Ευρώπη: Φρένο στην κατανάλωση βοδινού και γαλακτοκομικών για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση βόειου
κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αν θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους
για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του
θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών επιστημόνων.
Η γεωργία και η αγροδιατροφική βιομηχανία ευθύνονται για το ένα τέταρτο των
εκπομπών των αερίων αυτών, που είναι επιζήμια για το κλίμα στην ΕΕ, και οι
συντάκτες της σχετικής έκθεσης επισημαίνουν ότι οι τομείς αυτοί θα πρέπει να τις
μειώσουν στο ένα τέταρτο ως το 2050.
«Μια μεγάλη μείωση, της τάξης του 50% ή μεγαλύτερη, της κατανάλωσης κρέατος
βοοειδών είναι μάλλον αναπόφευκτη, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της
ΕΕ», γράφουν οι τέσσερις ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση.
«Δεν θα χρειαστεί να απαρνηθούμε εντελώς το κρέας», διευκρινίζει ο Στέφαν
Βιρσένιους σε ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Chalmers στο Γκέτεμποργκ. «Τα
πουλερικά και οι χοίροι προκαλούν αρκετά χαμηλές εκπομπές αερίων που προκαλούν
το φαινόμενο του θερμοκηπίου», επισημαίνει.
Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος που περιέχει ένα κιλό πρωτεΐνες προκαλεί την
εκπομπή 200 κιλών CO2, έναντι μόνον 10 ως 30 κιλών CO2 που προκαλεί η παραγωγή
του αντίστοιχου σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών κρέας από χοιρινό ή πουλερικό.
Για να περιοριστούν οι εκπομπές που προκαλούνται από την εκτροφή βοοειδών (τα
οποία αντιπροσωπεύουν το 70% των ζώων κτηνοτροφίας σήμερα στην Ευρώπη)
χρειάζεται επίσης να μειωθεί η ζήτηση σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα κιλό
πρωτεϊνών που λαμβάνεται από γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνεται για τις
τετραπλάσιες εκπομπές αερίων απ'ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών που
προέρχεται από τα πουλερικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου