Ο χρόνος διατήρησης για κάθε τροφίμο στο ψυγείο ή στον καταψύκτη! - Storage Times for the Refrigerator and Freezer
Ένα
από τα πιό χρήσιμα άρθρα για κάθε οικογένεια!
Ψωμιά, κέικ, ζύμες
Ψημένα
ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο
καταψύκτη 2-3 μήνες. Αποθηκεύεται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της
μούχλας.
Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες,
στον καταψύκτη 12 μήνες.
Διατηρήστε το σε αεροστεγές
δοχείο.
Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 3
μήνες.
Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στον
καταψύκτη 6-12 μήνες.
Κέικ: Όχι απαραίτητα εκτός αν
καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στον καταψύκτη 2-4
μήνες.
Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στον
καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες,
στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Γαλακτοκομικά
προϊόντα
Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες,
στον καταψύκτη 12 μήνες.
Καταψύξτε το στη συσκευασία του τυλίγοντας το με
πλαστική σακούλα κατάψυξης.
Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών
λιπαρών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 1-3
μήνες.
Γάλα συμπυκνωμένο με ή χωρίς ζάχαρη ανοιγμένο: Στο
ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γιαούρτι: Στο
ψυγείο 1 μήνα, στον καταψύκτη δε συνιστάται. Το γιαούρτη θα διαχωριστεί αν
καταψυχθεί.
Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4
εβδομάδες, στο, καταψύκτη 6-8 μήνες.
Τυρί φρέσκο (cottage,
ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο, καταψύκτη 1 μήνας.
Η κατάψυξη
αλλάζει την υφή στα μαλακά τυριά.Τυρί φυσικής ωρίμανσης
μεγάλων κομματιών, πακεταρισμένων ή επικαλυμμένων με κερί (cheddar, Swiss,
brick, gouda, mozzarella και άλλα): Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο, καταψύκτη 6-8
μήνες.
Φυσικά και
επεξεργασμένα τυριά μπορούν να καταψυχθούν.
Ξεπαγώστε στο ψυγείο,
για να μειώσετε τις πιθανότητες να θρυμματιστεί.
Χρησιμοποιήστε το
άμεσα.
Αυγά
Αυγά
φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, στο, καταψύκτη δεν
συνιστάται.
Φρέσκοι κρόκοι ή ασπράδια αυγών: Στο ψυγείο 4
ημέρες, στον καταψύκτη 12 μήνες,
Ανακατέψτε καλά τους κρόκους και τα
ασπράδια. Προσθέστε μία μικρή ποσότητας αλατιού, ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού
για να βελτιώσετε τη ποιότητα διατήρησης.
Αυγό βραστό
σφιχτό: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη δεν
συνιστάται.
Φρούτα
Μήλα: Στο
ψυγείο 1-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Βερίκοκα:
Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Αβοκάντο:
Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Μπανάνες:
Στο ψυγείο αποφλοιωμένες 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Ξεφλουδίστε
και βουτήξτε τες σε χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε σε σακούλες
κατάψυξης.
Μούρα, κεράσια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον
καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα:
Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες. Η υφή θα είναι πιο μαλακιά μετά
την κατάψυξη. Βάζετε στο ψυγείο σε γυάλινο ή πλαστικό για να αποφευχθεί η
μεταλλική γεύση.
Εσπεριδοειδή: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες , στον
καταψύκτη 4-6 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την
απώλειας της βιταμίνης C.
Ξεραμένα φρούτα, μαγειρεμένα: Στο
ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες .
Ξεραμένα φρούτα,
αμαγείρευτα: Στο ψυγείο 6 μήνες, στον καταψύκτη 12
μήνες.
Σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και ραβέντι:
Στο ψυγείο 3-5 μέρες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Χυμοί
κονσερβοποιημένοι, εμφιαλωμένοι, συμπυκνωμένοι κατεψυγμένοι: Στο ψυγείο 1
εβδομάδα, στον καταψύκτη 12 μήνες. Μεταφέρεται το χυμό σε γυάλινο δοχείο ή
πλαστικό μετά το άνοιγμα.
Πεπόνια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα,
στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψετε
την απώλειας της βιταμίνης C και για να ελέγξετε το
άρωμα.
Καταψύξτε
όλα τα φρούτα σε αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς
συσκευασίες.
Κρέατα
Παϊδάκια
Αρνιού:
Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-9 μήνες.
Χοιρινού, μοσχαρίσιου: Στο
ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες .
Βοδινός
κιμάς, κρέας για κατσαρόλα, χοιρινός κιμάς, γαλοπούλα, μοσχάρι,
αρνί: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 3-4 μήνες.
Ψητά
Βοδινό κρέας:
Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Αρνί: Στο
ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-9 μήνες.
Μοσχαρίσιο ή χοιρινό
κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-8
μήνες.
Λουκάνικα
από χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2
μήνες.
Μπριζόλες βοδιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον
καταψύκτη 6-12 μήνες.
Ποικιλία κρεάτων (γλώσσα, συκώτι,
μυαλά, καρδιά, νεφρά): Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 3-4
μήνες.
Μαγειρεμένο
κρέας
Κονσερβοποιημένο κρέας, το οποίο άνοιξε: Στο ψυγείο 2-3
ημέρες, στον καταψύκτη δε συνιστάται.
Μαγειρεμένο κρέας και πιάτα με κρέας:
Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 2-3 μήνες.
Σάλτσα και ζωμός από κρέας:
Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 2-3 μήνες.
Επεξεργασμένα και
συντηρημένα
Μπέικον: Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1
μήνας
Φρανκφούρτης: Στο ψυγείο 7 ημέρες μετά το άνοιγμα της αεροστεγής
συσκευασίας. Τα κλειστά πακέτα μπορούν να κρατηθούν 2 εβδομάδες ή σύμφωνα με την
ημερομηνία της συσκευασίας. Στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Καπνιστά λουκάνικα: Στο
ψυγείο 7 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Ξηρά και ημίξηρα λουκάνικα: Στο
ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Τα νωπά κρέατα
μπορούν να αφεθούν στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ για την αποθήκευση σε ψυγείο
ή για πολύ σύντομη αποθήκευση στο καταψύκτη.
Για κατεψυγμένα
προϊόντα πέραν των δύο εβδομάδων, περιτυλίξτε ξανά με αδιαπέραστη από υγρασία
και ατμούς συσκευασία ή με σακούλες
κατάψυξης.
Πουλερικά Νωπά
Κοτόπουλο και
γαλοπούλα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 12
μήνες.
Κοτόπουλο, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 9
μήνες.
Πάπιες και χήνες, ολόκληρες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6
μήνες.
Εντόσθια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 3-4
μήνες.
Γαλοπούλα, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6
μήνες.
Μαγειρεμένα
Κονσέρβα πουλερικών,
ανοιγμένη: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη δεν συνιστάται.
Μαγειρεμένα
πιάτα πουλερικών: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Κοτόπουλο
πανέ: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4 μήνες.
Κομμάτια, που
καλύπτονται με το ζωμό: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6 μήνες.
Όχι σε
ζωμό: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνας.
Λαχανικά
Σπαράγγια: Στο ψυγείο
2-3 ημέρες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Φασόλια, πράσινα, σέλινο: Στο ψυγείο 1
εβδομάδα 8-12 μήνες.
Παντζάρια, λάχανο, καρότα, γογγύλια: Στο ψυγείο 1-2
εβδομάδες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών: Στο
ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα, στον
καταψύκτη 8-12 μήνες.
Καλαμπόκι, με φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον
καταψύκτη 8-12 μήνες.
Καλαμπόκι χωρίς φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον
καταψύκτη δε συνιστάται.
Αγγούρια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
Μαρούλια, και
άλλες πράσινες σαλάτες: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δε συνιστάται.
Αποθηκεύστε σε σακούλα.
Μανιτάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες,
στον καταψύκτη 8-12 μήνες. Μη τα πλένετε πριν την αποθήκευση στην
κατάψυξη
Μπάμιες: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12
μήνες.
Κρεμμύδια φρέσκα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη δε
συνιστάται.
Κρεμμύδια ξερά: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στον καταψύκτη 3-6
μήνες.
Μπιζέλια, φασόλια lima, χωρίς λοβό: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον
καταψύκτη 8-12 μήνες.
Πιπεριές: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12
μήνες.
Ραπάνια: 2 εβδομάδες, στον καταψύκτη δεν συνιστάται.
Ντομάτες
κονσέρβα, ανοιγμένες: Στο ψυγείο 1-4 ημέρες.
Ντομάτες φρέσκες, ώριμες: Στο
ψυγείο 5-6 ημέρες, στον καταψύκτη 8-12
μήνες.
Ζεματίστε
τα φρέσκα λαχανικά και καταψύξτε με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς
συσκευασία.
Άγρια θηράματα και
ψαρικά:
Κουνέλι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη
6-12 μήνες.
Ελάφι: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Άγρια
πάπια, φασιανός, χήνα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6
μήνες.
Θαλασσινά
Κονσερβοποιημένα ψάρια,
θαλασσινά, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 1 ημέρα, στον καταψύκτη δε
συνιστάται.
Μύδια, στρείδια (χωρίς κέλυφος) χτένια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες,
στον καταψύκτη 3-4 μήνες. Φυλάσσονται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Μην τα
χρησιμοποιήσετε εάν το υγρό είναι
αφρισμένο.
Μαγειρεμένα
ψάρια:
Στο
ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνας.
Καβούρι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες,
στον καταψύκτη 2 μήνες.
Λιπαρά φιλέτα, κέφαλος, πέρκα των ωκεανών, πέρκα
θαλάσσια, θαλάσσια πέστροφα, ριγωτές πέρκες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον
καταψύκτη 2-3 μήνες.
Άπαχα φιλέτα, μπακαλιάρος, πλευρονήκτης, γάδος: Στο
ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα:
Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 6-9 μήνες.
Αστακός, με κέλυφος ή χωρίς:
Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Σολομός μπριζόλες: Στο
ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 2 μήνες.
Γαρίδες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες,
στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Καπνιστά ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο
καταψύκτη 4-5 εβδομάδες
Ο
παραπάνω πίνακας δίνει μικρά αλλά ασφαλή χρονικά περιθώρια, που θα σας βοηθήσουν
να διατηρήσετε τα καταψυγμένα τρόφιμα χωρίς να χαλάσουν ή να γίνουν επικίνδυνα
για κατανάλωση. Τα χρονικά όρια για τις κατεψυγμένες τροφές είναι για να
διατηρήσουν την γεύση και την υφή τους.
Ελέγξτε
το ψυγείο, να είναι ρυθμισμένο στους 2-5 C και ο καταψύκτης στους -18 C και
κάτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου