Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Εναλλακτικός τουρισμός: παρατήρηση πουλιών και οικονομικές ευκαιρίες


 

Τα μεταναστευτικά πτηνά ακολουθούν κάποιες από τις πιο περιπετειώδεις διαδρομές στο ζωικό βασίλειο, διανύοντας συχνά χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Αυτό σημαίνει ότι η παρατήρηση πουλιών μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο του οικοτουρισμού.
Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι μεγάλοι tour operators οι οποίοι προωθούν τον βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο εναλλακτικό τουρισμό.
Στην πρόσφατη έκθεσή του για την πράσινη οικονομία το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι τα χρήματα που ξοδεύονται στις οικοτουριστικές περιοχές έχουν εξαπλασιαστεί.
Μάλιστα έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής υποστηρίζει ότι τα ετήσια έσοδα από τους παρατηρητές πουλιών και άλλων ειδών άγριας ζωής φτάνουν τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Βασιλική Κοινωνία για την Προστασία των Πτηνών στη Σκωτία, κάθε χρόνο οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί Μάλ για να δουν από κοντά τους αετούς με τη λευκή ουρά δαπανούν 8 με 12 εκατομμύρια δολάρια.
«Η παρατήρηση πουλιών διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική βιομηχανία και δημιουργεί άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη για πολλές περιοχές, ακόμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζει η Elizabeth Maruma, Γραμματέας της Σύμβασης για τη Διατήρηση Μεταναστευτικών Ειδών Άγριων Ζώων.
Παράλληλα επισημαίνει ότι η παρατήρηση της άγριας ζωής προσελκύει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, γι’ αυτό και οι ευκαιρίες να συμμετάσχει κανείς σε αυτή τη δραστηριότητα είναι και θα έπρεπε να είναι καθοριστικός παράγοντας για την τουριστικού προορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου