Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Διατροφικός κίνδυνος τα τρανς λιπαρά – Κόψτε τα διά παντός






Καιρός να «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!

Τα- πολύ βλαβερά- υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να εξαφανιστούν από την αγορά, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τα επικίνδυνα για την υγεία τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα ανθυγιεινά υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να «εξοριστούν» από την αγορά. 

Ήδη
– στη Νέα Υόρκη,
– στην Καλιφόρνια,
– στην Ελβετία,
– στη Δανία και
– στην Αυστρία
έχουν απομακρυνθεί από τα ράφια και απαγορεύονται.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον να τεθούν περιορισμοί στην κατανάλωση των κακών λιπαρών, τρανς και κορεσμένων» λέει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος .



Τα λιπαρά αυτά περιέχονται σε πολλές μαργαρίνες, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως σε κέικ, μπισκότα, γλυκά, πίτες, σε διάφορα σνακ αλλά και σε τροφές που πωλούνται στα ταχυφαγεία. Παράγονται κατά τη μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών, δηλαδή κατά την υδρογόνωση, η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.

«Τροφή»: Για την υγιεία, ούτε λόγος. Και εδώ που τα λέμε γιατί να ασχοληθεί η βιομηχανία τροφίμων, εφόσον εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε για το τι βάζουμε στο σώμα μας; 
Θυμηθείτε πόσες φορές σας έχω γράψει για την προπαγάνδα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια υπέρ των φυτικών λαδιών και των μαργαρινών εις βάρος του ελαιολάδου και της υγιείας μας εν τέλει! 
και η μεγάλη ειρωνεία είναι πως μας τα έχουν προπαγανδίσει για δήθεν υγιεινά και πως προφυλάσσουν και αποτρέπουν από τα καρδιαγγειακά! 

ΈΛΕΟΣ δηλαδή καθώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο


Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι ακόμη και η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης αυτών των λιπαρών- ως ποσοστό των συνολικών καθημερινών θερμίδων θα απέτρεπε 11.000 εμφράγματα και θα έσωζε 7.000 ζωές ετησίως στην Αγγλία. Αναγωγή με βάση τα στοιχεία του εξωτερικού δείχνει ότι στην Ελλάδα ένας αντίστοιχος περιορισμός θα απέτρεπε περίπου 2.420 εμφράγματα και 1.540 θανάτους. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών στις αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται στο 2%-4% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Στη Νέα Υόρκη μεμονωμένες προσπάθειες περιορισμού τους είχαν αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά όταν απαγορεύτηκαν το 2007 το ποσοστό των εστιατορίων της πόλης που τα χρησιμοποιούσαν μειώθηκε από 50% σε λιγότερο από 2%. Και αυτό διότι ορισμένα τρανς λιπαρά εμφανίζονται φυσικά και δεν μπορούν να αποβληθούν συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από αναλύσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του κ. Καφάτου σε άγριο κατσίκι και σε κατσίκι της αγοράς προέκυψε ότι το πρώτο είχε μόνο 4% λιπαρά και το δεύτερο 25%! «Η διαφορά όμως δεν ήταν μόνο στην ποσότητα του λίπους των δύο κρεάτων αλλά και στην ποιότητά του. Το κατσίκι της αγοράς είχε τρανς λιπαρά» αναφέρει ο καθηγητής.

«Τροφή»: Η βιομηχανοποίηση, λοιπόν, είναι η τεράστια διαφορά (μαζί με την ποσότητα που καταναλώνουμε) που έχει κάνει το κρέας ανθυγιεινό πια και όχι αυτό καθ` αυτό το κρέας. Για να μην πιάσουμε τις ελεεινές και απάνθρωπες συνθήκες μεγαλώματος των ζώων. Ειδικά στην Ελλάδα, που όλοι λίγο πολύ είμαστε από κάποιο μέρος της περιφέρειας ή έχουμε κάποιον γνωστό, δεν επιτρέπεται να ψωνίζουμε βιομηχανοποιημένα κρέατα


Όπως σημειώνουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Μέιρ Στάμπφερ και οεπίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ντάριους Μοζαφάριαν, η αφαίρεση των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία τροφίμων είναι μια από τις απλούστερες στρατηγικές για γρήγορες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία. Οπως λένε, μια απαγόρευση θα έσωζε ζωές, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τιμή, στις πωλήσεις και στη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Ηδη βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως τα Μarks and Spencer και τα Waitrose, «εξοστράκισαν» σταδιακά τα συγκεκριμένα λίπη, όπως έχουν κάνει και κάποιες εταιρείες παρασκευής τροφίμων.


Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στα κορεσμένα λιπαρά τα οποία περιέχονται στα ζωικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυριά, αυγά, κρέατα κτλ.) και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. «Η υπερκατανάλωση “κακών” λιπαρών- τρανς και κορεσμένων- ευνοεί τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κτλ.»επισημαίνει ο κ. Καφάτος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ταχεία ανάπτυξη των μεγάλων ζώων και των πουλερικών και η κακή ποιότητα των ζωοτροφών έχουν υποβαθμίσει τα τελικά προϊόντα, με συνέπεια τα «κακά» λίπη να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στα ζωικά προϊόντα. 

«Τροφή»: Η μαγική λέξη εδώ είναι η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ!! Επιτέλους είναι δυνατόν να τρώτε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ κρέας; Ήμαρτον πια. Δεν φτάνει η ελεεινή ποιότητά τους, το θέλετε και κάθε μέρα. Είναι νόμος της Φύσης, ότι υπερκαταναλώνεται δημιουργεί προβλήματα ακόμη και το ίδιο το νερό!!!



Αυτή τη στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιούν αναλύσεις σε 40 μαργαρίνες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. «Οπως φαίνεται, ορισμένες εταιρείες έχουν ελαττώσει τα τρανς λιπαρά, άλλες πάλι όχι» λέει ο καθηγητής. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα σε λίγο καιρό.



«Όμως το κακό δεν είναι μόνο τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά αλλά και ο τρόπος ζωής μας» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ι. Ζαμπετάκης. Είναι ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής που επιβαρύνει την υγεία μας.



«Στην Ελλάδα έχουμε πολλά και, ακόμη φθηνά, φρούτα και λαχανικά, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή και καλό καιρό για περίπατο και άσκηση. Αυτά είναι “δώρα” και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Και το κράτος πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Πρέπει να γίνει πιο επιθετικό απέναντι στη βιομηχανία των τροφίμων. Ακόμη οφείλει να εντάξει στο σχολείο μαθήματα σωστής διατροφής και άσκησης»υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπετάκης. Και καταλήγει: «Κακή διατροφή σημαίνει περισσότερους ασθενείς και μεγάλο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». 

«Τροφή»: Μην περιμένετε τίποτα και από κανέναν,  ΠΆΡΤΕ ΤΗΝ ΤΎΧΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΣΑΣ!! Εσείς χρειάζεται να κάνετε κάτι για να διατηρήσετε την υγιεία σας  ξεκινώντας από τα παιδιά σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου