριόσταρο (Aegilops spp.), Λόλιου (Lolium spp.), Σίκαλης (Secale spp.), Φλέως (Phleum spp.) κ.ά.
Η αποστολή ήταν τριμερής και αποτελούνταν από τους (α) Παρθενόπη Ράλλη, εκπροσωπώντας την Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, (β) Zane Webber και Nicholas Ellison, εκπροσωπώντας το Margot Forde Forage Germplasm Centre του AgResearch της Νέας Ζηλανδίας, και (γ) Josephine Piggin (Αυστραλία), Mohamed Fawzi (Αίγυπτος), Ali Shehadeh (Συρία), εκπροσωπώντας το International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) με έδρα το Χαλέπι της Συρίας.
Η αποστολή αναπτύχθηκε κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και συντονίστηκε από τους δασολόγους κ.κ. Μιχαήλ Βραχνάκη (ΤΕΙ Λάρισας) και Γεώργιο Φωτιάδη (ΤΕΙ Καβάλας).
Το γενετικό υλικό που συλλέχτηκε από τον Πάρνωνα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα βελτίωσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών σιτηρών και ψυχανθών της Ελλάδας, αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η φύλαξή του.
Στις 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε περιοχές της Ν. Κυνουρίας από την ερευνήτρια Abigail Moore του Γερμανικού Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg με σκοπό τη μελέτη της γεωγραφικής κατανομής και φυλογένεσης ειδών του γένους Minuartia. Η έρευνα έγινε και με την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου και για όλο τον Αύγουστο, οι ερευνητές Chris Triantafillou και Logan Cundiff του Prescott College, Arizona USA, πραγματοποιούν επισκέψεις πεδίου στηνΠροστατευόμενη Περιοχή για την μελέτη της οικολογικής διαδοχής της βλάστησης καθώς ανακάμπτει έπειτα από πυρκαγιές σε δασικά οικοσυστήματα της Προστατευόμενης Περιοχής.
Στις προαναφερόμενες έρευνες, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης βοήθησε τους ερευνητές τόσο με τη χορήγηση χαρτών και πληροφοριών για τις υπό μελέτη περιοχές, όσο και βοηθώντας στις εργασίες πεδίου λόγω της άριστης γνώσης της Προστατευόμενης Περιοχής.
Τέλος, η ερευνήτρια κ. Δοντά Ευαγγελία της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσει την έρευνα της διδακτορικής της διατριβής «Διαχρονική αντίδραση, πλαστικότητα και γενετικό δυναμικό προσαρμογής πληθυσμών ελληνικής ελάτης σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες», σε οικοσυστήματα ελάτης του Όρους Πάρνωνα. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί και με έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγροτόπου Μουστού

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού


16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού (1)

Δεν υπάρχει κουζίνα στον… κόσμο, στην οποία το λεμόνι να μην αποτελεί βασικό συστατικό, το οικείο σε όλους μας κίτρινο εσπεριδοειδές, που είναι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη. Ποια είναι όμως η επίδραση της κατανάλωσης λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό;
Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.
Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ συστήνεται και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό:
1. Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.
2. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.
3. Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι: είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συγκεκριμένο όργανο, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμόνι που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι τρομερό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.
4. Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα.
5. Το σκορβούτο γιατρεύεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι στον ασθενή, διαλυμένου σε νερό, κάθε δύο ή τέσσερις ώρες. Ακόμα και σήμερα, το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού ημερησίως. Στο παρελθόν, τα λεμόνια αντικαθίσταντο με limes, εξ ου και το προσωνύμιο των Άγγλων ως «limeys».
6. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.

16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού (3)

7. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.
8. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.
9. Στην Ινδία, η Ayurveda αξιολογεί το λεμόνι τόσο ως φρούτο, όσο και για τις ιδιότητές του. Είναι ξινό, ζεστό, βοηθά στη γαστρική φωτιά, είναι καλό για την ενίσχυση της όρασης, πικάντικο και στυπτικό.
10. Διαλύει τους εντερικούς σκώληκες.
11. Όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο και δυσκολία στην αναπνοή (όπως στην ορειβασία) τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν ιδιαιτέρως. Ο πρώτος άνδρας που έφτασε ποτέ στην κορυφή του Έβερεστ, ο Edmund Hillary, σημείωνε πάντα ότι η επιτυχία του οφειλόταν και στα λεμόνια.
12. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.
13. Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.
14. Τα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση, όπως της διαβητικής ρετινοπάθειας, φαίνεται πως βοηθούνται σημαντικά από το στοιχείο ρουτίνη, που βρίσκεται στα λεμόνια.

16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού (2)

15. Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
16. Σύμφωνα με τη θεωρία του Reams Biological Ionization (RBTI), το λεμόνι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό (ιόν με αρνητική φόρτιση). Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα, είναι που τελικά δίνει όλη την κυτταρική ενέργεια.