Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών του εμπορίου





Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών.
Ενώ συχνά μας λένε ότι το να καλύπτεσαι με αντηλιακό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το δέρμα μας, ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτό δεν ισχύει.

Παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αντηλιακό κάθε χρόνο αυξάνεται, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος εξακολουθεί να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να οφείλεται στο ότι τα δύο τρίτα από τα αντηλιακά που αναλύονται από το Environmental Working Group (EWG) – συμπεριλαμβανωμένων πολλών δημοφιλών μάρκων αντηλιακών-δεν λειτούργησαν καλά ή περιείχαν δυνητικώς επικίνδυνα συστατικά.
Σε ένα απόσπασμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κλινικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής, αναφέρει ότι:
«Τα αντηλιακά προϊόντα προστατεύουν από το ηλιακό έγκαυμα, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει πως προστατεύουν από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή το μελανώμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη συμπεριφορά των ατόμων που χρησιμοποιούν αντηλιακά, οι οποίοι λόγω της χρήσης αντηλιακού κάθονται περισσότερο χρόνο στον ήλιο, απ’ ότι θα έκαναν κανονικά. Η αναστολή της βιταμίνης D είναι, σε αυτό το στάδιο, απίθανη λόγω ανεπαρκούς χρήσης από τον χρήστη. Η ασφάλεια των αντηλιακών προϊόντων είναι το κύριο μέλημα, ωστόσο οι εταιρίες αντηλιακών έχουν κάνει επίκληση στα συναισθήματα του καταναλωτή και με ανακρίβειες έχουν προωθήσει τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων.»
Γι΄αυτό πρέπει να γίνουμε πολύ πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι βάζουμε στο δέρμα μας-ξεκινώντας με τα αντηλιακά.



Δεν είναι όλα τα αντηλιακά προϊόντα ίδια
Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αντηλιακών προϊόντων- τα χημικά αντηλιακά και τα μεταλλικά αντηλιακά. Και τα δύο λένε πως κάνουν την ίδια δουλειά (δηλαδή μας προστατεύουν από επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου) ωστόσο λειτουργούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Τα χημικά αντηλιακά προκαλούν μια χημική αντίδραση με σκοπό να παρεμποδίσουν τυχόν βλάβη από UVA και UVB ακτίνες του ήλιου. Από την άλλη, τα μεταλλικά αντηλιακά είναι σχεδόν σαν μια φυσική ασπίδα, μπλοκάρει ή αντανακλά τις ακτίνες από το δέρμα.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα μεταλλικά αντηλιακά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου με μορφή νανοσωματιδίων (σε αντίθεση με τη ασφαλέστερη μορφή χωρίς-νάνο) μπορεί να είναι αρκετά μικρά και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, υπάρχουν πολλές περισσότερες ανησυχίες γύρω από συστατικά των αντηλιακών.




Διαπερνά το δέρμα
Έχει υπολογιστεί ότι ερχόμαστε σε επαφή με οτιδήποτε, μεταξύ 700.000 έως 2,1 εκατομμύρια διαφορετικών τοξικών χημικών ουσιών την ημέρα – εκ των οποίων πολλά είναι προϊόντα προσωπικής φροντίδας και φροντίδας του δέρματος.


Μερικά από αυτά προκαλούν σοβαρές ανησυχίες υγείας, συγκεκριμένα, το να βάλεις χημικά στο δέρμα μπορεί να είναι χειρότερο απ’ ότι το να τα φας, επειδή εισέρχονται μέσω του δέρματος στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς κανένα φιλτράρισμα.
Έτσι από τις μυριάδες λοσιόν και κρέμες που χρησιμοποιούμε, τα χημικά αντηλιακά μπορεί να είναι ιδιαίτερως ανησυχητικά «καθώς τα περισσότερα είναι γνωστό ότι διαπερνούν το δέρμα σε κάποιο βαθμό», σύμφωνα με το EWG.

Ένα από τα πιο κοινά συστατικά αντηλιακών, το oxybenzone, έχει εντοπιστεί από το CDC στα όργανα του 97% των Αμερικανών που εξετάστηκαν. Μάλιστα, δύο ευρωπαϊκές μελέτες εντόπισαν χημικές ουσίες αντηλιακών στο μητρικό γάλα-έως 85% των δειγμάτων που εξετάστηκαν– που δηλώνει ότι το έμβρυο και τα νεογνά είναι σε κίνδυνο έκθεσης στις ουσίες αυτές.



Μιμείται και διαταράσσει τις ορμόνες
Με βάση έρευνα, αρκετές από τις πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για προστασία από τον ήλιο – συμπεριλαμβανομένων των oxybenzone, octinoxate και homosalate – εγείρουν υπόνοιες ότι μπορεί να μιμούνται τις ορμόνες και διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα.

Από αυτά τα τρία, το oxybenzone είναι μακράν η πιο μελετημένη ουσία των αντηλιακών χημικών. Στην πραγματικότητα, η EWG απαριθμεί πάνω από 20 μελέτες που θεωρούν το oxybenzone ως διαταρακτή ορμονών, και έχει βρεθεί μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων oxybenzone στο σώμα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ενδομητρίωσης και χαμηλότερου βάρος κατά τη γέννηση των θηλέων.

Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της περιβαλλοντικής τοξικολογίας και Χημείας, αποδεικνύει ότι τα αρσενικά ψάρια που εκτίθονται σε υψηλότερη συγκέντρωση του oxybenzone ανέπτυξαν χαρακτηριστικά όμοια με το θηλυκό ψάρι και παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Και στον άνθρωπο συμβαίνει ακριβώς το ίδιο



Εν τω μεταξύ, η χημική octinoxate έχει συνδεθεί με θυρεοειδή και συμπεριφορικές αλλαγές σε μελέτες σε ζώα, ενώ το homosalate πιστεύεται ότι διαταράσσει τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.



Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και αλλεργίες
Άτομα με ευαίσθητο ή επιρρεπές σε αλλεργίες δέρμα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τύπο των αντηλιακών που χρησιμοποιούν, καθώς πολλά περιέχουν συντηρητικά, αρώματα ή αντηλιακές χημικές ουσίες. Άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό συχνά, όπως άτομα που εργάζονται στην ύπαιθρο ή γυναίκες που χρησιμοποιούν προϊόντα φροντίδας δέρματος που περιέχουν αντηλιακές ουσίες, θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος.

Συμπτώματα ερεθισμού – όπως εξάνθημα, φαγούρα στο δέρμα, φουσκάλες ή οίδημα – δεν εμφανίζονται πάντα άμεσα, και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν.

Ένα από τα συστατικά που πρέπει να προσέξετε ως συντηρητική ουσία, ονομάζεται μεθυλισοθειαζολινόνη, ή ΜΙ, μια ουσία που η Αμερικανική Λέσχη Δερματίτιδας αποκάλεσε ως το «αλλεργιογόνο της χρονιάς» το 2013.



Απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες
Από τα 1.400 + αντηλιακά που έχουν δοκιμαστεί από το EWG, πάνω από 40% αναφέρονται ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.


Αυτό μπορεί να προκύπτει επειδή ορισμένα από αυτά τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν μια μορφή της βιταμίνης Α και των παραγώγων της, όπως ρετινόλη και παλµιτική ρετινόλη, η οποία μπορεί να απελευθερώσει στο δέρμα επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες με το φως του ήλιου, αυξάνοντας έτσι την ταχύτητα με την οποία κακοήθη κύτταρα αναπτύσσονται.
«Τροφή»: Σας έχω πει πάρα πολλές φορές να μην εμπιστεύεστε επ` ουδενί τις συνθετικές βιταμίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και όπως βλέπετε ΟΥΤΕ όταν πρόκειται να τις εφαρμόσετε στο δέρμα σας.



Τα αντηλιακά σπρέι είναι ακόμη πιο επικίνδυνα
Τα αντηλιακά σπρέι μπορεί να παρουσιάσουν έναν ξεχωριστό κίνδυνο, καθώς είναι πολύ πιθανό και να τα εισπνέετε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κινδύνους που δεν παρουσιάζουν οι κρέμες, σύμφωνα με τον Δρ Henry W. Lim, Πρόεδρο του τμήματος Δερματολογίας στο Henry Ford Health System στο Detroit..

Γι ‘ αυτό το FDA είναι στο στάδιο της διερεύνησης των πιθανούς κινδύνων των σπρέι προϊόντων για την υγεία.


Δεν είναι σωστά ρυθμισμένα
Με τόσες πολλές τοξικές χημικές ουσίες, θα περιμένατε ότι το FDA θα πραγματοποιούσε αυστηρές και συνεχόμενες δοκιμές για να ελεγθούν αν τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των αντηλιακών συστατικών. Ωστόσο, ο Dr. Axe ισχυρίζεται ότι τα αντηλιακά προϊόντα δεν έχουν ρυθμιστεί από το 1978 στις ΗΠΑ.



Φυσικές εναλλακτικές λύσεις
Το θέμα των αντηλιακών είναι σίγουρα πολύπλοκο. Η έκθεση του δέρματος σας στον ήλιο είναι μία κατάσταση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Διότι στην τελική, ο καρκίνος του δέρματος είναι από τις πιο διαδεδομένες μορφές όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, και ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται. 


Αλλά εάν βγαίνετε απλά για μερικά λεπτά κάθε φορά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, μπορεί να μην χρειάζεται να το εφαρμόσετε:
Αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 8 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ικανότητά μας να παράγουμε βιταμίνη D… κατά 95%! Αυτό πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους γιατί περίπου 75% από εμάς έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική ουσία και όντως είναι παράξενο, ειδικά εδώ στην Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια να έχουμε τόσοι πολλοί έλλειψη 
οπότε καλά είναι να βγαίνουμε στον ήλιο άφοβα για 20 λεπτά την ημέρα χωρίς αντηλιακό, αλλά ΟΥΤΕ γυαλιά ηλίου και τις υπόλοιπες ώρες ας χρησιμοποιούμε ένα ΦΥΣΙΚΟ αντηλιακό

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι όπου μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας χωρίς τη χρήση δραστικών χημικών ουσιών


Τρόφιμα που προστατεύουν το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω!
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία λέει ότι, επειδή η οξειδωτική βλάβη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, ποικίλα αντιοξειδωτικά μέσω διαφόρων πηγών τροφίμων που μπορείτε να καταναλώσετε μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου.


Αποκτήστε μια σωστή ολοκληρωμένη διατροφή που να περιλαμβάνει τα εξής:
  • Πορτοκαλί τρόφιμα όπως τα καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθες και το πεπόνι, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο (βιταμίνη Α) και μπορούν να μειώσουν το ηλιακό έγκαυμα και τις ρυτίδες.
  • Εσπεριδοειδή – περιέχουν κουερσετίνη και βιταμίνη C.
  • Σπανάκι, λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα οποία είναι υψηλά σε λουτεΐνη.
  • Ντομάτες, καρπούζι και κόκκινες πιπεριές, που περιέχουν λυκοπένιο.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό, τα ψάρια, λιναρόσπορο, καρύδια .
  • Τροφές πλούσιες σε σελήνιο (η οποία βρέθηκε να μειώνει το κίνδυνο του θανάτου από καρκίνο του δέρματος κατά 50%) όπως τα καρύδια Βραζιλίας, τα φουντούκια και το βιολογικό κρέας.
  • Πράσινο τσάι- το οποίο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Μούρα – η υψηλότερη πηγή αντιοξειδωτικών.
  • Ψάρια ή UV μανιτάρια – τα οποία είναι γεμάτα με βιταμίνη D, κάτι που μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος.
  • Ελιές, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι – πλούσιες πηγές της βιταμίνης Ε, συμβάλλουν για την επούλωση του δέρματος.


Έλαια με φυσικό SPF
Πολλά φυσικά συστατικά – μερικά από τα οποία πιθανώς να έχετε ήδη στο σπίτι σας – έχουν ένα ενσωματωμένο δείκτη-προστασίας από τον ήλιο (αν και είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόση προστασία ακριβώς προσφέρουν). Ωστόσο, αν βοηθάνε είναι επιθυμητό το να τα προσθέσετε στα σπιτικά προϊόντα ομορφιάς για να προσδώσετε επιπλέον αντηλιακές ικανότητες:


Έλαιο Κόκκινου σμέουρου – από όλα τα έλαια, το έλαιο κόκκινων σμέουρων πρέπει να παρέχει την υψηλότερη προστασία ευρέος φάσματος UV καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, και ω-λιπαρά οξέα .
Έλαιο Κάνναβης– λένε πως προσφέρει ένα SPF περίπου 6, το λάδι κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα σας ή να καταναλωθεί, ώστε να ενισχύσει τα επίπεδα ωμέγα-3.
Έλαιο Macadamia – επίσης πιστεύεται ότι έχει δείκτη προστασίας SPF 6.
Σουσαμέλαιο – SPF περίπου 4.
Shea Butter – SPF 4.
Jojoba έλαιο – αυτό το λάδι έχει μια μυριάδα χρήσεων για τα μαλλιά και το δέρμα, ενώ παράλληλα προσφέρει SPF 4.
Λάδι καρύδας – με SPF 2, το λάδι καρύδας δεν πρόκειται να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον ήλιο, αλλά είναι μία πρόσθετη προστασία του δέρματος.

Δείτε και μία ιδιαίτερα αποκαλυπτική ομιλία της καθηγήτριας Παθολογίας Dr. Elizabeth Plourde:


Πηγή: www.naturallivingideas.com
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να γίνεται με ρητή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου