Για τα μικρά κομματάκια πλαστικού, τα οποία τρώνε με μεγάλη μανία, τρελαίνονται τα νεαρά ψάρια, σύμφωνα με μια Σουηδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες, με επικεφαλής  τη δρα Οόνα Λόνστεντ συσχέτισαν την προτίμηση αυτή των νεαρών ψαριών στο πλαστικό, με τη λαχτάρα των παιδιών για Φαστ Φουντ.

Βέβαια, υπάρχει μια διαφορά στο αποτέλεσμα αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα, αφού εξαιτίας της βρώσης του πλαστικού, τα ψαράκια πεθαίνουν πρόωρα, πριν να φτάσουν στην αναπαραγωγική τους ηλικία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των ειδικών, παρόμοια με την οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα.

Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών φθάνει τα 300 εκατ. τόνους ετησίως. Μία περυσινή μελέτη εκτιμούσε ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων (σακούλες, πλαστικές συσκευασίες, παιγνίδια, συστατικά μικροσφαιρίδια καλλυντικών και προϊόντων υγιεινής κ.α.) καταλήγουν στις θάλασσες κάθε χρόνο.

Τα πειράματα έδειξαν ότι, παρόλο που αρχικά τα ψαράκια έτρωγαν το σύνηθες ζωοπλαγκτόν, μόλις ανακάλυψαν το πλαστικό, σχεδόν εθίστηκαν σε αυτό.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε δεξαμενές νερού με μικρές πέρκες, τα ψαράκια που καταναλώνουν πλαστικό, γίνονται συνήθως, πιο αργοκίνητα, με λιγότερο ανεπτυγμένη νοημοσύνη και άρα πιο ευάλωτα σε όσους τα κυνηγούν.
Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ