Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ποια βότανα κάνουν καλό στο έντερο & ποια καταπραΰνουν το πεπτικό




Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες φυσικές τροφές, κάποια βότανα που από τα πανάρχαια χρόνια τα χρησιμοποιούσαν για να ανακουφιστούν από τις διάφορες παθήσεις του εντέρου; Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα από αυτά τα βότανα που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του. Μην ξεχνάτε πάντως σε καμία περίπτωση πως οτιδήποτε πρόκειται να δοκιμάσετε πρέπει πάντα και απαραίτητα να ενημερώσετε τον γιατρό σας, γιατί συχνά ένα βότανο που κάνει καλό σε μια πάθηση, μπορεί να επιδεινώσει μια άλλη. Ας δούμε λοιπόν τα βότανα που κάνουν καλό στα έντερα και την κοιλιά μας.


Το Ψύλλιο: Πρόκειται για ένα φυτό που προστατεύει ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα επειδή οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Είναι ιδανικό για τη δυσκοιλιότητα. Με πολύ νερό, διεγείρεται το έντερο και ανακουφίζει όσους έχουν πρόβλημα να ενεργηθούν.



Ο Λιναρόσπορος: Βοηθάει στον καθαρισμό του εντέρου, αλλά θα πρέπει να πίνεται με προσοχή, αφού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλα διαστήματα εάν έχετε θυρεοειδή, ενώ άτομα με εγκολπώματα και φλεγμονώδεις κολίτιδες θα πρέπει να τον αποφύγουν.



Ο Ιβίσκος: Χρησιμοποιείται συχνά στις δίαιτες. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ είναι ιδανικός για όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.



Ο Δυόσμος: Ναι ο δυόσμος με την υπέροχη μυρωδιά είναι ότι καλύτερο σαν ρόφημα εάν έχετε σπαστική κολίτιδα.



Η Ρολογιά: Από τα αρχαία χρόνια, όταν η ιατρική επιστήμη ήταν στα σπάργανα, την χρησιμοποιούσαν για τους πόνους και τη σπαστικότητα του εντέρου. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.



Το Θυμάρι: Το ιδανικό για δυσεντερίες. Επίσης ανακουφίζει από κολικούς ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση μιας διάρροιας.



Το Δενδρολίβανο και η Αχίλλεα: Δυο βότανα ιδανικά για να ανακουφιστείτε από τα “πετρωμένα” αέρια των εντέρων. Εάν δεν μπορείτε να αποβάλλετε τα αέρια σας, τότε ένα αφέψημα από δενδρολίβανο σε λίγη ώρα θα σας βοηθήσει και θα ανακουφιστείτε.



Ο Κόλιανδρος: Φάγατε και έχετε δυσπεψία; νιώθετε σαν να έχετε καταπιεί πέτρες; Βράστε λίγο κόλιανδρο και πιείτε τον. Θα σας ανακουφίσει.



Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα χιλιάδες βότανα που υπάρχουν στη χώρα μας και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Όμως τα βότανα από μόνα τους δεν είναι ικανά να μας ανακουφίζουν πάντα. Πρέπει και εμείς να προσέχουμε τη διατροφή μας. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, σε φρούτα και γενικά σε διαλυτές φυσικές ίνες που καθαρίζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Πάνω από όλα μην ξεχνάτε ότι το νερό, είναι ο καταλύτης για να λειτουργήσει ολόκληρο το σύστημα και θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια τη μέρα.

«Τροφή»: Τώρα, όσον αφορά το νερό. Ξεχάστε τα 8-10 ποτήρια ή τα 2-3 λίτρα και ότι άλλες συμβουλές έχετε ακούσει πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς άλλη ποσότητα χρειάζεται ένα παιδί, άλλη ένας ενήλικας, άλλη ένας άνθρωπος 50 κιλά, άλλη ένας 120, άλλη ένας που δουλεύει μες τον ήλιο το καλοκαίρι και άλλη τον χειμώνα ή κάποιος που κάνει διαφορετική εργασία. 
Γι` αυτούς και άλλους λόγους ο σωστός τρόπος για να πίνουμε νερό είναι: 1 ποτήρι μετά από ΚΑΘΕ ΦΟΡΆ που πάμε στην τουαλέτα!! ΌΧΙ πήγαμε 5 φορές και θα πιούμε μαζεμένα 5 ποτήρια! Πήγαμε τουαλέτα, αδειάσαμε; Ε, το «ντεπόζιτο» θέλει ξανά γέμισμα, τόσο απλά.



Tα βότανα που καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα
Ορισμένα ροφήματα βοτάνων μπορούν να καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα και να σας ανακουφίσουν από τις καούρες. Για την προετοιμασία του ροφήματος, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο, αφήστε το για 5-6 λεπτά, σουρώστε και πιείτε. Τα βότανα που μπορούν να σας ανακουφίσουν είναι:



Το χαμομήλι: Η δράση του είναι ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδης και αντισπασμωδική. Επίσης, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα οξέα του στομάχου.



Το μελισσόχορτο: Δρα κατευναστικά και ενδείκνυται εάν είστε νευρικοί και τα συμπτώματα σας επιδεινώνονται εξαιτίας του άγχους.



Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισοκαι οι δυο σπόροι ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη



Η πιπερόριζα (Τζίντζερ)Το ρόφημα πιπερόριζας διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες.


Μείγμα βοτάνων: Για ένα πιο δραστικό ρόφημα, σε δυο φλιτζάνια βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι χαμομήλι, ένα κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγους μαραθόσπορους.


«Τροφή»: Υπάρχει μία λύση για όλα μαζί τα παραπάνω θέματα υγιείας και οτιδήποτε μας απασχολεί στο πεπτικό μας σύστημα, αρχής γενομένης από το στόμα, οισοφάγο, στομάχι, έντερο, ακόμη και συκώτι-χολή και πρόκειται για την μία και μοναδική Μαστίχα της Χίου!!!
Εμπιστευτείτε την είτε πρόκειται για στοματίτιδα, περιοδοντίτιδα, αμυγδαλίτιδα, οισοφαγίτιδα, όλες οι στομαχικές διαταραχές, όπως: Καούρες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μετεωρισμός, τυμπανισμός, αέρια, έλκος, ελικοβακτηριδίο του πυλωρού και εντερικές διαταραχές, όπως: Διάφορες κολίτιδες, βελτιώνει την υγιεία των εντέρων και δρα μέχρι και εναντίων των αιμορροΐδων!! Η Μαστίχα Χίου είναι γνωστή και για την αντικαρκινική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου