Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η αντιφλεγμονώδης Διατροφική Πυραμίδα του Δρ Weil




η αντιφλεγμονώδης διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αποτελεί την βασική αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών,συμπεριλαμβανομένων εκείνων οι οποίες γίνονται όλο και πιό συχνές καθώς τα χρόνια περνούν…
η επιλογή και η προετοιμασία των τροφίμων μιάς αντιφλεγμονώδους διατροφής με βάση την επιστήμη, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν και να διατηρήσουν βέλτιστη υγεία σε όλη η διάρκεια της ζωής τους

αυτά μας λέει ο Dr. Weil για τα σπουδαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα τα οποία θα πρέπει να είναι για όλους μας ένα είδος βίβλου
η σημασία τους είναι καθοριστική και
ας θυμηθούμε τη έγραφα τον Αύγουστο του 2010-σαν να μην πέρασε καθόλου ο χρόνος από τότε- για τα αντιφλεγμονώδη βότανα…


και αμέσως το μυαλό μας πάει στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα…
δεν υπάρχουν όμως μόνον φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση,
υπάρχουν ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ…
για άλλη μια φορά η φύση έχει φροντίσει και μας έχει δώσει μία μεγάλη ομάδα βοτάνων η οποία μάχεται με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις φλεγμονές του οργανισμού μας…



όσα όμως αντιφλεγμονώδη βότανα και να πάρουμε,
όσα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να πάρουμε η δράση τους θα είναι πάντα περιορισμένη…
θα καταπολεμούμε προσωρινά το αποτέλεσμα αλλά η βαθύτερη αιτία θα είναι εκεί και θα μας ταλαιπωρεί
αν… 


αν δεν κατανοήσουμε και αν δεν τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες διατροφής…

αν δεν υπάρχει μέσα μας ισορροπία και αρμονία…
αν αφήνουμε ανεξέλεγκτες -χωρίς καν να κάνουμε προσπάθεια να τις διαχειριστούμε-τις καθημερινές καταστάσεις άγχους και στρες

και


θα μου πείτε…
μα που ζεις;
σε άλλο πλανήτη;
δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω μας;
μα ακριβώς επειδή εδώ ζω και βλέπω και αισθάνομαι και καταλαβαίνω


θα πω μια παλιά – αλλά σοφή – παροιμία
«ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται»


λοιπόν η υγεία μας είναι ύψιστο αγαθό…
ας την διαφυλάξουμε…


όταν έχουμε υγεία μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε πολλές δύσκολες καταστάσεις και να διαχειριστούμε με σαφήνεια και νηφαλιότητα και τα πιο περίπλοκα γεγονότα…

κοινότυπες κουβέντες θα μου πείτε…

ναι δεν διαφωνώ…
αλλά αληθινές… 


και τώρα η αντιφλεγμονώδης Διατροφική Πυραμίδα του Δρ Weil
και ας δούμε αναλυτικά ποιά είναι ένα – ένα τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που την απαρτίζουν ξεκινώντας από την κορυφή της


1) γλυκά
ποσότητα:
ποσότητα ελάχιστη
επιλογές:
αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
σορμπέ φρούτων με μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη
μαύρη σοκολάτα με 70% και πάνω περιεκτικότητα σε κακάο και όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη
γιατί:
επειδή και το κακάο και οι ξηροί καρποί έχουν πλήθος αντιοξειδωτικών και λιπαρών

Προσοχή μεγάλη δε σε οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, διότι εκτός από την φανερή υπάρχει και η κρυμμένη



2) κόκκινο κρασί
ποσότητα:
όχι πάνω από ένα με δύο ποτήρια την ημέρα
επιλογές:
οργανικά καλά κρασιά χωρίς χημικά πρόσθετα
γιατί: διότι έχει ευεργετική αντιοξειδωτική δράση



3) συμπληρώματα
ποσότητα:
υψηλής ποιότητας πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία που να περιλαμβάνει τα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και σελήνιο, συνένζυμο Q10 και ω 3
γιατί: τα συμπληρώματα βοηθούν να καλυφθούν τυχόν κενά στη διατροφή μας όταν δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε την καθημερινή ποσότητα των μικροθρεπτικών συστατικών
«Τροφή»: Μεγάλη προσοχή στο είδος συμπληρωμάτων που θα διαλέξετε, διότι όταν είναι συνθετικά
Μπορεί ακόμη και να έχουν και δυσάρεστες συνέπειες



4) τσάι
ποσότητα:
δύο με τέσσερα φλυτζάνια την ημέρα
επιλογές:
γιατί:
το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μειώνουν τις φλεγμονές



5) βότανα και μπαχαρικά
ποσότητα:
απεριόριστες ποσότητες
επιλογές:


γιατί:
μα γιατί είναι τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη



6) πρωτεΐνες
ποσότητα:
μόνο μία με δύο μερίδες την εβδομάδα -μία μερίδα ισοδυναμεί με 30γρ τυρί, ένα αυγό, 90γρ μαγειρεμένα πουλερικά ή κρέας χωρίς πέτσα-
επιλογές: 
υψηλής ποιότητας


γιατί:
σε γενικές γραμμές πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε όσο το δυνατό λιγότερες ζωικές τροφές



7) μανιτάρια
ποσότητα:
μεγάλες ποσότητες
επιλογές:


γιατί:
τα μανιτάρια περιέχουν ενώσεις που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
σημείωση:
δεν τρώμε ωμά τα μανιτάρια




8) οργανικά τρόφιμα σόγιας
ποσότητες:
μία με δύο μερίδες την ημέρα -μία μερίδα είναι ίσο με μισό φλιτζάνι τόφου ,1 φλιτζάνι γάλα σόγιας –
επιλογές:
καρύδια tofu
φασόλια σόγιας
tempeh-το tempeh είναι ένα προϊόν από φασόλια σόγιας τα οποία υπόκεινται σε ελεγχόμενη ζύμωση με την προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων-
γάλα σόγια ή άλλα προιόντα σόγιας
γιατί: οι τροφές από σόγια περιέχουν ισοφλαβόνες που έχουν αντιοξειδωτική δράση με υψηλή προστασία έναντι του καρκίνου
«Τροφή»: Προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις για την σόγια και τα παράγωγά της, ειδικά αν δεν μπορώ να διαπιστώσω αν είναι γενετικά τροποποιημένα




9) ψάρια και θαλασσινά
ποσότητα:
δύο έως έξι μερίδες την εβδομάδα
επιλογές:

  • σολομός-όχι ιχθυοτροφείου
  • η ρέγκα
  • σαρδέλες
  • βακαλάο

γιατί:
μα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λίπη, τα οποία είναι ισχυρά αντι-φλεγμονώδη
σημείωση: εάν είναι δύσκολο να τρώμε ψάρια στις απαιτούμενες ποσότητες είναι απαραίτητο να προσθέτουμε στην διατροφή μας ιχθυέλαιο



10) υγιή λίπη
ποσότητα:
πέντε με επτά μερίδες την ημέρα – μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, 2 καρύδια, 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο, 30γρ του αβοκάντο-
επιλογές:


γιατί:
διότι είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά
και σε ωμέγα-3 λιπαρά
το δε ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση



11) δημητριακά ολικής αλέσεως
ποσότητα:
τρεις με πέντε μερίδες την ημέρα – μία μερίδα είναι ίση με περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά-
επιλογές:


γιατί:
τα δημητριακά ολικής αλέσεως χωνεύονται αργά
μειώνουν το σάκχαρο του αίματος το οποίο δημιουργεί φλεγμονές
Προσοχή! Δεν μιλάμε για αυτά τα δημητριακά, τα οποία όχι μόνο δεν σε προστατεύουν, αλλά αντίθετα σου δημιουργούν φλεγμονές



12) ζυμαρικά al dente
ποσότητα: 
δύο με τρεις μερίδες την εβδομάδα -μια μερίδα είναι ίση με περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά- 
επιλογές:

και ότι ζυμαρικά είναι παρασκευασμένα με ολικής αλέσεως δημητριακά όπως
  • φαγόπυρο
  • κριθάρι
  • σίκαλη

γιατί:
τα ζυμαρικά μαγειρεμένα al dente έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από τα πλήρως μαγειρεμένα ζυμαρικά και οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης υδατανθράκων μας για να βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.



ποσότητα: 
μια με δύο μερίδες την ημέρα -μία μερίδα είναι ίση με μισό φλιτζάνι βρασμένα φασόλια ή φακές ή ρεβύθια- 
επιλογές:

γιατί:
τα όσπρια είναι πλούσια σε





14) λαχανικά
ποσότητα:
τέσσερις με πέντε μερίδες την ημέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα – μια μερίδα είναι ίση με δύο φλιτζάνια χόρτα σαλάτα, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά, ή χυμός-
επιλογές:
ελαφρά μαγειρεμένα σκούρα πράσινα φυλλώδη όπως


γιατί:
τα λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και
καροτενοειδή με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι -φλεγμονώδεις ιδιότητες



15) φρούτα
ποσότητες:
τρεις με τέσσερις μερίδες την ημέρα – μία μερίδα είναι ίση μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρούτα ή ¼ του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα-
επιλογές:


γιατί:
τα φρούτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή τόσο με αντιοξειδωτική όσο και αντιφλεγμονώδη δράση
σημείωση:
τρώμε πάντα οργανικά φρούτα εποχής και όχι κατεψυγμένα
Ούτε εκτός εποχής


επιπλέον:
νερό και νερό με λεμόνι
ποσότητα:
όλη την ημέρα
επιλογές:
πίνουμε καθαρό νερό
ή ροφήματα και ποτά με βάση το καθαρό νερό
όπως
τσάι
πολύ αραιωμένο χυμό φρούτων
ανθρακούχο νερό με λεμόνι καθ ‘όλη της ημέρας
γιατί:
το νερό και το λεμόνι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας

~~~~~~~~~~~~~~~~~

αυτή είναι λοιπόν η περίφημη αντιφλεγμονώδης διατροφική πυραμίδα του Δρ Weil που μας προστατεύει από τις φλεγμονές, αυτό τον ύπουλο εχθρό του οργανισμού μας
και αν δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε επακριβώς αυτή την πυραμίδα τουλάχιστον
ας εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα περισσότερα από τα τρόφιμα που μας παρουσιάζει…
όλοι μπορούμε να είμαστε υγιείς!!! 



μετάφραση: thalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου