Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Δημιούργησε τη δική σου μικρή μεταποιητική μονάδα – Τελειοποίησε το προϊόν σου!

Δημιούργησε τη δική σου μικρή μεταποιητική μονάδα – Τελειοποίησε το προϊόν σου!
  • Τα τρόφιμα που μπορείς να μεταποιήσεις στη δική σου μονάδα

  • Η διαδικασία

  • Η σήμανση των τροφίμων

  • Τα σημεία διάθεσης των προϊόντων


Τα τρόφιμα

Τα τρόφιμα  παράγονται από τη μεταποίηση, μικρής κλίμακας, αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από τον επαγγελματία αγρότη, στη μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και προορίζονται για άμεση διάθεση στον καταναλωτή.

Μπορεί να είναι:

> Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).

Untitled-1      Untitled-3             Untitled-1                  123             bdf



> Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.

Untitled-1        μαρμελαδα             wesf              ργεγ               jhg


> Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.

Untitled-1σδ             ων           gh         hh


> Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

Untitled-1δγαδ         5643              kjl               igg


> Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

Untitled-1αμυγδαλα        xxzc        egr        Untitled-2



> Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα

Untitled-1bxc       jad        φγ          rhd



> Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι.

Untitled-1weerew         rbs            qw


Πρωταρχικό συστατικό (> 50%) του τελικού προϊόντος πρέπει να είναι το αγροτικό προϊόν που παράγεις στην γεωργική σου εκμετάλλευση.

Η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ των εγκαταστάσεων πρέπει να μη ξεπερνά τα 10 kw.

Οι χώροι για τις υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων να μην ξεπερνούν τα 50.000 m³.



Η διαδικασία

Υποχρεούσε να έχεις κάνει δήλωση ΟΣΔΕ και να είσαι επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ.

Για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής απαιτείται η εγγραφή σου στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ). Για την εγγραφή σου στο ΚΗΜΟ, πρέπει να υποβάλλεις ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.

Το προσωπικό της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής υποχρεούται να διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση

Έχεις τη δυνατότητα να συνεργαστείς με περισσότερους από έναν παραγωγούς.



Σήμανση τροφίμων

Τα τρόφιμα πρέπει να φέρουν την κατάλληλη σήμανση, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς,  τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών καθώς και τις κείμενες Εθνικές και Ενωσιακές διατάξεις για συγκεκριμένα προϊόντα.

Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής πρέπει να φέρουν και τον μοναδικό Αριθμό Εγγραφής του υπεύθυνου της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής στο ΚΗΜΟ.



Σημεία διάθεσης

Μπορείς να διαθέσεις τα παραγόμενα προϊόντα σου χύμα ή προσυσκευασμένα.

Μπορείς να διαθέσεις το παραγόμενο προϊόν σου από την έδρα της μεταποιητικής σας μονάδας, σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις), σε λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου