Τα 23 νέα κρητικά προϊόντα που βάζουν πλώρη για τον κατάλογο των ΠΟΠ
Τις διαδικασίες για την
κατοχύρωση άλλων 23 κρητικών προϊόντων στον ευρωπαϊκό κατάλογο ΠΟΠ και ΠΓΕ
προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αντιπεριφερειάρχη
Θεανώ Βρέντζου, στόχος της Περιφέρειας είναι η πολιτική που στηρίζεται στην
προώθηση των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων με το brand name Κρήτη, να
συνεχιστεί.
Να σημειωθεί ότι ήδη ως ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν κατοχυρωθεί 30 Κρητικά προϊόντα, 18
φυτικής, ζωικής προέλευσης, (λάδι, τυροκομικά, εσπεριδοειδή, Κρητικό παξιμάδι,
ελιές) και 12 κρασιά, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατοχύρωση
άλλων 23 ντόπιων προϊόντων.
Τα προτεινόμενα προϊόντα για σύνταξη φακέλων ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ είναι τα εξής:
ΕΠΙΠ Σταφιδολιά Κρήτης
ΠΟΠ Χονδρολιά Κρήτης
ΠΓΕ Τομάτα Κρήτης
ΠΓΕ Αγγουράκι Κρήτης
ΠΟΠ Απάκι Κρήτης (από ντόπιο Κρέας)
ΠΟΠ Ξυδάτο Λουκάνικο Κρήτης (από ντόπιο
Κρέας)
ΠΟΠ Χωριάτικο Λουκάνικο Κρήτης (από ντόπιο
Κρέας)
ΠΟΠ Αρνί Κρήτης Ελευθέρας βοσκής
ΠΟΠ Κατσίκι Κρήτης Ελευθέρας βοσκής
ΠΟΠ Κίτρο Κρήτης
ΠΟΠ Μαλοτύρα Κρήτης
ΠΟΠ Δίκταμο Κρήτης
ΠΟΠ Ρίγανη Κρήτης
ΠΓΕ Μυζήθρα Κρήτης
ΠΟΠ Αθότυρος Ξηρος Κρήτης
ΠΟΠ Τυροζούλι Κρήτης
ΕΠΙΠ Ανθόγαλο Κρήτης
ΠΟΠ Ξυνόχονδρος Κρήτης
ΠΟΠ Ρακόμελο Κρήτης
ΕΠΙΠ Σουμάδα Κρήτης
ΠΟΠ Μουσταλευριά Κρήτης
ΠΟΠ Πετιμέζι Κρήτης
ΠΟΠ Χοχλιοί Κρήτης
Τέλος να σημειωθεί ότι η αντιπεριφερειάρχης σχετικά με το θέμα των ΠΟΠ
τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Η στρατηγική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης στον
πρωτογενή τομέα για την στήριξη, προώθηση των Κρητικών προϊόντων επιβραβεύεται
για άλλη μια φορά. Μόνο με την ποιότητα σε συνδυασμό με την παράδοση, τον
πολιτισμό και τον τουρισμό μας, θα μπορούμε να «ξεκλειδώνουμε» συνεχώς νέες
αγορές στο εξωτερικό, επιτυγχάνοντας έτσι αύξηση των Κρητικών εξαγωγών γεγονός
που ενισχύει ευρύτερα την Κρητική οικονομία».
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης διευκρίνισε επίσης ότι ήδη η Περιφέρεια έχει
ξεκινήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με την «ΕΛΓΟ Δήμητρα» για την κατοχύρωση
άλλων ντόπιων προϊόντων, οι φάκελοι των οποίων αναμένεται να κατατεθούν στο
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, η στρατηγική ανάπτυξης που υλοποιεί στον πρωτογενή τομέα η
Περιφέρεια Κρήτης και ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης απέσπασε θετικά
σχόλια στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το Υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταχώρηση-ανακοίνωση των πρώτων 100
Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στην εκδήλωση παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη
την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου,
ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων: η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο
Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων
και Αλιείας Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, ο Πρόεδρος Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της
Υπαίθρου-Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Παόλο ντε Κάστρο.
«Η στρατηγική που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης στον πρωτογενή τομέα για την
στήριξη, προώθηση των Κρητικών προϊόντων επιβραβεύεται για άλλη μια φορά. Μόνο
με την ποιότητα σε συνδυασμό με την παράδοση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό
μας, θα μπορούμε να «ξεκλειδώνουμε» συνεχώς νέες αγορές στο εξωτερικό,
επιτυγχάνοντας έτσι αύξηση των Κρητικών εξαγωγών γεγονός που ενισχύει ευρύτερα
την Κρητική οικονομία» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.
Η κ. Βρέντζου επεσήμανε επίσης ότι «η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε πάρα
πολύ καλό δρόμο καθώς από τα 100 πανελλαδικά προϊόντα που είναι κατοχυρωμένα ως
ΠΟΠ και ΠΓΕ τα 30 είναι Κρητικά, 18 φυτικής και ζωικής προέλευσης και τα 12
κρασιά. Μάλιστα το 100ο προϊόν στην πανελλαδική λίστα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
είναι το λάδι της Μεσσαράς, προϊόν που ανέδειξε την Ελλάδα από την 7η θέση που
βρισκόταν πανευρωπαϊκά όσον αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ στην 5η θέση».
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης διευκρίνισε ότι ήδη η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει
τις διαδικασίες σε συνεργασία με την «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» για την κατοχύρωση άλλων 25
ντόπιων προϊόντων, οι φάκελοι των οποίων αναμένεται να κατατεθούν στο Υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όπως ανέφερε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος η Ευρωπαϊκή
Ένωση θα δώσει μεγάλη στήριξη για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με ονομασία
προέλευσης (brand name). Επίσης σημαντικό είναι ότι η Ε.Ε. συζητά τη δημιουργία
ενός Ευρωπαϊκού «brand name» που θα περιλαμβάνει και θα κατοχυρώνει παγκοσμίως
όλα τα ποιοτικά προϊόντα της Ένωσης. Έτσι θα αντιμετωπίζονται κίνδυνοι, όπως η
απόπειρα του Καναδά που επιχείρησε να παράξει λευκό τυρί με την ονομασία «φέτα».
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η αξία της πιστοποίησης
της ποιότητας των προϊόντων με το σήμα εντοπιότητας και ποιότητας «Brand name
ΚΡΗΤΗ» , πολιτική που ήδη υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης» κατέληξε η κ.
Βρέντζου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου