Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μικρά –αλλά επικίνδυνα– τερατάκια στα ρούχα μας!


Τα μικρά τερατάκια μπορεί να είναι καμιά φορά χαριτωμένα στις παιδικές σειρές. Αυτό όμως σίγουρα δεν ισχύει για τα… τερατάκια που ανακάλυψε η Greenpeace ότι κρύβονται στα παιδικά ρούχα και παπούτσια γνωστών εταιρειών όπως η Disney, η Burberry και η Adidas.
Η νέα μας έρευνα περιλαμβάνει 82 προϊόντα 12 εταιρειών* που αγοράστηκαν σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο (και από την Ελλάδα**), ενώ είχαν κατασκευαστεί σε πάνω από 12 διαφορετικές περιοχές, κυρίως στην Ασία αλλά και τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ιταλία. Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν βγήκε «καθαρή», καθώς επικίνδυνες τοξικές ουσίες βρέθηκαν στα προϊόντα κάθε μίας από αυτές
Με τρομακτικά και ακατανόητα ονόματα, όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις, φθαλάτες, εννεϋλοφαινόλη, αμίνες (και μάλιστα καρκινογόνες), τα τερατάκια κρύβονται στα ρούχα μας εν αγνοία μας και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.
Παλιότερες έρευνες της Greenpeace είχαν ανακαλύψει επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε ρούχα ενηλίκων και δυστυχώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα των τοξικών στα παιδικά ρούχα δεν είναι σημαντικά μικρότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των ουσιών όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
Κανείς δεν θέλει να κρύβει τέτοια τερατάκια στην ντουλάπα του! Το 2012, η διεθνής εκστρατεία μας κατόρθωσε να πείσει 17 μεγάλες εταιρείες ρούχων να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην παραγωγή τους. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σειρά και των υπόλοιπων εταιρειών να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρούχων χωρίς τη χρήση τοξικών.
Η δύναμη που έχουμε όλοι μας ως καταναλωτές θα τους πείσει! Πάρε κι εσύ θέση ΕΔΩ.

*Οι εταιρείες είναι: American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark, Uniqlo, adidas, LiNing, Nike, Puma και Burberry.
** Τα προϊόντα που αγοράστηκαν στην Ελλάδα είναι ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας Puma, ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας H&M, και ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας GAP.
Στο μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας Puma βρέθηκαν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη και αντιμόνιο.
Στο μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας H&M βρέθηκαν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη, φθαλάτες και αντιμόνιο.
Στο μπλουζάκι της εταιρείας GAP δεν ανιχνεύθηκαν τοξικές ουσίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν τις χρησιμοποιεί στην παραγωγή της, καθώς τοξικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε ρούχα της εταιρείας που αγοράστηκαν σε άλλες χώρες.
Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες είναι ουσίες που έχουν φτιαχτεί από τον άνθρωπο και στα υδάτινα οικοσυστήματα (όπου καταλήγουν έπειτα από το πλύσιμο των ρούχων μας) μπορούν να διασπαστούν σε εννεϋλοφαινόλες, τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Οι φθαλάτες είναι ουσίες που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσα από το δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές.
Το αντιμόνιο θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις, ενώ οι επιπτώσεις του μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν δερματίτιδες, ερεθισμούς του αναπνευστικού και επηρεασμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου