Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012


Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες της Ευρώπης


Σημαντικές αλλαγές στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατευθύνονται προς την βιωσιμότητα της αλιείας υποστήριξαν σήμερα ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πριν την ψηφοφορία, παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ένωσαν τη φωνή τους με την Greenpeace και έστειλαν μήνυμα στους Ευρωπαίους Υπουργούς Αλιείας για «Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες».
Οι προτάσεις που υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση των ιχθυαποθεμάτων και να ανατρέψουν δεκαετίες υπεραλίευσης από τον υπερμεγέθη ευρωπαϊκό αλιευτικό στόλο. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αφορούν τον στόχο για επαναφορά των ιχθυαποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα, τη λεγόμενη μέγιστη βιώσιμη απόδοση. Αναγνωρίστηκε επίσης η υπερβολικά μεγάλη αλιευτική δυνατότητα του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου σε σχέση με την κατάσταση των αποθεμάτων και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωσή του. Τέλος, υποστηρίχτηκε η λήψη μέτρων για τη μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, δηλαδή την απόρριψη μέρους της ψαριάς πίσω στη θάλασσα.
 Σήμερα Τρίτη 18 και αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας συναντιούνται για να αποφασίσουν τις ποσοστώσεις αλιείας για τις ευρωπαϊκές θάλασσες και τα αντίστοιχα ποσοστά για κάθε χώρα. Οι αποφάσεις τους θα καθορίσουν αν  θα συνεχιστεί η υπεραλίευση ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στραφεί στη βιώσιμη αλιεία, επιτρέποντας την ανανέωση των ιχθυαποθεμάτων και στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία. Μέχρι σήμερα, οι ποσοστώσεις της Ε.Ε. ξεπερνούν τα όρια αλιείας που συνιστούν οι επιστήμονες.
Παράκτιοι ψαράδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο μαζί με εκπροσώπους της Greenpeace, βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις. Έχοντας μαζί τους τον αλιευτικό εξοπλισμό τους, έστειλαν στους υπουργούς το μήνυμα «Δίκαιες ψαριές για τους παράκτιους ψαράδες».
«Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας πρέπει σήμερα να επιλέξουν αν θα στηρίξουν λίγα και καταστροφικά σκάφη ή τους πολλούς παράκτιους ψαράδες, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση χιλιάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τη ζωή στις θάλασσές μας. Είναι καιρός να περιοριστεί η καταστροφική αλιεία και να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια για την αναγέννηση των θαλασσών μας, ξεκινώντας στην Ελλάδα από τις Βόρειες Κυκλάδες», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, Υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
 Στην Ελλάδα, η παράκτια αλιεία είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες τόσο για οικονομικούς, όσο και για κοινωνικούς λόγους. Απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και αποτελεί το μοναδικό μέσο βιοπορισμού για πολλές οικογένειες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η στήριξη της παράκτιας αλιείας και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στο σύνολό τους.

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη:
  • Να στηρίξει τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων και την προώθηση επιλεκτικών, χαμηλής έντασης, μη καταστροφικών πρακτικών. 
  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, μετά και από τη δέσμευση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου