Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Eco-Innovation: πρόσκληση για «πράσινα» έργα €35 εκ. από ΥΠΕΣ

 

Η νέα προκήρυξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Eco-innovation για την οικολογική καινοτομία με προϋπολογισμό 38 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποσκοπεί στην εφαρμογή της «οικολογικής καινοτομίας» σε ιδέες, προϊόντα και διαδικασίες της αγοράς και της βιομηχανίας.

—Γενικός στόχος του Προγράμματος
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Eco-innovation εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία 2007-2013 (CIP) και ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο είναι περίπου 200.000.000 ευρώ.
Η «οικολογική καινοτομία» αποτελεί για την ΕΕ ένα εργαλείο-κλειδί για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας με την ορθότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτεί, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 50%, την εισαγωγή «πράσινων» καινοτομιών στην αγορά.

Οι προτάσεις υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς, επιδεικνύουν προστιθέμενη αξία για την ΕΕ και αφορούν ένα από τα παρακάτω πεδία: Ανακύκλωση Υλικών, Βιώσιμα Οικοδομικά Υλικά, Τρόφιμα και Ποτά, Νερό, Πράσινη Επιχειρηματικότητα.
Καινοτόμα προϊόντα, διεργασίες και υπηρεσίες που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την πρόληψη της ρύπανσης και την επίτευξη μιας πιο αποδοτικής και υπεύθυνης χρήσης των φυσικών πόρων προωθούνται μέσω μιας σειράς εργαλείων, όπως:

* Η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων.
* Η ενίσχυση πιλοτικών σχεδίων πρώτης εμπορικής αξιοποίησης.
* Η προώθηση δικτύων οικολογικής καινοτομίας με τη συμμετοχή εθνικών και περιφερειακών αρχών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

—Ειδικά θέματα της πρόσκλησης
Η νέα προκήρυξη καλύπτει τις εξής θεματικές περιοχές:
* Ανακύκλωση Υλικών,
* Δομικά προϊόντα και υλικά,
* Τρόφιμα & Ποτά,
* Νερό
* Πράσινες Επιχειρήσεις και έξυπνες αγορές

—Επιλεξιμότητα
Δημόσιοι ή/και ιδιωτικοί φορείς, παράγοντες και οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ανωτέρω πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν νομική υπόσταση και να έχουν την έδρα τους σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φυσικά πρόσωπα δεν δύνανται να υποβάλουν υποψηφιότητα στην παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

—Προϋπολογισμός και χρονική διάρκεια έργων
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο της ανωτέρω πρόσκλησης του Eco-innovation ανέρχεται σε 34.830.000 ευρώ. Το ποσοστό οικονομικής στήριξης της Ένωσης μπορεί να ανέλθει έως και στο 50% των επιλέξιμων δαπανών για έργα των οποίων η χρονική διάρκεια δεν μπορεί να ξεπερνά τους 36 μήνες.

—Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων φορέων υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2012 στις 17:00 τοπική ώρα Βρυξελλών.

—Περισσότερες πληροφορίες
Το κείμενο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης, διατίθενται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Enterprise Europe Network-Hellas
Βασ. Κωνσταντίνου 48
Τ.Κ.11635, Αθήνα
Υπόψιν κας Α. Καραχάλιου (τηλ.: 210 7273921, e-mail: akarah@ekt.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου