Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

 Τρώγοντας αβγά ...

Τρώγοντας αβγά ...

Ξέρετε ότι τρώγοντας αβγά, μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας μέχρι τα 80 χρόνια μας, διότι ο κρόκος των αβγών περιέχει σε ικανοποιητικές ποσότητες τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι αντιοξειδωτικά υψηλής απορροφήσιμης μορφής.
Μολονότι - δηλαδή - η συνολική συγκέντρωση των καροτενοειδών σε έναν κρόκο αβγού μπορεί να είναι μέτρια σε σχέση με άλλες πηγές - όπως το σπανάκι - η βιοδιαθεσιμότητα τους είναι πολύ υψηλή.
Τα καροτενοειδή αυτά μειώνουν τον κίνδυνο για τον εκφυλισμό της ωχρής κηλίδας και του καταρράκτη που προκαλείται με την αύξηση της ηλικίας και που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Τα συμπεράσματα των μελετών έδειξαν
1) Ότι τρώγοντας έξι αυγά την εβδομάδα για δώδεκα εβδομάδες αυξήθηκαν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο αίμα καθώς και η οπτική πυκνότητα των χρωστικών της ωχρής κηλίδας. Μια υψηλότερη οπτική πυκνότητα μπορεί να μειώσει το στρες του ηλιακού φωτός στο μάτι- φωτοστρές -
2) Ότι τα αβγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα χωρίς να αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων π.χ στα πολλά τηγανητά αυγά και στις ομελέτες με τυρί κινδυνεύουμε από αύξηση της χοληστερόλης αλλά είναι το προστιθέμενο λίπος από το τηγάνισμα και η προσθήκη τυριού και αλλαντικών τα οποία είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερίνη και όχι τα αβγά τα οποία ποσέ, βραστά ή ομελέτα χωρίς βούτυρο,τυριά και αλλαντικά είναι απολύτως υγιεινά και πρέπει να εντάσσονται σε μιά ισορροπημένη διατροφή
Επίσης τα αβγά περιέχουν βιταμίνη Α η οποία βοηθά τη νυχτερινή όραση.

Πηγή: master-lista.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου