Ποιοτική υπεροχή στο γάλα και το κρέας δείχνει η μελέτη πέντε ελληνικών φυλών
Από μόνες τους ΠΟΠ οι ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων
Την ανωτερότητα ελληνικών φυλών
αιγοπροβάτων, µε βάση την ανάλυση του γάλακτος και του κρέατός τους, επιχειρεί
να αναδείξει και επιστηµονικά, ερευνητικό πρόγραµµα που είναι σε εξέλιξη σε µια
σειρά από περιοχές της επικράτειας, µε συµµετοχή ερευνητικών φορέων κι ιδιωτικών
επιχειρήσεων. Στόχος του project, όπως τονίζει στην Agrenda ο καθηγητής, Γιάννης
Σκούφος, είναι να ταυτοποιηθούν τα εν λόγω προϊόντα είτε ως ΠΟΠ φυλής είτε ως
µονοποικιλιακά, καθώς µέσα από µια τέτοια διαδικασία θα αποκτήσουν προστιθέµενη
αξία, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, ως εξέλιξη, τόσο ποιοτικά, όσο και
εµπορικά, για τον αιγοπροβατοτροφικό κλάδο.
Γιάννης Σκούφος,
Καθηγητής Κτηνιατρικής ΤΕΙ Ηπείρου
Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριµένου
προγράµµατος κ. Σκούφο και τι ακριβώς µελετάται;
Καταρχήν να σας πως ότι το πρόγραµµα αυτό πρώτευσε στα
προγράµµατα της ΓΓΕΤ, έχει προϋπολογισµό 1,7 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή του
τοποθετείται στο τέλος του 2015. Εξετάζονται συνολικά πέντε ελληνικές φυλές
αιγοπροβάτων. Συγκεκριµένα, πρόκειται για δύο φυλές αιγών, την «Κάπρα Πρίτσκα»,
µια βλάχικη ορεινή φυλή της Ηπείρου και τη φυλή της Σκοπέλου, καθώς και τρεις
φυλές προβάτων, το Καραγκούνικο, το Μπούτσικο -επίσης ορεινή φυλή της Ηπείρου-
και το Χιώτικο. Στόχος είναι να αναλύσουµε µε νέες τεχνολογίες το γάλα και το
κρέας των συγκεκριµένων φυλών, για να αναδείξουµε και επιστηµονικά την
ανωτερότητά τους, ώστε το αποτέλεσµα που θα βρούµε να µεταφραστεί σε
προστιθέµενη αξίας στα προϊόντα τους, που είναι πολύ σηµαντικό ποιοτικά και
εµπορικά.
Ποιοι συµµετέχουν στην
υλοποίησή του;
Από την πλευρά των ερευνητικών φορέων
εκτός από το ΤΕΙ Ηπείρου, µέσω του τµήµατος ζωικής παραγωγής, συνεργασία υπάρχει
µε την ιατρική σχολή των Ιωαννίνων και µε το ιατροβιολογικό κέντρο της Ακαδηµίας
Αθηνών, καθώς και µε τις κτηνιατρικές σχολές των πανεπιστηµίων Θεσσαλίας και
Θεσσαλονίκης. Στα σχετικά πειράµατα, όµως, µετέχουν και µια σειρά γαλακτοκοµικές
επιχειρήσεις όπως είναι του κ. Μπάφα, και του κ. Καράλη, στην Ήπειρο, καθώς και
ο συνεταιρισµός Ανωγείων στην Κρήτη.
Μιλήσατε για πειραµατισµούς στους οποίους
µετέχουν και γαλακτοκοµικές επιχειρήσεις. Σε τι ακριβώς
επικεντρώνεστε;
Αυτό που µας ενδιαφέρει, σε σχέση µε τα
συγκεκριµένα προϊόντα, δεν είναι απλώς να τα διαφοροποιήσουµε από άλλα που
κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά να δούµε και τις ιδιότητες του γάλακτος σε σχέση µε
ζητήµατα υγείας του ανθρώπου. ∆ηλαδή, να διαπιστώσουµε µέσα από την ανάλυση της
αλληλουχίας των πεπτιδίων της πρωτεϊνης, αν το γάλα αυτό έχει υπερτασικές ή
αντιθροµβωτικές ιδιότητες. Είµαστε στο δεύτερο και πλέον χρόνο των πειραµατισµών
και έχουν ήδη δηµοσιευτεί οι πρώτες εργασίες για τις αντιοξειδωτικές και
αντιθροµβωτικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος της Κάπρα Πρίτσκα και της
Σκοπέλου. Τα γάλατα αυτά διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα αλλά και συγκριτικά µε
γάλατα φυλών εισαγωγής. Τα ελέγχουµε, τα βλέπουµε στην κλίµακα παραγωγής της
γαλακτικής περιόδου, τα βλέπουµε σε εντατικά και εκτατικά συστήµατα, οπότε, όταν
ολοκληρώσουµε αυτό το πειραµατικό στάδιο, θα υπάρξουν και ως προϊόντα από τις
συγκεκριµένες επιχειρήσεις µε τις συγκεκριµένες ιδιότητες. Όταν για αυτά τα
γάλατα θα έχουν ταυτοποιηθεί οι υπερτασικές κι αντιθροµβωτικές τους ιδιότητες,
το επόµενο βήµα θα είναι να ξεκινήσει η παραγωγή γαλακτοκοµικών προϊόντων µε
ισχυρισµούς υγείας, εκεί γύρω στα µέσα του 2015 ή το αργότερο το 2016 και να
δοθούν και στους ανθρώπους.
Ένα
περίπου ίδιο πρόγραµµα διαχειρίζεστε και για την ταυτοποίηση των ιδιαιτεροτήτων
ψαριών του Αµβρακικού, όπως η γαρίδα, η κουτσοµούρα, η σαρδέλα κλπ, προκειµένου
να αξιοποιηθούν ως ΠΟΠ;
Είναι ένα έργο στο οποίο
χρησιµοποιούνται νέες τεχνολογίες όπως είναι οι πρωτεοµικές για την ταυτοποίηση
της ιδιαιτερότητας αυτών των ψαριών, για την ανάλυση των λιπαρών οξέων. Ως
γνωστόν η σαρδέλα είναι πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και υπό την έννοια αυτή
µας ενδιαφέρει να το ταυτοποιήσουµε, να υπάρξει επωνυµία στο είδος και µετά να
τυποποιηθεί από οµάδες παραγωγών και να βγει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά, ως
προϊόντα φυσικής ανάπτυξης του Αµβρακικού κι όχι ιχθυοκαλλιέργειας.
Ποιοι είναι οι εταίροι στην υλοποίηση του
προγράµµατος και πότε θα ολοκληρωθεί;
Το πρόγραµµα
ξεκίνησε προ τετετραµήνου µε προϋπολογισµό 250 χιλ. ευρώ και θα τελειώσει το
2016. Εκτός από το ΤΕΙ Ηπείρου, συµµετέχει και το τµήµα ιχθυολογίας, αλιείας,
του Μεσολογγίου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Σκούφος είναι
σήµερα καθηγητής στο εργαστήριο υγιεινής των ζώων, στη σχολή τεχνολογίας
γεωπονίας, στο τµήµα ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. Έλαβε το πτυχίο του από
το τµήµα κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ
κατέχει, επίσης, και µεταπτυχιακό τίτλο από το Royal Veterinary College του
London University. Την περίοδο 1999-2004 ολοκλήρωσε και µια διδακτορική διατριβή
στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. ∆ιαθέτει, επίσης, πολύ πλούσια
επαγγελµατική και ακαδηµαϊκή καριέρα, ενώ συµµετείχε ως ερευνητής ή µέλος
ερευνητικών οµάδων σε 25 ερευνητικά έργα, χρηµατοδοτούµενα από εθνικούς και
κοινοτικούς πόρους. Είναι έγγαµος και πατέρας δύο τέκνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου