Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012


Στις 18 Νοεμβρίου, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παράκτιων Αλιέων στις Βρυξέλλες που διοργανώθηκε με τη βοήθεια της Greenpeace.

Καθώς η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης αναθεωρείται για πρώτη φορά σε μία δεκαετία, ψαράδες από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες, συναντήθηκαν για να συγκεντρώσουν γνώση και εμπειρίες, και να ανταλλάξουν προτάσεις και λύσεις για τα προβήματα των θαλασσών μας. Στο τέλος υιοθέτησαν ένα κοινό Μανιφέστο με το οποίο θα διεκδικήσουν από τους πολιτικούς ηγέτες ένα πιο δίκαιο σύστημα για τη θάλασσα, το οποίο θα εξασφαλίσει ένα μέλλον με αρκετό ψάρι στο πιάτο μας και ακόμη περισσότερο στις θάλασσες..

Την παράκτια αλιεία της χώρας μας μας εκπροσώπησαν 5 ψαράδες. Γνώρισε δύο από αυτούς:



Δημήτρης Ζάννες
Ο Δημήτρης είναι 40 ετών από την Άνδρο.
Ψαράς από έφηβος στο καΐκι του πατέρα του έγινε ένα με τη θάλασσα.
Δυναμικός και δραστήριος, ηγείται της προσπάθειας των παράκτιων ψαράδων για την προστασία των Βόρειων Κυκλάδων.
Δεν είναι επιστήμονας, καταλαβαίνει ωστόσο πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πατέρας τριών παιδιών, παλεύει για να σώσει το επάγγελμά του και να διασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του.
«Οι παράκτιοι ψαράδες αποτελούμε το 95% του αλιευτικού δυναμικού στην Ελλάδα. Είμαστε το παρόν, αλλά και το μέλλον της αλιείας. Έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε άφθονο και καλής ποιότητας ψάρι στον καταναλωτή, αρκεί οι θάλασσές μας να είναι ζωντανές. Για αυτό το λόγο πηγαίνω στις Βρυξέλλες, για να διεκδικήσω από την πολιτική ηγεσία ένα πιο δίκαιο σύστημα για τη θάλασσα, το οποίο θα προσβλέπει στην ουσιαστική προστασία των αλιευτικών πόρων και τη δίκαιη πρόσβαση των παράκτιων ψαράδων σε αυτούς».


Γιάννης Δεναξάς
Ο Γιάννης είναι 28 ετών από τη Σύρο.
Ψαράς 3ης γενιάς, με δύο παιδιά κι ένα μικρό ιχθυοπωλείο στην Ερμούπολη.
Το ψάρεμα είναι η μόνη δουλειά που ξέρει και θέλει να κάνει.
Ζει τις αλλαγές της θάλασσας από την καταστροφή και την υπεραλίευση, και πιστεύει ότι οι νέοι άνθρωποι σαν αυτόν οφείλουν να σκεφτούν διαφορετικά, να δουν τη μέχρι σήμερα διαχείριση της θάλασσας από άλλη σκοπιά και να παλέψουν για καλύτερες ψαριές.

«Συμμετέχω κι εγώ στο Συνέδριο στις 18 Νοεμβρίου για να γνωρίσω παράκτιους ψαράδες από άλλες χώρες της Ευρώπης. Για να μοιραστώ τις εμπειρίες και τις δυσκολίες μου με ανθρώπους που έχουν την ίδια καθημερινότητα με μένα ώστε μαζί πια να ξεκινήσουμε ένα δυναμικό κίνημα για την προστασία της θάλασσας, της διατροφής μας και της ζωής μας».

Στη χώρα μας, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές όπου συνήθως δεν υπάρχει εναλλακτική απασχόληση, η αλιεία μαζί με τον τουρισμό αλληλοστηρίζονται και επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβιώνουν σε τόπους που διαφορετικά θα είχαν ερημώσει.
Στήριξε τον αγώνα των παράκτιων ψαράδων και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με αρκετό ψάρι στο πιάτο μας και ακόμη περισσότερο στις θάλασσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου