Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

«Χρυσά» συμβόλαια για την καλλιέργεια δενδρολίβανου

«Χρυσά» συμβόλαια για την καλλιέργεια δενδρολίβανου
Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

«Χρυσοφόρα» συμβόλαια για την καλλιέργεια δενδρολίβανου με σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου στην Ελλάδα, υπόσχεται η σλοβένικη εταιρεία Vitiva.

Σε εκδήλωση της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε αναλυτικά στην καλλιέργεια του δενδρολίβανου και στις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει μία τέτοια γεωργική εκμετάλλευση για να κλείσει συμβόλαιο συνεργασίας 5-7 ετών με τους Σλοβένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση μιας καλλιέργειας μπορεί να φτάσει και τα 1.800 ευρώ ανά στρέμμα όταν είναι βιολογική, ενώ η συμβατική καλλιέργεια δενδρολίβανου αποδίδει 500-700 ευρώ ανά στρέμμα, με μια μέση παραγωγή 250-350 κιλών.

Το δενδρολίβανο μπορεί να συγκομισθεί όταν είναι σε πλήρη άνθιση, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει σε 2-3 χέρια μέσα στο καλοκαίρι. Τον πρώτο χρόνο η παραγωγή είναι μικρή και γι’ αυτό δεν γίνεται συλλογή. Τον δεύτερο χρόνο παράγεται σχεδόν η μισή από την πλήρη απόδοση, ενώ από το τρίτο έτος φθάνει σε πλήρη παραγωγή. Η οικονομική ζωή μιας φυτείας δενδρολίβανου διαρκεί 12-18 χρόνια. Η μέση απόδοση σε χλωρό βάρος είναι 1.500-2.000 κιλά. Η σχέση ξηρού προς χλωρό είναι 35%, ενώ οι βλαστοί αποτελούν το 47,5% και τα φύλλα το 52,5% της φυτικής μάζας.

Γενικά η παραγωγή σε ξηρά φύλλα ανέρχεται σε 260-350 κιλά το στρέμμα.

Η συλλογή γίνεται με χορτοκοπτικές μηχανές. Στη συνέχεια οι χλωροί βλαστοί μεταφέρονται σε υπόστεγα για να αποξηρανθούν και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα τους ή σε ειδικά ξηραντήρια. Τα ξηρά φύλλα απομακρύνονται από τους βλαστούς, με τα χέρια. Το ξηρό προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρές και δροσερές αποθήκες. Το αιθέριο έλαιο παράγεται όπως τα άλλα αρωματικά φυτά.

Τί ζητά η Vitiva

Το βασικό προϊόν που ενδιαφέρει την Vitiva στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, είναι τα φύλλα δενδρολίβανου από καλλιέργειες. Η σωστή ποικιλία δεντρολίβανου πρέπει να προ-επιλεγεί, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις-υποχρεώσεις:
-         Συνεχής προμήθεια
-         Παροχή μακροχρόνιων συμβολαίων για όλη τη διάρκεια ζωής του αγρού
-         Επιλεγμένα είδη με υψηλή περιεκτικότητα καρνοσικού οξέος στα φύλλα
-         Υψηλότερες τιμές για επιλεγμένα είδη

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εκτιμάται ότι χρειάζονται 2.500 με 6.000 φυτά ανά στρέμμα. Η πυκνότητα και ο τύπος φύτευσης οδηγεί και σε διαφορετικές αποδόσεις. Οι προμηθευτές της Vitiva επιτυγχάνουν να έχουν αποδόσεις μεταξύ 400 και 800 κιλών αποξηραμένων φύλλων ανά στρέμμα.

Η εταιρεία προτείνει να «πάρετε μερικά δείγματα δενδρολίβανου από διάφορα μέρη, ξηράνετέ τα σε φούρνο στο σπίτι – επισημάνετέ τα (από την περιοχή που τα έχετε πάρει) και στείλτε σε εμάς μικρά δείγματα για να ελέγξουμε το ποσοστό καρνοσικού οξέος –με σκοπό να επιλεγεί η σωστή ποικιλία– αυτό είναι ένα πολύ βασικό αρχικό βήμα».

Το εκχύλισμα
Το εκχύλισμα δενδρολίβανου παραλαμβάνεται από το φυτό Rosmarinus officinalis L. Περιέχει διάφορα συστατικά, που έχουν αποδειχθεί ότι φέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το έλαιο δενδρολίβανου είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή αιθέρια έλαια, ενώ γίνεται όλο και σημαντικότερο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα οφέλη του για την υγεία έχουν γίνει κατανοητά, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών, την τόνωση της ψυχικής δραστηριότητας, την ανακούφιση σε αναπνευστικά προβλήματα και τη μείωση του πόνου. Εκχυλίσματα δενδρολίβανου έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η γεύση και να παρεμποδιστεί η οξειδωτική υποβάθμιση σε τρόφιμα, λίπη και έλαια.

Ποια είναι και τι προτείνει η VITIVA

Η Vitiva εδρεύει στη Σλοβενία και παρέχει φυσικά προϊόντα σε εκατοντάδες πελάτες σε 37 χώρες. Βασικός κορμός της δραστηριότητάς της είναι η παραγωγή εκχυλισμάτων από φυτικές πηγές. Επίσης, διαθέτει κέντρο καινοτομίας προς όφελος των πελατών της.

Διαδικασία καλλιέργειας
- Στάγδην άρδευση
- Συγκομιδή
- Ξήρανση
- Διαχωρισμός ξένων σωμάτων (διάκριση καθαρών φύλλων, από μούχλα και άλλες προσμείξεις)
- Συσκευασία (20 kg σάκοι)
- Μεταφορά στην έδρα της Vitiva (γεμάτο φορτηγό/κοντέινερ)

Προδιαγραφές ποιότητας
- Καθαρά ξηρά φύλλα δεντρολίβανου χωρίς προσμείξεις
- Καρνοσικό οξύ: min 8% (HPLC)
- Υγρασία: max 7%
- Βαρέα μέταλλα (π.χ. Pb): max 10 ppm
- Μυκοτοξίνες: ολικές αφλατοξίνες 4 ppb, ωχρατοξίνη Α 5 ppb
- Το υλικό δεν πρέπει να έχει επεξεργαστεί με οξείδιο του αιθυλενίου

Αγροί δενδρολίβανου
Για τη Vitiva το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων μπορεί να είναι συμβατικής καλλιέργειας και το 20% πιστοποιημένα βιολογικής καλλιέργειας. Παρέχει συμβόλαιο διάρκειας 5-7 έτη για αποκλειστική διάθεση και αγορά του συνόλου της ποσότητας που θα καλλιεργήσουν και θα επεξεργαστούν οι συνεργαζόμενοι αγρότες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.vitiva.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου