Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ξεκίνησε ο τρύγος στο πειραματικό αμπέλι του ΤΕΙ Κρήτης

Λασηθιωτάκη Πέλλα
Τρυγούν βιολογικά σταφύλια από την Κυριακή 8 Ιουνίου οι επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης, στο πειραματικό αμπέλι που διατηρούν στην περιοχή Κουτσουράς Λασιθίου. Οι επιστήμονες, σε συνεργασία με πρωτοπόρο αμπελουργό που έχει διαθέσει αμπέλι περίπου 1 στρέμματος για πειραματικούς σκοπούς, έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την πρωιμότητα των σταφυλιών.


Ήδη ο παραγωγός με τη βοήθεια των επιστημόνων διαθέτει στην τοπική αγορά σταφύλια από τις ποικιλίες Σουπέριορ και Αττική. Οι τιμές που πουλάει το προϊόν του, δεν είναι ενδεικτικές της αγοράς, όμως δείχνουν τις δυνατότητες που μπορεί να έχει με τους κατάλληλους χειρισμούς ο κρητικός αμπελώνας, καθώς φθάνουν στα 3 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για πιστοποιημένα βιολογικά σταφύλια.
Όπως ήδη έχει γράψει το Agronews και η Agrenda το πειραματικό αμπέλι τελεί υπό την επίβλεψη των ομότιμων καθηγητών της σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννη Φυσαράκη και Δημήτρη Λυδάκη. Το αμπέλι ανήκει στον πρωτοπόρο παραγωγό Νίκο Παπαδάκη που ενώ ακολουθεί τις οδηγίες των επιστημόνων, προτείνει και ο ίδιος δικές του ιδέες όπως το σύστημα άρδευσης με το οποίο έχει μειωθεί σημαντικά η χρήση νερού.
Το αμπέλι είναι σκεπασμένο με ειδικά νάιλον που αντέχουν στο θειάφι και έχουν μεγάλη περατότητα στο φως, τα οποία χορήγησε η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης υπό την επίβλεψη του γεωπόνου της Μανώλη Κικριλή.

Ωρίμασαν σταφύλια από το Μάιο!
Τα πρώτα σταφύλια της ποικιλίας Σουπέριορ ωρίμασαν στα τέλη του Μαΐου. Μαζική παραγωγή ώριμων σταφυλιών της ίδιας ποικιλίας εμφανίστηκε στις αρχές του Ιουνίου. Έτσι στις 8 Ιουνίου άρχισε ο τρύγος σταφυλιών Σουπέριορ για την αγορά. Την Παρασκευή 13 Ιουνίου ξεκίνησε και ο τρύγος των σταφυλιών ποικιλίας Αττική για εμπορικούς σκοπούς από τον παραγωγό Νίκο Παπαδάκη.
Τα φυτοπροστατευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι μόνο βάκιλος και θειάφι.  Η χρήση του νερού μάλιστα είναι χαμηλή, λόγω μίας πατέντας που έχει κάνει ο Νίκος Παπαδάκης. Συγκεκριμένα, έχει θάψει λάστιχα στο χώμα, γύρω από το ριζικό σύστημα των πρέμνων.  Οι άκρες από τα λάστιχα εξέχουν κατά περίπου 10 εκατοστά και «υποδέχονται» τα «μακαρόνια» που κατεβαίνουν από τα πρέμνα. Έτσι το νερό καταλήγει χωρίς απώλειες στο ριζικό σύστημα. Παράλληλα αποφεύγεται η αύξηση της υγρασία και κατά συνέπεια η ανάπτυξη διαφόρων εχθρών και ασθενειών των αμπελιών, καθώς το νερό χωρίς να φαίνεται και δίχως απώλειες στην επιφάνεια του εδάφους ρέει απευθείας από τα «μακαρόνια» στα λάστιχα. 

Συμφέρουσα η ποικιλία Αττική
Η ενίσχυση της πρωιμότητας κατά περίπου 10 ημέρες στη φετινή παραγωγική περίοδο σε σύγκριση με την περσινή οφείλεται στις σωστές καλλιεργητικές τακτικές, αλλά και στις καιρικές συνθήκες σύμφωνα με τον κ. Λυδάκη.
Ωστόσο ο ίδιος παρατηρεί ότι η παραγωγικότητα της ποικιλίας Αττική είναι υψηλή, κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα Σουπέριορ. Τα σταφύλια της ποικιλίας Αττική είναι μεγαλύτερα και οι ρώγες πιο χοντρές, περίπου 16 χιλιοστών,  χωρίς τη χρήση αυξητικών ουσιών (ορμόνες) πρακτική  που ως γνωστό απαγορεύεται κατά τη βιολογική γεωργία. Η αύξηση του όγκου της ρώγας οφείλεται στη γνωστή στον αμπελουργικό κόσμο πρακτική της χαραγής του βλαστού που εμποδίζει την κάθοδο της γιβερελίνης η οποία ήδη υπάρχει μέσα στα φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου