Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Αναγνώριση Ομάδων οπωροκηπευτικών με λιγότερη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής

Με τα ίδια μέλη και μικρότερο κύκλο εργασιών οι Ομάδες Παραγωγών

Κοντονής Γιώργος|
Ελαστικότερα θα είναι τα κριτήρια αναγνώρισης Οµάδων Παραγωγών στον τοµέα των οπωροκηπευτικών από το 2015 κυρίως ως προς την ελάχιστη αξία εµπορεύσιµης παραγωγής η οποία µειώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση των επιχειρησιακών προγραµµάτων Ο.Π που ενσωµατώνει τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2013 και αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πλέον κάθε µέλος έχει υποχρέωση να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις ΟΠ από πρόωρες αποχωρήσεις.

Πλέον κάθε µέλος έχει υποχρέωση να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις ΟΠ από πρόωρες αποχωρήσεις.

Στην εφαρµοστική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ωστόσο παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει παραγωγοί όλης της χώρας κατά καιρούς, για ακόµα µία χρονιά φαίνεται πως στις περισσότερες περιοχές θα ισχύσει το αυστηρό κριτήριο των 20 και 40 παραγωγών ανά οµάδα. Εντούτοις, πλέον θεσπίζεται η υποχρέωση κάθε µέλος να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις Ο.Π από πρόωρες αποχωρήσεις.


Σύµφωνα µε το Άρθρο 8:

1.1.    Ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ), αναγνωρίζεται κάθε νοµική οντότητα ή σαφώς οριζόµενο µέρος νοµικής οντότητας το οποίο έχει συσταθεί µε πρωτοβουλία των γεωργών κ, οι οποίοι καλλιεργούν ένα ή περισσότερα από τα προϊόντα που απαριθµούνται στο Παράρτηµα Ι, του Καν (ΕΕ) 1308/2013 ή/και προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για µεταποίηση. Ο όρος νοµική οντότητα περιλαµβάνει κάθε νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.∆.) ή σαφώς οριζόµενο µέρος ενός νοµικού προσώπου µε εµπορική ιδιότητα, το οποίο έχει συσταθεί νόµιµα, όπως συνεταιρισµοί και ΑΕΣ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ.


Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υποβολή ως 15 Σεπτέμβρη επενδυτικών δράσεων των ΟΠ
Μέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου καλούνται να υποβάλλουν οι ΟΠ τα επιχειρησιακά τους προγράµµατα, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές από τις προηγούµενες διατάξεις. Το ανώτερο ετήσιο ύψος επένδυσης καθορίζεται στο 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο από την ΟΠ, από 1 Ιανουαρίου µέχρι 31 ∆εκεµβρίου. Πιο αναλυτικά, ισχύουν τα εξής: 

Άρθρο 12
Επιχειρησιακά Προγράµµατα
1. Οι αναγνωρισµένες ΟΠ έχουν τη δυνατότητα υποβολής επιχειρησιακού προγράµµατος διάρκειας τριών έως πέντε ετών σύµφωνα µε το άρθρο 33 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013, το οποίο εφαρµόζεται σε ετήσιες περιόδους από 1η Ιανουαρίου µέχρι 31η ∆εκεµβρίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 67 του Καν. (ΕΕ) 543/2011. Το ανώτερο ετήσιο ύψος επένδυσης καθορίζεται στο 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο από την ΟΠ κατά την περίοδο αναφοράς. Η ετήσια περίοδος αναφοράς καθορίζεται από 1 Ιανουαρίου µέχρι 31 ∆εκεµβρίου δύο έτη πριν το έτος έναρξης της υλοποίησης του προγράµµατος. [...]
4. Τα επιχειρησιακά προγράµµατα συνοδεύονται από:
4.1 Την αίτηση του επιχειρησιακού ταµείου και την απόδειξη της δηµιουργίας του (βεβαίωση τράπεζας για υο λογαριασµό του επιχειρησιακού ταµείου).
4.2 Γραπτή δήλωση της ΟΠ ότι:
α) συµµορφώνεται µε τα προβλεπόµενα στους Καν(ΕΚ) 1308/2013 και Καν.(ΕΕ) 543/2011, 
β) δεν έχει λάβει ή δεν θα λάβει άµεσα ή έµµεσα οποιαδήποτε άλλη ενωσιακή ή εθνική χρηµατοδότηση σχετικά µε δράσεις που ενισχύονται δυνάµει του Καν(ΕΕ) 543/2011, και 
γ) τα αγροτεµάχια των παραγωγών µελών της ΟΠ είναι ταυτοποιηµένα στο ενιαίο σύστηµα ταυτοποίησης
4.3 Απόφαση οργάνου ΟΠ σχετικά µε το επιχειρησιακό πρόγραµµα
4.4 Βεβαίωση ορκωτού λογιστή στην οποία προσδιορίζεται και πιστοποιείται η αξία εµπορευθείσας παραγωγής περιόδου αναφοράς.
4.5 πρακτικό ελέγχου της λειτουργίας της την περίοδο αναφοράς


Άρθρο 13
Υποβολή και Έγκριση Επιχειρησιακών Ταµείων και Προγραµµάτων
1. Οι ΟΠ/ΕΟΠ υποβάλλουν τα επιχειρησιακά προγράµµατα στη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας της Περιφερειακής Ενότητας που έχει έδρα και αποστέλλουν ένα αντίγραφο στην αρµόδια ∆ιεύθυνση ΠΑΠ ∆ενδροκηπευτικής, το αργότερο ως 15 Σεπτεµβρίου του έτους που προηγείται του έτους υλοποίησης του προγράµµατος.
2. Ηµεροµηνία για υποβολή εισηγήσεων και συµπληρωµατικών δικαιολογητικών είναι η 5η Νοεµβρίου.
 
Κόβονται τα θερµοκήπια, ενισχύονται τα επιτραπέζια σταφύλια 
Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι πλέον τα επιχειρησιακά προγράµµατα που αφορούν τα επιτραπέζια σταφύλια, ενώ στερούνται επιδότησης από τη νέα χρονιά ενέργειες αντικατάστασης ή εκσυγχρονισµού θερµοκηπίων, σε περίπτωση που η ΟΠ έχει ενισχυθεί για τις εν λόγω δαπάνες από το ΠΑΑ.
Άρθρο 17, Σχέση µε το πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 
1. ∆εν θεωρούνται επιλέξιµες µέσα από τα επιχειρησιακά προγράµµατα, επενδύσεις οι οποίες ενισχύονται από την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών και περιλαµβάνονται στο ΠΑΑ. Συγκεκριµένα δεν ενισχύονται:
1.1 Επενδύσεις σε νησιά Αιγαίου και Ιονίου, µε κάτω από 3.100 κατοίκους 
1.2 Επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισµού ίσου ή µεγαλύτερου από 500.000 ευρώ κατ’ έτος επιχειρησιακού προγράµµατος που περιλαµβάνονται στο µέτρο 1.2.3 «Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκοµικών προϊόντων», ΟΠ οπωροκηπευτικών, οι οποίες κατατάσσονται στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις ή επενδυτικά µε δικαιούχους αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς επίσης και εταιρείες του Εµπορικού ∆ικαίου οι οποίες έχουν λάβει ειδική γεωργική αναγνώριση ως ΟΠ.
1.3 Η βιολογική µέθοδος και η ολοκληρωµένη διαχείριση των αρωµατικών.
1.4 Οι ενέργειες για εγκατάσταση νέων θερµοκηπίων, αντικατάσταση, εκσυγχρονισµό, µετατροπή υφισταµένων και υλικά αντικατάστασης που αποδεδειγµένα αυξάνουν την ικανότητα παραγωγής κατά 25%.
2.    Προτεραιότητα η διασφάλιση της συµπληρωµατικότητας και η αποφυγή των επικαλύψεων των δράσεων µεταξύ πρώτου και δεύτερου πυλώνα.
3.    Κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση των προγραμμάτων
∆ύο δυνατότητες χρηµατοδότησης έχουν, σύµφωνα µε την τροποποιητική απόφαση, οι ΟΠ, µε ενωσιακή συνδροµή στο 50% των δαπανών που έχουν πραγµατοποιήσει και µε εθνική χρηµατοδότηση έως 80% των εισφορών των µελών τους.

Πιο αναλυτικά, το Άρθρο 16 έχει ως εξής: 
1. Ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή
1.1 Στα ανωτέρω Ε.Π. η ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή ανέρχεται στο 50% των δαπανών που έχουν πραγµατοποιηθεί ή στο 4,1% της αξίας της παραγωγής που διετέθη στο εµπόριο από την ΟΠ ή την ΕΟΠ.
1.2 Το ποσοστό δύναται να αυξάνεται στο 4,6% για τις ΟΠ και στο 4,7% για τις ΕΟΠ.
1.3 Η ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή αυξάνεται στο 100% στην περίπτωση των αποσύρσεων οπωροκηπευτικών από την αγορά που διατέθηκαν µε δωρεάν διανοµή.
1.4 Μετά από σχετική αίτηση της ενδιαφερόµενης ΟΠ/ΕΟΠ κατά την αίτηση έγκρισης ή κατά την αίτηση ενίσχυσης, το ποσοστό 50% της ενωσιακής ενίσχυσης µπορεί να ανέλθει µέχρι και 60% όταν ένα επιχειρησιακό πρόγραµµα ή µέρος επιχειρησιακού προγράµµατος πληροί τουλάχιστον µια από τις προϋποθέσεις του άρθρου 34 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013.[..]
2. Εθνική χρηµατοδοτική συνδροµή 
2.1. Οι ΟΠ δύνανται να επωφεληθούν εθνικής χρηµατοδοτικής ενίσχυσης στις περιφέρειες της Χώρας, στις οποίες ο βαθµός οργάνωσης των παραγωγών είναι ιδιαίτερα χαµηλός (ΟΠ και οµάδες παραγωγών της συγκεκριµένης περιφέρειας έχουν διαθέσει στο εµπόριο λιγότερο από το 20% (άρθρο 91 του Καν. (ΕΕ) 543/2011) της µέσης αξίας της παραγωγής οπωροκηπευτικών κατά τα τρία από τα τέσσερα προηγούµενα έτη), µε την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει σχετικό αίτηµα. Η εθνική αυτή συνδροµή, κατ’ ανώτατο όριο, δύναται να ισούται µε το 80% των χρηµατικών εισφορών των µελών (ή της ΟΠ) στο επιχειρησιακό ταµείο. […]
2.4. Η εθνική χρηµατοδοτική συνδροµή κατανέµεται αναλογικά στα επιχειρησιακά ταµεία στη βάση των αιτήσεων των ΟΠ. Οι σχετικές αιτήσεις των ΟΠ περιλαµβάνουν:
α. Το αιτούµενο ποσό της εθνικής συνδροµής στο επιχειρησιακό ταµείο.
β. Απόδειξη για τις εισφορές των µελών ή της ΟΠ στο επιχειρησιακό ταµείο.
2.5. Οι ΟΠ, οι οποίες επιθυµούν να υποβάλλουν αίτηση για εθνική συνδροµή πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση τροποποίησης του επιχειρησιακού τους προγράµµατος µέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου κάθε έτους.
2.6.    Η καταβολή της συνδροµής στην ΟΠ γίνεται µε τον ίδιο τρόπο που καταβάλλεται η ενίσχυση στα επιχειρησιακά ταµεία για την υλοποίηση του προγράµµατος
2.7.  Μπαίνει στην πρώιμη συγκομιδή και η ντομάτα.
Τη δυνατότητα οι ΟΠ να αποζημιωθούν για την εφαρμογή πρώιμης συγκομιδής και στη ντομάτα, εκτός από τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα – νεκταρίνια και τα μήλα, δίνει η τροποποιητική απόφαση.  Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα φαίνεται να διευκολύνει την ΟΠ, καθώς επιτρέπει την αναγγελία για υλοποίηση μία εκ των δράσεων απόσυρσης ή πρώιμης συγκομιδής, μόλις 48 ώρες πριν, αντί για προθεσμία 2 μηνών, που έδιναν οι προηγούμενες διατάξεις.

Άρθρο 21
1. Το μέτρο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις: α. Απόσυρση από την αγορά, β. Πρώιμη συγκομιδή και γ. Ασφάλιση της παραγωγής.
2. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων, οι ΟΠ μπορούν να δανείζονται με εμπορικούς όρους σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1308/2013. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των δανείων αυτών μπορεί να αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος και επομένως είναι επιλέξιμη δαπάνη για ενωσιακή ενίσχυση στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων. 
3. Η δαπάνη για τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων συμπεριλαμβανομένης και της αποπληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων των δανείων για τη χρηματοδότησή τους, περιορίζεται στο ένα τρίτο των δαπανών του επιχειρησιακού προγράμματος σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1308/2013.
Άρθρο 22, Αποσύρσεις από την αγορά
1. Η στήριξη, που αποτελείται από την ενωσιακή συνδρομή και από την εισφορά της ΟΠ, δεν μπορεί να υπερβαίνει για τις αποσύρσεις από την αγορά, τα ποσά που καθορίζονται στο παράρτημα XI του Καν. (ΕΕ) 543/2011 όσον αφορά τα προϊόντα. 
2. Τα οπωροκηπευτικά τα οποία αποσύρονται δύναται να:
α. Οδηγηθούν για βιολογική αποσύνθεση και λιπασματοποίηση σύμφωνα με την απόφαση 346712/6-10-97 του ΥΠΑΑΤ.
β. Διατεθούν για τη διατροφή των ζώων.
γ. Διατεθούν ως δωρεάν διανομή.
4. Οι ΟΠ/ΕΟΠ κοινοποιούν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας κάθε ενέργεια απόσυρσης 48 ώρες πριν, με γραπτή τηλεπικοινωνία ή ηλεκτρονικό μήνυμα. Δωρεάν διανομή μπορεί να γίνει στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα ιδρύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 34 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013.

Άρθρο 23, Πρώιμη συγκομιδή
1α. Οι ΟΠ ενημερώνουν, τουλάχιστον 48 ώρες πριν, με έγγραφό τους τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τις προθέσεις τους να υλοποιήσουν πρώιμη συγκομιδή, με έγγραφο που περιλαμβάνει: βα) Το ποσό της αποζημίωσης,
ββ) Το προϊόν και η αντίστοιχη επιφάνεια σε στρέμματα,
βγ) Ανάλυση με βάση την προσδοκώμενη κατάσταση στην αγορά, η οποία δικαιολογεί την υλοποίηση της δράσης.[…]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου