Στην προστασία του περιβάλλοντος θα συμβάλλει το LIFE+ FOODPRINT
Κοντονής Γιώργος|
Στρατηγικές και εργαλεία για την
μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα αναπτύξει το έργο LIFE+ FOODPRINT, η
εναρκτήρια συνάντηση του οποίου έγινε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του
Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μείωση του
αποτυπώματος άνθρακα στη Βιομηχανία Τροφίμων» υλοποιείται από την εταιρεία
ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ σε συνεργασία με τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας
του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον ΣΕΒΤ, την Κοινοπραξία των 12 Εθνικών
Συνδέσμων Τροφίμων SPES EEIG, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την Ένωση
Περιβαλλοντολόγων και τις εταιρείες Κοντζόγλου Α.Ε., ΑΚΤΙΝΑ Α.Ε. & Biochem
Αρβανιτίδης.
Στην εναρκτήρια συνάντηση, οι εταίροι συζήτησαν με λεπτομέρεια τις δράσεις
του φιλόδοξου αυτού έργου σχεδιάζοντας και καθορίζοντας τα επόμενα βήματα και
τους ρόλους για την επίτευξη αυτών.
Το έργο έχει διάρκεια 38 μηνών και η επιτυχής υλοποίησή του θα συμβάλει στον
περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στον κλάδο των
Τροφίμων. Ο Κλάδος των Τροφίμων είναι ένας από τους πιο δυναμικούς,
ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς κλάδους, με κύριο ρόλο στην οικονομία της χώρας.
Κατέχει το 28% του συνόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας, έχει κύκλο
εργασιών 16,5 δισ. €, πραγματοποιεί εξαγωγές άνω των 4 δισ. € και απασχολεί
360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.
Το έργο λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, από την παραγωγή των
πρώτων υλών μέχρι τον καταναλωτή, θα αναπτύξει στρατηγικές και εργαλεία για τη
μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, συμβάλλοντας αφενός στην προστασία του
περιβάλλοντος και αφετέρου στην αύξηση της βιωσιμότητας του κλάδου με την
εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
Το έργο FOODPRINT χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό
εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου