Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ελπίδες ανάκαμψης του πληθυσμού ψαριών μέσα σε μόλις μία δεκαετία


Shutterstock
Περισσότερα ψάρια στον ωκεανό σημαίνει βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων για τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι εξαρτώνται από τα θαλασσινά ως κύρια πηγή πρωτεΐνης, αναφέρει η έρευνα.

Οι πληθυσμοί των ψαριών του πλανήτη βρίσκονται σε ύφεση εδώ και δεκαετίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τόνο, του οποίου τα αποθέματα σημείωσαν πτώση 74% μεταξύ 1970 και 2010. Ωστόσο τα παγκόσμια αποθέματα αλιείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα ιχθυοτροφεία, μπορούν να ανακάμψουν μέσα σε μόλις μία δεκαετία, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Ουάσιγκτον και Σάντα Μπάρμπαρα ανακάλυψαν ότι οι βελτιωμένες αλιευτικές πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια αλιεία σε ανάκαμψη έως και 77% μέσα σε μόλις δέκα χρόνια. Μάλιστα μέχρι το 2050, οι πληθυσμοί αυτοί μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν, προσφέροντας μία αύξηση 204% στα κέρδη για τους αλιείς.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ένα άλλο σημαντικό, παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που να μπορεί να λυθεί τόσο γρήγορα», δήλωσε η Αμάντα Λίλαντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε αμερικανικά μέσα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 4.700 ιχθυοτροφεία και αλιευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 78% των παγκόσμιων αλιευμάτων. Η μελέτη έδειξε ότι βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση ορίων αλιευμάτων με γνώμονα επιστημονικά κριτήρια, μπορούν να δημιουργήσουν ετήσιες αυξήσεις στα θαλασσινά είδη κατά πάνω από 16 εκατομμύρια τόνους, με κέρδη 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι οι κυβερνήσεις να δίνουν δικαιώματα στους αλιείς για ένα ορισμένο ποσοστό σε ένα συγκεκριμένο τύπο αλιείας, γεγονός που θα τους επιτρέπει να διαχειρίζονται πιο εύκολα το σύνολο των αλιευμάτων και να μειώσουν τον φρενήρη ανταγωνισμό για όσο το δυνατόν περισσότερα ψάρια στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Περισσότερα ψάρια στον ωκεανό σημαίνει βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων για τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι εξαρτώνται από τα θαλασσινά ως κύρια πηγή πρωτεΐνης, αναφέρει η έρευνα.

Χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ήδη προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις και άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη των αποθεμάτων αλιείας, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, κατέληξε η Λίλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου