Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι "χόρτα". Με τον όρο "χόρτα" στη μαγειρική όμως εννοούμε μόνο τα βρώσιμα χόρτα.
Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε φυτρώνουν μόνα τους σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άλλα είδη είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως τα ραδίκια (άγρια ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά, άλλα μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία χόρτα νομής και άλλα είναι απλώς ζιζάνια.
Τα χόρτα νομής, ανήκουν στα αγρωστώδη και ψυχανθή. Τέτοια είναι η αγριοβρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι η σίκαλη και άλλα. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κατάλληλες μόνο για ζωοτροφή. Επίσης σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις υπάρχουν και πολλά αυτοφυή αγρωστώδη.
Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση απαιτεί την ύπαρξη εμπειρίας και γνώσης, γιατί δεν τρώγονται όλα τα χόρτα και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία. Γενικά σας συμβουλεύουμε μην μαζεύετε είδη χόρτων που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται.
Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.


Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.




Σταράκι



Ρικάϊνα



Ραδίκι
Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.



Πετειναράκι



Νεροπικραλήθρα



Μελοζώχαρο



Μελιόκολλα



Μάραθο
Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.



Λυκοπατησιά



Λαναράκι



Κοκοσάκι 1



Κοκοσάκι 2



Καυκαλήθρα



Γουρουνάκι



Ζωχάρια



Καρυανός



Βρούβα



Βρακανίδα



Αγριλάπατα



Βοϊδόγλωσσα



Αγριοκαυκαλήθρα



Λαγομούστακα

Φωτογραφίες από: firiki.pblogs.gr

1 σχόλιο:

  1. Θα ήμουν χαρούμενος αν αναρτήσετε και μερικές από τις επιστημονικές ονομασίες των χόρτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή