Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντικές αλλαγές στην προστασία προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
 
Σημαντικές αλλαγές στην προστασία προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
 
Νέο Κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων δημοσιοποίησε η Κομισιόν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ (αριθ. 1151/21-11-2012).

Όπως αναφέρει ο γεωπόνος της ΠΑΣΕΓΕΣ - CERT, Γιάννης Μπακάλης: "Ο νέος κανονισμός καταργεί όλους τους προηγούμενους κανονισμούς και τους αντικαθιστά με ένα ενιαίο νομικό κείμενο, που αφορά τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), ενώ εισάγει τον ορισμό για τα «Προϊόντα Ορεινής Παραγωγής»".

Αναλυτικότερα οι αλλαγές του νέου κανονισμού είναι οι εξής:

- Μειώνεται δραστικά ο χρόνος απάντησης της Επιτροπής στο αίτημα εγγραφής για ένα προϊόν, από 12 σε μόλις 6 μήνες.
- Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων θα μειωθεί αντιστοίχως, με συμπληρωματική απόφαση.
- Προβλέπεται η ακύρωση μιας ονομασί­ας ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ενός παραδοσιακού προϊόντος (ΕΠΙΠ), όταν δεν χρησιμοποιείται για μια επτα­ετία.
- Έγινε αναθεώρηση του συστήματος σήμανσης για ένα Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο (ΕΠΙΠ), που περιλαμβάνει, την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου χρησιμο­ποίησης των προϊόντων στην αγορά για χαρα­κτηρισμό τους ως παραδοσιακών, από 25 σε τουλάχιστον 30 έτη.
- Καθιερώνεται ως προαιρετική ένδειξη ποιότητας ο όρος «Προϊόν Ορεινής Παραγωγής». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται μόνο για την περιγραφή προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και για τα οποία ισχύουν τα εξής:

α) τόσο οι πρώτες ύλες όσο και οι ζωοτροφές για τα ζώα εκτροφής, προέρχονται κυρίως από ορεινές περιοχές και β) στην περίπτωση μεταποιημένων προϊόντων, η μεταποίηση λαμβάνει επίσης χώρα σε ορεινές περιοχές.

- Παράλληλα, το Κοινοβούλιο με το ψήφι­σμά του εξασφάλισε ότι οι «ομάδες παραγωγών τροφίμων» - δηλαδή κάθε ένωση παραγωγών, μεταποιητών ή παραγωγών-μεταποιητών - θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να λάβει μέτρα για την προστασία της «ονομασίας» και της προώθησης της φήμης των προϊόντων τους.
- Ο νέος κανονισμός δεσμεύει την Επιτροπή να υποβάλει, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έκθεση, το αργότερο έως 04/01/2014, σχετικά με την καθιέρωση της ένδειξης «Προϊόν Νησιωτικής Γεωργίας». Η ένδειξη «Προϊόν Νησιωτικής Γεωργίας» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την περιγραφή των προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση, των οποίων οι πρώτες ύλες προέρχονται από νησιωτικές περιοχές.
- Παρομοίως, ο νέος κανονισμός δεσμεύει την Επιτροπή να υποβάλει, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έκθεση, το αργότερο έως 04/01/2014, για την σκοπιμότητα ενός νέου συστήματος επισήμανσης για προϊόντα «Τοπικής Γεωργίας και Άμεσης Πώλη­σης». Το νέο σύστημα επισήμανσης προβλέπεται να βοηθήσει τους παραγωγούς να εμπορεύονται τα προϊόντα τους σε τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου