Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τρόφιμα: ας γεμίσουμε κοιλιές και όχι κάδους απορριμμάτων και χωματερές [video]

 
Η έκτη ετήσια Ευρωπαϊκή εβδομάδα για τη μείωση των αποβλήτων (EWWR) λαμβάνει χώρα στις 22-30 Νοεμβρίου. Με ειδική επικέντρωση στα απόβλητα τροφίμων, η πρωτοβουλία θα διευκολύνει περισσότερες από 9.000 δράσεις από δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικούς φορείς, σχολεία και πολίτες που αναζητούν έναν πιο πράσινο και έξυπνο τρόπο ζωής.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον και την Αλιεία, Karmenu Vella έχει εκφράσει την υποστήριξή του για την πρωτοβουλία, η οποία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ. Η φετινή χρονιά επικεντρώνεται στην εύρεση τρόπου περιορισμού της σπατάλης τροφίμων.

Όπως λέει και η εκστρατεία, όταν πρόκειται για περισσεύματα φαγητού, ελάτε να γεμίσουμε κοιλιές, όχι κάδους απορριμμάτων! Επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.ewwr.eu για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας για να συμβάλετε στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία – μια οικονομία όπου τα προϊόντα είναι ήδη σχεδιασμένα για επαναχρησιμοποίηση, επιδιόρθωση, ανακατασκευή και ανακύκλωση αντί να αποτεφρώνονται ή να θάβονται στις χωματερές και όπου τα απόβλητα μεταβάλλονται σε πόρο.

Η σπατάλη τροφίμων είναι σοβαρό πρόβλημα, με το μέσο Βρετανικό νοικοκυριό, για παράδειγμα, να σπαταλάει σχεδόν το 25 % των τροφίμων που αγοράζει. Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη των φυσικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους, όπως είναι το νερό, η ενέργεια, το έδαφος. Είναι μια οικονομική σπατάλη, με την έννοια ότι δαπανήθηκαν χρήματα για το τίποτε. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται σήμερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα επαρκούσε για να θρέψει τα 805 εκατομμύρια άτομα που υπολογίζεται ότι υποφέρουν από χρόνια πείνα σε όλον τον κόσμο.

Έχουν αναπτυχθεί πολλές μέθοδοι που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το κόστος της σπατάλης τροφίμων και τι μπορεί να γίνει για αυτό. Αρκετά ενημερωτικά δελτία της δράσης είναι διαθέσιμα στα αγγλικά με συμβουλές για την αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων, για μαγείρεμα με περισσεύματα και μαθήματα για την κομποστοποίηση των υπολειμμάτων. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να δοκιμάσουν τον υπολογιστή σπατάλης τροφίμων, ένα καινοτόμο εργαλείο που δείχνει το οικονομικό κόστος της σπατάλης τροφίμων.


—Ιστορικό
Από την εκκίνησή της το 2009, η Ευρωπαϊκή εβδομάδα για τη μείωση των αποβλήτων είχε τεράστια επιτυχία σε όλη την Ευρώπη, υλοποιώντας πάνω από 25.000 επικοινωνιακές δράσεις σε 28 χώρες. Συντονισμένη από την Ένωση πόλεων και περιφερειών για την ανακύκλωση και τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων (ACR+), η εβδομάδα αποτελεί μέρος μιας ευρείας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για τη μείωση των αποβλήτων και τη βελτίωση της διαχείρισής τους.
Μια άλλη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αύξηση της ευαισθητοποίησης είναι η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Generation Awake» που προωθεί τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και ενθαρρύνει τον κόσμο να αντιμετωπίσει τα «απόβλητα» ως πολύτιμο πόρο. Παρέχει μια σειρά ηλεκτρονικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυγλωσσικού δικτυακού τόπου, ενός Οδηγού Κατανάλωσης, μιας σελίδας Facebook και βιντεοταινίες.

Το τελευταίο βίντεο που προβλήθηκε πάνω από έξι εκατομμύρια φορές, κέρδισε πρόσφατα ένα Χρυσό Δελφίνι στο 5ο φεστιβάλ Καννών για τα βραβεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τηλεόρασης 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου