Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ντομάτες με λίπασμα διοξείδιο του άνθρακα

 
Κόκκινες, νόστιμες, ζουμερές με λίπασμα διοξείδιο του άνθρακα: αυτές είναι οι βιώσιμες ντομάτες της Houweling’s Tomatoes που παράγονται με τη συμβολή ενός συστήματος της General Electric.
Η καλλιέργεια καλύπτεται ενεργειακά από δύο υπερτροφοδοτούμενες μηχανές φυσικού αερίου Jenbacher J624 της General Electric, οι οποίες θερμαίνουν ένα θερμοκήπιο έκτασης 500 στρεμμάτων στο Καμαρίλο της Καλιφόρνια.
Το σύστημα συλλέγει και επαναχρησιμοποιεί τα αέρια που εκπέμπουν οι μηχανές, χρησιμοποιώντας ειδικούς καταλύτες απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα και των νιτρικών οξέων, προτού διοχετεύσει διοξείδιο του άνθρακα στο θερμοκήπιο για τη λίπανση των καλλιεργειών.
Συνοπτικά, οι μηχανές φυσικού αερίου παράγουν 8,7 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του θερμοκηπίου και ακόμα 10,6 Μεγαβάτ θερμικής ενέργειας για τη θέρμανσή του και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών καλλιέργειας και ωρίμανσης της ντομάτας.
Παρότι το φυσικό αέριο δεν είναι το πιο “πράσινο” καύσιμο, παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ το εν λόγω σύστημα εκμεταλλεύεται τις ίδιες τις εκπομπές αερίων του.
Ο ιδιοκτήτης, Casey Houweling, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νερό που παράγεται από τους υδρατμούς της καύσης στις λειτουργίες της μονάδας, με σκοπό την εξοικονόμηση 36.000 λίτρων νερού ημερησίως.
Η Houweling’s Tomatoes καλλιεργεί μη μεταλλαγμένες ντομάτες και άσπορα αγγούρια σε υδροπονικές καλλιέργειες σε μονάδες στο Καμαρίλο και στο Δέλτα, της Βρετανικής Κολομβίας. Η εταιρεία προσπαθεί να εφαρμόσει μεθόδους αειφόρου παραγωγής μέσω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, της διατήρησης υδάτινων πόρων και της ανακύκλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου