Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα της ντομάτας – Έρχονται βελτιωμένες ποικιλίες


 

Το γονιδίωμα της ντομάτας αποκωδικοποίησε ερευνητική ομάδα 300 γενετιστών από 14 χώρες, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για γευστικότερες και ανθεκτικότερες ποικιλίες το πολύ μέσα σε πέντε χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα της καλλιεργούμενης ποικιλίας ντομάτας «Heinz 1706» (που χρησιμοποιείται στην κέτσαπ) καθώς και μίας άγριας ντομάτας.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νέες γενετικές πληροφορίες από την ανάγνωση του γονιδιώματος θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη για εντομοκτόνα καθώς και να διευκολύνουν τις συμβατικές τεχνικές διασταύρωσης και αναπαραγωγής νέων ειδών ντομάτας.
Εκτός αυτού, εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν μετά την ανακάλυψη στη βιομηχανία τροφίμων, με ετήσιο τζίρο που φτάνει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, θα είναι πολύ μεγάλες.
«Τώρα που έχουμε το γονιδίωμα είναι δυνατό να στοχεύσουμε στα γονίδια που ελέγχουν τη γεύση χωριστά από εκείνα που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής της ντομάτας στο ράφι. Οπότε στο κοντινό μέλλον μπορούμε να έχουμε ντομάτες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα, είναι γεμάτες φυτοχημικές ουσίες και πολύ πιο γευστικές», τόνισε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Graham Seymour, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Ο Δρ. Seymour, όπως και άλλοι ερευνητές, συνεργάζεται ήδη με εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις νέες γενετικές πληροφορίες έτσι ώστε τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια να κυκλοφορήσουν στην αγορά βελτιωμένες ποικιλίες ντομάτας.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η αποκωδικοποίηση του DNA της ντομάτας γεννά φόβους για εκτεταμένες βιοτεχνολογικές παρεμβάσεις και νέα σειρά μεταλλαγμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου