Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012


Εναλλακτικές καλλιέργειες

Εναλλακτικές καλλιέργειες

Ο βιοκαλλιεργητής Ηλίας Χρονάκης δημιούργησε τη μεγαλύτερη καλλιέργεια αλόης της Ευρώπης στον Τσούτσουρο Ηρακλείου, με περίπου 300.000 φυτά και σημαντικές πωλήσεις... και το κατόρθωσε χωρίς ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, ή «κρατική ενίσχυση». Είναι ένας «καθαρός» καλλιεργητής που αξίζει να γίνει Local Hero.

Ο κ. Ηλίας Χρονάκης ενθαρρύνει τους νέους αγρότες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να δραστηροποιηθούν στις εναλλακτικές καλλιέργειες. Χωρίς να έχουν στο μυαλό τους, όμως, την επιδότηση της επόμενης χρονιάς...Οπως επισημαίνει, άλλωστε, η καλλιέργεια αλόης είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα, καθώς 1 στρέμμα μπορεί να αποφέρει στον παραγωγό από 40 έως 50.000 ευρώ το χρόνο.

Η ιστορία:
Ο κ. Χρονάκης υπήρξε μηχανικός στην αεροπορία -όσο βρισκόταν στην Ελλάδα. Στα 32 του παραιτήθηκε και έφυγε για το Βανκούβερ του Καναδά, όπου άνοιξε συνεργείο αυτοκινήτων. Εκεί γνώρισε την αλόη, αφού η χρήση της είναι πολύ διαδεδομένη:
«το 70% των σπιτιών στην Αμερική και τον Καναδά έχουν από ένα φυτό».  Αν και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διατηρούσε χωράφια με ελιές, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αλόης όταν υποχρεώθηκε να πουλήσει το λάδι που έβγαζε προς 1,95 ευρώ το κιλό -ενώ του στοίχιζε 2,5 ευρώ.
«Θύμωσα τόσο πολύ, που πήρα μια μέρα τη μπουλντόζα και ξερίζωσα τις πιο πολλές ελιές μου. Νόμιζαν ότι τρελάθηκα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρονάκης.

Σημειώνει, επιπλέον, ότι ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με ένα μικρό φυτό αλόης, όχι μεγαλύτερο από 10 πόντους. Σήμερα κατέχει 300.000 φυτά. Πλέον, ο κ. Χρονάκης σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας 2γενούς επεξεργασίας του προϊόντος και συζητά με ξένους επενδυτές ώστε η εταιρεία του «Louis Aloe» να επεκτείνει τη δράση της και εκτός Ελλάδας.  Ο ίδιος, 77 χρονών σήμερα, λέει πως εφόσον «τον βαστάνε τα χέρια του» θα συνεχίσει μέχρι τα 100.

Σύμφωνα με τον κρητικό καλλιεργητή, ιδανικά μέρη για να καλλιεργηθεί η αλόη είναι τα παραλιακά, όπου δεν υπάρχει παγωνιά. Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι προσφέρονται για την καλλιέργεια περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η νότια Πελοπόννησος.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης:
Η αλόη βρίσκει ευρύ πεδίο χρήσης τόσο στο φαρμακευτικό τομέα όσο και στη βιομηχανία καλλυντικών. Με τις βιταμίνες A, C και E που περιέχει αποκαθιστά το κατεστραμμένο ή ταλαιπωρημένο δέρμα, ενώ θεωρείται ότι έχει αντι-μυκητική, αντι- βακτηριακή και αντι- φλεγμονώδη δράση. Λέγεται ότι θεραπεύει πολλές ασθένειες, όπως έλκος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα, αρθρίτιδα και ψωρίαση και μειώνει το σάκχαρο στους διαβητικούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου