Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Επιδημία παχυσαρκίας στην Ευρώπη – Η Ελλάδα “παχαίνει” παρά την κρίση

Κρίση παχυσαρκίας αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη μέχρι το 2030 με βάση προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θεωρεί ότι σε πολλές χώρες περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες θα βρίσκονται σε βάρος πέραν του φυσιολογικού.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το 89% των ανδρών σε Ιρλανδία και το 77% των ανδρών στην Ελλάδα θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2030, ενώ προβλέπουν παράλληλα ότι μόνο σε πολύ λίγες χώρες ο πληθυσμός δεν θα αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας  έως το 2030 εκτιμάται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων θα διπλασιαστεί στο 40% από 20% που ήταν το 2010.
Με βάση τις προβλέψεις, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή για να μιλήσει κάποιος για επιδημία και καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Αν ο δείκτης μάζας σώματος (body mass index-BMI) είναι πέραν του 25 τότε ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο ενώ αν είναι πέραν του 30 τότε κατατάσσεται στην κατηγορία του παχύσαρκου.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2030 θα είναι παχύσαρκος σε σύγκριση με 26% το 2010. Οι υπέρβαροι άνδρες αναμένεται να είναι τα 3/4 του πληθυσμού και παχύσαρκοι στο 70% του πληθυσμού. Αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρου πληθυσμού καταγράφουν επίσης η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Τσεχία.

Πάντως, στα στοιχεία της έκθεσης του Π.Ο.Υ. περιλαμβάνεται και μία καλή είδηση: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ολλανδία υπάρχει αντίστροφη τάση, με το βάρος των ανθρώπων να ακολουθεί πτωτική πορεία.
Οι επιστήμονες αναμένετο να παρουσιάσουν τις μελέτες τους στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Παχυσαρκίας στην Πράγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου