Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Υπουργείο Πολιτισμού: Το Ζαγόρι στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO

Προτάθηκε να ενταχθεί ως ένα ελληνικό Πολιτιστικό Τοπίο
Υπουργείο Πολιτισμού: Το Ζαγόρι στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο ΥΠΠΟΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη, των κυριών Ευγενίας Γερούση και Σταυρούλας Φωτοπούλου και άλλων στελεχών του ΥΠΠΟΑ, του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και εκπροσώπων τοπικών φορέων, καθώς και της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κυρίας Σοφίας Στάικου ανακοίνωσε την απόφασή του να οριστικοποιήσει την πρότασή του για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO». Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014. 

Το Ζαγόρι θα αποτελέσει την επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη, για πρώτη φορά, ενός ελληνικού Πολιτιστικού Τοπίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Τα Πολιτιστικά Τοπία επιλέγονται λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών. Το Ζαγόρι βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια στον Ενδεικτικό Κατάλογο Πολιτιστικών Αγαθών του διεθνούς οργανισμού, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση γα την εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το Ζαγόρι συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και την ανθρώπινη παρέμβαση σε απόλυτη αρμονία, τόνισε ο υπουργός πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο ΥΠΠΟΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως κυρίας Λίνας Μενδώνη, των κυριών Ευγενίας Γερούση και Σταυρούλας Φωτοπούλου και άλλων στελεχών του ΥΠΠΟΑ, του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Βασίλη Σπύρου και εκπροσώπων τοπικών φορέων, καθώς και της Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κυρίας Σοφίας Στάικου.Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς «θα είναι χορηγός, αλλά θα σταθεί και αρωγός για τη στοιχειοθέτηση της μελέτης και θα συνδράμει την επιστημονική της αρτιότητα» είπε ο κ. Τασούλας.

Και συνέχισε: «Η ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO συνεπάγεται για έναν τόπο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση. Επιπλέον, δίχως να προϋποθέτει άλλες υποχρεώσεις, καθιστά απαραίτητη την εγρήγορση και τη φροντίδα για τη διατήρηση ακριβώς των χαρακτηριστικών που θα έχουν συμβάλει στη διάκριση αυτή. Τέτοια, εξάλλου, μπορεί και πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: η προβολή της ποιότητας. Το Ζαγόρι διαθέτει ποιότητα και την αναδεικνύει». 

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Βρες τη διατροφική σου προσωπικότητα και μάθε πώς θα αδυνατίσεις

Βρες τη διατροφική σου προσωπικότητα και μάθε πώς θα αδυνατίσεις

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τέσσερα προφίλ διατροφής που ευθύνονται για τα περιττά κιλά, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σε ποιο διατροφικό προφίλ ανήκετε;

Παραδοσιακό: Αν το διατροφικό προφίλ σας είναι παραδοσιακό, το φαγητό είναι σημαντικό για εσάς και τα γεύματά σας οργανωμένα. Τείνετε προς την παραδοσιακή μαγειρική, τρώτε τρία γεύματα την ημέρα και το γιορτάζετε με φαγητό και ποτό. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχετε πάντα άφθονο φαγητό στη διάθεσή σας και λίγη άσκηση.

Τα κίνητρά σας είναι η ευχαρίστηση, η ευκολία, οι κοινωνικές προσδοκίες, οι οικογενειακές παραδόσεις και η ταύτιση με το φαγητό που τρώτε. Συχνά μιλάτε για φαγητό, για εστιατόρια και γαστριμαργικές απολαύσεις. Η προοπτική να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες σας φαίνεται δύσκολη εξαιτίας της βολής σας, της ευχαρίστησής σας και των συνηθειών σας και γίνεστε αρνητικοί στην ιδέα τού να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες μόνιμα.

Νέο εκλεκτικό: Αν το διατροφικό προφίλ σας είναι νέο εκλεκτικό, τείνετε να υποκύπτετε στον πειρασμό του φαγητού κυρίως εκτός σπιτιού, σε εστιατόρια, ενώ όταν είστε σπίτι τρώτε γλυκά και σνακς. Πιθανότατα δεν μαγειρεύετε συχνά, αλλά φέρνετε γλυκά και φαγητά απέξω. Η όρεξή σας έχει μεταπτώσεις και σας οδηγεί σε παράξενες συνήθειες. Συχνά έχετε έντονη επιθυμία για φαγητά με πολλές θερμίδες . Τα περιττά κιλά είναι αναπόφευκτα. Τα κίνητρά σας είναι η ευχαρίστηση, η απόλαυση ενός καλού γεύματος σε ένα όμορφο περιβάλλον, οι κοινωνικές επαφές σε σχέση με το φαγητό και το κοινωνικό προφίλ που προκύπτει από τις τεράστιες γνώσεις σας σχετικά με τα εστιατόρια που έχουν τις καλύτερες σπεσιαλιτέ, τοποθεσία κτλ. Η προοπτική να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες σας φαίνεται δύσκολη εξαιτίας της ευχαρίστησής σας και των κοινωνικών λόγων που συνδυάζονται με αυτή.

Ανοργάνωτο: Το διατροφικό σας προφίλ είναι ένα κράμα παραδοσιακού και νέου εκλεκτικού. Τείνετε προς το ένα ή το άλλο ανάλογα με τις συνθήκες και έχετε λίγο έλεγχο για το πότε διαλέγετε το ένα ή το άλλο, με αποτέλεσμα να μην ελέγχετε τις ποσότητες φαγητού και θερμίδων που καταναλώνετε και να μην μπορείτε να κάνετε «κράτει», καθώς δεν ξέρετε πότε θα σας προκύψει ποιο. Τα κίνητρά σας είναι ένα μείγμα των κινήτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω καθώς και στιγμιαίες παρορμήσεις ή ανάγκη να προσαρμοστείτε στις επικρατούσες συνθήκες. Η προοπτική να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες σας φαίνεται δύσκολη εξαιτίας του ανοργάνωτου και απρόβλεπτου των διατροφικών σας συνηθειών.

Δυσλειτουργικό: Εδώ ανήκουν η ανορεξία και η βουλιμία, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία των ψυχικών ασθενειών.

Τα κλειδιά της επιτυχίας στη δίαιτα
-Η αλλαγή της συμπεριφοράς, οι μέθοδοι για χαλάρωση και αποφυγή του άγχους και η βοήθεια της γυμναστικής
Η αλλαγή της συμπεριφοράς σημαίνει ότι βρίσκουμε ποιες συμπεριφορές μας σχετίζονται με το φαγητό και προσπαθούμε να τις αλλάξουμε. Ετσι, αν κάποιος τρώει πολύ λόγω άγχους, μπορεί να διδαχθεί μεθόδους χαλάρωσης και άλλους τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Αν κάποιος άλλος τρώει επειδή βαριέται και δεν έχει τίποτε καλύτερο να κάνει, τότε η λύση έγκειται στο να βρει ενδιαφέροντα, απασχόληση και να γεμίσει τον χρόνο του με κάτι άλλο και όχι με φαγητό. Αλλες φορές, όταν κανείς αρχίζει να αναλύει τη συμπεριφορά του, μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως το ότι συζυγικά προβλήματα, για παράδειγμα, οδηγούν στο φαγητό και στο πάχος. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η επαγγελματική βοήθεια παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μάχη κατά των περιττών κιλών.

-Τα μονοπάτια της επιτυχίας
1. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν μια εύκολη και γρήγορη λύση για να χάσουν περιττά κιλά. Αν και μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει για μικρό χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία μακροπρόθεσμα.
2. Οι περισσότεροι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους που σχετίζονται με την τάση να τρώνε πολύ.
3. Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει τον ρόλο των σκέψεων στο πρόβλημα της δίαιτας.
4. Οι περισσότεροι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον ρόλο του καθημερινού στρες και πώς αυτό οδηγεί σε παραπάνω φαγητό και κιλά.
5. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σε προτιμήσεις για φαγητά είναι απαραίτητες τόσο για να χάσουμε κιλά όσο και για να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος.
6 Απολύτως απαραίτητη είναι η σε τακτά χρονικά διαστήματα μέτριας (ή και μεγαλύτερης) έντασης αεροβική άσκηση.

-Οι «πονηρές» παγίδες

-«Μπορώ να φάω όσο θέλω για τελευταία φορά και θα αρχίσω δίαιτα από αύριο, από βδομάδα κτλ.». Ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί και παραπάνω θερμίδες αποκτώνται και η προσδοκία του «αύριο» μπορεί να διαιωνιστεί και να μετατίθεται διαρκώς για αργότερα και το άτομο εφησυχάζει και δεν κάνει τίποτε.

-«Προσέχω το βάρος μου». Το άτομο πιστεύει ότι έχει πρόβλημα βάρους και είναι συνέχεια σε κατάσταση εγρήγορσης σχετικά με τα κιλά του, αλλά συνήθως όχι με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

-«Δεν μπορώ να κάνω τίποτε με το βάρος μου». Είναι η παγίδα τού δεν υπάρχει ελπίδα και συνήθως κρύβει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες μας ή συγκρούσεις που δεν επιλύθηκαν ποτέ.

-Χάπια ή άλλες ουσίες. Μπορεί να βοηθήσουν αλλά όταν τελειώσουν λανθασμένες ιδέες σχετικά με την απώλεια βάρους, με τις διατροφικές συνήθειες επιστρέφουν (μπορεί και να μην έφυγαν ποτέ) και τα περιττά κιλά επανέρχονται.

-Αποδοχή του πάχους. Το άτομο λέει «τα πάχη μου τα κάλλη μου» αλλά στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν έρευνες, νιώθει πολύ άσχημα για την εξωτερική του εικόνα.

-«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να θέτω στόχους για να χάσω κιλά». Απογοητευμένοι που προσπαθούν να θωρακίσουν τον εαυτό τους από μια ακόμη αποτυχία. Πιθανόν έχουν δοκιμάσει μια δίαιτα ανεπιτυχώς, χωρίς συστηματική προσέγγιση, με μικρούς αλλά επιτευκτούς στόχους.

ΘΕΛΗΣΗ Ποτέ δεν είναι αρκετή

Για να συνεχίσουμε μια δίαιτα χρησιμοποιώντας τη δύναμη της θέλησης είναι σαν να προσπαθούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας για την υπόλοιπη ζωή μας! Η επιτυχία στη δίαιτα δεν είναι μόνο να χάσουμε τα περιττά κιλά αλλά και να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και όχι απλώς μια εξοντωτική δίαιτα που όταν τελειώσει μας φέρνει πίσω στο παλιό βάρος.

Ψυχολογικοί παράγοντες του «συναισθηματικού» βάρους (ή των κιλών που παίρνουμε λόγω ψυχολογικών παραγόντων):
-Συνήθειες στο τραπέζι (π.χ., πρέπει να τελειώσω το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο μου, ακόμη και αν έχω χορτάσει).
-Τα σήματα που παίρνουμε από το περιβάλλον μας (μη στεναχωριέσαι, παιδί μου, θα σου φτιάξω το αγαπημένο σου φαγητό να συνέλθεις).
-Συναισθηματικοί παράγοντες που μας κάνουν να τρώμε περισσότερο (χαρά, στεναχώρια, άγχος).
-Το φαγητό ως μέσον εξισορρόπησης της συναισθηματικής μας κατάστασης.
-Ελλειψη άλλων πηγών ευχαρίστησης στη ζωή.
Γράφουν: η Δρ Λίζα Βάρβογλη, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ταυτότητα για τους προορισμούς οι γεύσεις και τα προϊόντα

Ενισχύουν τον τουρισμό η ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε περιοχής και η σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα
Ταυτότητα για τους προορισμούς οι γεύσεις και τα προϊόντα
Τα χαρακτηριστικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως ο κρόκος της Κοζάνης (φωτογραφία) μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα τουριστικά έσοδα καθώς πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν τις ιδιαιτερότητες της παράδοσης και τις τοπικές κουζίνες



 
Ο τόπος πρέπει να συνδεθεί με τις γεύσεις. Η γαστρονομία εξελίσσεται σε βασική παράμετρο του τουρισμού διαμορφώνοντας το brand κάθε χώρας. Ενισχύει επίσης και τα έσοδα, μια και το 25% των ταξιδιωτικών δαπανών αντιστοιχεί στο ποτό και στο φαγητό, ενώ οι συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες διαθέτουν οικονομική άνεση και αναζητούν τις ιδιαιτερότητες της παράδοσης και τις τοπικές κουζίνες.


Η γαστρονομία

«Η γαστρονομία είναι κάτι πολύ πιο διευρυμένο από τη γαστριμαργική απόλαυση» λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» και μέλος ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Πίττας, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας», στο οποίο καταγράφονται 100 χαρακτηριστικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, «προσπάθησα να προσεγγίσω τα στοιχεία της αλυσίδας "τοπίο - περιβάλλον - αγροτική οικονομία - προϊόντα - γαστρονομία - πολιτισμός - τουρισμός", να τα παρουσιάσω και να τα συνθέσω» εξηγεί. Ολα αυτά ως σύνθεση λειτουργούν και «σαν υλικό για να γίνουν αναπτυξιακό εργαλείο».
Με βάση τις νέες τάσεις είναι προφανές ότι κάθε τόπος για να επιβιώσει στον διεθνή ανταγωνισμό θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, να προβάλει τη δική του μοναδική ταυτότητα, να εστιάσει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Η γαστρονομία αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας της ταυτότητάς του.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην εγχώρια αγορά. «Οι άνθρωποι της αγοράς δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτά αρέσουν περισσότερο στους ξένους. Υπάρχει έλλειμμα πολιτιστικής αυτοπεποίθησης» λέει ο κ. Πίττας. Στην Ελλάδα την τελευταία 25ετία αναδύθηκαν εκατοντάδες παραγωγοί οι οποίοι πάντρεψαν την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και μάρκετινγκ δημιουργώντας πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας. Κατ' επέκταση η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό θα βοηθούσε και τους δύο να αναβαθμίσουν προϊόντα και υπηρεσίες, να διευρύνουν τις οικονομικές τους επιδόσεις και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της νέας εικόνας της χώρας.


Παραδείγματα

Εγχώρια παραδείγματα είναι η φάρμα Agreco του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη - Grecotel, το Sani Gourmet Festival της ΣΑΝΗ, το Sympossio της Aldemar, που προωθεί την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, τα προϊόντα Navarino Icons της Costa Navarino (ΤΕΜΕΣ),το «Ελληνικό Πρωινό» του ΞΕΕ, η καμπάνια για τη γαστρονομία από τον ΣΕΤΕ και πρωτοβουλίες από τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Βορείου Αιγαίου, τις Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου με το Aegean Cuisine, καθώς και το «Ετος Γαστρονομίας» το 2013 από τον Δήμο Σαντορίνης.
Πρόσφατα στον κόσμο της γαστρονομίας μπήκε και η Χαλκιδική φιλοδοξώντας την εμπορική προώθηση των τοπικών προϊόντων της αλλά και τη σύνδεσή τους με τον τουριστικό προορισμό, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Αφορμή είναι η εκδήλωση «Χαλκιδικής Γεύσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αντίστοιχα, το Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισμού και η πρόεδρός του, υφυπουργός Πολιτισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου, διοργανώνουν σήμερα ημερίδα στην Κέρκυρα «Ανάπτυξη στην Πράξη» - Τουρισμός, Γαστρονομία & Τοπικά Προϊόντα, για να φέρει κοντά εκπροσώπους της φιλοξενίας και της γαστρονομίας με παραγωγούς.


ICARIA PURE 

Το μυστικό της καλής ζωής και η διατροφική ωφελιμότητα 

«Πιθανόν το μυστικό της καλής ζωής οφείλεται και στη διατροφή των Ικαριωτών, σίγουρα πάντως όχι σε κάποια συνειδητή αγωνία και προσπάθεια να φτάσουν τα 100 χρόνια» υποστηρίζει, αναφερόμενη στη μακροζωία των κατοίκων, η ιδρύτρια της Icaria Pure κυρία Ερση-Ηλέκτρα Ξενάκη. Το διατροφολόγιό τους βασίζεται σε πρωταρχικές και ωφέλιμες μορφές τροφής που σε άλλα μέρη έχουν ξεχαστεί: άγρια χόρτα, ρίζες, βότανα, βολβοί, μέλι, φρούτα και λαχανικά κατά κύριο λόγο. Αυτή η ιδιαιτερότητα της Ικαρίας είναι πίσω από τα προϊόντα του νεοσύστατου εγχειρήματος που συνδέει το νησί ως προορισμό με τη διατροφική ωφελιμότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο διαθέτοντας προϊόντα μικρών παραγωγών. Η γκάμα περιλαμβάνει μέλι, μαρμελάδες, τσάτνεϊ, τουρσί, αρωματικά βότανα, ενώ σύντομα θα προστεθεί ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι κ.ά.

Η Icaria Pure δημιουργήθηκε το 2014 «από τη διάθεσή μου να αναδείξω την ίδια την Ικαρία, τη μοναδικότητα και ιδιομορφία των τοπικών προϊόντων του νησιού και ταυτόχρονα να προβάλω τον μη βιομηχανοποιημένο τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας των τροφίμων» λέει. Ετσι όλα τα προϊόντα είναι τοπικά, εποχικά, δεν προέρχονται από θερμοκήπια ή άλλες μορφές τεχνητής συνθήκης καλλιέργειας και γι' αυτό είναι περιορισμένης ποσότητας. «Είναι όλα προϊόντα μικρών προσεγμένων παραγωγών, συνεταιρισμών και μελισσοκόμων. Εστιάζουμε στην πρώτη ύλη, που είναι το αποτέλεσμα συλλογής άγριων χόρτων, ριζών κ.τ.λ. ή προέρχεται από φυσικές καλλιέργειες με ως επί το πλείστον ντόπιες ποικιλίες (και όχι από μεταλλαγμένους σπόρους ή υβρίδια)» καταλήγει.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ 

Από τις Βρυξέλλες στους ελληνικούς «Δρόμους του Μεζέ»

«Η γαστρονομία ενισχύει την επιθυμία του ταξιδιώτη να επισκεφθεί έναν προορισμό γιατί αναφέρεται στο συναίσθημα και όχι στη λογική», υποστηρίζει ο ελληνικής καταγωγής βέλγος βουλευτής κ. Xρήστος Δουλκερίδης και υπουργός Οικισμού και Τουρισμού στο ομόσπονδο κρατίδιο των Βρυξελλών την περίοδο 2009-2014. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάστηκε για την αλλαγή της εικόνας των Βρυξελλών, καθώς παρά την αναγνωρισιμότητά της η πόλη υστερούσε σε ταξίδια αναψυχής, αφού στην εικόνα της υπερίσχυαν πιο «βαρετά» στοιχεία, όπως η γραφειοκρατία και διαδικασίες σχετικές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Ετσι «επιστρατεύθηκε» η γαστρονομία με την καμπάνια «Brusselicious» (από το Brussels και Delicious), αξιοποιώντας τις πολλές και καλές εθνικές κουζίνες της πόλης, εξηγεί ο κ. Δουλκερίδης, με στόχο να μπει ο προορισμός στους τουριστικούς οδηγούς city break και να διπλασιάσει σε μια δεκαετία τους επισκέπτες του.


Περιθώρια ανάπτυξης

«Η γαστρονομία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όχι μόνο σε αριθμούς αφίξεων αλλά και για τους παραγωγούς και τους κατοίκους» λέει. Με αφορμή λοιπόν την εμπειρία και την ελληνική καταγωγή του, ο κ. Δουλκερίδης προχωρεί στην υλοποίηση μιας ιδέας η οποία στρέφεται γύρω από τους «Δρόμους του Μεζέ».

Είναι κάτι που «μπορεί να ταυτιστεί με όλες τις περιοχές της Ελλάδας, συνδυάζει την κληρονομιά, την παράδοση και είναι γνωστό διεθνώς» τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι μπορεί να αποκτήσει διάφορες μορφές, όπως ο αγροτουρισμός, η περιήγηση, τα γλυκά του κουταλιού, το κρασί, το τσίπουρο κ.ά.

Ηδη στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με δήμους σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κρήτη και Κυκλάδες, αλλά έχει κάνει επαφές επίσης στην Κύπρο και στον Λίβανο, για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου που θα ενώσει προορισμούς και επιχειρήσεις.

Φυτικά λίπη και έλαια: Με την ακριβή τους ονομασία στις ετικέτες των προϊόντων

Φυτικά λίπη και έλαια: Με την ακριβή τους ονομασία στις ετικέτες των προϊόντωνΣυσκευασίες από έτοιμες σούπες, κατεψυγμένες πίτσες, σοκολάτες, κραγιόν, σαμπουάν και άλλα προϊόντα «έκρυβαν» μέχρι πρότινος καλά το φοινικέλαιο που περιείχαν. Μία γενική αναφορά τους ως «φυτικά λίπη» ή «φυτικά έλαια» αρκούσε στον πίνακα των συστατικών. Τα φυτικά έλαια είναι σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικότερα για την λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Ο όρος φυτικά έλαια παραπέμπει κατά κανόνα σε ελαιόλαδο, κραμβέλαιο ή λινέλαιο. Λίγοι γνωρίζουν ότι κάτω από αυτήν την ονομασία μπορεί να κρύβεται και το φοινικέλαιο. Αυτό παράγεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα. Φυτείες ελαιοφοινίκων παίρνουν συχνά τη θέση παρθένων τροπικών δασών. Έτσι ο καταναλωτής εν αγνοία του ενισχύει την πρακτική της εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων, απειλώντας έτσι είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση καθώς καταστρέφεται το φυσικό τους περιβάλλον. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον απέδειξαν ότι περισσότερες από τις μισές φυτείες ελαιοφοινίκων στην Ινδονησία και τη Μαλαισία δημιουργήθηκαν σε περιοχές που καλύπτονταν προηγουμένως από παρθένο δάσος.


ΕΕ: στο εξής πιο λεπτομερείς λίστες συστατικών
Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές δεν ήταν σε πολλές περιπτώσεις σε θέση να διευκρινίσουν ποια προϊόντα περιέχουν φοινικέλαιο. Άλλωστε ένα στα δύο προϊόντα των σούπερ μάρκετ περιέχουν ποσότητα φοινικελαίου, όπως εκτιμά η οικολογική οργάνωση WWF, ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις αναφέρεται στη λίστα των συστατικών. Αυτή η πρακτική αποτελεί παρελθόν από τις 13 Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση της ΕΕ να αλλάξει τους κανονισμούς που αφορούν τις ετικέτες των τροφίμων. Στο εξής ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να αναγράφει τα φυτικά λίπη και έλαια με την ακριβή τους ονομασία.
Το μέτρο αποτελεί ελπιδοφόρο βήμα για πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Ελπίζουμε ότι αυτό αποτελεί κίνητρο για τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν το φοινικέλαιο ή να στραφούν σε πιο βιώσιμες μορφές παραγωγής», λέει ο Ρόλαντ Γκράμλινγκ από τη WWF της Γερμανίας. Εκτός από το συμβατικό φοινικέλαιο με όλες τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που προκαλεί η παραγωγή του, υπάρχουν και άλλες εκδοχές του που λαμβάνουν υπόψη αυτές τις επιπτώσεις ή ακόμη και το βιολογικό φοινικέλαιο. Οι παραγωγοί του λαμβάνουν σχετική πιστοποίηση, που αποτελεί τεκμήριο ότι δεν χρησιμοποιούν συγκεκριμένα λιπάσματα, ότι οι συνθήκες εργασίας στις φυτείες είναι αξιοπρεπείς και ότι για την καλλιέργεια δεν εκχερσώνονται δασικές εκτάσεις.
«Η ιδέα είναι καλή, ωστόσο είναι δύσκολο να τιμωρούνται οι παραβάσεις», επισημαίνει η βιολόγος Μάικε Φόρστερ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και κυρώσεις. Όπως υπογραμμίζει τα «παραθυράκια» παραβιάσεων είναι πολύ μεγάλα, καθώς ακόμη και σε ορισμένες φυτείες παραγωγής βιολογικού φοινικελαίου έχει παρατηρηθεί ότι δεν τηρούνται οι καθορισμένες προδιαγραφές.
Να σημειωθεί ότι η νέα οδηγία της ΕΕ για τις ετικέτες δεν αφορά μόνο το φοινικέλαιο. Στο εξής θα πρέπει να αναγράφονται με ακρίβεια και τα αλλεργιογόνα, ενώ ορίζεται ότι η λίστα των συστατικών θα πρέπει να είναι πιο ευανάγνωστη.
Hannah Fuchs / Άρης Καλτιριμτζής, DW

Από το χωράφι στο εστιατόριο


H διεθνής τάση δυναμώνει και στην Ελλάδα

Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι φάρμες των εστιατορίων. Νόστιμοι και όμορφοι μπαχτσέδες και μποστάνια δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση, φέρνοντας τη γαστρονομία και τη φυσικότητα σε κοινό γευστικό κάδρο. Νόστιμος ρομαντισμός στο πιάτο μας.
Από το χωράφι στο εστιατόριο
Οι ντομάτες μυρίζουν αλλιώς όταν τις μεγαλώνεις εσύ...



Μία από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες που μπορεί να απολαύσει ο δυτικός άνθρωπος στον 21ο αιώνα είναι να φάει σε εστιατόριο φασολάκια που έχουν κοπεί­ λίγο νωρίτερα από τον μπαχ­τσέ! Η αποξένωσή μας από την άμεση επαφή με την παραγωγή των τροφίμων έχει οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν υγιείς αντιδράσεις. Το αρρωστημένα μονόπλευρο και πομπώδες lifestyle θεωρείται πλέον ξεπερασμένο και πολλοί κορυφαίοι σεφ κι εστιάτορες του πλανήτη κηρύσσουν την επιστροφή στη φυσικότητα και τη νοστιμιά της.
Η «φυσική κουζίνα» γίνεται ανερχόμενο κύμα και η ποιότητα, η εκφραστική γεύση, η φρεσκάδα και η ποικιλία των πρώτων υλών αποκτούν τεράστια βαρύτητα, η οποία μεταφράζεται από τη μία σε ιδιόκτητες φάρμες που τροφοδοτούν τα εστιατόρια με τα καλούδια τους και από την άλλη στο μάζεμα τροφής από τη φύση. Στην Ελλάδα η ιδέα του farm restaurant άρχισε να δυναμώνει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Υπήρχαν πάντοτε εστιατόρια όπως το «Αγρόκτημα­ Ρεγκούκου», όπου όχι μόνο έτρωγες την παραγωγή τους μαγειρεμένη, αλλά μπορούσες­ να ψωνίσεις εξαιρετικά λαχανικά και για το σπίτι, ή ο «Κίτσουλας», όπου ο κ. Χρήστος κόβει την άνοιξη φρέσκα κουκιά από τον κήπο του και τα μαγειρεύει στο μαγαζί.
Τώρα όμως αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις αποκτούν δυνατή παρέα. ο λαχανόκηπος του εστιατορίου εκτός από ιδεολογικο-γαστρονομική στάση ζωής εξελίσσεται και σε εργαλείο υγιούς μάρκετινγκ προς την εν δυνάμει πελατεία που ανησυχεί κι επιθυμεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φυσικότητα στη διατροφή της.

Από το χωράφι στο εστιατόριο
Ενθουσιασμένος με το μποστάνι του «Margi» δηλώνει ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής.



«Είμαι ενθουσιασμένος με το μποστάνι που δημιουργεί το “Margi”» μου λέει ο Παναγιώτης Γιακαλής, σεφ των εστιατορίων «Baku» και «Malabar» του ξενοδοχείου. «Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων στα Καλύβια διαμορφώνεται ένας κήπος, όπου θα καλλιεργούνται πολλά από τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά που θα μαγειρεύουμε στην κουζίνα του εστιατορίου. Βασιλικός, αρτεμισία, αρμπαρόριζα, μπρόκολα, σπανάκια, κουνουπίδια, φρέσκα κρεμμυδάκια και παντζάρια, μαζί με τις αγκινάρες που υπάρχουν ήδη, θα είναι μια πρώτη βάση για να ξεκινήσουμε, αλλά σταδιακά θέλω να βάλουμε κολοκυθάκια άνυδρα, μια και έχουν φοβερή γεύση, διάφορες ποικιλίες ντομάτας, λευκά καρότα parsnip και άλλα.
Ήδη στο κτήμα υπάρχουν ελιές που μας δίνουν εξαιρετικό λάδι, με πολύ χαμηλή οξύτητα, αμπέλια από τα οποία φέτος θα φτιάξουμε τσίπουρο και αρκετές ροδιές. Δεν θα περιοριστούμε όμως στα λαχανικά, θα βάλουμε κότες για να χρησιμοποιούμε αβγά ημέρας και κατσίκια για να παίρνουμε το γάλα τους, από το οποίο πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνουμε το δικό μας τυρί». Όλη αυτή η φάση δεν θα μείνει στο παρασκήνιο. «Το κτήμα θα είναι επισκέψιμο. ο κόσμος θα κόβει μαζί μας τα λαχανικά, θα τα μαγειρεύουμε στον ξυλόφουρνο και θα τα σερβίρουμε στη βεράντα του κτίσματος της φάρμας».

Από το χωράφι στο εστιατόριο
Ο Ρενέ Ρετζέπι του κορυφαίου «Noma» μαζεύει χόρτα στην άκρη της θάλασσας.



«Η κακή ποιότητα των λαχανικών που βρίσκαμε στη Μύκονο, ειδικά τους μήνες της τουριστικής αιχμής, μας έσπρωξε να δημιουργήσουμε το μποστάνι μας όταν πήραμε πέρυσι το χώρο του “Belvedere Seaside Cottage” στην Ψαρού», μας λέει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Belvedere» και των «Matsuhisa» Τάσος Ιωαννίδης. «Από τον πρώτο χρόνο καταφέραμε να πάρουμε πολλές ντομάτες, μελιτζάνες, λεμόνια, αλλά προσπαθούμε –καθώς οι συνθήκες στο νησί δεν είναι εύκολες– να προχωρήσουμε και στην καλλιέργεια καρπουζιών και πεπονιών, πολλών ποικιλιών ντομάτας και ασυνήθιστων βοτάνων. Καλλιεργούμε ήδη 1 στρέμμα, αλλά ίσως καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την έκταση. Φιλοδοξούμε να γίνουμε αυτάρκεις στις προμήθειες των λαχανικών και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
Στη Μύκονο και πάλι, ο Γιώργος Βενιέρης ξεκίνησε πέρυσι τη «Λιαστή» ως farm restaurant. Μάλιστα, φέτος επισκέφθηκα το μποστάνι του και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται εκεί. «Έχουμε 6-7 στρέμματα μπροστά στο εστιατόριο, όπου καλλιεργούμε μυκονιάτικα άνυδρα αγγουράκια, βλίτα, πατάτες, φασολάκια, ρόκα, πιπεριές, ντομάτες και ντοματάκια, κυκλαδίτικα καρπούζια με έντονη γεύση, λευκές μελιτζάνες, φρέσκα κρεμμυδάκια, δυόσμο, μέντα και άλλα πολλά μυρωδικά. Δεν είναι εύκολη δουλειά, φέτος ταλαιπωρηθήκαμε διότι δεν έβρεξε. Προσπαθούμε να εξελίξουμε το μποστάνι μας και να καλλιεργήσουμε σπόρους από παλιές ελληνικές ποικιλίες.

Από το χωράφι στο εστιατόριο
Ο Μποτρίνι τρυγάει τον κήπο του.



Το 2015 θα φυτέψω μπάμιες αλλά και τσίλι και λέμονγκρας για το ταϊλανδέζο εστιατόριο­ που έχω ανοίξει στη Μύκονο­, το “Mr Pug”». Μένοντας στο ίδιο νησί, που καθώς φαίνεται έχει αναδειχτεί σε επίκεντρο των farm restaurants, ο Αθηναγόρας Κωστάκος πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του εστιατορίου «Bill & Coo» στο ομώνυμο ξενοδοχείο οφείλεται στο μποστάνι τους. «Το καλλιεργούμε όλο το χρόνο με πρόγραμμα και παίρνουμε καμιά 50αριά διαφορετικά φρούτα, βότανα και λαχανικά: από άνηθο, μπρόκολο, κολοκύθες και μαϊντανό μέχρι αβοκάντο, κουκιά και λαχανάκια Βριξελών και από αγκινάρες και αρακά μέχρι καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα­ και πορτοκάλια. Συνεργαζόμαστε επίσης με το Κτήμα Ξυδάκη, ενώ βγαίνουμε και στις παραλίες και μαζεύουμε άγριο κρίταμο».
Αν πας νωρίς στο εστιατόριο­ «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα, θα δεις έναν κήπο γεμάτο λουλούδια. «Καπουτσίνοι, έρωντες, καλέντουλες, borage, campanelle, τριαντάφυλλα – τρώγονται όλα», υπογραμμίζει ο καλύτερος σεφ της χώρας. Όντως τα πιάτα του είναι γεμάτα πέταλα λουλουδιών, που εκτός από ωραία όψη προσφέρουν γεύσεις ερεθιστικές και πολύ άρωμα. «Κάθε χρόνο μεγαλώνουμε το μποστάνι μας.
Πλέον καλλιεργούμε και σαλάτες, οξαλίδες, γιαπωνέζικο shiso, πιπέρι Σετσουάν, κολοκύθες, λωτούς, λεμονάτο βασιλικό και λεμονοθύμαρο, λευκές μελιτζάνες, αγγούρια και ντομάτες. Επιπλέον, έχουμε κοκοράκια από το κοτέτσι μας μέχρι τον Αύγουστο. Θέλω να τροφοδοτώ το εστιατόριο όσο το δυνατόν περισσότερο με τοπικά προϊόντα ποιότητος, εφαρμόζοντας τη λογική των 0 χιλιομέτρων. Μαζεύουμε όμως και άγρια κάππαρη και κρίταμο από την παραλία και συνεργαζόμαστε με συλλέκτες άγριας τροφής». Για του λόγου το αληθές, έχω φάει εξαιρετικό ριζότο με άγρια αγκιναράκια μαζεμένα στην Πίνδο, που μόλις του τα είχαν φέρει, κι ενθουσιάστηκα.

Από το χωράφι στο εστιατόριο
Στη φάρμα Agreco στο Ρέθυμνο ζυμώνουν ψωμί από το δικό τους αλεύρι.



Ταξιδεύοντας στην Κρήτη τώρα, και συγκεκριμένα στη φάρμα Agreco στο Ρέθυμνο, κάθεσαι στην εξαιρετική ταβέρνα του ομίλου Grecotel και αγναντεύεις τις κατάφυτες πλαγιές να κατηφορίζουν από το Άδελε μέχρι τη θάλασσα συνοδεία ρακής και καταπληκτικής αγριαγκινάρας τουρσί (πολύ ντελικάτη ) δικής τους παραγωγής. Προηγουμένως μπορείς να βάλεις το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων μιας σύγχρονης, αλλά πιστής στην παράδοση παραγωγής.
Να μυρίσεις το ψωμί που ψήνεται στον ξυλόφουρνο και μοσχοβολάει, να δεις το αλεύρι (ολικής αλέσεως ), από το οποίο φτιάχνεται, να αλέθεται στον πετρόμυλο που γυρίζει καθώς το νερό χτυπάει με δύναμη τη φτερωτή του, να μπεις στο παλιό ελαιοτριβείο, να κάνεις ένα μικρό μάθημα φυσικής ιστορίας αναγνωρίζοντας αγριαγκινάρες, αρωματικά φυτά, ποικιλίες ελιάς, να κατανοήσεις πώς βγαίνει το μέλι από τις κυψέλες, να περιηγηθείς το μικρό «ζωολογικό κήπο» του κτήματος (περιστέρια, ελάφια, κρι-κρι, αγριογούρουνα, αγελάδες, κατσίκια, πρόβατα ).
Σαράντα στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας για ένα μικρό ζωντανό μουσείο αυθεντικότητας, που στην ταβέρνα του σερβίρει πεντανόστιμο κρητικό φαγητό. Και όχι μόνο, αφού η φάρμα Agreco τροφοδοτεί με τα καλούδια της τα ξενοδοχεία Grecotel, όπου μπορείς και να αγοράσεις τα προϊόντα της (μεταξύ άλλων, τσικουδιά, ποικιλιακές ρακές, σπάνια μερτόρακη, μελοκάρυδο, βιολογικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων, καρδιές αγκινάρας σε βιολογικό ελαιόλαδο, λαδοκούλουρα, σαρανταβότανο και φυσικά κρητικό ελαιόλαδο).

Από το χωράφι στο εστιατόριο
Συγκομιδή εν εξελίξει στο βοτανικό κήπο της «Costa Navarino».



Εκτός από τα παραπάνω, στο «Cape Sounio» υπάρχει ένα μικρό μποστάνι όπου καλλιεργούνται ρίγανη, θυμάρι, λεβάντες, βασιλικός, δυόσμος, ντομάτες, ντοματίνια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, ξυλάγγουρα, γλιστρίδα, βλίτα, μαρούλια, κρεμμύδια, κουνουπίδι, κόκκινο μπρόκολο, κόκκινο λάχανο κ.ά. με σκοπό την τροφοδότηση του γκουρμέ εστιατορίου του ξενοδοχείου ή και των πελατών, οι οποίοι μπορούν να μαγειρέψουν με αυτά αν θέλουν.
Στην «Costa Navarino», πάλι­, υπάρχουν εκτεταμένος βιολογικός λαχανόκηπος και βοτανικός κήπος, όπου εκτός από την πλειάδα γνωστών λαχανικών και βοτάνων καλλιεργείται και η χοντροκατσαρή ντομάτα, μια γευστικότατη παλιά ποικιλία της Μεσσηνίας. Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια και τα μπαρ του ξενοδοχείου. Οι δραστηριότητες όμως δεν σταματούν εκεί, αφού στο κοντινό χωριό Μουζάκι η θυγατρική εταιρεία Navarino Vineyards καλλιεργεί βιολογικά αμπελώνες 550 στρεμμάτων και παράγει τα βραβευμένα κρασιά των σειρών 1827 και Kotyle καθώς και τσίπουρο απλό και παλαιωμένο. Τέλος, από αιωνόβια δέντρα 200 μέχρι και 1.000 ετών που καλλιεργούνται εντός της «Costa Navarino» παράγεται (από κορωνέικες ελιές ) το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Navarino Icons.

Από το χωράφι στο εστιατόριο
Το «Azurmendi» στο Μπιλμπάο πήρε φέτος βραβείο αειφόρου εστιατορίου για το λαχανόκηπό του και όχι μόνο


Ένα πολύ συστηματικό μποστάνι­ έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια και στο «Danai Resort» στη Χαλκιδική. «Έχουμε μισό στρέμμα, το οποίο πρόκειται να επεκταθεί, όπου καλλιεργούμε πολλά δυσεύρετα βότανα: μελισσόχορτο, στέβια, εστραγκόν, λεβάντα, τρεις ποικιλίες βασιλικού και δύο μέντας, επτά διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, δύο αγγουριού, πιπεριά καγέν και μελιτζάνες. Επίσης έχουμε δημιουργήσει εκεί το εστιατόριο του μπαχτσέ, όπου μερικές φορές την εβδομάδα σερβίρουμε ένα σπέσιαλ ελληνικό μενού που το ντύνουμε με μια αυθεντική μουσική εμπειρία με κιθάρα και μπαγλαμαδάκι», μας λέει ο εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Κίμων Ρίφενσταλ. Είναι σαφές ότι τα φαρμ-εστιατόρια αποτελούν βαθύτερη ανάγκη στις αποξενωμένες από την παραγωγή των τροφίμων δυτικές κοινωνίες. Τα σήματα δείχνουν ότι θα δημιουργηθούν κι άλλα και ευχής έργον θα ήταν να δούμε στα χώματα και τα πιάτα τους την αναβίωση παλιών, ξεχασμένων λαχανικών. Αυθεντικά και νόστιμα δηλαδή, κόντρα στη λογική των μεταλλαγμένων.
Από Δημήτρη Αντωνόπουλο http://www.athinorama.gr/

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ελαιόλαδο από το Σουληνάρι στον Καναδά με 90 δολάρια

Γράφτηκε από τον 
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Οι αναγνώστες της «Ε» πιθανότατα θα θυμούνται την αναφορά μας, πέρυσι τέτοια εποχή πάνω - κάτω, σε δημοσίευμα τοπικής καναδικής εφημερίδας, της περιοχής Γουίντσορ του Οντάριο, αφιερωμένο στο συμπατριώτη μας -με καταγωγή από το Σουληνάρι- Τέο Ράλλη και την οικογενειακή του επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου ψυχρής έκθλιψης, με ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Αυτή τη φορά, ο Θόδωρος Ράλλης και η ανθούσα επιχείρησή του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας του Καναδά, της ''The Globe and Mail'', που εκδίδεται στο Τορόντο.

Το σχετικό αφιέρωμα της Ντέιρντρι Κέλι στον Ελληνοκαναδό ομογενή -δεύτερης γενιάς- είναι αποκαλυπτικό της επιτυχίας που σημειώνει η επιχείρηση του Τέο Ράλλη και το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης που παράγεται μεν στο Σουληνάρι, αλλά εμφιαλώνεται στο Οντάριο του Καναδά, σε μπουκάλια των 320 γραμμαρίων, το καθένα από τα οποία πωλείται 30 δολάρια, σε επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε μεγάλα αγροτικά καταστήματα, στον Καναδά, αλλά και στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί το αφιέρωμα από την Ντέιρντρι Κέλι στην "The Globe and Mail", στις 8 Νοεμβρίου 2013, με τίτλο ''Παραγωγός ελαιολάδου προκαλεί μια παράδοση αιώνων'' και υπότιτλο ''Μηχανικός χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παράγει ένα μοναδικό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, εκπλήσσοντας ακόμη και τους Ελληνες συγχωριανούς του'':

«Το ελαιόλαδο είναι τόσο παλιό όσο και οι αρχαίοι -ο Ομηρος, ο βάρδος της κλασικής Ελλάδας, το περιγράφει ως υγρό χρυσάφι.

Ομως ο Τέο Ράλλης, Καναδός ελληνικής καταγωγής, που ζει στο Γουίντσορ του Οντάριο, προτιμά να το αποκαλεί ελιξίριο της ζωής.

Με εκπαίδευση μηχανικού, ο κ. Ράλλης, 42 χρόνων, έχει εφεύρει μια νέα μέθοδο παραγωγής ελαιολάδου από τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στο οικογενειακό του κτήμα, στην Πελοπόννησο, στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να αναβιώσει ένα παραδοσιακό προϊόν. Με τον πατέρα του και τον 40χρονο αδελφό του παράγει το ''Ελαιόλαδο Ράλλης'' το οποίο, όπως λέει, είναι πιο θρεπτικό και πιο καλό για την υγεία από το ελαιόλαδο που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ.

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση χρησιμοποιεί ψυχρή έκθλιψη για να διατηρήσει τα ζωτικά ένζυμα που συνήθως καταστρέφονται όταν το ελαιόλαδο παράγεται με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν θερμότητα, υποστηρίζει ο κ. Ράλλης, ο οποίος επί 11 χρόνια ειδικευόταν στην ανάπτυξη λογισμικού, πριν γίνει τυχαία αγρότης το 2009.

Στους προηγούμενους εργοδότες του περιλαμβάνονται η Dassault Systèmes στη Βόρεια Καρολίνα και η Softech Alliance στο Γουίντσορ, όπου βοήθησε στην εφαρμογή ενός νέου σχεδιαστικού λογισμικού για την Ford Motor Co.

Η ψυχρή έκθλιψη αποδίδει σημαντικά λιγότερο ελαιόλαδο από τη θερμή, προσθέτει ο κ. Ράλλης, αλλά παράγει ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν, με υπέροχη γεύση και άρωμα. "Είναι πραγματικά ένα ζωντανό, θεραπευτικό λάδι" λέει ο κ. Ράλλης, ''αλλά μόνο όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο".


Η απόδειξη βρίσκεται στη δοκιμή
Με πωλήσεις σε αγροτικές αγορές και μπουτίκ τροφίμων σε ολόκληρο τον Καναδά, το ''Ελαιόλαδο Ράλλης'' έχει κερδίσει διεθνή βραβεία τροφίμων από όταν άρχισε η διάθεσή του το 2009. ''Πιστούς'' μπορεί να βρει κανείς ακόμα και στο Λος Αντζελες, όπου το εν λόγω ελαιόλαδο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον τομέα ελαιολάδου και βιολογικών τροφίμων στον Διαγωνισμό του 2011 για Προϊόντα Γκουρμέ, τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο μετείχε το ''Ελαιόλαδο Ράλλης''.

"Κανείς άλλος δεν παράγει ελαιόλαδο με ψυχρή έκθλιψη" εξηγεί ο κ. Ράλλης: "Ετσι δεν μετέχουμε πια σε διαγωνισμούς. Είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας".

Στους ''φανατικούς'' του ''Ελαιολάδου Ράλλης'' περιλαμβάνεται ο ηθοποιός Γούντι Χάρελσον στο Χόλιγουντ, ο οποίος ''μυήθηκε'' από τον Ντέιβιντ Γουλφ, έναν δημοφιλή στις ΗΠΑ υποστηρικτή των βιολογικών τροφίμων.

Στον Καναδά, ο διάσημος σεφ Μαρκ Μακ Ιουαν πωλεί το ''Ελαιόλαδο Ράλλης'' με την ιδιωτική του ετικέτα, όπως κάνει και η με έδρα το Τορόντο Ace Bakery, τα προϊόντα της οποίας πωλούνται σε ολόκληρο τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της George Weston Ltd, του γίγαντα των καταστημάτων μαναβικής. Στις μελλοντικές αγορές, αρχίζοντας από το 2014, συγκαταλέγονται η Σιγκαπούρη και η Φινλανδία.

Το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης θα αποτελέσει θεματική στην έκθεση Whole Life Expo 2013, που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Metro του Τορόντο, από τις 22 ως τις 24 Νοεμβρίου. (Η Τζεν, η σύζυγος του κ. Ράλλη, θα βρίσκεται επίσης εκεί, πουλώντας το πιο πρόσφατο προϊόν της εταιρείας, ένα σαπούνι φτιαγμένο 100% από ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης).

Το ελαιόλαδο εμφιαλώνεται στο Γουίντσορ μετά τη συγκομιδή και την παραγωγή του στην Ελλάδα, μέσω τεχνολογίας βασισμένης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και τη χρήση πραγματικού πάγου για την ψύξη των μηχανημάτων στη διάρκεια της διαδικασίας εξαγωγής του από τον ελαιόκαρπο. Η ακριβής μεθοδολογία, λέει ο κ. Ράλλης, είναι μυστική. Αλλά, όπως λέει, ο ίδιος και η οικογένειά του παράγουν ελαιόλαδο διαφορετικά από το πώς παραγόταν παλιότερα. Για χιλιετίες, το ελαιόλαδο παράγεται σε ελαιοτριβεία, όπου μεγάλα λιθάρια συνθλίβουν τον ελαιόκαρπο. Με τον παραδοσιακό τρόπο, η πάστα στη συνέχεια θερμαίνεται με νερό για να αυξηθεί η απόδοση.

Με τον τρόπο αυτό παραγόταν το ελαιόλαδο στο χωριό της Ελλάδας, όπου 69 χρόνια πριν γεννήθηκε ο πατέρας του κ. Ράλλη, Νικόλας. Το αγρόκτημα της οικογένειας είχε έναν ελαιώνα που τα μέλη της οικογένειας Ράλλη καλλιεργούσαν επί ολόκληρες γενιές.

Οταν ο παππούς του κ. Ράλλη απεβίωσε το 1997, ο ίδιος και ο αδελφός του, ο Στιβ -χειροπράκτης και επαγγελματίας υγείας στο Μπάρι του Οντάριο- πήγαν στην Ελλάδα, από την οποία ο πατέρας τους είχε μεταναστεύσει πριν 50 και πλέον χρόνια, για να εγκατασταθεί τελικά στο Οουεν Σάουντ του Οντάριο. Με τον πατέρα τους, πήγαν να δουν πώς παράγεται το ελαιόλαδο στο τοπικό λιοτρίβι. Εμειναν έκπληκτοι. Αν και τους είπαν ότι εφαρμόζεται ψυχρή έκθλιψη, το ελαιόλαδο ''μαγειρευόταν'' στους 33 βαθμούς Κελσίου, μια αρκετά κοινή διαδικασία.

"Είδαμε να βγαίνει ατμός και αμέσως μετά ο αδελφός μου, έχοντας γνώσεις στην έρευνα για την υγεία, είδε κάτι λάθος σε αυτό" λέει ο κ. Ράλλης: "Σκεφτείτε το. Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ατμός; Υπάρχει θερμότητα και αυτή προκαλεί στο ελαιόλαδο ό,τι και το μαγείρεμα, χάνει κάτι από την ουσία του. Ο αδερφός μου, κυρίως, ήθελε να το αλλάξει αυτό".

Η ιδέα ήταν να κάνουν έκθλιψη εν ψυχρώ, αλλά πραγματικά έκθλιψη εν ψυχρώ -χωρίς καθόλου θερμότητα. Οι χωριανοί σκέφτονταν ότι οι αδελφοί ήταν τρελοί. ''Η ειρωνεία ήταν τόσο χειροπιαστή που θα μπορούσατε να την κόψετε με το μαχαίρι'', λέει γελώντας ο κ. Ράλλης. "Παρήγαν ελαιόλαδο με έναν τρόπο για χιλιάδες χρόνια. Ποιοι ήμασταν εμείς για να αλλάξουμε τα πράγματα;".

Χρειάστηκαν δύο χρόνια και, όπως ο κ. Ράλλης περιγράφει, πολλές δοκιμές μέχρι να οριστικοποιήσει τη σωστή διαδικασία που θα διατηρούσε εξ ολοκλήρου ακέραια τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου στη διάρκεια της παραγωγής του.

''Ο στόχος μου ήταν να οδηγήσω την τεχνολογία σε διαφορετικό δρόμο, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος παραγωγής του ελαιολάδου σε σχέση με αυτόν που ίσχυε για χιλιάδες χρόνια'', λέει ο κ. Ράλλης. ''Τελικά, απαιτήθηκε η χρήση νέων εργαλείων και συστημάτων και το "πάντρεμά" τους με την αρχαία παράδοση, για να παραχθεί ένα νέο αποτέλεσμα".

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία ήταν να αγοράσει το παλιό λιοτρίβι και στη συνέχεια να ξεφορτωθεί το λιθάρι. Το λιθάρι, λέει ο κ. Ράλλης, ήταν αποτελεσματικό, αλλά κατέστρεφε το ελαιόλαδο. Αντί για το λιθάρι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μηχανήματα με αυτοματισμούς που καθοδηγούνται από υπολογιστή μέσω ενός λογισμικού δικής του σχεδίασης. Τα μηχανήματα αυτά, στη συνέχεια, επιβραδύνθηκαν σε... ρυθμούς χελώνας για να εξασφαλιστεί η διατήρηση του ελαιολάδου. Πάγος εφαρμόσθηκε στο μηχανισμό για να τον κρυώσει περαιτέρω, εξαλείφοντας κάθε θερμότητα που θα μπορούσε να ''βράσει'' και να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά. Το τελικό αποτέλεσμα; Ο κ. Ράλλης αναφέρει ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι τόσο εξαιρετικό, ώστε οι χωρικοί τώρα φέρνουν τις δικές τους ελιές για να παράγουν λάδι με χρήση της νέας τεχνολογίας.

"Οι χωρικοί δεν αποκαλούν ελαιόλαδο αυτό που παράγουμε. Η λέξη που χρησιμοποιούν μπορεί να μεταφραστεί ως "βούτυρο και φάρμακο", και αυτό γιατί αυτό που παράγεται είναι πηχτό και θολό, πράσινο και φρέσκο στη γεύση και έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό για σας".

Ο κ. Ράλλης αναφέρει μια επιστημονική μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ψυχρή είναι η διαδικασία στην παραγωγή ελαιολάδου, τόσο υψηλότερα διατηρούνται οι ανοσοποιητικές του ιδιότητες. Η προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία αποτέλεσε μέρος μιας μελέτης από τον Miguel Martinez - Gonzalez του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο στην Εφημερίδα της Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής.

Ενθαρρυμένος από αυτά τα πρόσφατα ευρήματα, ο κ. Ράλλης και ο αδελφός του, θα συμμετάσχουν το 2014 σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα Νευροεπιστήμης στο Κεμπέκ, σχετικά με τις θεραπευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου στον εγκέφαλο.

 ''Ο στόχος είναι να δούμε αν ο τρόπος με τον οποίο παράγω το ελαιόλαδο βοηθά στην αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από τραύμα" λέει ο κ. Ράλλης, με ενθουσιασμό στη φωνή του. ''Ολα τα ένζυμα και ουδετερορικά είναι ανέπαφα λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιώ. Το ψυχρότερο είναι καλύτερο. Είμαι βέβαιος για αυτό''».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/30996-elaiolado-soulinari-kanadas

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

«Χρυσά» συμβόλαια για την καλλιέργεια δενδρολίβανου

«Χρυσά» συμβόλαια για την καλλιέργεια δενδρολίβανου
Του ΝIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

«Χρυσοφόρα» συμβόλαια για την καλλιέργεια δενδρολίβανου με σκοπό την παραγωγή αιθέριου ελαίου στην Ελλάδα, υπόσχεται η σλοβένικη εταιρεία Vitiva.

Σε εκδήλωση της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε αναλυτικά στην καλλιέργεια του δενδρολίβανου και στις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει μία τέτοια γεωργική εκμετάλλευση για να κλείσει συμβόλαιο συνεργασίας 5-7 ετών με τους Σλοβένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση μιας καλλιέργειας μπορεί να φτάσει και τα 1.800 ευρώ ανά στρέμμα όταν είναι βιολογική, ενώ η συμβατική καλλιέργεια δενδρολίβανου αποδίδει 500-700 ευρώ ανά στρέμμα, με μια μέση παραγωγή 250-350 κιλών.

Το δενδρολίβανο μπορεί να συγκομισθεί όταν είναι σε πλήρη άνθιση, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Μπορεί να γίνει σε 2-3 χέρια μέσα στο καλοκαίρι. Τον πρώτο χρόνο η παραγωγή είναι μικρή και γι’ αυτό δεν γίνεται συλλογή. Τον δεύτερο χρόνο παράγεται σχεδόν η μισή από την πλήρη απόδοση, ενώ από το τρίτο έτος φθάνει σε πλήρη παραγωγή. Η οικονομική ζωή μιας φυτείας δενδρολίβανου διαρκεί 12-18 χρόνια. Η μέση απόδοση σε χλωρό βάρος είναι 1.500-2.000 κιλά. Η σχέση ξηρού προς χλωρό είναι 35%, ενώ οι βλαστοί αποτελούν το 47,5% και τα φύλλα το 52,5% της φυτικής μάζας.

Γενικά η παραγωγή σε ξηρά φύλλα ανέρχεται σε 260-350 κιλά το στρέμμα.

Η συλλογή γίνεται με χορτοκοπτικές μηχανές. Στη συνέχεια οι χλωροί βλαστοί μεταφέρονται σε υπόστεγα για να αποξηρανθούν και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα τους ή σε ειδικά ξηραντήρια. Τα ξηρά φύλλα απομακρύνονται από τους βλαστούς, με τα χέρια. Το ξηρό προϊόν πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρές και δροσερές αποθήκες. Το αιθέριο έλαιο παράγεται όπως τα άλλα αρωματικά φυτά.

Τί ζητά η Vitiva

Το βασικό προϊόν που ενδιαφέρει την Vitiva στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, είναι τα φύλλα δενδρολίβανου από καλλιέργειες. Η σωστή ποικιλία δεντρολίβανου πρέπει να προ-επιλεγεί, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις-υποχρεώσεις:
-         Συνεχής προμήθεια
-         Παροχή μακροχρόνιων συμβολαίων για όλη τη διάρκεια ζωής του αγρού
-         Επιλεγμένα είδη με υψηλή περιεκτικότητα καρνοσικού οξέος στα φύλλα
-         Υψηλότερες τιμές για επιλεγμένα είδη

Σύμφωνα με την εταιρεία, η εκτιμάται ότι χρειάζονται 2.500 με 6.000 φυτά ανά στρέμμα. Η πυκνότητα και ο τύπος φύτευσης οδηγεί και σε διαφορετικές αποδόσεις. Οι προμηθευτές της Vitiva επιτυγχάνουν να έχουν αποδόσεις μεταξύ 400 και 800 κιλών αποξηραμένων φύλλων ανά στρέμμα.

Η εταιρεία προτείνει να «πάρετε μερικά δείγματα δενδρολίβανου από διάφορα μέρη, ξηράνετέ τα σε φούρνο στο σπίτι – επισημάνετέ τα (από την περιοχή που τα έχετε πάρει) και στείλτε σε εμάς μικρά δείγματα για να ελέγξουμε το ποσοστό καρνοσικού οξέος –με σκοπό να επιλεγεί η σωστή ποικιλία– αυτό είναι ένα πολύ βασικό αρχικό βήμα».

Το εκχύλισμα
Το εκχύλισμα δενδρολίβανου παραλαμβάνεται από το φυτό Rosmarinus officinalis L. Περιέχει διάφορα συστατικά, που έχουν αποδειχθεί ότι φέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το έλαιο δενδρολίβανου είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή αιθέρια έλαια, ενώ γίνεται όλο και σημαντικότερο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερα οφέλη του για την υγεία έχουν γίνει κατανοητά, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών, την τόνωση της ψυχικής δραστηριότητας, την ανακούφιση σε αναπνευστικά προβλήματα και τη μείωση του πόνου. Εκχυλίσματα δενδρολίβανου έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η γεύση και να παρεμποδιστεί η οξειδωτική υποβάθμιση σε τρόφιμα, λίπη και έλαια.

Ποια είναι και τι προτείνει η VITIVA

Η Vitiva εδρεύει στη Σλοβενία και παρέχει φυσικά προϊόντα σε εκατοντάδες πελάτες σε 37 χώρες. Βασικός κορμός της δραστηριότητάς της είναι η παραγωγή εκχυλισμάτων από φυτικές πηγές. Επίσης, διαθέτει κέντρο καινοτομίας προς όφελος των πελατών της.

Διαδικασία καλλιέργειας
- Στάγδην άρδευση
- Συγκομιδή
- Ξήρανση
- Διαχωρισμός ξένων σωμάτων (διάκριση καθαρών φύλλων, από μούχλα και άλλες προσμείξεις)
- Συσκευασία (20 kg σάκοι)
- Μεταφορά στην έδρα της Vitiva (γεμάτο φορτηγό/κοντέινερ)

Προδιαγραφές ποιότητας
- Καθαρά ξηρά φύλλα δεντρολίβανου χωρίς προσμείξεις
- Καρνοσικό οξύ: min 8% (HPLC)
- Υγρασία: max 7%
- Βαρέα μέταλλα (π.χ. Pb): max 10 ppm
- Μυκοτοξίνες: ολικές αφλατοξίνες 4 ppb, ωχρατοξίνη Α 5 ppb
- Το υλικό δεν πρέπει να έχει επεξεργαστεί με οξείδιο του αιθυλενίου

Αγροί δενδρολίβανου
Για τη Vitiva το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων μπορεί να είναι συμβατικής καλλιέργειας και το 20% πιστοποιημένα βιολογικής καλλιέργειας. Παρέχει συμβόλαιο διάρκειας 5-7 έτη για αποκλειστική διάθεση και αγορά του συνόλου της ποσότητας που θα καλλιεργήσουν και θα επεξεργαστούν οι συνεργαζόμενοι αγρότες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.vitiva.eu.

Αναγνώριση Ομάδων οπωροκηπευτικών με λιγότερη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής

Με τα ίδια μέλη και μικρότερο κύκλο εργασιών οι Ομάδες Παραγωγών

Κοντονής Γιώργος|
Ελαστικότερα θα είναι τα κριτήρια αναγνώρισης Οµάδων Παραγωγών στον τοµέα των οπωροκηπευτικών από το 2015 κυρίως ως προς την ελάχιστη αξία εµπορεύσιµης παραγωγής η οποία µειώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση των επιχειρησιακών προγραµµάτων Ο.Π που ενσωµατώνει τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2013 και αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Πλέον κάθε µέλος έχει υποχρέωση να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις ΟΠ από πρόωρες αποχωρήσεις.

Πλέον κάθε µέλος έχει υποχρέωση να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις ΟΠ από πρόωρες αποχωρήσεις.

Στην εφαρµοστική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ωστόσο παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει παραγωγοί όλης της χώρας κατά καιρούς, για ακόµα µία χρονιά φαίνεται πως στις περισσότερες περιοχές θα ισχύσει το αυστηρό κριτήριο των 20 και 40 παραγωγών ανά οµάδα. Εντούτοις, πλέον θεσπίζεται η υποχρέωση κάθε µέλος να µένει στην οµάδα τουλάχιστον 1 χρόνο, γεγονός που προστατεύει τις Ο.Π από πρόωρες αποχωρήσεις.


Σύµφωνα µε το Άρθρο 8:

1.1.    Ως Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ), αναγνωρίζεται κάθε νοµική οντότητα ή σαφώς οριζόµενο µέρος νοµικής οντότητας το οποίο έχει συσταθεί µε πρωτοβουλία των γεωργών κ, οι οποίοι καλλιεργούν ένα ή περισσότερα από τα προϊόντα που απαριθµούνται στο Παράρτηµα Ι, του Καν (ΕΕ) 1308/2013 ή/και προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για µεταποίηση. Ο όρος νοµική οντότητα περιλαµβάνει κάθε νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.∆.) ή σαφώς οριζόµενο µέρος ενός νοµικού προσώπου µε εµπορική ιδιότητα, το οποίο έχει συσταθεί νόµιµα, όπως συνεταιρισµοί και ΑΕΣ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ.


Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υποβολή ως 15 Σεπτέμβρη επενδυτικών δράσεων των ΟΠ
Μέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου καλούνται να υποβάλλουν οι ΟΠ τα επιχειρησιακά τους προγράµµατα, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές από τις προηγούµενες διατάξεις. Το ανώτερο ετήσιο ύψος επένδυσης καθορίζεται στο 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο από την ΟΠ, από 1 Ιανουαρίου µέχρι 31 ∆εκεµβρίου. Πιο αναλυτικά, ισχύουν τα εξής: 

Άρθρο 12
Επιχειρησιακά Προγράµµατα
1. Οι αναγνωρισµένες ΟΠ έχουν τη δυνατότητα υποβολής επιχειρησιακού προγράµµατος διάρκειας τριών έως πέντε ετών σύµφωνα µε το άρθρο 33 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013, το οποίο εφαρµόζεται σε ετήσιες περιόδους από 1η Ιανουαρίου µέχρι 31η ∆εκεµβρίου, όπως ορίζεται στο άρθρο 67 του Καν. (ΕΕ) 543/2011. Το ανώτερο ετήσιο ύψος επένδυσης καθορίζεται στο 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εµπόριο από την ΟΠ κατά την περίοδο αναφοράς. Η ετήσια περίοδος αναφοράς καθορίζεται από 1 Ιανουαρίου µέχρι 31 ∆εκεµβρίου δύο έτη πριν το έτος έναρξης της υλοποίησης του προγράµµατος. [...]
4. Τα επιχειρησιακά προγράµµατα συνοδεύονται από:
4.1 Την αίτηση του επιχειρησιακού ταµείου και την απόδειξη της δηµιουργίας του (βεβαίωση τράπεζας για υο λογαριασµό του επιχειρησιακού ταµείου).
4.2 Γραπτή δήλωση της ΟΠ ότι:
α) συµµορφώνεται µε τα προβλεπόµενα στους Καν(ΕΚ) 1308/2013 και Καν.(ΕΕ) 543/2011, 
β) δεν έχει λάβει ή δεν θα λάβει άµεσα ή έµµεσα οποιαδήποτε άλλη ενωσιακή ή εθνική χρηµατοδότηση σχετικά µε δράσεις που ενισχύονται δυνάµει του Καν(ΕΕ) 543/2011, και 
γ) τα αγροτεµάχια των παραγωγών µελών της ΟΠ είναι ταυτοποιηµένα στο ενιαίο σύστηµα ταυτοποίησης
4.3 Απόφαση οργάνου ΟΠ σχετικά µε το επιχειρησιακό πρόγραµµα
4.4 Βεβαίωση ορκωτού λογιστή στην οποία προσδιορίζεται και πιστοποιείται η αξία εµπορευθείσας παραγωγής περιόδου αναφοράς.
4.5 πρακτικό ελέγχου της λειτουργίας της την περίοδο αναφοράς


Άρθρο 13
Υποβολή και Έγκριση Επιχειρησιακών Ταµείων και Προγραµµάτων
1. Οι ΟΠ/ΕΟΠ υποβάλλουν τα επιχειρησιακά προγράµµατα στη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας της Περιφερειακής Ενότητας που έχει έδρα και αποστέλλουν ένα αντίγραφο στην αρµόδια ∆ιεύθυνση ΠΑΠ ∆ενδροκηπευτικής, το αργότερο ως 15 Σεπτεµβρίου του έτους που προηγείται του έτους υλοποίησης του προγράµµατος.
2. Ηµεροµηνία για υποβολή εισηγήσεων και συµπληρωµατικών δικαιολογητικών είναι η 5η Νοεµβρίου.
 
Κόβονται τα θερµοκήπια, ενισχύονται τα επιτραπέζια σταφύλια 
Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι πλέον τα επιχειρησιακά προγράµµατα που αφορούν τα επιτραπέζια σταφύλια, ενώ στερούνται επιδότησης από τη νέα χρονιά ενέργειες αντικατάστασης ή εκσυγχρονισµού θερµοκηπίων, σε περίπτωση που η ΟΠ έχει ενισχυθεί για τις εν λόγω δαπάνες από το ΠΑΑ.
Άρθρο 17, Σχέση µε το πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 
1. ∆εν θεωρούνται επιλέξιµες µέσα από τα επιχειρησιακά προγράµµατα, επενδύσεις οι οποίες ενισχύονται από την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών και περιλαµβάνονται στο ΠΑΑ. Συγκεκριµένα δεν ενισχύονται:
1.1 Επενδύσεις σε νησιά Αιγαίου και Ιονίου, µε κάτω από 3.100 κατοίκους 
1.2 Επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισµού ίσου ή µεγαλύτερου από 500.000 ευρώ κατ’ έτος επιχειρησιακού προγράµµατος που περιλαµβάνονται στο µέτρο 1.2.3 «Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκοµικών προϊόντων», ΟΠ οπωροκηπευτικών, οι οποίες κατατάσσονται στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις ή επενδυτικά µε δικαιούχους αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς επίσης και εταιρείες του Εµπορικού ∆ικαίου οι οποίες έχουν λάβει ειδική γεωργική αναγνώριση ως ΟΠ.
1.3 Η βιολογική µέθοδος και η ολοκληρωµένη διαχείριση των αρωµατικών.
1.4 Οι ενέργειες για εγκατάσταση νέων θερµοκηπίων, αντικατάσταση, εκσυγχρονισµό, µετατροπή υφισταµένων και υλικά αντικατάστασης που αποδεδειγµένα αυξάνουν την ικανότητα παραγωγής κατά 25%.
2.    Προτεραιότητα η διασφάλιση της συµπληρωµατικότητας και η αποφυγή των επικαλύψεων των δράσεων µεταξύ πρώτου και δεύτερου πυλώνα.
3.    Κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση των προγραμμάτων
∆ύο δυνατότητες χρηµατοδότησης έχουν, σύµφωνα µε την τροποποιητική απόφαση, οι ΟΠ, µε ενωσιακή συνδροµή στο 50% των δαπανών που έχουν πραγµατοποιήσει και µε εθνική χρηµατοδότηση έως 80% των εισφορών των µελών τους.

Πιο αναλυτικά, το Άρθρο 16 έχει ως εξής: 
1. Ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή
1.1 Στα ανωτέρω Ε.Π. η ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή ανέρχεται στο 50% των δαπανών που έχουν πραγµατοποιηθεί ή στο 4,1% της αξίας της παραγωγής που διετέθη στο εµπόριο από την ΟΠ ή την ΕΟΠ.
1.2 Το ποσοστό δύναται να αυξάνεται στο 4,6% για τις ΟΠ και στο 4,7% για τις ΕΟΠ.
1.3 Η ενωσιακή χρηµατοδοτική συνδροµή αυξάνεται στο 100% στην περίπτωση των αποσύρσεων οπωροκηπευτικών από την αγορά που διατέθηκαν µε δωρεάν διανοµή.
1.4 Μετά από σχετική αίτηση της ενδιαφερόµενης ΟΠ/ΕΟΠ κατά την αίτηση έγκρισης ή κατά την αίτηση ενίσχυσης, το ποσοστό 50% της ενωσιακής ενίσχυσης µπορεί να ανέλθει µέχρι και 60% όταν ένα επιχειρησιακό πρόγραµµα ή µέρος επιχειρησιακού προγράµµατος πληροί τουλάχιστον µια από τις προϋποθέσεις του άρθρου 34 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013.[..]
2. Εθνική χρηµατοδοτική συνδροµή 
2.1. Οι ΟΠ δύνανται να επωφεληθούν εθνικής χρηµατοδοτικής ενίσχυσης στις περιφέρειες της Χώρας, στις οποίες ο βαθµός οργάνωσης των παραγωγών είναι ιδιαίτερα χαµηλός (ΟΠ και οµάδες παραγωγών της συγκεκριµένης περιφέρειας έχουν διαθέσει στο εµπόριο λιγότερο από το 20% (άρθρο 91 του Καν. (ΕΕ) 543/2011) της µέσης αξίας της παραγωγής οπωροκηπευτικών κατά τα τρία από τα τέσσερα προηγούµενα έτη), µε την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει σχετικό αίτηµα. Η εθνική αυτή συνδροµή, κατ’ ανώτατο όριο, δύναται να ισούται µε το 80% των χρηµατικών εισφορών των µελών (ή της ΟΠ) στο επιχειρησιακό ταµείο. […]
2.4. Η εθνική χρηµατοδοτική συνδροµή κατανέµεται αναλογικά στα επιχειρησιακά ταµεία στη βάση των αιτήσεων των ΟΠ. Οι σχετικές αιτήσεις των ΟΠ περιλαµβάνουν:
α. Το αιτούµενο ποσό της εθνικής συνδροµής στο επιχειρησιακό ταµείο.
β. Απόδειξη για τις εισφορές των µελών ή της ΟΠ στο επιχειρησιακό ταµείο.
2.5. Οι ΟΠ, οι οποίες επιθυµούν να υποβάλλουν αίτηση για εθνική συνδροµή πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση τροποποίησης του επιχειρησιακού τους προγράµµατος µέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου κάθε έτους.
2.6.    Η καταβολή της συνδροµής στην ΟΠ γίνεται µε τον ίδιο τρόπο που καταβάλλεται η ενίσχυση στα επιχειρησιακά ταµεία για την υλοποίηση του προγράµµατος
2.7.  Μπαίνει στην πρώιμη συγκομιδή και η ντομάτα.
Τη δυνατότητα οι ΟΠ να αποζημιωθούν για την εφαρμογή πρώιμης συγκομιδής και στη ντομάτα, εκτός από τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα – νεκταρίνια και τα μήλα, δίνει η τροποποιητική απόφαση.  Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα φαίνεται να διευκολύνει την ΟΠ, καθώς επιτρέπει την αναγγελία για υλοποίηση μία εκ των δράσεων απόσυρσης ή πρώιμης συγκομιδής, μόλις 48 ώρες πριν, αντί για προθεσμία 2 μηνών, που έδιναν οι προηγούμενες διατάξεις.

Άρθρο 21
1. Το μέτρο πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις: α. Απόσυρση από την αγορά, β. Πρώιμη συγκομιδή και γ. Ασφάλιση της παραγωγής.
2. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων, οι ΟΠ μπορούν να δανείζονται με εμπορικούς όρους σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1308/2013. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων των δανείων αυτών μπορεί να αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος και επομένως είναι επιλέξιμη δαπάνη για ενωσιακή ενίσχυση στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων. 
3. Η δαπάνη για τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων συμπεριλαμβανομένης και της αποπληρωμής του κεφαλαίου και των τόκων των δανείων για τη χρηματοδότησή τους, περιορίζεται στο ένα τρίτο των δαπανών του επιχειρησιακού προγράμματος σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1308/2013.
Άρθρο 22, Αποσύρσεις από την αγορά
1. Η στήριξη, που αποτελείται από την ενωσιακή συνδρομή και από την εισφορά της ΟΠ, δεν μπορεί να υπερβαίνει για τις αποσύρσεις από την αγορά, τα ποσά που καθορίζονται στο παράρτημα XI του Καν. (ΕΕ) 543/2011 όσον αφορά τα προϊόντα. 
2. Τα οπωροκηπευτικά τα οποία αποσύρονται δύναται να:
α. Οδηγηθούν για βιολογική αποσύνθεση και λιπασματοποίηση σύμφωνα με την απόφαση 346712/6-10-97 του ΥΠΑΑΤ.
β. Διατεθούν για τη διατροφή των ζώων.
γ. Διατεθούν ως δωρεάν διανομή.
4. Οι ΟΠ/ΕΟΠ κοινοποιούν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας κάθε ενέργεια απόσυρσης 48 ώρες πριν, με γραπτή τηλεπικοινωνία ή ηλεκτρονικό μήνυμα. Δωρεάν διανομή μπορεί να γίνει στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα ιδρύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 34 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013.

Άρθρο 23, Πρώιμη συγκομιδή
1α. Οι ΟΠ ενημερώνουν, τουλάχιστον 48 ώρες πριν, με έγγραφό τους τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τις προθέσεις τους να υλοποιήσουν πρώιμη συγκομιδή, με έγγραφο που περιλαμβάνει: βα) Το ποσό της αποζημίωσης,
ββ) Το προϊόν και η αντίστοιχη επιφάνεια σε στρέμματα,
βγ) Ανάλυση με βάση την προσδοκώμενη κατάσταση στην αγορά, η οποία δικαιολογεί την υλοποίηση της δράσης.[…]

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Αναψυκτικά, χυμοί, παγωτά, σάλτσες, παιδικές τροφές, αρτοπαρασκευάσματα και ένα σωρό άλλα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν στη σύστασή τους φρουκτόζη από καλαμπόκι. Και λοιπόν; Τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη της εν λόγω ουσίας υπονομεύει τη μάθηση και τη μνήμη. Συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση – για τουλάχιστον έξι εβδομάδες – τυποποιημένων γλυκών και αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε… «χαζομάρα», δηλαδή να οδηγήσει στην επιβράδυνση σημαντικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίδοτο: Όλα τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Fernando Gomez-Pinilla, καθηγητή νευροχειρουργικής και βιολογίας στην κορυφαία στον κόσμο ιατρική κλινική του UCLA: «Ό,τι τρώμε, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη καλαμποκιού μακροπρόθεσμα μεταβάλλει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να απομνημονεύει πληροφορίες. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών είναι η προσθήκη ω-3 λιπαρών στα γεύματα».

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί τα ω-3 λιπαρά προστατεύουν τις νευρικές συνάψεις (συνδέσεις) των κυττάρων του εγκεφάλου από την φθορά. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που προσπαθεί να αποκαλύψει την επίδραση της γλυκαντικής αυτής ουσίας στον εγκέφαλο. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο ότι η φρουκτόζη ενοχοποιείται για διαβήτη, παχυσαρκία και εναπόθεση λίπους στο συκώτι.


Ελληνικό γιαούρτι με συνταγή Χιλιανού γιατρού!
Ο καθηγητής – Χιλιανός στην καταγωγή – συμβουλεύει μάλιστα όποιον αναζητά απλές, φυσικές λύσεις, να αντικαταστήσει τα ζαχαρούχα επιδόρπια με το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι (!) μαζί με λίγα φρέσκα μούρα, που μπορεί ο καθένας να φυλάξει στο ψυγείο του γραφείου του. Λίγη μαύρη σοκολάτα – όχι πολύ γλυκιά – μπορεί επίσης να καταναλωθεί περιστασιακά, προσθέτει.


Ποια τρόφιμα μας επηρεάζουν αρνητικά;
Πηγές φρουκτόζης στη σύγχρονη διατροφή του δυτικού πολιτισμού, όπως επισημαίνει η έρευνα, είναι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (σακχαρόζη ή σουκρόζη) και μια φθηνή, ρευστή γλυκαντική ουσία που παράγεται από το καλαμπόκι (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης – High Fructose Corn Syrup, HFCS) . Στην Ελλάδα τη συναντάμε στις ετικέτες των τροφίμων με τα εξής ονόματα: Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αμιλοσιρόπιο. Η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη στις βιομηχανοποιημένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και φυσικά προτιμάται από τους βιομήχανους επειδή κοστίζει λιγότερο από την κοινή ζάχαρη. Το μικρό της κόστος μας έδωσε τη δυνατότητα να καταναλώνουμε φρουκτόζη κατά 600-1.500% περισσότερο από όσο έτρωγαν οι πρόγονοί μας.


Γλυκό που μας κάνει κακό
Υπάρχουν επίσης επιστήμονες, όπως ο Dr Mark Hyman, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη δεν είναι φυσικό προϊόν. Πρόκειται μάλιστα για μια νέα χημική-βιολογική ένωση που παράχθηκε από το άμυλο του καλαμποκιού (συνήθως γενετικά τροποποιημένου), η οποία περιέχει ίχνη υδραργύρου και άλλων τοξικών δηλητηρίων. Επιπλέον το άμυλο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με ένζυμα από βακτήρια και μεταλλαγμένους μύκητες για να πάρει γλυκιά γεύση, αφού δεν τη διαθέτει από φυσικού του. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το σιρόπι καλαμποκιού και να το μεταβολίσει σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται οργανικές διαταραχές, που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις.

Ο τρόπος παρασκευής του σιροπιού λέγεται ότι ακόμα και σήμερα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Πρόσφατα δε το προϊόν χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ «Γλυκό του διαβόλου» λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλεί και την επιτάχυνση της γήρανσης που επιφέρει. Φυσικά αυτός δεν είναι λόγος να στραφεί κάποιος στα λεγόμενα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, διότι εκεί παραμονεύουν άλλες γλυκαντικές ουσίες, που έχουν επίσης κατηγορηθεί ως επικίνδυνες για την υγεία.


Πρέπει να τρώμε
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: Καρύδια, ταχίνι, σουσάμι, ελαιόλαδο, φιστίκια Αιγίνης, πασατέμπος (κολοκυθόσπορος), κάστανα, κάσιους, αμύγδαλα, φασόλια άσπρα και μαυρομάτικα, λιναρόσπορος, λινέλαιο, σαρδέλα, γαύρος, τόνος, κολιός, σκουμπρί, σολομός, μπακαλιάρος και γενικά τα λιπαρά ψάρια. Golden Magazine

Δείτε πως η Σπάρτη θα γίνει γνωστή Πανελληνίως για τα... απορρίμματα της!





Ιστορική ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, στο θέμα της μεθοδολογίας διαχωρισμού και αποκομιδής - μεταφοράς των απορριμμάτων, με τη μέθοδο των 6 ρευμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, εισηγητές του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης Σταύρος Αργυρόπουλος.
Ο κ. Αργυρόπουλος μιλώντας στην κάμερα του apela κάνει λόγο για Ιστορική ομόφωνη απόφαση όχι μόνο εδώ στη Σπάρτη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού ο Δήμος Σπάρτης από τον Ιανουάριο θα εφαρμόσει (όχι πιλοτικά, αλλά κανονικά και υποχρεωτικά) καθολικά σε όλο το Δήμο, την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και μάλιστα με την μέθοδο των 6 ρευμάτων, δηλαδή χώρια τα χαρτικά, υαλικά, μέταλλα, πλαστικά κλπ.
Μάλιστα αν κάποιος δεν εφαρμόσει την μέθοδο αυτή, θα υπάρξουν και κυρώσεις από το Δήμο, όπως άλλωστε γίνεται και σε πολλές προηγμένες χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, με την κατάθεση της απόφασης στο συμβούλιο, ήδη έχει σχεδιαστεί και η εφαρμογή της. Για την μετέπιπτα εναπόθεση αυτών των απορριμμάτων ο Δήμος αυτή τη στιγμή είναι σε αναζήτηση νόμιμων αδειοδοτημένων χώρων.
Επιπλέoν στα σχέδια του Δήμου Σπάρτης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αργυρόπουλου, είναι η μέθοδος αυτή να έχει και τουριστική εκμετάλλευση για την περιοχή μας, αφού σε ολόκληρη την Ελλάδα θα γίνει για πρώτη φορά εδώ στο Δήμο Σπάρτης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί επισκέπτες που θεματικά, θα  μπορούσαν να έρθουν ως τουρίστες για να δουν πως θα λειτουργεί αυτό το πρωτοποριακό σύστημα.
Για τους τρόπους που οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο και πρωτοποριακό για την Ελλάδα σύστημα, θα ενημερωθούμε τις επόμενες μέρες, μέσα από διαφημιστική καμπάνια του Δήμου Σπάρτης.
Από τον Ιανουάριο υποχρεωτική διαλογή των απορριμμάτων στα σπίτια μας, με κυρώσεις για τους παραβάτες