Αναβάθμιση πλατειών με βιοκλιματικά κριτήρια
Το πρόβλημα της θερμικής νησίδας, της απορρόφησης δηλαδή της θερμότητας από την άσφαλτο και της εκπομπής της κατά τις νυχτερινές ώρες, στοχεύει να καταπολεμήσει το πρόγραμμα βιοκλιματικών παρεμβάσεων που εκπονείται από το υπ. Περιβάλλοντος και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Η αναβάθμιση με βιοκλιματικά κριτήρια αφορά κυρίως πάρκα και πλατείες πέντε συνολικά δήμων της Αττικής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνει ακόμη και δρόμους. Στόχος είναι τα έργα να δώσουν ανάσα σε επιβαρυμένες περιοχές τροποποιώντας το μικροκλίμα τους όσο αυτό είναι δυνατό.
Το πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων» προβλέπει αύξηση του πρασίνου, χρήση «ψυχρών» υλικών, φωτοβολταϊκά συστήματα που θα παράσχουν αυτονομία και καινοτόμες μεθόδους κλιματισμού των ανοιχτών χώρων, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία κατά έως και 2 βαθμούς Κελσίου και να περιοριστεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Συμμετοχή στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν δεκάδες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ το 30% της χρηματοδότησης προορίζεται για δήμους της Αθήνας. Το πρόγραμμα θα στοιχίσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, βιοκλιματικές παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στους δήμους Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Μεταμόρφωσης, Αμαρουσίου και Βριλησίων.
Οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον Δήμο Αθηναίων αφορούν την πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα κοντά στη λεωφόρο Λένορμαν. Στην περιοχή προβλέπεται η εγκατάσταση πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης του ζεστού αέρα, ο οποίος με τη βοήθεια ειδικών σωληνώσεων θα ψύχεται στο έδαφος και θα επιστρέφει στη συνέχεια μέσω άλλων σωλήνων που θα βρίσκονται κάτω από τα παγκάκια. Εκτός από το πρωτότυπο αυτό σύστημα κλιματισμού, προβλέπεται η τοποθέτηση στεγάστρων στα παγκάκια τα οποία θα καλύπτουν αναρριχώμενα φυτά. Η αυτονομία του πάρκου θα εξασφαλιστεί από φωτοβολταϊκό σύστημα που θα παρέχει ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο προβλέπεται να φυτευτούν φυλλοβόλα δέντρα και πεύκα. Παράλληλα θα κατασκευαστεί μια παιδική χαρά, η οποία θα βρίσκεται κάτω από στέγαστρο καλυμμένο από φυτά. Εξετάζεται επίσης, σε δεύτερο χρόνο, η δημιουργία φωτοβολταϊκών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία του πάρκου. Τα αναρριχώμενα φυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο και αυτής της πλατείας, ενώ προγραμματίζονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η διαπλάτυνση πεζοδρομίων και η αντικατάσταση των πλακών τους με ψυχρούς κυβόλιθους για τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
Η παρέμβαση στον Δήμο Μεταμόρφωσης περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρού άλσους στην οδό Σωκράτους, ενώ οι συνολικές παρεμβάσεις θα ξεπερνούν το 1,5 χλμ. Η συνοικία Καναπίτσας θα είναι η αφετηρία για την «ενοποίηση» αρκετών χώρων πρασίνου που βρίσκονται σήμερα αναξιοποίητοι στον δήμο, με στόχο να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ποδηλατόδρομος που θα διέρχεται από το κέντρο του Αμαρουσίου και θα συνδέει το Πολύδροσο, τον Παράδεισο και την περιοχή του Αγίου Θωμά περιλαμβάνεται στην πρόταση του εν λόγω δήμου. Κατά μήκος της διαδρομής θα δημιουργηθούν παρτέρια με φυτά.
«Ορθοπεταλιές» σχεδιάζονται και για τον Δήμο Βριλησίων, καθώς αναμένεται να συμπληρωθεί το υφιστάμενο δίκτυο ώστε να ξεπεράσει σε μήκος τα 7 χλμ. συνολικά και να φτάνει μέχρι τον σταθμό του Προαστιακού «Πεντέλης» και τον σταθμό μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου