Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Πρωταγωνιστές στην προστασία του περιβάλλοντος οι αγρότες

Σκούρτας Αποστόλης |  
«Οι αγρότες όχι μόνο επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή αλλά διαδραματίζουν και ζωτικής σημασίας ρόλο στην εφαρμογή των λύσεων που χρειαζόμαστε για να προσαρμοστούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγροτών (WFO), Πίτερ Κένταλ, στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που διοργάνωσε ο ΟΗΕ.

«Οι αγρότες, και ειδικά οι γυναίκες, έχουν καθημερινή επαφή με το περιβάλλον και επομένως είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ανάπτυξης των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας που παρέχουν τροφή και ανανεώσιμα υλικά», συμπλήρωσε ο Κένταλ.  
Οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται τη στήριξη των ερευνητικών κέντρων για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσουν υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις. Χωρίς έρευνα και καινοτομία οι αγρότες δεν μπορούν να έχουν καλές σοδειές με προϊόντα υψηλής ποιότητας ή να ενισχύσουν την απασχόληση των νέων με την καλλιέργεια στο μέλλον.

Τα εθελοντικά προγράμματα που ανταμείβουν του αγρότες που εφαρμόζουν πρακτικές που περιθάλπουν την παγίδευση του άνθρακα στο έδαφος αποτελούν παράδειγμα της θετικής προσέγγισης που χρειάζεται για επιπλέον αποδοτικότητα και παραγωγικότητα. Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επίσης συνεισφέρει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Μια προσέγγιση βασισμένη σε κίνητρα αντί σε ποινές θα επιφέρει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι αναγκαία για τη διατήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών και της διαφύλαξης του γεωργικού προς το ζην παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου