Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Περιζήτητη και κερδοφόρα η πολύχρωμη πιπεριά

 
 

 
Στη χώρα μας καλλιεργούνται 32 με 38 χιλιάδες στρέμματα ετησίως, με μία μέση παραγωγή 2.500-3.000 κιλά το στρέμμα
Καυτές… αποδόσεις υπόσχεται η καλλιέργεια της πιπεριάς στη χώρα μας με τη ζήτηση να βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πέραν του ότι πρόκειται για ένα προϊόν που μπορεί να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό λόγω της σταθερά ανοδικής τάσης στη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, οι εγχώριες ανάγκες καλύπτονται με εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως από την Ολλανδία, εξαιτίας της ελλειμματικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι τιμές που απολαμβάνουν ειδικά οι χρωματιστές πιπεριές είναι υπερδιπλάσιες από τις πράσινες, καθώς η τιμή παραγωγού ξεπερνά ακόμα και τα 2 ευρώ το κιλό, λόγω έλλειψης του προϊόντος.
Οι προοπτικές της συγκεκριμένης καλλιέργειας θεωρούνται εξαιρετικές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το παραγόμενο προϊόν θα μπορεί ποιοτικά να ανταγωνισθεί τα προϊόντα του διεθνούς εμπορίου.
Η κυριότερη χώρα παραγωγής και κατανάλωσης της πιπεριάς, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η Ινδία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται υπαίθρια και σε θερμοκήπια. Δεν είναι εκτεταμένη καλλιέργεια στη χώρα μας. Η ελληνική παραγωγή σχεδόν ολόκληρη διατίθεται στην εσωτερική αγορά, ενώ ένα μικρό μέρος της εξάγεται.
Στη χώρα μας επειδή η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, ειδικά στις έγχρωμες πιπεριές, γίνονται εισαγωγές πιπεριάς, κυρίως από την Ολλανδία.
Στην ελληνική επικράτεια καλλιεργούνται 32.000 – 38.000 στρέμματα ετησίως με πιπεριές με μία μέση παραγωγή 2.500-3.000 κιλά το στρέμμα.
Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Κίνα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η κυριότερη χώρα παραγωγής πιπεριάς είναι η Ολλανδία, η οποία καλλιεργεί τις πιπεριές εντατικά σε θερμοκήπια, όπου οι αποδόσεις τους φθάνουν ετησίως μέχρι τα 25.000 κιλά το στρέμμα σε σύγχρονα θερμοκήπια που καλλιεργούν τις πιπεριές ολόκληρη την περίοδο του έτους, με κλειστά συστήματα υδροπονίας.
Η Γερμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πιπεριάς που φθάνουν τους 250.000 τόνους και ακολουθούν η Γαλλία με εισαγωγές της τάξεως των 70-80.000 τόνων, το Ηνωμένο Βασίλειο με 60.000 τόνους και η Ιταλία με 30.000 τόνους. Η συνολική κατανάλωση της πιπεριάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περίπου 550.000 τόνοι. Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πιπεριάς στον κόσμο που φθάνει τα 10 εκατομμύρια στρέμματα.
Στην Ελλάδα οι πιπεριές καλλιεργούνται κυρίως υπαίθρια, μάλιστα περίπου το 10% της καλλιέργειας, γίνεται σε θερμοκήπια. Αλλες χώρες της ΕΕ που καλλιεργούνται σε αρκετές εκτάσεις οι πιπεριές είναι η Ισπανία και η Ιταλία.
Οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί για τις πράσινες πιπεριές είναι γύρω στο 0,9-1,3 ευρώ το κιλό, ενώ για τις έγχρωμες γύρω στα 2 ευρώ το κιλό.
Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας μπορεί να είναι 1.000 – 1.500 ευρώ το στρέμμα. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλλιέργειας αφορά τη συγκομιδή των καρπών που γίνεται με τα χέρια.
Οι καρποί της πιπεριάς καταναλώνονται πράσινοι ή έγχρωμοι σε σαλάτες σαν νωποί, αλλά και μαγειρεμένοι ή τουρσί.
Οι γλυκές πιπεριές καταναλώνονται ως νωπές ή σε φαγητά (γεμιστά) και έχουν μικρή καυστικότητα. Οι καυτερές χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα. Η πάπρικα είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται από την πιπεριά.
Οι ποικιλίες που επιλέγουν συνήθως οι Ελληνες παραγωγοί
Οι καρποί της πιπεριάς διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν επίσης πιπεριές καυτερές, οι οποίες συνήθως έχουν μικρότερο μέγεθος και πιπεριές γλυκές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο μέγεθος.
Η μέση σύσταση των καρπών της πιπεριάς είναι: νερό 93,5%, πρωτεΐνες 1%, υδατάνθρακες 4,5%, λιπαρές ουσίες 0,2%. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμινών και κυρίως βιταμίνης Α, αλλά και μεταλλικών στοιχείων όπως είναι το κάλιο. Την καυτερή γεύση τη δίνει μία ουσία που λέγεται καψαϊκίνη.
Τα στοιχεία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του για να επιλέξει το είδος της ποικιλίας της πιπεριάς που θα καλλιεργήσει είναι τα εξής:
  • Η ποικιλία που θα επιλεχθεί να παράγει το 60-70% της παραγωγής της πρώιμα όταν οι τιμές στην αγορά είναι υψηλές.
  • Να είναι ανθεκτική ποικιλία όσον αφορά τους εχθρούς και τις ασθένειες όπως είναι ο βοτρύτης και οι ιώσεις.
  • Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών να είναι εκείνα που προτιμά το καταναλωτικό κοινό.
  • Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πιπεριάς που ανήκουν στα 5 είδη πιπεριάς που καλλιεργούνται παγκοσμίως.
  • Το κυριότερο είδος είναι το «Capsicum annum», στο οποίο ανήκουν πολλές ποικιλίες καυτερές αλλά και γλυκείς.
  • Στην Ελλάδα οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι παρακάτω:
Μακρόστενες πιπεριές
Καρατζόβα. Ορθόκλαδη ποικιλία, μοιάζει με της Φλωρίνης. Παράγει καρπούς με πολύ κόκκινο χρώμα.
Φλωρίνης. Παραγωγική ποικιλία, ανθεκτική στις ασθένειες, ορθόκλαδη. Ο καρπός της έχει γλυκιά γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα και λεία επιφάνεια.
Καυτερή Μακεδονίας. Μεσοπρώιμη ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία.
Π13 (κέρατο). Πρώιμη ποικιλία, ορθόκλαδη, καλλιεργείται σε θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια. Οι ώριμοι καρποί της έχουν κίτρινο χρώμα.
Τετράγωνες πιπεριές
Yolo Wonder. Παραγωγική, ορθόκλαδη ποικιλία. Οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι τετράγωνοι, με γλυκιά γεύση και κόκκινο χρώμα στην ωρίμανση.
Π14. Παραγωγική ποικιλία, κατάλληλη για υπαίθριες αλλά και για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Οι καρποί της έχουν κόκκινο χρώμα στην ωρίμανση.
Τοματοπιπεριά. Είναι όψιμη ποικιλία, οι καρποί της είναι μεγάλου μεγέθους, πεπλατυσμένοι, με γλυκιά γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα.
Βιομηχανικές πιπεριές
Μακεδονικό μυτερό. Κατάλληλοι καρποί για τουρσί, δεν έχουν μεγάλη καυστικότητα. Εχουν σχήμα κεράτου.
Σταυρός. Είναι πρώιμη, με μέτρια καυστικότητα, ποικιλία κατάλληλη για τουρσί.
Υπάρχουν και άλλες ποικιλίες όπως είναι οι: Cleopatra No 4 F1, Cleopatra No 1 F1, Lamuyo F1, California Wonder, Gedeon F1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου